NAREDBA

O ODREĐIVANJU USLOVNO ZABRANJENE ZONE LY R8 BEOGRAD I USLOVIMA ZA ODVIJANJE LETENJA U USLOVNO ZABRANJENOJ ZONI LY R8 BEOGRAD

("Sl. glasnik RS", br. 47/2016 i 48/2016 - ispr.)

1. Ovom naredbom određuju se stalno aktivna uslovno zabranjena zona LY R8 Beograd (u daljem tekstu: LY R8) i uslovi za odvijanje letenja civilnih vazduhoplova u ovoj zoni, izuzev letova posebne namene.

2. LY R8 je deo vazdušnog prostora Republike Srbije koji je određen sledećim vertikalnim i horizontalnim granicama:

1) vertikalna granica: od površine zemlje do 3000 metara nadmorske visine (AMSL);

2) horizontalne granice čine linije koje se spajaju u tačkama koje imaju sledeće geografske koordinate:

44°51’00"N

020°24’41"E

44°51’00"N

020°25’41"E

44°50’00"N

020°29’41"E

44°48’00"N

020°29’41"E

44°48’00"N

020°26’41"E

44°49’00"N

020°24’41"E

44°50’00"N

020°23’41"E

3. U LY R8 letenje može da se odvija pod sledećim opštim uslovima:

1) ako se let obavlja kao kontrolisani let po pravilima za vizuelno letenje (CVFR) ili kao let po pravilima za instrumentalno letenje (IFR);

2) ako minimalna dozvoljena visina iznad najviše prepreke iznosi:

(1) za CVFR letove - 1000 ft u radijusu od 600 m od prepreke,

(2) za IFR letove - 2000 ft u radijusu od 8 km od prepreke, ne niže od minimalne sektorske visine;

3) ako vazduhoplovom upravlja višečlana letačka posada (vođa vazduhoplova i kopilot ili vođa vazduhoplova i bezbednosni pilot);

4) ako u trenutku odvijanja letenja nema drugih letova u LY R8;

5) ako se let odvija u skladu sa instrukcijama pružaoca usluge kontrole letenja;

6) ako se poletanje pre ulaska i sletanje nakon izlaska iz LY R8 obavlja na teritoriji Republike Srbije;

7) ako vazduhoplov ima transponder kojim se omogućava identifikacija pomoću sekundarnog radara.

4. Pored opštih uslova iz tačke 3. ove naredbe, letenje avionom ili vazdušnim brodom u LY R8 može da se odvija samo ako je reč o višemotornom avionu ili vazdušnom brodu koji ima mogućnost nastavka horizontalnog leta nakon otkaza jedne pogonske grupe.

5. Pored opštih uslova iz tačke 3. ove naredbe, letenje helikopterom u LY R8 može da se odvija ako su ispunjeni i sledeći posebni uslovi:

1) ako je helikopter sertifikovan kao helikopter kategorije A;

2) ako se let helikoptera obavlja u okviru performansi klase 1.

6. Izuzetno od odredbi tačke 3. podtačke 3) i tačke 4. ove naredbe, letenje vazduhoplovom sa jednim članom posade ili sa jednomotornim vazduhoplovom se može obavljati u LY R8 po odobrenju Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije (u daljem tekstu: Direktorat), koji procenjuje u svakom konkretnom slučaju da li su ispunjeni uslovi za bezbedno letenje takvog vazduhoplova.

7. Letenje bespilotnog vazduhoplova u LY R8 obavlja se u skladu sa posebnim propisom o uslovima za letenje ove vrste vazduhoplova.

8. Letenje vazduhoplova u cilju izbacivanja sredstava u okviru pružanja usluga u poljoprivredi i šumarstvu, može da se odvija u LY R8 u skladu sa uslovima za obavljanje konkretne delatnosti i pod nadzorom nadležnih institucija.

9. U LY R8 nije dopušteno:

1) vuča transparenata i vuča jedrilica;

2) iskakanje padobranaca, osim ako je aktivnost prethodno odobrio Direktorat, koji procenjuje u svakom konkretnom slučaju da li su ispunjeni uslovi za bezbedno obavljanje takve aktivnosti;

3) lansiranje raketa i drugih letećih objekata tako da u letu prolaze kroz vazdušni prostor LY R8, izuzev lansiranja meteorološkog balona sa radio-sondom sa radio-sondažne (visinske) stanice Beograd-Košutnjak u sastavu državne mreže meteoroloških stanica;

4) akrobatsko letenje;

5) grupno letenje;

6) letenje vazduhoplovom koji let obavlja na osnovu izdate dozvole za let (permit to fly);

7) obavljanje letova čija je svrha obuka letačkog osoblja.

10. Izuzetno od tačke 9. podtač. 4-6. ove naredbe u LY R8 može da se obavlja letenje vazduhoplova u okviru vazduhoplovne manifestacije, po odobrenju Direktorata, koji procenjuje u svakom konkretnom slučaju da li su ispunjeni uslovi za bezbedno održavanje takve manifestacije i da se njenim održavanjem ne utiče na obavljanje javnog avio-prevoza.

11. Odobrenje za let u LY R8 prema odredbama ove naredbe izdaje Direktorat, po pribavljenom mišljenju ministarstva nadležnog za poslove odbrane i ministarstva nadležnog za unutrašnje poslove, a u skladu sa zakonom kojim se uređuje vazdušni saobraćaj.

12. Zahtev za izdavanje odobrenja za letenje u LY R8 (u daljem tekstu: zahtev) iz tačke 11. ove naredbe podnosi se Direktoratu 30 dana pre nameravanog započinjanja letenja i sadrži obrazloženje razloga za letenje u LY R8 i podatke o datumu, vremenu i načinu obavljanja nameravanog letenja, precizne podatke o putanji leta u LY R8, vazduhoplovu i posadi, specifičnoj opremi vazduhoplova, kao i utvrđene postupke u vanrednim situacijama.

13. Ako se podnosi zahtev za održavanje vazduhoplovne manifestacije u vazdušnom prostoru LY R8, podnosilac je dužan da, uz zahtev i podatke predviđene članom 98. stav 2. Zakona o vazdušnom saobraćaju ("Službeni glasnik RS", br. 73/10, 57/11, 93/12, 44/15 i 66/15 - dr. zakon), podnese i detaljnu informaciju o letenju u vazdušnom prostoru LY R8 kojom potvrđuje da su ispunjeni uslovi predviđeni u tački 10. ove naredbe.

14. Direktorat može da traži od podnosioca zahteva naknadno dostavljanje dodatnih podataka i dokumentacije koji nisu dostupni Direktoratu, a neophodni su za razmatranje zahteva.

15. Odobrenje iz tačke 11. ove naredbe važi najduže 30 dana.

16. Pružalac usluga vazduhoplovnog informisanja objavljuje podatke o LY R8, kao i o uslovima za odvijanje letenja u LY R8 u Integrisanom vazduhoplovnom informativnom paketu.

17. Stupanjem na snagu ove naredbe prestaje da važi Naredba o određivanju uslovno zabranjene zone LY R8 Beograd i uslovima za odvijanje letenja u uslovno zabranjenoj zoni LY R8 Beograd ("Službeni glasnik RS", broj 74/14).

18. Ova naredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".