PRAVILNIK
O MINIMALNIM TEHNIČKIM I ORGANIZACIONIM USLOVIMA ZA IZDAVANJE DOZVOLE ZA PRUŽANJE MEDIJSKE USLUGE NA OSNOVU ZAHTEVA PRUŽAOCA MEDIJSKE USLUGE

("Sl. glasnik RS", br. 46/2016)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se minimalni tehnički i organizacioni uslovi koje mora ispuniti podnosilac zahteva za izdavanje dozvole za pružanje medijske usluge (u daljem tekstu: podnosilac zahteva), odnosno imalac dozvole za pružanje medijske usluge koja je izdata na osnovu zahteva (u daljem tekstu: imalac dozvole).

Član 2

Minimalni tehnički i organizacioni uslovi utvrđuju se prema broju korisnika usluge distribucije medijskih sadržaja, koji se distribuiraju posredstvom određene elektronske komunikacione mreže.

Broj korisnika usluge distribucije medijskih sadržaja utvrđuje se na osnovu podataka koje operator te mreže dostavlja regulatoru, u smislu člana 100. stav 12. Zakona o elektronskim medijima.

II MINIMALNI TEHNIČKI USLOVI

Neophodna oprema za pružanje linearne medijske usluge radija

Član 3

Podnosilac zahteva za izdavanje dozvole za pružanje linearne medijske usluge radija, koji ga podnosi radi pružanja opšte medijske usluge koja bi se distribuirala putem elektronske komunikacione mreže čiji broj korisnika usluge distribucije medijskih sadržaja:

1) ne prelazi 100.000, dužan je da raspolaže najmanje sledećom opremom:

(1) dva profesionalna mikrofona;

(2) tri audio snimača;

(3) računar za emitovanje programskih sadržaja sa licenciranim programom za emitovanje;

(4) računar za montažu sa licenciranim programom za montažu;

(5) profesionalnu miksetu sa najmanje šest ulaza;

2) prelazi 100.000, ali ne i 500.000, dužan je da raspolaže najmanje sledećom opremom:

(1) četiri profesionalna mikrofona;

(2) pet audio snimača;

(3) računar za emitovanje programa sa licenciranim programom za emitovanje;

(4) dva računara za montažu sa licenciranim programom za montažu;

(5) profesionalnu miksetu sa najmanje osam ulaza;

3) prelazi 500.000, dužan je da raspolaže najmanje sledećom opremom:

(1) šest profesionalnih mikrofona;

(2) deset audio snimača;

(3) računar za emitovanje programa sa licenciranim programom za emitovanje;

(4) tri računara za montažu sa licenciranim programom za montažu

(5) profesionalnu miksetu sa najmanje 12 ulaza.

Podnosilac zahteva za izdavanje dozvole za pružanje linearne medijske usluge radija, koji ga podnosi radi pružanja specijalizovane medijske usluge koja u celini obuhvata informativne programske sadržaje, dužan je da raspolaže sa opremom iz stava 1. tač. 1), 2) ili 3) ovog člana, koja je prilagođena broju korisnika usluge distribucije koja se pruža putem određene elektronske komunikacione mreže.

Podnosilac zahteva za izdavanje dozvole za pružanje linearne medijske usluge radija, koji ga podnosi radi pružanja specijalizovane medijske usluge koja u celini obuhvata drugi programski sadržaj (sportski, muzički, naučno-obrazovni i dr.), dužan je da raspolaže sa opremom koja mu obezbeđuje pružanje takve medijske usluge.

Odredbe st. 1. do 3. ovog člana primenjuju se i na imaoce dozvole.

Neophodna oprema za pružanje usluge televizijskog emitovanja (linearna audio-vizuelna medijska usluga)

Član 4

Podnosilac zahteva za izdavanje dozvole za pružanje usluge televizijskog emitovanja, koji ga podnosi radi pružanja opšte medijske usluge koja bi se distribuirala putem elektronske komunikacione mreže čiji broj korisnika usluge distribucije medijskih sadržaja:

1) ne prelazi 100.000, dužan je da raspolaže najmanje sledećom opremom:

(1) pet digitalnih kamera;

(2) sedam mikrofona;

(3) računar sa licenciranim programom za emitovanje programskih sadržaja;

(4) dva računara sa licenciranim programom za montažu programskih sadržaja;

(5) video miksetu ili softver koji zamenjuje rad miksete;

(6) audio miksetu ili softver koji zamenjuje audio miksetu;

2) prelazi 100.000, ali ne i 500.000, dužan je da raspolaže najmanje sledećom opremom:

(1) tri studijske digitalne kamere;

(2) pet terenskih digitalnih kamera;

(3) deset mikrofona;

(4) računar sa licenciranim programom za emitovanje programskih sadržaja;

(5) tri računara sa licenciranim programom za montažu programskih sadržaja;

(6) video miksetu ili softver koji zamenjuje rad miksete;

(7) audio miksetu ili softver koji zamenjuje audio miksetu;

3) prelazi 500.000, dužan je da raspolaže najmanje sledećom opremom:

(1) pet studijskih digitalnih kamera;

(2) deset terenskih digitalnih kamera;

(3) dvadeset mikrofona;

(4) tri računara sa licenciranim programom za emitovanje programskih sadržaja;

(5) šest računara sa licenciranim programom za montažu programskih sadržaja;

(6) dve video miksete ili licencirani softver koji zamenjuje rad mikseta;

(7) dve audio miksete ili softver koji zamenjuje audio miksete.

Podnosilac zahteva za izdavanje dozvole za pružanje usluge televizijskog emitovanja, koji ga podnosi radi pružanja specijalizovane medijske usluge koja u celini obuhvata informativne programske sadržaje, dužan je da raspolaže sa opremom iz stava 1. tač. 1), 2) ili 3) ovog člana, koja je prilagođena broju korisnika usluge distribucije medijskih sadržaja koja se pruža putem određene elektronske komunikacione mreže.

Podnosilac zahteva za izdavanje dozvole za pružanje usluge televizijskog emitovanja, koji ga podnosi radi pružanja specijalizovane medijske usluge koja u celini obuhvata drugi programski sadržaj (sportski, muzički, naučno-obrazovni i dr.), dužan je da raspolaže sa opremom koja mu obezbeđuje pružanje takve medijske usluge.

Odredbe st. 1-3. ovog člana primenjuju se i na imaoce dozvole.

Čuvanje medijskog zapisa

Član 5

Pružalac medijske usluge dužan je da čuva medijski zapis (snimak objavljene radio ili televizijske emisije) 30 dana od dana objavljivanja i da ih podnese na zahtev Regulatornog tela za elektronske medije (u daljem tekstu: Regulator) u obliku multimedijalnih fajlova preko elektronskih komunikacija (FTP) na server Regulatora ili na prenosnom digitalnom mediju u sledećem obliku:

1) televizijski program:

(1) video koder: Windows Media Video, DivX, Xvid ili MPEG4;

(2) minimalna rezolucija slike: 384x288 piksela;

(3) broj slika u sekundi: 25;

(4) minimalan kvalitet snimka: kao VHS;

(5) minimalan audio-kvalitet: 32kHz, 32kbit/s, stereo ili mono;

2) radijski program:

(1) audio koder: MPEG-1 Layer 3 (ekstenzija .mp3) ili MPEG-1 Layer 2;

(2) Windows Media Audio (ekstenzija .wma);

(3) AAC+ (ekstenzija .aac);

(4) minimalan audio-kvalitet: 32-64 kbit/s u zavisnosti od vrste kodiranja, stereo ili mono.

U nazivu snimka iz stava 1. ovog člana mora biti sadržana informacija o datumu i vremenu objavljivanja programskog sadržaja, i to u obliku GGGG-MM-DD<razmak>hh.mm.ss<razmak><Ime>.ext, pri čemu je: GGGG - godina, MM - mesec, 01 - 12, DD - dan, 01 - 31, hh - sat, 00 - 23, mm - minut, 00 - 59, ss - sekund, 00 - 59, <Naziv> - naziv emisije koju određena datoteka sadrži, ext - ekstenzija (.mp3 za radio, .avi za video).

Ako pružalac medijske usluge koristi različit format za čuvanje medijskih zapisa, potrebno je da obezbedi da prilikom prebacivanja u jedan od formata iz stava 1. ovog člana ne dođe do primetne degradacije kvaliteta snimljenog materijala.

Pružalac medijske usluge koji uz programski sadržaj objavljuje i teletekst ili RDS dužan je da na zahtev Regulatora obezbedi uvid u rekonstruisani sadržaj teleteksta ili RDS-a, koji je bio objavljen u određenom momentu uz programski sadržaj čije čuvanje je dužan da obezbedi.

Pružalac medijske usluge koji zbog tehničkih ili drugih razloga privremeno nije u mogućnosti da ispunjava obavezu iz stava 1. ovog člana dužan je da o nastanku i prestanku takvih okolnosti bez odlaganja obavesti Regulatora.

Minimalni prostorni uslovi

Član 6

Podnosilac zahteva za izdavanje dozvole za pružanje medijske usluge, koji ga podnosi radi pružanja opšte medijske usluge ili specijalizovane medijske usluge koja u celini obuhvata informativne programske sadržaje, dužan je da u okviru poslovnog prostora obezbedi odvojene prostorije za:

1) odgovornog urednika;

2) novinare (redakciju);

3) marketing i računovodstveno-knjigovodstvene poslove, ako pružalac medijske usluge obavlja te poslove;

4) studio i režiju;

5) montažu.

Podnosilac zahteva za izdavanje dozvole za pružanje medijske usluge, koji ga podnosi radi pružanja opšte medijske usluge koja bi se distribuirala putem elektronske komunikacione mreže čiji broj korisnika usluge distribucije medijskih sadržaja ne prelazi 100.000 ili specijalizovane medijske usluge koja u celini obuhvata drugi programski sadržaj (sportski, muzički, naučno-obrazovni i dr.), može u istoj prostoriji obezbediti obavljanje poslova iz stava 1. tač. 1) do 3) ovog člana.

Odredbe st. 1. i 2. ovog člana primenjuju se i na imaoce dozvole.

III MINIMALNI ORGANIZACIONI USLOVI

Minimalni kadrovski uslovi za pružanje medijske usluge radija

Član 7

Podnosilac zahteva za izdavanje dozvole za pružanje linearne medijske usluge radija, koji ga podnosi radi pružanja opšte medijske usluge koja bi se distribuirala putem elektronske komunikacione mreže čiji broj korisnika usluge distribucije medijskih sadržaja:

1) ne prelazi 50.000, dužan je da ima u radnom odnosu odgovornog urednika i anagažovana najmanje dva lica koja učestvuju u stvaranju programa;

2) prelazi 50.000, ali ne i 100.000, dužan je da ima u radnom odnosu odgovornog urednika i anagažovana najmanje tri lica koja učestvuju u stvaranju programa;

3) prelazi 100.000, ali ne i 500.000, dužan je da ima u radnom odnosu odgovornog urednika i anagažovano najmanje pet lica koja učestvuju u stvaranju programa;

4) prelazi 500.000, dužan je da ima u radnom odnosu odgovornog urednika i anagažovana najmanje sedam lica koja učestvuju u stvaranju programa.

Podnosilac zahteva za izdavanje dozvole za pružanje linearne medijske usluge radija, koji ga podnosi radi pružanja specijalizovane medijske usluge koja u celini obuhvata informativne programske sadržaje, dužan je da ima u radnom odnosu odgovornog urednika i da angažuje lica iz stava 1. tač. 1) do 4) ovog člana, čiji se broj određuje prema broju korisnika usluge distribucije medijskih sadržaja koja se pruža putem određene elektronske komunikacione mreže.

Podnosilac zahteva za izdavanje dozvole za pružanje linearne medijske usluge radija, koji ga podnosi radi pružanja specijalizovane medijske usluge koja u celini obuhvata drugi programski sadržaj (sportski, muzički, naučno-obrazovni i dr.), dužan je da ima u radnom odnosu odgovornog urednika i da angažuje lica čiji položaj i broj obezbeđuje pružanje kvalitetne medijske usluge u određenoj zoni pokrivanja.

Lica koja učestvuju u stvaranju programa, u smislu ovog pravilnika, su novinari i urednici programa, snimatelji, montažeri i realizatori programa.

Minimalni kadrovski uslovi za pružanje usluge televizijskog emitovanja

Član 8

Podnosilac zahteva za izdavanje dozvole za pružanje usluge televizijskog emitovanja, koji ga podnosi radi pružanja opšte medijske usluge koja bi se distribuirala putem elektronske komunikacione mreže čiji broj korisnika usluge distribucije medijskih sadržaja:

1) ne prelazi 50.000, dužan je da ima u radnom odnosu odgovornog urednika i anagažovana najmanje dva lica koja učestvuju u stvaranju programa;

2) prelazi 50.000, ali ne i 100.000, dužan je da ima u radnom odnosu odgovornog urednika i anagažovano najmanje pet lica koja učestvuju u stvaranju programa;

3) prelazi 100.000, ali ne i 500.000, dužan je da ima u radnom odnosu odgovornog urednika i anagažovano najmanje deset lica koja učestvuju u stvaranju programa;

4) prelazi 500.000, dužan je da ima u radnom odnosu odgovornog urednika i anagažovano najmanje 15 lica koja učestvuju u stvaranju programa.

Podnosilac zahteva za izdavanje dozvole za pružanje usluge televizijskog emitovanja, koji ga podnosi radi pružanja specijalizovane medijske usluge koja u celini obuhvata informativne programske sadržaje, dužan je da ima u radnom odnosu odgovornog urednika i da angažuje lica iz stava 1. tač. 1)-4) ovog člana, čiji se broj određuje prema broju korisnika usluge distribucije koja se pruža putem određene elektronske komunikacione mreže.

Podnosilac zahteva za izdavanje dozvole za pružanje usluge televizijskog emitovanja, koji ga podnosi radi pružanja specijalizovane medijske usluge koja u celini obuhvata drugi programski sadržaj (sportski, muzički, naučno-obrazovni i dr.), dužan je da ima u radnom odnosu odgovornog urednika i da angažuje lica čiji položaj i broj obezbeđuje pružanje kvalitetne medijske usluge u određenoj zoni pokrivanja.

IV UTVRĐIVANJE ISPUNJENOSTI MINIMALNIH USLOVA

Član 9

Regulator u postupku izdavanja dozvole na osnovu zahteva utvrđuje, na osnovu dokumentacije koja je podneta uz zahtev, da li njegov podnosilac ispunjava minimalne uslove utvrđene ovim pravilnikom.

Regulator u postupku izdavanja dozvole na osnovu zahteva ne utvrđuje ispunjenost minimalnih uslova utvrđenih ovim pravilnikom, već ga odmah odbija, ako je prethodno utvrdio:

1) da podnosilac zahteva nije u nadležnosti Republike Srbije, u smislu člana 45. Zakona o elektronskim medijima;

2) da je podnosilac zahteva subjekt koji ne može da bude imalac dozvole, u smislu člana 80. Zakona o elektronskim medijima;

3) da bi usled izdavanja dozvole nastalo stanje kojim se narušava medijski pluralizam, u smislu člana 45. stav 1. alineja 2. i člana 46. st. 1. i 2. Zakona o javnom informisanju i medijima ("Službeni glasnik RS", br. 83/14, 58/15 i 12/16).

Regulator prilikom kontrole rada pružaoca medijske usluge, u smislu člana 24. st. 1. i 2. Zakona o elektronskim medijima, utvrđuje da li imalac dozvole ispunjava minimalne uslove utvrđene ovim pravilnikom.

V PRELAZNA I ZAVRŠNA ODREDBA

Član 10

Imaoci dozvola kojima je dozvola izdata pre stupanja na snagu ovog pravilnika, dužni su da obezbede ispunjenje minimalnih tehničkih i organizacionih uslova utvrđenih ovim pravilnikom u roku od šest meseci od dana njegovog stupanja na snagu.

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".