ODLUKA
O KORIŠĆENJU DELOVA OBALE I VODNOG PROSTORA NA DELU UNUTRAŠNJIH VODA NA TERITORIJI GRADSKE OPŠTINE KOSTOLAC

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 3/2016)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom određuju se delovi obale i vodnog prostora na međunarodnoj reci Dunav, unutrašnjoj vodi rukavca Dunavac sa nultom tačkom kod objekta Rečne policije, na teritoriji Gradske opštine Kostolac, na kojima se mogu postaviti privremeni objekti tipa marina, kupališta, ponton, kajakaška staza, plutajući objekti, stovarišta i drugi objekti na kojima se mogu održavati turističke, sportske, rekreativne i druge aktivnosti i manifestacije, namena obale i vodnog prostora, uređuju se uslovi i način postavljanja i uklanjanja plovila, kao i nadzor nad primenom ove odluke.

II VRSTA I NAMENA OBJEKATA KOJI SE MOGU POSTAVLJATI I GRADITI

Ponton za pristajanje putničkih brodova

Član 2

Ponton za pristajanje putničkih brodova je vodni i sa vodom povezani prostor koji je izgrađen i opremljen za kratkotrajno pristajanje plovila sa sopstvenim pogonom i preko koga se isključivo obavlja prijem i iskrcavanje putnika.

Član 3

Ponton za pristajanje putničkih brodova nalazi se kod ulaza u Kostolački Dunavac na km 1094+723 do 1094+793, na desnoj obali reke Dunav i vodnog prostora određenog za postavljanje pontona za pristajanje putničkih brodova i brodova sa sopstvenim pogonom uz katastarsku parcelu broj 1 K.O. Kostolac - Grad.

Marina

Član 4

Marina je pristanište za posebne namene na vodnom putu namenjeno za prihvat, čuvanje i opremu plovila koja služe za rekreaciju, sport i razonodu, za koju odobrenje za osnivanje izdaje nadležni organ Gradske uprave Grada Požarevca.

Član 5

Deo desne obale rukavca Dunavac i vodnog prostora od km 1+600 do km 1+750 određuje se za marinu.

Kupališta

Član 6

Deo desne obale rukavca Dunavac i vodnog prostora od km 1+782 do km 2+0 na katastarskoj parceli br. 1740 Ko Kostolac - Grad, određuje se za kupalište.

Kajakaška staza

Član 7

Deo desne obale rukavca Dunavac i vodnog prostora od km 1+200 do km 1+500, određuje se za kajakašku stazu u širini od 20 m od ureza vode pri niskom plovidbenom nivou.

Plutajući objekti

Član 8

Plutajući objekti su plovila bez sopstvenog pogona koja, po pravilu, nisu predviđena za premeštanje niti za obavljanje posebnih radova na unutrašnjim vodama (kuće za odmor, pontoni, pontonski mostovi, stambene lađe, splav kućice, ugostiteljski objekti, plutajuće radionice i slično).

Član 9

Deo desne obale rukavca Dunavac i vodnog prostora od km 1+200 do km 1+500 određuje se za plutajuće objekte u širini od 20 m od ureza vode pri niskom plovidbenom nivou.

Član 10

Plutajući objekti, u smislu člana 8. mogu se postavljati na vodnoj površini, pod uslovom da ne ugrožavaju plovni put, kao i da su postavljeni na lokalitetima koji omogućavaju nesmetanu kolsku i pešačku komunikaciju.

Ukoliko je plutajući objekat samostalan, isti mora imati sanitarni čvor u skladu sa prethodno pribavljenim sanitarnim uslovima, a otpadne vode se ne mogu upuštati u vodenu površinu.

Plutajući objekti moraju biti obezbeđeni u skladu sa svim zakonima i propisima kojima je regulisana ova materija.

Član 11

Broj mesta, raspored, oblik i gabariti zauzeća obale i vodnog prostora kao i mesto na desnoj obali rukavca Dunavac u dužini od 300 m za plutajuće objekte koji će biti postavljeni su privremenog karaktera i određuju se planom i rasporedom uređenja plutajućih objekata i pravilnikom o tehničkim uslovima, nameni i izgledu plutajućih objekata, koji izrađuje Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju Grada Požarevca" Požarevac (u daljem tekstu: Direkcija), a usvaja Gradsko veće Grada Požarevca.

Rasprema

Član 12

Rasprema je privremeno povlačenje broda, odnosno tehničkog plovnog objekta iz upotrebe i njihov smeštaj na određenom delu vodnog puta u trajanju u najkraćem roku od trideset dana do godinu dana, tokom koje se na brodu ne mogu nalaziti roba, odnosno putnici.

Lokacija za brodove u raspremi je leva obala rukavca Dunavac od km 0 do km 0+200, preko puta objekta Rečne policije.

III ODOBRENJE ZA KORIŠĆENJE OBALE I VODNOG PROSTORA

Član 13

Odobrenje za korišćenje obale i vodnog prostora, u smislu ove odluke, izdaje odeljenje za poslove saobraćaja Gradske uprave Grada Požarevca, rešenjem.

Podnosilac zahteva za korišćenje dela obale i vodnog prostora dužan je da uz zahtev, nadležnom organu iz stava 1. ovog člana podnese:

- važeću plovidbenu, odnosno plutajuću dozvolu,

- saglasnost Javnog vodoprivrednog preduzeća "Srbijavode", VPC "Sava - Dunav", Radna jedinica Smederevo,

- saglasnost nadležne lučke kapetanije za bezbednost plovidbe,

- urbanističko - tehničke uslove Direkcije,

- za plovila koji se povezuju na gradsku elektro-energetsku i vodovodnu mrežu, prilažu se i saglasnosti nadležnih javnih preduzeća.

Član 14

Odobrenje se izdaje na period do 5 godina, u zavisnosti od vrste i namene privremenog objekta.

Protiv rešenja kojim se odbija zahtev podnosioca za izdavanje odobrenja podnosilac može izjaviti žalbu Gradskom veću Grada Požarevca u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Član 15

Ako korisnik koristi deo obale i vodnog prostora suprotno nameni za koje je izdato rešenje iz člana 13. ove odluke, isto će se staviti van snage ili ukinuti rešenjem nadležnog organa pre isteka perioda na koji je odobren.

Član 16

Kada istekne rok za koji je doneto rešenje o odobrenju iz člana 14. stava 1. ove odluke ili ako rešenje o odobrenju prestane da proizvodi pravno dejstvo iz člana 15. ove odluke, korisnik je dužan da:

1. delove obale i vodnog prostora dovede u prvobitno stanje,

2. prestane da koristi vodovodne i kanalizacione instalacije,

3. oslobodi pristupni put i da obezbedi njegovo nesmetano korišćenje.

IV ZABRANE

Član 17

Korisnik obale i vodnog prostora je dužan da po dobijanju rešenja o odobrenju za korišćenje istog, isti koristi u skladu sa namenom za koju je rešenje izdato, da u tom periodu održava i uređuje obalu i vodni prostor, da ne zagađuje životnu sredinu, da uklanja plutajući otpad i da održava odgovarajuću dubinu u akvatoriju plovnog objekta.

Širina akvatorija u priobalju reke Dunav je maksimalne širine 40m vodnog prostora od ureza vode pri niskom plovidbenom nivou, koji na km 1094+000 iznosi 69,61 mnm.

Član 18

Zabranjeno je:

- postavljanje plutajućeg ili drugog plovila bez odobrenja nadležnog organa, odnosno suprotno odobrenju;

- uz plutajući objekat postavljati više od dva čamca (čamci moraju biti registrovani i vlasnik čamaca mora biti vlasnik plutajućeg objekta).

- zagađivanje vodnog toka i dela obale ispred plutajućeg i drugog objekta;

- ispuštanje otpadne vode i otpadni materijal u reku i rukavac;

- privezivanje plutajućeg objekta za kamen, drvo, klupu, stub za rasvetu ili neki drugi predmet;

- oštećivanje obale ispred i oko plutajućeg ili drugog objekta;

- kretanje motornih vozila na prostoru obale namenjene za postavljanje plutajućeg ili drugog objekta;

- parkiranje vozila na prostoru obale predviđenom za namene po ovoj odluci i

- postupanje suprotno zabranama naznačenim na postavljenoj signalizaciji.

V NADZOR NAD SPROVOĐENJEM OVE ODLUKE

Član 19

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke i akata donetih na osnovu ove odluke, vrši nadležno odeljenje za poslove saobraćaja Gradske uprave Grada Požarevca.

VI INSPEKCIJSKI NADZOR

Član 20

Inspekcijski nadzor nad postavljanjem, korišćenjem i sprovođenjem ove odluke vrši komunalna inspekcija Gradske uprave Grada Požarevca, a u delu bezbednosti plutajućih i plovnih objekata inspekcijski nadzor vrši nadležni inspektor za bezbednost plovidbe.

Član 21

U vršenju inspekcijskog nadzora, pored zakonskih ovlašćenja, komunalni inspektor je dužan da:

1. kontroliše da li vlasnik plovnog objekta ima rešenje o odobrenju iz člana 13. ove odluke;

2. kontroliše da li se obala koristi u skladu sa namenom za koju je izdato rešenje o odobrenju;

3. rešenjem naredi otklanjanje uočenih nepravilnosti i nedostataka;

4. podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i izda prekršajni nalog ukoliko se obala i vodni prostor ne koristi u skladu sa ovom odlukom.

VII UKLANJANJE PLUTAJUĆIH OBJEKATA

Član 22

Na osnovu rešenja komunalnog inspektora, vlasnik plutajućeg objekta dužan je da ukloni objekat koji je postavljen:

- bez odobrenja nadležnog organa;

- ako je istekao rok za korišćenje obele i vodnog prostora;

- ako je plutajućem objektu istekla važeća plutajuća dozvola duže od 60 dana;

- ako je izdato odobrenje za korišćenje, a odlukom nadležnog organa Grada Požarevca se izvrši prenamena zemljišta ili je potrebno da se na mestu gde su postavljeni privremeni plutajući objekti vrše radovi na komunalnoj infrastrukturi;

- ako vlasnik plovnog objekta isti ne koristi u skladu sa namenom utvrđenom u odobrenju za korišćenje obale i vodnog prostora;

- ako dođe do ukidanja lokaliteta.

Po rešenju komunalnog inspektora ukloniće se:

- havarisani napušteni plutajući objekat i

- plutajući objekat čiji je vlasnik nepoznat.

Protiv rešenja komunalnog inspektora dozvoljeno je pravo žalbe Gradskom veću Grada Požarevca, u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Član 23

Ukoliko u ožalbenom postupku rešenje komunalnog inspektora bude potvrđeno, vlasnik plutajućeg objekta je dužan da isti u ostavljenom roku ukloni, u suprotnom će se izvršiti prinudno uklanjanje objekta na teret vlasnika istog.

Član 24

Nadzor nad prinudnim uklanjanjem plutajućeg objekta iz člana 23. vrši komunalna inspekcija, uz angažovanje fizičkog ili pravnog lica koje je osposobljeno za obavljanje ovih poslova.

Smeštaj i čuvanje plutajućih objekata iz stava 1. ovog člana obezbeđuje Gradska uprava Grada Požarevca o trošku vlasnika plutajućeg objekta, a ne snosi odgovornost za oštećenja istih koja su nastala pri prinudnom uklanjanju.

Gradska uprava Grada Požarevca ne snosi odgovornost za robu koja se nalazi u objektu koji se uklanja.

Vlasnik prilikom preuzimanja uklonjenog plutajućeg objekta sa vodene površine (neregistrovani plovni objekat, objekat bez nadzora, objekt postavljen na dozvoljeno mesta i slično), je dužan da plati troškove prinudnog uklanjanja i čuvanja.

Član 25

Komunalni inspektor pismeno obaveštava poznatog vlasnika plutajućeg objekta ili privremenog objekta, nakon prinudnog uklanjanja, da iste preuzme u roku od 15 dana od dana prinudnog uklanjanja. Ukoliko ih ne preuzme u datom roku, računajući od dana dostavljanja pismenog obaveštenja, isti će se prodati na javnoj licitaciji.

Kada je vlasnik plovnog objekta ili privremenog objekta nepoznat, nakon prinudnog uklanjanja, komunalni inspektor će pismeno obaveštenje o preuzimanju istih u ostavljenom roku istaći na oglasnoj tabli organa, a ukoliko iste ne preuzme u datom roku, isti će se takođe prodati na javnoj licitaciji u roku od 30 dana, računajući od dana isticanja pismenog obaveštenja na oglasnoj tabli komunalne inspekcije.

Novčana sredstva ostvarena na javnoj prodaji, koristiće se za podmirivanje troškova prinudnog uklanjanja i čuvanja, ukoliko se iz novčanih sredstva ostvarenih od javne prodaje ne podmire ovi troškovi, razlika se naplaćuje od vlasnika.

Sprovođenje postupka javne licitacije i prodaje objekata vrši posebna komisija koju imenuje Gradonačelnik Grada Požarevca.

Ako se prinudno uklonjeni plutajući objekat ne proda na javnoj licitaciji, odnosno ako postoji nesrazmeran odnos između troškova licitacije i iznosa koji bi se dobio prodajom istih, ili ako postoji opasnost od propadanja ovih objekta, prinudno uklonjeni objekat će se prodati neposrednom pogodbom.

Ako se prinudno uklonjeni objekat iz stava 5. ovog člana ne proda u roku od 6 meseci, prinudno uklonjeni objekat postaje opšte dobro nad kojim pravo vlasništva ima Grad Požarevac.

VIII KAZNENE ODREDBE

Član 26

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1) postavi plutajući objekat bez rešenja, odnosno suprotno rešenju o odobrenju;

2) ne dovede delove obale i vodnog prostora u prvobitno stanje (član 17);

3) ne prestane da koristi instalacije i pristupni put (član 16. stav 2. tačka 2);

4) ne oslobodi pristupni put i ne obezbedi njegovo nesmetano korišćenje (član 16. stav 2. tačka 3.);

5) ne ukloni plutajući objekat po isteku roka važenja odobrenja ili ga ne ukloni po nalogu komunalne inspekcije u skladu sa članom 22. ove odluke;

6) ne postupi po prekršajnom nalogu komunalnog inspektora.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 5.000,00 do 75.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 10.000,00 do 250.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 5.000,00 do 75.000,00 dinara.

Član 27

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000,00 dinara za koju se izdaje prekršajni nalog kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1) uz plutajući objekat postavi više od dva čamca (čamci moraju biti registrovani i vlasnik čamaca mora biti vlasnik plutajućeg objekta) (član 18. stav 1. alineja dva);

2) zagađuje vodeni tok i pripadajući deo obale (član 18. stav 1. alineja tri);

3) ispušta otpadne vode i otpadne materije u reku i rukavac (član 18. stav 1. alineja četiri);

4) plutajući objekat priveže za kamen, drvo, klupu ili drugi predmet (član 18. stav 1. alineja pet);

5) oštećuje obalu ispred i oko plutajućeg objekta (član 18. stav 1. alineja šest);

6) motornim vozilom saobraća na obalnom pojasu pored plutajućeg objekta (član 18. stav 1. alineja sedam);

7) motorno vozilo parkira mimo parking površina (član 18. stav 1. alineja osam);

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 dinara i odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 dinara.

IX PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 28

Direkcija je dužna da u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke izradi plan i raspored postavljanja plutajućih objekata i pravilnik o tehničkim uslovima, nameni i izgledu plutajućih objekata, na desnoj obali rukavca Dunavac u dužini i prema nameni po odredbama ove odluke.

Pre usvajanja akata iz stava 1. ovog člana pribavlja se prethodna saglasnost nadležnog ministarstva za saobraćaj.

Član 29

Vlasnici postavljenih plutajućih objekata bez odobrenja u obavezi su da se u roku od 30 dana od dana usvajanja plana rasporeda plutajućih objekata obrate nadležnom organu za izdavanje odobrenja po odredbama ove odluke.

Član 30

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Grada Požarevca".