ODLUKA
O POSTAVLJANJU PONTONA NA DELU OBALE I VODNOG PROSTORA GRADA PANČEVA

("Sl. list grada Pančeva", br. 9/2016)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuju se uslovi, način postavljanja i uklanjanje pontona na delu obale i vodnog prostora grada Pančeva.

Član 2

Ponton je plutajući objekat koji je namenjen za kratkotrajno pristajanje i zadržavanje plovila preko koga se obavlja prijem i iskrcaj putnika i stvari za potrebe obavljanja linijskog rečnog saobraćaja, kao i za održavanje kulturnih, sportskih, turističkih ili sličnih manifestacija.

II USLOVI ZA POSTAVLJANJE PONTONA

Član 3

Postavljanje pontona planirano je na delu vodnog prostora reke Tamiš od km 2+098,9 do 1+895,3, leva obala.

Član 4

Mesta za postavljanje pontona na drugim delovima obale i vodnog prostora na teritoriji grada Pančeva, izuzev pontona navedenog u članu 3. ove odluke, odrediće se na osnovu Plana postavljanja pontona (u daljem tekstu: Plan).

Plan izrađuje JP "Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva" Pančevo, a donosi ga Skupština grada Pančeva, na predlog osnovnih organizacionih jedinica Gradske uprave grada Pančeva nadležnih za poslove urbanizma, privrede i saobraćaja.

III POSTAVLJANJE PONTONA

Član 5

Da bi se postavio ponton treba da ispunjava sledeće uslove:

• okvirne dimenzije pontona su 3,0 m x 12,0 m,

• dozvoljena su odstupanja u pogledu veličine (dozvoljava se manji ili veći gabarit i drugačiji oblik pontona), kako bi potrebe nautičara u pogledu kapaciteta i organizacije vezivanja plovila bile zadovoljene,

• ponton treba biti infrastrukturno opremljen (npr. vodovod, rasveta i sl.),

• pristup pontonu mora biti potpuno uređen,

• baza sidrišta (šlep ili sl.) treba da bude privezan sa obalom pokretnim mostom.

Član 6

Ponton se postavlja na osnovu odobrenja koje izdaje osnovna organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva nadležna za poslove urbanizma (u daljem tekstu: nadležni sekretarijat).

Za postavljanje pontona nadležni sekretarijat pribavlja rešenje o saglasnosti od osnovne organizacione jedinice Gradske uprave grada Pančeva nadležne za poslove saobraćaja (u daljem tekstu: Agencija za saobraćaj).

Član 7

Zahtev za postavljanje pontona može podneti pravno ili fizičko lice.

Uz zahtev se podnosi:

1. rešenje o upisu u registar delatnosti sa matičnim brojem i PIB-om (za pravno lice),

2. fotokopija lične karte (za fizičko lice),

3. uverenje osnovne organizacione jedinice Gradske uprave grada Pančeva za poslove poreske administracije kojim dokazuje da nema dugovanja po osnovu izvornih prihoda grada Pančeva,

4. glavni projekat sa tehničkom kontrolom sa pribavljenim vodnim uslovima, uz prethodno pribavljeno mišljenje vodoprivrednog preduzeća;

5. važeću plutajuću dozvolu,

6. overenu izjavu da će po prestanku prava korišćenja dela obale i vodnog prostora ukloniti ponton i vodni prostor dovesti u prvobitno stanje,

7. prethodna saglasnost nadležne lučke kapetanije.

Član 8

Ukoliko su ispunjeni uslovi iz člana 7. ove odluke nadležni sekretarijat izdaje rešenje o odobrenju za postavljanje pontona u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva.

Rešenje o odobrenju za postavljanje pontona izdaje se na period koji ne može biti duži od 5 godina.

Protiv rešenja o odobrenju može se podneti žalba, preko nadležnog sekretarijata, Gradskom veću grada Pančeva, u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Nadležni sekretarijat je dužan da po jedan primerak Rešenja o odobrenju dostavi Agenciji za saobraćaj, osnovnoj organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Pančeva nadležnoj za poslove inspekcije (u daljem tekstu: komunalna inspekcija), komunalnoj policiji, vodoprivrednom preduzeću i nadležnoj lučkoj kapetaniji.

Član 9

Podnosilac zahteva dužan je da postavi ponton u roku od 15 dana od dana dobijanja odobrenja i da postavljanje pontona prijavi komunalnoj inspekciji, komunalnoj policiji, nadležnom vodoprivrednom preduzeću i nadležnoj lučkoj kapetaniji, najkasnije u roku od 15 dana od dana postavljanja pontona.

IV OBAVEZE VLASNIKA PONTONA

Član 10

Vlasnik pontona dužan je da ponton održava u ispravnom i urednom stanju, da ga zaštićuje od vlage i vode, da uklanja otpatke oko pontona i da se stara da izvor svetlosti na pontonu bude postavljen tako da svojim položajem i jačinom ne ugrožava bezbednost plovidbe plovnim putem.

Član 11

Vlasnik pontona dužan je da produžava važnost plutajuće dozvole na način i u rokovima propisanim zakonom kojim se uređuje unutrašnja plovidba, kao i da plutajuću dozvolu dostavi nadležnom sekretarijatu u roku od 15 dana od dana produženja dozvole.

Član 12

Vlasnik pontona dužan je da najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka važenja rešenja o odobrenju iz člana 8. ove odluke:

1. ukloni ponton sa mesta na kome je odobreno njegovo postavljanje i

2. deo obale i vodnog prostora dovede u prvobitno stanje.

V PRESTANAK VAŽENJA ODOBRENJA

Član 13

Odobrenje za postavljanje pontona prestaje da važi:

• ukoliko se izmenama ili dopunama Plana ukine mesto na kome je rešenjem dozvoljeno postavljanje pontona,

• ukoliko vlasnik pontona ne produži plutajuću dozvolu,

• protekom roka na koji je izdato odobrenje.

Član 14

Rešenje kojim se ukida postavljanje pontona donosi nadležni sekretarijat.

Protiv rešenja se može podneti žalba, preko nadležnog sekretarijata, Gradskom veću grada Pančeva, u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Nadležni sekretarijat je dužan da po jedan primerak rešenja dostavi Komunalnoj inspekciji, komunalnoj policiji, vodoprivrednom preduzeću i nadležnoj lučkoj kapetaniji.

VI UKLANJANJE PONTONA

Član 15

Vlasnik pontona je dužan da ukloni ponton po nalogu komunalnog inspektora ako:

• ponton postavi bez odobrenja za postavljanje,

• ukoliko ponton nema važeću plutajuću dozvolu,

• ukoliko se ponton koristi suprotno rešenju kojim se odobrava postavljanje, a u ostavljenom roku vlasnik pontona ne ukloni uočene nedostatke po nalogu izdatom od strane komunalnog inspektora.

Po nalogu komunalnog inspektora ponton će se ukloniti i

• ukoliko je havarisan i napušten i

• ukoliko je vlasnih nepoznat.

Član 16

Ukoliko vlasnik pontona ne ukloni ponton u roku iz člana 12. ove odluke, odnosno u skladu sa članom 15. ove odluke, po nalogu komunalne inspekcije druga lica će ukloniti ponton i dovesti deo obale i vodnog prostora u prvobitno stanje, a sve o trošku vlasnika pontona.

Ukoliko je vlasnik pontona nepoznat, uklanjanje pontona izvršiće se o trošku grada Pančeva.

VII KORIŠĆENJE PONTONA ZA ODRŽAVANJE KULTURNIH, SPORTSKIH, TURISTIČKIH I SLIČNIH MANIFESTACIJA

Član 17

Ukoliko se ponton iz člana 3. ove odluke izdaje radi održavanja kulturnih, sportskih, turističkih ili sličnih manifestacija (u daljem tekstu: manifestacija), neophodno je da se organizator manifestacije, najkasnije 10 dana pre održavanja manifestacije, obrati sa obrazloženim zahtevom osnovnoj organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Pančeva nadležnoj za poslove privrede.

Osnovna organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva nadležna za poslove privrede izdaće odobrenje za održavanje manifestacija u roku od 7 dana od dana podnošenja zahteva.

Odobrenje za održavanje manifestacija izdaje se za period trajanja manifestacije.

Odobrenjem iz stava 3. ovog člana određuju se rok za dovođenje pontona, dela obale i vodnog prostora oko pontona u prvobitno stanje, koji ne može biti duži od 3 dana.

Osnovna organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva nadležna za poslove privrede neće izdati odobrenje za održavanje manifestacije ako se manifestacija organizuje radi sticanja dobiti i u drugim slučajevima suprotno zakonu i drugim aktima.

Ukoliko organizator manifestacije ne postupi u roku iz stava 4. ovog člana, po nalogu komunalne inspekcije druga lica će dovesti deo obale i vodnog prostora u prvobitno stanje, a sve o trošku organizatora manifestacije.

Član 18

Organizator manifestacije snosi troškove organizovanja manifestacije.

VIII NADZOR

Član 19

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrši nadležni sekretarijat.

Inspekcijski nadzor vrši komunalna inspekcija.

Komunalno-policijske poslove obavlja komunalna policija u skladu sa ovlašćenjima utvrđenim zakonom.

IX KAZNENE ODREDBE

Član 20

Novčanom kaznom u iznosu od 60.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. postavi ponton suprotno rešenju kojim se odobrava postavljanje pontona (član 8. ove odluke),

2. ne prijavi postavljanje pontona u skladu sa članom 9. ove odluke,

3. najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka važenja Rešenja o odobrenju ne ukloni ponton sa mesta na kome je odobreno njegovo postavljanje i deo obale i vodnog prostora dovede u prvobitno stanje, u skladu sa članom 12. ove odluke,

4. ukoliko je ukinuto postavljanje pontona iz razloga navedenih u članu 13. ove odluke,

5. postavi ponton bez odobrenja za postavljanje (član 15. st. 1 alineja 1),

6. ukoliko ponton nema važeću plutajuću dozvolu (član 15. st. 1. alineja 2),

7. u ostavljenom roku ne ukloni uočene nedostatke po nalogu izdatom od strane komunalnog inspektora (član 15. st. 1. alineja 3),

8. ukoliko se deo obale i vodnog prostora oko pontona ne dovede u prvobitno stanje u roku propisanom članom 17. st. 4. ove odluke,

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom od 10.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik, novčanom kaznom od 30.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice, novčanom kaznom od 10.000,00 dinara.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 21

Obavezuje se JP "Direkcija za izgradnju i uređenje Pančeva" Pančevo, da u skladu sa članom 4. stav 2. ove odluke, u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ove odluke, pripremi predlog Plana postavljanja pontona.

Član 22

Vlasnik pontona postavljenog na delu obale i vodnog prostora na teritoriji grada Pančeva do dana stupanja na snagu ove odluke, na mestu koje nije regulisano članom 3. ove odluke, dužan je da ukloni ponton u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 23

Ovom odlukom prestaje da važi član 8. Odluke o korišćenju delova obale i vodenog prostora reke Tamiš ("Sl. list opštine - Pančevo", broj 4/92).

Član 24

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".