PRAVILNIK

O UTVRĐIVANJU GODIŠNJEG PROGRAMA POSTREGISTRACIONE KONTROLE SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA ZA 2016. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 45/2016)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se Godišnji program postregistracione kontrole sredstava za zaštitu bilja za 2016. godinu (u daljem tekstu: Godišnji program), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Godišnjim programom obezbeđuje se kontrola primene sredstava za zaštitu bilja ispitivanjem uzoraka hrane biljnog i životinjskog porekla na prisustvo i nivo ostataka sredstava za zaštitu bilja.

Član 2

Godišnji program sadrži: plan uzimanja uzoraka, vrstu i broj uzoraka, način uzimanja i ispitivanja uzoraka, objekte iz kojih se uzima uzorak, dinamiku uzimanja uzoraka (u daljem tekstu: Plan uzorkovanja i ispitivanja), kao i mere koje se preduzimaju kada se utvrdi da su ostaci sredstava za zaštitu bilja veći od propisanih maksimalno dozvoljenih količina (u daljem tekstu: preduzimanje mera).

Član 3

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

GODIŠNJI PROGRAM
POSTREGISTRACIONE KONTROLE SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA ZA 2016. GODINU1

1. Cilj sprovođenja Godišnjeg programa

Godišnji program sprovodi se u cilju:

1) praćenja stanja (monitoringa) u oblasti ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani u smislu prisustva i nivoa ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani biljnog i životinjskog porekla u Republici Srbiji;

2) upoznavanje proizvođača, distributera, uvoznika i potrošača o utvrđenim nepravilnostima;

3) isključivanje iz prometa u Republici Srbiji hrane biljnog i životinjskog porekla koja ne ispunjava uslove maksimalno propisanih količina ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani.

U cilju kontrole sprovođenja Godišnjeg programa, sačinjava se Godišnji izveštaj o ispitivanju ostataka sredstava za zaštitu bilja (u daljem tekstu: Godišnji izveštaj), najkasnije do 31. maja 2016. godine, koji sadrži:

1) analize rezultata kontrole;

2) moguće razloge prekoračenja utvrđenih maksimalno propisanih količina ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani, sa odgovarajućim primedbama koje se odnose na mogućnosti upravljanja rizikom;

3) procenu izloženosti potrošača ostacima sredstava za zaštitu bilja u Republici Srbiji;

4) granice detekcije (LOD) koje su primenjene;

5) podatke o laboratorijama koje su vršile ispitivanje uzoraka;

6) detalje o primeni preduzetih mera.

Godišnji izveštaj može da sadrži i podatke o hrani koja će se uzorkovati i ispitivati u narednom periodu u okviru godišnjih programa.

_________
1 Godišnji program postregistracione kontrole za 2016. godinu delimično je zasnovan na Sprovedbenoj uredbi Evropske komisije (EU), broj 2015/595 od 15. aprila 2015. godine o koordinisanom višegodišnjem programu kontrole Evropske unije za 2016, 2017. i 2018. godinu da bi se obezbedilo poštovanje maksimalnih nivoa ostataka pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog porekla (Commission Implementing Regulation (EU) No 2015/595 of 15 April 2015 concerning a coordinated multiannual control programme of the Union for 2016, 2017 and 2018 to ensure compliance with maximum residue levels of pesticides and to assess the consumer exposure to pesticide residues in and on food of plant and animal origin).

2. Plan uzorkovanja i ispitivanja

Uzorkovanje hrane, objekti iz kojih se uzimaju uzorci i dinamika uzimanja uzoraka

Uzorkovanje hrane biljnog i životinjskog porekla vrši se u skladu sa posebnim propisom kojim se uređuju metode uzorkovanja i ispitivanja hrane radi utvrđivanja ostataka sredstava za zaštitu bilja.

Uzorkovanje hrane vrši nadležna inspekcija u skladu sa ovlašćenjima utvrđenim zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane.

Uzorkovanje se vrši u objektima za promet hrane na veliko i malo i kod primarnih proizvođača hrane u toku 2016. godine, u zavisnosti od vrste hrane.

Uzimanje uzoraka, vrsta i broj uzoraka

Hrana biljnog i životinjskog porekla, broj uzoraka u zavisnosti od vrste hrane i procenta hrane iz domaće proizvodnje, odnosno iz uvoza, koja je obuhvaćena Godišnjim programom, data je u Tabeli 1 - Hrana biljnog i životinjskog porekla koja se uzorkuje radi ispitivanja prisustva i nivoa ostataka sredstava za zaštitu bilja (u daljem tekstu: Tabela 1).

Tabela 1 - Hrana biljnog i životinjskog porekla koja se uzorkuje radi ispitivanja prisustva i nivoa ostataka sredstava za zaštitu bilja

Hrana

Ukupan broj uzoraka
po vrsti hrane

Broj uzoraka
hrane iz domaće
proizvodnje

% hrane iz domaće
proizvodnje

Broj uzoraka hrane iz uvoza

% hrane iz uvoza

Grejpfrut

50

-

-

50

100%

Pomorandža

50

-

-

50

100%

Limun

50

-

-

50

100%

Mandarina

50

-

-

50

100%

Jabuka

170

100

60%

70

40%

Kruška

80

40

57%

40

43%

Breskva, uključujući nektarine i slične hibride

60

30

50%

30

50%

Kajsija sveža

20

20

100%

-

-

Kajsija suva

20

20

100%

-

-

Šljiva sveža iz konvencionalne proizvodnje

80

80

100%

-

-

Šljiva sveža iz organske proizvodnje

30

15

50%

15

50%

Šljiva suva

40

40

100%

-

-

Trešnja

80

50

70%

30

30%

Višnja sveža

30

30

100%

-

-

Višnja zamrznuta

20

20

100%

-

-

Stono grožđe

70

35

50%

35

50%

Jagoda sveža

40

30

66%

10

34%

Jagoda zamrznuta

20

20

100%

-

-

Malina

120

120

100%

-

-

Kupina sveža

25

25

100%

   

Kupina zamrznuta

20

20

100%

   

Borovnica

20

20

100%

-

-

Aronija

20

20

100%

-

-

Stona maslina

20

-

-

20

100%

Banana

30

-

-

30

100%

Krompir (mladi)

60

30

50%

30

50%

Mrkva

15

15

100%

-

-

Celer (koren)

15

15

100%

-

-

Rotkvica

15

15

100%

-

-

Mladi luk

15

15

100%

-

-

Paradajz iz konvencionalne proizvodnje

60

30

50%

30

50%

Paradajz iz organske proizvodnje

30

30

100%

-

-

Slatka paprika

60

30

50%

30

50%

Plavi patlidžan

30

15

50%

15

50%

Krastavac

40

20

50%

20

50%

Kornišon

50

50

100%

-

-

Tikvica

20

20

100%

-

-

Dinja

20

10

50%

10

50%

Brokoli

30

15

50%

15

50%

Karfiol

30

15

50%

15

50%

Kupus

30

15

50%

15

50%

Salata iz konvencionalne proizvodnje

50

30

60%

20

40%

Salata iz organske proizvodnje

15

15

100%

-

-

Rukola

15

15

100%

-

-

Spanać svež

60

30

50%

30

50%

Spanać zamrznut

60

30

50%

30

50%

Blitva

15

9

60%

6

40%

Pasulj iz konvencionalne proizvodnje

30

10

50%

10

50%

Pasulj iz organske proizvodnje

20

10

50%

10

50%

Grašak bez mahune svež

30

15

50%

15

50%

Grašak bez mahune zamrznut

20

10

50%

10

50%

Praziluk

20

20

100%

-

-

Boranija

15

15

100%

-

-

Pečurke

30

30

100%

-

-

Pšenica

30

30

100%

-

-

Pirinač

30

-

-

30

100%

Pšenično brašno

30

15

50%

15

50%

Hleb beli

20

20

100%

-

-

Hleb specijalne vrste

20

20

100%

-

-

Čaj

20

10

50%

10

50%

Sok od pomorandže

20

10

50%

10

50%

Vino

20

10

50%

10

50%

Pivo

20

10

50%

10

50%

Devičansko maslinovo ulje

20

-

-

20

100%

Hrana za bebe - voćne kašice

40

20

50%

20

50%

Hrana za bebe - voćne kašice iz organske proizvodnje

20

-

-

20

100%

Hrana za bebe - sokovi

40

20

50%

20

50%

Hrana za bebe - sokovi iz organske proizvodnje

20

-

-

20

100%

Kravlje mleko sirovo

15

15

100%

-

-

Kravlje mleko u prahu

15

-

-

15

100%

Svinjsko meso

30

15

50%

15

50%

Svinjska mast

15

9

60%

6

40%

Med

20

10

50%

10

50%

Ukupan broj uzoraka

2.560

1.528

60%

1.022

40%

Ispitivanje hrane

U hrani biljnog porekla utvrđenoj u Tabeli 1. ovog pravilnika vrši se ispitivanje prisustva i nivoa aktivnih supstanci sredstava za zaštitu bilja datih u Tabeli 2 - Aktivne supstance čije se prisustvo i nivo ostataka ispituje u hrani biljnog porekla.

Tabela 2 - Aktivne supstance čije se prisustvo i nivo ostataka ispituje u hrani biljnog porekla

Broj

Aktivna supstanca

Napomena

1.

2,4 - D

-

2.

Abamectin (Abamektin)

-

3.

Acephate (Acefat)

-

4.

Acetamiprid

-

5.

Acrinathrin (Akrinatrin)

-

6.

Aldicarb (Aldikarb)

-

7.

Aldrin and dieldrin (Aldrin i dieldrin)

-

8.

Amitraz (Amitraz)

-

9.

Azinphos - methyl (Azinfos - metil)

-

10.

Azoxystrobin (Azoksistrobin)

-

11.

Bifenthrin (Bifentrin)

-

12.

Bitertanol (Bitertanol)

-

13.

Boscalid (Boskalid)

-

14.

Bromide ion (Bromidni jon)

Ispituje se samo u salati, paradajzu, pirinču i paprici.

15.

Bromopropylate (Bromopropilat)

-

16.

Buprofezin (Buprofezin)

-

17.

Captan (Kaptan)

-

18.

Carbaryl

-

19.

Carbendazim and benomyl (Karbendazim i benomil)

-

20.

Carbofuran (Karbofuran)

-

21.

Carbosulfan (Karbosulfan)

-

22.

Chlorothalonil (Hlorotalonil)

-

23.

Chlorpropham (Hlorprofam)

-

24.

Chlorpyrifos (Hlorpirifos)

-

25.

Clofentezine (Klofentezin)

Ispituje se u svim proizvodima osim u žitu i pirinču.

26.

Clothianidin (Klotianidin)

-

27.

Cyfluthrin (Ciflutrin)

-

28.

Cymoxanil (Cimoksanil)

-

29.

Cypermethrin (Cipermetrin)

-

30.

Cyproconazole (Ciprokonazol)

-

31.

Delthametrin (Deltametrin)

-

32.

Diazinon (Diazinon)

-

33.

Difenoconazole (Difenokonazol)

-

34.

Dimethoate (Dimetoat)

-

35.

Dithianon (Ditianon)

-

36.

Dithiocarbamates (Ditiokarbamati)

-

37.

Endosulfan (Endosulfan)

-

38.

Epoxyconazole (Epoksikonazol)

-

39.

Ethephon (Etefon)

Ispituje se samo u jabukama, pirinču, paradajzu, vinu, pomorandžama, mandarinama, soku od pomorandže, paprici i grožđu.

40.

Fenarimol (Fenarimol)

-

41.

Fenitrothion (Fenitrotion)

-

42.

Fenpropathrin (Fenpropatrin)

-

43.

Fenthion (Fention)

-

44.

Fenvalerate (Fenvalerat)

-

45.

Flusilazole (Flusilazol)

-

46.

Folpet (Folpet)

-

47.

Glyphosate (Glifosat)

-

48.

Hexaconazole (Hexaconazol)

-

49.

Imazalyl (Imazalil)

-

50.

Imidacloprid (Imidakloprid)

-

51.

Indoxacarb (Indoksakarb)

-

52.

Kresoxim - methyl (Kresoksim - metil)

-

53.

Lambda - cyhalothrin (Lambda - cihalotrin)

-

54.

Linuron (Linuron)

-

55.

Malathion (Malation)

-

56.

Metalaxyl and metalaxil - M (Metalaksil i metalaksil - M)

-

57.

Metconazole (Metkonazol)

-

58.

Methamidophos (Metamidofos)

-

59.

Methidathion (Metidation)

-

60.

Monocrotophos (monokrotofos)

-

61.

Myclobutanil (Miklobutanil)

-

62.

Oxamyl (Oksamil)

-

63.

Parathion - methyl (Paration - metil)

-

64.

Penconazole (Penkonazol)

-

65.

Pendimethalin (Pendimetalin)

-

66.

Phosalone (Fozalon)

-

67.

Pirimicarb (Pirimikarb)

-

68.

Pirimifos - methyl (Pirimifos - metil)

-

69.

Prochloraz (Prohloraz)

-

70.

Procymidone (Prosimidon)

-

71.

Propamocarb (Propamokarb)

Ispituje se u jabukama, kupusu, salati, paradajzu, vinu, pasulju, mrkvi, krastavcu, pomorandžama, mandarinama, krompiru, spanaću, jagodama, plavom patlidžanu i paprici.

72.

Propiconazole (Propikonazol)

-

73.

Propoxur (Propoksur)

-

74.

Propyzamide (Propizamid)

-

75.

Pyrimethanil (Pirimetanil)

-

76.

Tebuconazole (Tebukonazol)

-

77.

Terbuthylazine (Terbutilazin)

-

78.

Thiametoxam (Tiametoksam)

-

79.

Thiophanate - methyl (Tiofanat - metil)

-

80.

Triadimefon and triadimenol (Triadimefon i triadimenol)

-

81.

Trifloxystrobin (Trifloksistrobin)

-

U hrani životinjskog porekla utvrđenoj u Tabeli 1. ovog pravilnika vrši se ispitivanje prisustva i nivoa aktivnih supstanci sredstava za zaštitu bilja datih u Tabeli 3 - Aktivne supstance čije se prisustvo i nivo ostataka ispituje u hrani životinjskog porekla.

Tabela 3 - Aktivne supstance čije se prisustvo i nivo ostataka ispituje u hrani životinjskog porekla

Broj

Aktivna supstanca

Napomena

1.

Aldrin and dieldrin (Aldrin i dieldrin)

-

2.

Bifenthrin (Bifentrin)

-

3.

Carbendazim and Thiophanat - methyl
(Karbendazim i tiofanat metil)

-

4.

Chlordane (Hlordan)

-

5.

Chlorpyrifos (Hlorpirifos)

-

6.

Chlorpyrifos - methyl (Hlorpirifos - metil)

-

7.

Cypermethrin (Cipermetrin)

-

8.

DDT

-

9.

Delthametrin (Deltametrin)

-

10.

Diazinon (Diazinon)

-

11.

Endosulfan (Endosulfan)

-

12.

Endrin (Endrin)

-

13.

Famoxadone (Famoksadon)

-

14.

Fenthion (Fention)

-

15.

Fenvalerate (Fenvalerat)

-

16.

Heptachlor (Heptahlor)

-

17.

Hexachlorobenzene (Heksahlorbenzen)

-

18.

Hexachlorcyclohexan (HCH, Alpha - Isomer) (Heksahlorcikloheksan (HCH, alfa izomer))

-

19.

Hexachlorcyclohexan (HCH, Beta - Isomer) (Heksahlorcikloheksan (HCH, beta izomer))

-

20.

Indoxacarb (Indoksakarb)

Ispituje se samo u mleku.

21.

Lindane (Lindan)

-

22.

Methidathion (Metidation)

-

23.

Methoxychlor (Metoksihlor)

-

24.

Parathion (Paration)

-

25.

Permethrin (Permetrin)

-

26.

Pyrazophos (Pirazofos)

-

27.

Pirimiphos - methyl (Pirimifos - metil)

-

Laboratorijsko ispitivanje hrane radi utvrđivanja prisustva i nivoa ostataka sredstava za zaštitu bilja vrše laboratorije koje su na osnovu sprovedenog konkursa, u skladu sa zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane, zaključile ugovor sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, i to:

1) SP Laboratorija, Bečej i Rea Lab, Beograd, A Bio Tech, Sremska Kamenica - za hranu biljnog porekla, odnosno voće i povrće;

2) Institut za hemiju i tehnologiju mesa, Beograd - za hranu životinjskog porekla;

3) Gradski zavod za zaštitu zdravlja, Beograd - za pšenično brašno i hleb, pečurke, žito, pirinač, čaj, hranu za bebe, sok od pomorandže, devičansko maslinovo ulje, pivo i vino.

3. Preduzimanje mera

Kada se ispitivanjem uzoraka utvrdi da nivo ostataka sredstva za zaštitu bilja nije u skladu sa maksimalno propisanim količinama ostataka sredstva za zaštitu bilja u hrani, preduzimaju se mere u skladu sa zakonom kojim se uređuju sredstva za zaštitu bilja i zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane.