ODLUKA
O OBRAZOVANJU KOMISIJE ZA PLANOVE GRADA KRUŠEVCA

("Sl. list grada Kruševca", br. 5/2015 i 1/2016)

Član 1

Ovom Odlukom se obrazuje Komisija za planove grada Kruševca (u daljem tekstu: Komisija) radi obavljanja stručnih poslova u postupku izrade i sprovođenja planskih dokumenata, provere usklađenosti urbanističkog projekta sa planskim dokumentom i Zakonom, kao i davanja stručnog mišljenja po zahtevu nadležnog organa u skladu sa Zakonom.

Član 2

Zadatak Komisije je da obavlja stručne poslove u postupku izrade i sprovođenja planskih dokumenata, stručnu kontrolu planskih dokumenata i poslove javnog uvida u planski dokument iz nadležnosti Grada u skladu sa Zakonom.

Komisija radi prema odredbama zakona, odnosno u skladu sa propisom kojim se uređuje stručna kontrola, rani javni uvid i javni uvid u planski dokument.

Član 3

Komisija ima devet članova.

Glavni urbanista je po funkciji predsednik Komisije za planove.

Predsednik, zamenik predsednika, sekretar i članovi Komisije imenuju se iz reda priznatih stručnjaka iz oblasti planiranja i izgradnje, koji imaju visoku stručnu spremu, odgovarajuću ličnu licencu Inženjerske komore Srbije i najmanje pet godina radnog iskustva u struci.

Gradsko veće grada Kruševca imenuje predsednika, zamenika predsednika i članove Komisije.

Tri člana Komisije Gradsko veće imenuje na predlog ministra nadležnog za poslove prostornog planiranja i urbanizma.

Komisija ima sekretara, koga imenuje Gradsko veće, iz reda zaposlenih u Odeljenju za urbanizam i građevinarstvo Gradske uprave.

Sekretar Komisije učestvuje u radu Komisije bez prava odlučivanja.

Član 4

Mandat Komisije traje četiri godine i ista lica mogu biti ponovo imenovana.

Članovi Komisije mogu biti razrešeni i pre isteka mandata:

- na lični zahtev

- ako odsustvovanjem ili na drugi način remeti rad Komisije

- na obrazloženi predlog predsednika Komisije

- u drugim slučajevima predviđenim zakonom.

Član 5

Komisija na konstitutivnoj sednici donosi Poslovnik o radu, na predlog predsednika Komisije, većinom glasova ukupnog broja članova.

Poslovnikom o radu bliže se uređuje način sazivanja sednice, rad na sednici, način vođenja zapisnika, način glasanja i odlučivanja, način sastavljanja i potpisivanja zapisnika, odnosno izveštaja o obavljenoj stručnoj kontroli, odnosno obavljenom javnom uvidu i poslovi sekretara i način rada radnih timova.

Član 6

Komisija može obrazovati radne timove za pojedina složena pitanja iz oblasti saobraćaja, pejzažnog uređenja i ekologije, zaštite graditeljskog nasleđa i urbane rekonstrukcije, infrastrukture, kao i za tehnoekonomska pitanja i arhitektonsko oblikovanje.

Komisija, zaključkom o obrazovanju radnih timova, određuje broj članova i sastav radnih timova.

Član 7

Stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije i radnih timova obavlja Odeljenje za urbanizam i građevinarstvo Gradske uprave grada Kruševca.

Član 8

Članovima Komisije za rad u Komisiji pripada naknada u visini od 10% prosečne zarade sa porezima i doprinosima u Republici Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku, za svaku održanu sednicu Komisije.

Pravo na naknadu imaju članovi Komisije koji nisu u radnom odnosu u Gradskoj upravi grada Kruševca.

Članovima Komisije pripada naknada putnih troškova stvorenih za dolazak na sednice Komisije, u visini stvarnih troškova prevoza sredstvima javnog saobraćaja, na dan isplate.

Naknada se isplaćuje na osnovu evidencije prisustva sednicama Komisije, koju vodi sekretar Komisije.

Iznos naknada utvrđuje i isplaćuje Odeljenje za finansije Gradske uprave grada Kruševca.

Član 9

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o Obrazovanju Komisije za planove ("Sl. list opštine Kruševac", broj 9/06 i "Sl. list grada Kruševca", broj 9/08).

Član 10

Gradsko veće imenovaće članove Komisije, u skladu sa odredbama ove Odluke, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 11

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kruševca".