UREDBA

O UTVRĐIVANJU PROGRAMA PODSTICANJA PRIVREDNOG RAZVOJA PODRINJA U 2016. GODINI

("Sl. glasnik RS", br. 45/2016)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuje se Program podsticanja privrednog razvoja Podrinja u 2016. godini, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 2

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

PROGRAM
PODSTICANJA PRIVREDNOG RAZVOJA PODRINJA U 2016. GODINI

I. Uvodni deo

Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2016. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 103/15), na Razdelu 20 - Ministarstvo privrede, Program 1505 - Regionalni razvoj, Funkcija 474 - Višenamenski razvojni projekti, Programska aktivnost/Projekat 4005 - Program razvoja Podrinja, Ekonomska klasifikacija 463 - Transferi ostalim nivoima vlasti, opredeljen je iznos od 30.000.000,00 dinara za realizaciju Programa podsticanja privrednog razvoja Podrinja u 2016. godini.

Programom podsticanja privrednog razvoja Podrinja u 2016. godini (u daljem tekstu: Program) utvrđuju se ciljevi, mere, način realizacije i praćenje realizacije Programa.

Program predstavlja deo aktivnosti Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske u cilju realizacije Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa (potpisan 26. septembra 2006. godine). Podrinje obuhvata 31 jedinicu lokalne samouprave sa obe strane reke Drine - u Republici Srbiji: Šid, Sremska Mitrovica, Bogatić, Šabac, Loznica, Mali Zvornik, Krupanj, Valjevo, Osečina, Ljubovija, Kosjerić, Bajina Bašta, Užice, Čajetina, Priboj i Koceljeva, a u Republici Srpskoj: Bijeljina, Lopare, Ugljevik, Zvornik, Bratunac, Vlasenica, Han Pijesak, Milići, Srebrenica, Višegrad, Rogatica, Rudo, Foča, Novo Goražde i Šekovići.

Program sprovodi Ministarstvo privrede (u daljem tekstu: Ministarstvo).

II. Cilj Programa

Cilj Programa je integrisani privredni razvoj jedinica lokalne samouprave Podrinja na teritoriji Republike Srbije kroz zajedničke inicijative na međuvladinom, regionalnom i lokalnom nivou.

III. Način realizacije

Program će se realizovati kroz podršku jedinicama lokalne samouprave za sufinansiranje učešća u projektima od značaja za privredni razvoj jedinica lokalne samouprave i za unapređenje međuopštinske, međuregionalne i prekogranične saradnje.

IV. Korisnici

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju Programom obuhvaćene jedinice lokalne samouprave Republike Srbije za realizaciju zajedničkih programa i projekata iz oblasti privrednog razvoja sa jedinicama lokalne samouprave Podrinja Republike Srpske.

V. Namena bespovratnih sredstava

Bespovratna sredstva su namenjena za sufinansiranje učešća jedinica lokalne samouprave u realizaciji projekata od značaja za privredni razvoj.

Projekti koji su predmet sufinansiranja od strane Ministarstva su:

1) projekti koji doprinose stvaranju povoljnih uslova za povezivanje malih i srednjih preduzeća, povećanje zaposlenosti, inovativnosti i konkurentnosti, poboljšanje poslovne i investicione klime;

2) projekti poslovne infrastrukture, uključujući i osnovnu infrastrukturu koja doprinosi razvoju poslovne infrastrukture (prilazni put, komunalna infrastruktura i sl.). Pod poslovnom infrastrukturom podrazumevaju se: industrijske zone, industrijsko-tehnološki parkovi, poslovni inkubatori, klasteri i revitalizacija braunfild lokacija;

3) projekti unapređenja međuopštinske saradnje u oblasti privrednog razvoja;

4) projekti javno-privatnog partnerstva.

VI. Uslovi za dodelu bespovratnih sredstava jedinicama lokalne samouprave

Uslovi pod kojima se jedinicama lokalne samouprave dodeljuju bespovratna sredstva su:

1) popunjen prijavni formular;

2) sporazum o saradnji (sporazum, memorandum, partnership agreement i sl.) sa jedinicama lokalne samouprave Podrinja Republike Srpske;

3) da su obezbedile sredstva za sufinansiranje projekta;

4) da račun podnosioca zahteva nije u blokadi;

5) da su potpisale ugovor sa predstavnicima domaćeg ili međunarodnog donatora u slučaju sufinansiranja realizacije projekata od značaja za razvoj Podrinja.

VII. Finansijski okvir

Ministarstvo će sufinansirati do 70% finansijskog učešća koje su obezbedile jedinice lokalne samouprave, i to samo za opravdane troškove, bez poreza na dodatu vrednost. Maksimalni iznos odobrene bespovratne pomoći po projektu ne može preći iznos od 5.000.000,00 dinara.

Kod projekata sa učešćem više partnera koji zajednički učestvuju u kofinansiranju projekta, pravo na sufinansiranje ostvaruju svi partneri srazmerno učešću, a sredstva dobija nosilac projekta koji je odgovoran za raspodelu sredstava.

VIII. Opravdani troškovi koji su predmet sufinansiranja

Sufinansiraće se sledeći opravdani troškovi: troškovi ljudskih resursa, radovi, troškovi projekta: troškovi izrade studija, istraživanja, troškovi izrade projektno-tehničke dokumentacije, troškovi izrade publikacija, troškovi za povećanje vidljivosti projekta i troškovi evaluacija.

Troškovi ljudskih resursa ne mogu da budu viši od 20% ukupnog iznosa sredstava.

Sredstva za realizaciju mere ne mogu se koristiti za: zaostale obaveze po osnovu taksi i poreza, zajmove i rate za otplatu kredita, troškove garancija, polise osiguranja, kamate, troškove bankarskog poslovanja, kursne razlike, carinske i administrativne troškove, kreditiranje trećih lica i kupovinu opreme.

IX. Dinamika prenosa sredstava

Sredstva odobrene bespovratne pomoći isplatiće se prema sledećoj dinamici:

- 50% odobrenog iznosa biće isplaćeno nakon potpisivanja ugovora između Ministarstva i korisnika sredstava, i to u roku od 30 dana od dana potpisivanja;

- 50% odobrenog iznosa biće isplaćeno nakon realizacije aktivnosti, odnosno nakon podnošenja izveštaja o realizaciji aktivnosti i ostale neophodne dokumentacije čiji će sadržaj biti definisan ugovorom.

X. Javni poziv

Ministarstvo će po donošenju Programa od strane Vlade raspisati javni poziv za učešće u Programu.

Prijave će se primati najkasnije do 1. oktobra 2016. godine, odnosno dok se ne utroše raspoloživa sredstva.

Ukoliko se raspoloživa sredstva utroše pre isteka krajnjeg roka za podnošenje prijava, obaveštenje o toj činjenici će biti dostupno na internet stranici Ministarstva: www.privreda.gov.rs.

Ministarstvo će objaviti javni poziv u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Ministarstvo će javni poziv, konkursnu dokumentaciju i obrasce objaviti na internet stranici Ministarstva: www.privreda.gov.rs.

XI. Neophodna dokumentacija

Neophodna dokumentacija koja se obavezno podnosi prilikom prijavljivanja:

1) pravilno popunjen prijavni formular - Obrazac broj 1;

2) osnivački akt podnosioca zahteva (potpisan i overen);

3) izveštaj Narodne banke Srbije da račun podnosioca nije u blokadi;

4) overena kopija finansijskih izveštaja podnosioca za prethodnu finansijsku godinu (bilans stanja i bilans uspeha) za koju su računi zatvoreni i završni račun;

5) potvrdu nadležne filijale Poreske uprave o izmirenim obavezama po osnovu poreza i doprinosa zaključno sa datumom objavljivanja javnog poziva;

6) potpisana pismena izjava o saradnji jedinica lokalne samouprave ili drugih partnera - Obrazac broj 2 i fotokopija akta o saradnji;

7) potpisana pismena izjava o saglasnosti sa uslovima iz javnog poziva i saglasnost podnosioca zahteva da ima obezbeđena sredstva za sufinansiranje projekta - Obrazac broj 3;

8) potpisan i overen obrazac troškova projekta sa strukturom sufinansiranja podnosioca zahteva, sa prikazom obezbeđenih izvora sredstva za sufinansiranje projekta - Obrazac broj 4;

9) overena kopija ugovora kojim je odobren projekat (projekat odobren najranije od 1. januara 2015. godine, a ugovor potpisan najranije 1. januara 2015. godine, a najkasnije na dan podnošenja prijave Ministarstvu) od strane ovlašćenih institucija koje sprovode domaće i međunarodne konkurse, sa originalnom konkursnom dokumentacijom za koju se traži sufinansiranje na CD-u;

10) biografija koordinatora i projektnog tima koji su angažovani na projektu.

Dokumentacija se dostavlja u skladu sa javnim pozivom i mora biti u originalu ili overenim fotokopijama originala.

Tačno popunjen prijavni formular i dokumentacija koja se dostavlja u skladu sa javnim pozivom za podnosioce zahteva predaje se u dva primerka na pisarnici Ministarstva ili dostavlja preporučenom poštom, na adresu: Ministarstvo privrede, Kneza Miloša 20, 11000 Beograd. Jedan primerak dokumentacije mora biti original ili kopiran i overen od strane nadležnog državnog organa, dok drugi primerak može biti samo kopiran.

Prijave se predaju u zatvorenoj koverti sa naznakom "Prijava za Javni poziv - mera sufinansiranja učešća jedinica lokalne samouprave u realizaciji Programa razvoja Podrinja sa naznakom - NE OTVARATI", sa punom adresom pošiljaoca na poleđini koverte. Nepotpune prijave neće se razmatrati.

XII. Kriterijumi i postupak odabira prijava

Kontrolu formalne ispravnosti, pregledanje i ocenjivanje prijava obavlja Komisija za ocenjivanje i selekciju prijava (u daljem tekstu: Komisija) koju rešenjem obrazuje ministar nadležan za poslove regionalnog razvoja.

Komisija postupak odabira prijava sprovodi po sledećim kriterijumima: usklađenost sa Akcionim planom za realizaciju Programa razvoja Podrinja, finansijski i operativni kapacitet i održivost.

Prijava mora da bude ocenjena sa najmanje 55 bodova da ne bi bila odbijena.

XIII. Zaključivanje ugovora

Nakon donošenja odluka Komisije Ministarstvo će pismeno, u roku od osam dana od dana prijema odluka Komisije, preporučenom poštom, obavestiti učesnike o rezultatima javnog poziva. Izabrane podnosioce prijava Ministarstvo će pozvati da pristupe potpisivanju ugovora sa Ministarstvom o korišćenju bespovratnih sredstava koji mora da sadrži obavezu korisnika da ukoliko sredstva budžeta ne iskoristi namenski, mora ista da vrati u skladu sa ugovorom, kao i obavezu korisnika da sve aktivnosti realizuje do 30. juna 2017. godine.

XIV. Način realizacije Programa

Po donošenju Programa, javni poziv za podnošenje zahteva i sva neophodna dokumentacija iz glave XI. Programa biće objavljeni na sajtu Ministarstva.

Ministarstvo će po zaključenju ugovora sa korisnicima sredstava preneti sredstva korisnicima prema Programom utvrđenoj dinamici.

Za realizaciju Programa Ministarstvo će pružati pomoć u pripremi zahteva i potrebne dokumentacije podnosiocima zahteva (jedinice lokalne samouprave).

XV. Praćenje realizacije Programa

Izveštaje o realizaciji Programa Ministarstvo će, radi informisanja, dostaviti Vladi.