ODLUKA

O ŠTAMPANJU GLASAČKIH LISTIĆA I OSTALOG IZBORNOG MATERIJALA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 5/2016)

1. ŠTAMPANJE GLASAČKIH LISTIĆA I OSTALOG IZBORNOG MATERIJALA

1.1 Glasački listići za izbor odbornika Skupštine Grada Požarevca i ostali izborni materijal štampaće se u Šidu, u štampariji Grafičkog preduzeća Mehanograf, ul. Save Kovačevića bb, Šid, sa kojom je po sprovedenoj javnoj nabavci male vrednosti zaključen Ugovor o obavljanju usluga štampanja za potrebe Skupštine Grada Požarevca za 2016. godinu br. 404-169/16-03 od 6.4.2016. godine.

1.2 Broj glasačkih listića koji se štampaju, njihov tekst, oblik, boju i izgled utvrđuje Gradska izborna komisija u Požarevcu (u daljem tekstu: Komisija). Broj glasačkih listića koji se štampaju mora biti jednak broju birača upisanih u birački spisak.

1.3 Pre početka štampanja glasačkih listića, Komisija utvrđuje broj rezervnih glasačkih listića, koji ne može biti veći od 0,3% od ukupnog broja glasačkih listića. O broju rezervnih glasačkih listića Komisija donosi rešenje.

1.4 Štampanje glasačkih listića nadzire Komisija.

2. PRIPREMA ZA ŠTAMPANJE GLASAČKIH LISTIĆA

2.1 Posle donošenja odluke o tekstu, obliku i izgledu glasačkog listića Komisija sačinjava uzorak glasačkog listića koji overava predsednik Komisije svojim potpisom i pečatom Komisije.

2.2 Overeni uzorak glasačkog listića predaje se štampariji, koja na osnovu njega izrađuje ofset ploče.

2.3 Proces štampanja započinje, u prisustvu ovlašćenih predstavnika Komisije i ovlašćenih predstavnika podnosilaca izbornih lista, stavljanjem ofset ploča u mašine za štampanje.

2.4 Po puštanju u pogon štamparskih mašina, prvi primerci glasačkih listića se na licu mesta uništavaju sve dok se ne odštampa glasački listić koji zadovoljava optimalne grafičke standarde.

2.5 Prvi odštampani glasački listić koji ispunjava optimalne grafičke standarde, predstavnik Komisije upoređuje sa overenim uzorkom glasačkog listića.

2.6 Pošto utvrdi da je odštampani primerak glasačkog listića podudaran sa overenim uzorkom, predstavnik Komisije svojim potpisom odobrava štampanje glasačkih listića u utvrđenom broju primeraka.

2.7 Odmah po završetku štampanja, komisija koju čine predstavnici Komisije, ovlašćeni predstavnici podnosilaca izbornih lista i štamparije, uništava kompjutersku pripremu za izradu ofset ploča i ofset ploče.

2.8 O uništavanju kompjuterske pripreme i ofset ploča sastavlja se zapisnik, a uništene ofset ploče se predaju Komisiji.

3. PRAVO NADZORA

3.1 Štampanje glasačkih listića nadzire Komisija preko svojih članova.

3.2 Komisija je dužna da obezbedi javnost štampanja glasačkih listića.

3.3 Ovlašćeni predstavnici podnosilaca izbornih lista imaju pravo da prisustvuju štampanju, brojanju i pakovanju glasačkih listića i dostavljanju glasačkih listića Komisiji i biračkim odborima.

3.4 Komisija je dužna da blagovremeno obavesti podnosioce izbornih lista o tome da njihovi predstavnici imaju pravo da prisustvuju štampanju, brojanju, pakovanju i dostavljanju glasačkih listića, kao i o tome gde se odvijaju i kad počinju te radnje.

4. UPOTREBA JEZIKA I PISMA

4.1 Tekst glasačkog listića i preostalog materijala za sprovođenje izbora štampa se na srpskom jeziku, ćirilicom.

5. STUPANJE NA SNAGU

5.1 Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Grada Požarevca" i istu objaviti na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Požarevca.