ODLUKA

O POSTAVLJANJU STANICA ZA IZNAJMLJIVANJE BICIKALA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA

("Sl. list grada Beograda", br. 37/2016)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuju se uslovi i način postavljanja, korišćenja, održavanja i uklanjanja stanica za iznajmljivanja bicikala namenjenih prevozu građana.

Objekti iz ovoga člana mogu se postavljati isključivo na javnim površinama na teritoriji grada Beograda.

Odredbe ove odluke ne odnose se na:

1. punktove za iznajmljivanje sportskih i rekreativnih bicikala i

2. površine koje su poverene javnom preduzeću koje je osnovano za uređenje, korišćenje i održavanje "Ada Ciganlija" Beograd.

Član 2

Stanica za iznajmljivanje bicikla u smislu ove odluke je montažno-demontažni objekat privremenog karaktera, sa opremom, instalacijama i uređajima u funkciji iznajmljivanja bicikala namenjenih prevozu građana (u daljem tekstu: stanica) koja se postavlja na javnoj površini.

Član 3

Javne površine na kojima se može vršiti postavljanje stanica su:

1. javne saobraćajne površine (put, ulica, pešačka zona i sl);

2. trg;

3. javne zelene površine (park, skver, gradska šuma i sl) i

4. javne površine bloka (parkovski uređene površine i saobraćajne površine).

II IZGLED I KARAKTERISTIKE STANICE

Član 4

Stanicu čine na određen način obeležena i uređena površina sa određenim brojem elemenata za kontrolisano preuzimanje i vraćanje bicikala, bicikli i informacioni pano.

Bicikl je vozilo u smislu propisa o bezbednosti saobraćaja i drugim karakteristikama uređenim propisima o opštoj bezbednosti proizvoda, koje je posebno konstruisano i opremljeno za iznajmljivanje i korišćenje za prevoz građana.

Informacioni pano je samostojeći pano koji sadrži sve neophodne informacije od značaja za korisnike stanice. Dimenzije panoa mogu biti od 0,2 m do maksimalno 0,5 m širine, do maksimalno 0,8 m dužine i visine do maksimalno 2,7 m.

Sastavni deo stanice su uređaji i instalacije sa informatičkim rešenjima koji omogućavaju komunikaciju sa korisnicima, a naročito: preuzimanje i vraćanje bicikala, gotovinsko plaćanje, informaciju o broju slobodnih bicikala putem interneta i identifikaciju kvarova, a može biti omogućena i registracija korisnika i čitanje platnih i drugih kartica.

Uređaji se napajaju putem priključka na energetsku mrežu i/ili putem solarne energije.

Član 5

Isticanje reklamnih poruka na elementima stanice, vrši se u skladu sa propisima kojima se uređuje oglašavanje na teritoriji Grada Beograda.

III USLOVI I NAČIN POSTAVLJANJA STANICE

Odobrenje za postavljanje stanice

Član 6

Stanice mogu postavljati pravna lica i preduzetnici registrovani za vršenje odgovarajuće delatnosti, u skladu sa zakonom i odredbama ove odluke.

Stanice se postavljaju na osnovu odobrenja koje u formi rešenja izdaje organizaciona jedinica nadležna za poslove saobraćaja, nakon sprovedenog javnog konkursa u skladu sa odredbama ove odluke.

Plan mesta za postavljanje stanice

Član 7

Mesta za postavljanje stanica na javnim površinama, njihov broj i ukupnu površinu koju zauzimaju stanice određuju se Planom mesta za postavljanje stanica na javnoj površini (u daljem tekstu: Plan), koji donosi Skupština Grada Beograda na predlog organizacione jedinice Gradske uprave Grada Beograda nadležne za poslove saobraćaja (u daljem tekstu: organizaciona jedinica nadležna za poslove saobraćaja) na period od sedam godina.

Plan iz stava 1. ovog člana objavljuje se u "Službenom listu Grada Beograda".

Organizaciona jedinica nadležna za poslove saobraćaja predlaže mesta za postavljanje stanica na javnim površinama uz saglasnost subjekta koji upravlja, koristi i održava javnu površinu.

Izmena Plana iz stava 1. ovog člana, u okviru planiranog broja mesta za postavljanje stanica, može se vršiti zbog promene saobraćajno-tehničkih uslova ili zbog realizacije prostornog ili urbanističkog plana.

Član 8

Sastavni deo plana iz člana 7. ove odluke je tehnička dokumentacija mesta za postavljanje stanice.

Tehničku dokumentaciju mesta za postavljanje stanice čine: spisak mesta za postavljanje stanica, uslovi i način postavljanja; pregledna karta mesta postavljanja u razmeri 1:5000; opis mesta postavljanja sa namenom površine na kojoj se nalazi; grafički prikaz mesta postavljanja sa ucrtanim objektima u neposrednom okruženju u razmeri 1:50 ili 1:100 i fotografski prikaz površine na kojoj se postavljanje vrši, koji su pripremljeni od strane lica koje poseduje licencu odgovornog projektanta iz oblasti saobraćaja i saobraćajne signalizacije; uslovi nadležnog javnog preduzeća za distribuciju električne energije za priključenje stanice na elektro mrežu.

Sastavni deo tehničke dokumentacije mesta za postavljanje stanice iz stava 1. ovog člana jesu saglasnosti:

- subjekta koji upravlja, koristi i održava javnu površinu;

- nadležnog zavoda za zaštitu spomenika kulture kada se stanica postavlja na parceli kulturnog dobra i njegove zaštićene okoline, odnosno na parceli dobra koje uživa prethodnu zaštitu ili se nalazi u prostorno kulturno - istorijskoj celini, odnosno celini koja uživa prethodnu zaštitu.

IV POSTUPAK POSTAVLJANJA STANICE

Javni konkurs

Član 9

Stanice na mestima utvrđenim planom iz člana 7. ove odluke, postavlja izabrani korisnik mesta za postavljanje (u daljem tekstu: korisnik mesta) koji se bira na osnovu javnog konkursa za izbor korisnika mesta za postavljanje stanica za iznajmljivanje bicikala na teritoriji Grada Beograda (u daljem tekstu: konkurs).

Mesta utvrđena planom iz člana 7. ove odluke, oglašavaju se objedinjeno i za njihovo korišćenje bira se jedan korisnik mesta.

Mesta utvrđena članom 7. ove odluke daju se na korišćenje izabranom korisniku mesta na period od šest godina.

Učesnik konkursa

Član 10

Pravo učešća na konkursu ima domaće ili strano pravno lice ili preduzetnik:

- ako je registrovano za obavljanje odgovarajuće delatnosti, odnosno upisano u odgovarajući registar - što dokazuje izvodom iz registra nadležnog organa;

- ako učesnik na konkursu i njegov zakonski zastupnik nisu osuđivani za neko od krivičnih dela kao član organizovane kriminalne grupe, da nisu osuđivani za krivična dela protiv privrede, krivična dela protiv životne sredine, krivično delo primanja ili davanja mita, krivično delo prevare - što dokazuje potvrdom nadležnog suda, odnosno nadležne policijske uprave;

- ako je izmirio dospele poreze, doprinose i druge javne dažbine prema Gradu Beogradu po osnovu izvornih javnih prihoda - što dokazuje potvrdom Uprave javnih prihoda;

- ako je ovu delatnost vršio u periodu u poslednje dve godine pre datuma objavljivanja konkursa - što dokazuje dostavljanjem fotokopije najmanje jednog kompletnog ugovora sa pratećim aneksima, iz kojeg se vidi da je ponuđač bio agažovan na poslovima iz navedene delatnosti, sa potvrdom uz ugovor, da je ugovor izvršen u navedenom periodu, a potvrda mora imati datum izdavanja i biti overena i potpisana od strane odgovornog lica koje je potpisalo ugovor;

- ako je ovu delatnost vršio u najmanje dva grada u zemlji ili inostranstvu - što dokazuje dostavljanjem fotokopija najmanje 2 kompletna ugovora, sa pratećim aneksima iz kojih se vidi da je ponuđač bio agažovan na poslovima iz navedene delatnosti, sa potvrdama za svaki ugovor, da su ugovori izvršeni ili u toku u najmanje dva grada i koje moraju imati datum izdavanja i biti overene i potpisane od strane odgovornog lica koje je potpisalo ugovor.

Ukoliko strano pravno lice ili preduzetnik ima sedište u drugoj državi mora da ispunjava uslove koje ispunjava domaće pravno lice ili preduzetnik propisane u stavu 1. ovog člana i dostavi dokaze koji su izdati od nadležnih organa te države, a ako se u toj državi ne izdaju dokazi propisani u stavu 1. ovog člana može priložiti svoju pisanu izjavu, datu pod krivičnom i materijalnom odgovornošću, overenu pred sudskim ili upravnim organom, javnim beležnikom ili drugim nadležnim organom te države.

Pokretanje i sprovođenje konkursa

Član 11

Konkurs raspisuje i sprovodi komisija koju obrazuje gradonačelnik Grada Beograda (u daljem tekstu: komisija).

Broj članova, sastav, mandat i zadatke komisije određuju se aktom o obrazovanju komisije.

Komisija raspisuje, sprovodi konkurs i donosi odluku o izboru korisnika.

Komisija je ovlašćena da: organizuje i pripremi sprovođenje javnog konkursa u skladu sa ovom odlukom; vodi računa o blagovremenosti podnetih prijava; otvori blagovremene prijave, izvrši njihovo rangiranje, utvrdi predlog rang-liste i isti objavi; dostavi prigovore na predlog rang-liste gradonačelniku; utvrdi konačnu rang-listu posle odluke gradonačelnika o prigovorima; uputi konačnu rang-listu gradonačelniku na saglasnost i donosi odluku o izabranom korisniku mesta i istu objavi.

Komisija je dužna da vodi zapisnik o svom radu koji mora biti potpisan od članova Komisije.

Stručne i administrativne poslove za potrebe komisije obavlja organizaciona jedinica nadležna za poslove saobraćaja.

Konkurs se objavljuje u dnevno-informativnom listu koji izlazi na teritoriji Republike Srbije, službenoj internet stranici Grada Beograda, "Službenom glasniku Republike Srbije" i međunarodnim glasilima.

Član 12

Konkurs sadrži: mesto, vreme i način dostavljanja prijave i dokumentacije; rok za podnošenje prijave, koji ne može biti kraći od 30 dana od dana objavljivanja konkursa; uslove koje moraju ispuniti lica koja učestvuju na konkursu; dokaze koji se podnose uz prijavu; kriterijume po kojima se vrši izbor; način dokazivanja ispunjenosti kriterijuma; merila za dodelu bodova za svaki kriterijum koji će omogućiti ocenjivanje prijava; period na koji se odobrava postavljanje stanica, popis mesta za postavljanje i površinu; obavezni elementi i sadržaj stanice; radno vreme; rok u kom je komisija dužna da utvrdi predlog rangliste, koji ne može biti duži od 60 dana od isteka roka za dostavljanje prijava, rok za prigovor na rang-listu, kao i druga pitanja koja su od uticaja na pravilno sprovođenje postupka.

Član 13

Prijava na konkurs, sa potrebnim dokumentima, podnosi se neposredno ili putem pošte, komisiji preko organizacione jedinice nadležne za poslove saobraćaja.

Prijava se podnosi na jedinstvenom obrascu koji čini sastavni deo konkursa i preuzima se na službenoj internet stranici Grada Beograda.

Blagovremenom će se smatrati prijave koje stignu do roka navedenog u javnom konkursu.

Datum predaje pošti prijave sa dokumentacijom smatra se datumom predaje organizacionoj jedinici nadležnoj za poslove saobraćaja.

Neblagovremene prijave neće se razmatrati i po okončanju postupka biće vraćene podnosiocu prijave.

Nepotpunom prijavom smatra se prijava koja ne sadrži svu potrebnu dokumentaciju koja je navedena u konkursu i neće biti rangirana.

Član 14

Učesnik na konkursu, uz prijavu na konkurs, dostavlja dokaze iz člana 10. ove odluke, tehničku dokumentaciju stanice sa svim obaveznim elementima utuđenim konkursom i definisanim načinom napajanja stanice i izjavu, potpisanu i overenu od ovlašćenog lica da će u toku 24 časa (dnevno) obezbediti mogućnost besplatnog korišćenja bicikala za korisnike u trajanju najmanje 30 minuta za svaku započetu vožnju i da će nakon pauze od najviše 30 minuta omogućiti ponovno besplatno korišćenje bicikala.

Kriterijumi konkursa i bodovanje

Član 15

Učesnici konkursa rangiraju se na osnovu sledećih kriterijuma:

- mogućnost besplatnog korišćenja bicikala za korisnike, u trajanju od 30 do 45 minuta za svaku započetu vožnju (maksimalni broj bodova: 10);

- vremenski interval između ponovnih besplatnih korišćenja bicikala (maksimalni broj bodova: 10);

- vremenski period obavljanja istovetnog posla dve ili više godina (maksimalni broj bodova: 15);

- obavljanje istovetnog posla u dva ili više gradova preko 500.000 stanovnika (maksimalni broj bodova: 20);

- mogućnost napajanja svih stanica solarnom energijom (maksimalni broj bodova: 10);

- plan implementacije sistema (maksimalni broj bodova: 35);

Član 16

Bodovanje će se vršiti na sledeći način:

- razmatrani vremenski period besplatnog korišćenja bicikala za svaku započetu vožnju u trajanju od 30 do 45 minuta, deli se sa najdužim vremenskim periodom besplatnog korišćenja bicikala (45 minuta) učesnika na konkursu koji se rangiraju i dobijeni rezultat se množi sa maksimalnim brojem bodova propisanih za ovaj kriterijum;

- razmatrani vremenski interval između ponovnih besplatnih korišćenja bicikala koju učesnici na konkursu ponude određuje se tako što:

- učesnik koji ponudi 0 (nula) minuta vremenskog intervala između ponovnih besplatnih korišćenja bicikala bodovaće se sa 10 bodova,

- učesnik koji ponudi 15 (petnaest) minuta vremenskog intervala između ponovnih besplatnih korišćenja bicikala bodovaće se sa pet bodova,

- učesnik koji ponudi 30 (trideset) minuta vremenskog intervala između ponovnih besplatnih korišćenja bicikala bodovaće se sa 0 bodova.

- razmatrani vremenski period obavljanja istovetnog posla deli se sa najdužim vremenskim periodom obavljanja delatnosti učesnika na konkursu koji se rangiraju i dobijeni rezultat se množi sa maksimalnim brojem bodova propisanih za ovaj kriterijum;

- razmatrani broj gradova u kojima se obavlja istovetni posao deli se sa najvećim brojem gradova u kojima se obavlja istovetni posao učesnika na konkursu koji se rangiraju i dobijeni rezultat se množi sa maksimalnim brojem bodova propisanih za ovaj kriterijum;

- razmatrana mogućnost napajanja svih stanica solarnom energijom određuje se tako što učesnik konkursa koji ponudi mogućnost napajanja stanice solarnom energijom boduju se sa maksimalnim brojem bodova, a učesnici konkursa koji nemaju mogućnost navedenog napajanja boduju se sa 0 bodova.

- Kriterijumi za vrednovanje Plana implementacije sistema su:

a) Opis sistema bodovaće se sa 10 bodova

- Mogućnost registrovanja korisnika na stanici bodovaće se sa sedam bodova;

- Mogućnost plaćanja platnim i drugim karticama bodovaće se sa tri boda;

b) Dinamika implementacije stanica bodovaće se sa 10 bodova

- 100% implementacije stanica u prvoj godini - boduje se sa 10 bodova,

- U prvoj godini 50%, u drugoj 50% - boduje se sa pet bodova,

- U prvoj godini 50%, u drugoj 25%, u trećoj 25% - boduje se sa jedan bod.

v) Kadrovski kapacitet učesnika konkursa bodovaće se sa pet bodova

- Ukoliko učesnik konkursa ima radno angažovane: jednog diplomiranog inženjera saobraćaja koji poseduje licencu 370 ili 470, dva diplomirana inženjera elektro-tehnike koji poseduju licencu 353 ili 453 kao i tri lica angažovana za održavanje sistema, najmanje srednje stručne spreme sa položenim vozačkim ispitom - boduje se sa jednim bodom,

- jednog diplomiranog inženjera saobraćaja koji poseduje licencu 370 ili 470, 2 (dva) diplomirana inženjera elektrotehnike koji poseduju licencu 353 ili 453 kao i četiri do šest lica angažovana za održavanje sistema, najmanje srednje stručne spreme sa položenim vozačkim ispitom - boduje se sa tri boda,

- jednog diplomiranog inženjera saobraćaja koji poseduje licencu 370 ili 470, dva diplomirana inženjera elektrotehnike koji poseduju licencu 353 ili 453 kao i sedam i više lica angažovana za održavanje sistema, najmanje srednje stručne spreme sa položenim vozačkim ispitom - boduje se sa pet bodova.

g) Mere za povećanje broja korisnika i analizu funkcionisanja sistema bodovaće se sa 10 poena

1. Promotivne aktivnosti (kampanje, promocije, manifestacije i sl.)

- do dva promotivne aktivnosti godišnje - boduje se sa jednim bodom,

- od tri do četiri promotivne aktivnosti godišnje - boduje se sa tri boda,

- pet i više promotivnih aktivnosti godišnje - boduje se sa pet bodova.

2. Analiza funkcionisanja sistema.

- Dostavljanje mesečnih i šestomesečnih izveštaja o funkcionisanju sistema - boduje se sa tri boda,

- Dostavljanje dnevnih, nedeljnih, mesečnih i šestomesečnih izveštaja o funkcionisanju sistema - boduje se sa pet bodova.

Ukoliko dva ili više učesnika na konkursu imaju isti broj bodova, prednost ima učesnik koji je ponudio mogućnost napajanja solarnom energijom, a ako oba učesnika ponude mogućnost napajanja solarnom energijom prednost ima učesnik koji duži vremenski period obavlja ovaj posao.

Član 17

Komisija vrši rangiranje učesnika na konkursu, sačinjava predlog rang-liste i objavljuje predlog rang-liste na službenoj internet stranici Grada Beograda i organizacione jedinice nadležne za poslove saobraćaja, a može se objaviti i u sredstvima javnog informisanja.

Svaki učesnik na konkursu može gradonačelniku Grada Beograda preko Komisije uložiti prigovor u roku od osam dana od dana objavljivanja predloga rang-liste.

Rok za odlučivanje po prigovorima ne može biti duži od osam dana od dana izjavljivanja prigovora.

Komisija, nakon odluke gradonačelnika Grada Beograda po prigovorima, utvrđuje konačnu rang-listu, na koju saglasnost daje gradonačelnik. Po dobijenoj saglasnosti gradonačelnika komisija donosi odluku o izabranom korisniku mesta (u daljem tekstu: Odluka) koja se objavljuje na način utvrđen u stavu 1. ovog člana, nakon čega se kompletna dokumentacija dostavlja organizacionoj jedinici nadležnoj za poslove saobraćaja.

Član 18

Po objavljivanju odluke iz člana 17. organizaciona jedinica nadležna za poslove saobraćaja, u roku od 15 dana zaključuje ugovor sa izabranim korisnikom mesta na 6 (šest) godina.

Ugovor, pored obaveznih elemenata sadrži i kapacitet, elemente i druge karakteristike stanice, dinamiku i rokove postavljanja stanica, međusobna prava i obaveze ugovornih strana, uslove raskida ugovora pre vremena na koji je zaključen i prava i obaveze koje iz toga proističu i način rešavanja sporova.

Član 19

Po sprovedenom konkursu i zaključenom ugovoru, organizaciona jedinica nadležna za poslove saobraćaja izdaje korisniku mesta odobrenje za postavljanje stanica za svako pojedinačno mesto.

Odobrenje iz stava 1. ovog člana se izdaje u formi rešenja, za period važenja ugovora iz člana 18. ove odluke sadrži: mesto, vrstu, kapacitet, elemente i druge karakteristike stanice i veličinu objekta, površinu koja se koristi, period korišćenja, radno vreme i rok u kojem je korisnik mesta dužan da otpočne sa korišćenjem mesta u skladu sa odobrenjem, a koji ne može biti duži od 6 (šest) meseci od dana prijema konačnog rešenja kojim se odobrava postavljanje stanica i obavezu uklanjanja objekta po isteku perioda na koji je odobrenje izdato.

Sastavni deo rešenja iz stava 2. ovog člana jeste tehnička dokumentacija koja se sastoji od: mesta postavljanja, uslova i načina postavljanja; pregledne karte lokacija - mesta postavljanja u razmeri 1:5.000; opis mesta postavljanja sa namenom površine na kojoj se nalazi; tehnički opis stanice i njen izgled; grafički prikaz mesta postavljanja sa ucrtanom stanicom i objektima u neposrednom okruženju u razmeri 1:50 ili 1:100 i fotografski prikaz površine na kojoj se postavljanje vrši.

Korisnik mesta dužan je da u roku od 30 dana od dana koničnosti rešenja organizacionoj jedinici nadležnoj za poslove saobraćaja dostavi saglasnost EDB na priključenje na elektromrežu, ako je priključenje neophodno.

Na rešenje kojim se odobrava postavljanje stanice može se podneti žalba Gradskom veću Grada Beograda, u roku od 15 dana, od dana dostavljanja rešenja.

Obaveštenje i evidencija

Član 20

Organizaciona jedinica nadležna za poslove saobraćaja vodi evidenciju o izdatim rešenjima i pripadajuće tehničke dokumentacije i dužna je da jedan primerak svakog pravosnažnog rešenja dostavlja organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za inspekcijske poslove i Komunalnoj policiji, subjektu koji obavlja komunalnu delatnost odnošenja smeća kao i organizacionoj jedinici Gradske uprave Grada Beograda nadležnoj za poslove javnih prihoda, radi utvrđivanja i naplate lokalne komunalne takse.

V POSTAVLJANJE I KORIŠĆENJE STANICE

Član 21

Korisnik mesta kome je odobreno postavljanje stanice u skladu sa članom 19. ove odluke postavlja stanicu u roku određenom u odobrenju.

Postavljanje stanice podrazumeva stavljanje u potpunu funkciju svih elemenata stanice.

Korisnik mesta je odgovoran za ispravnost i bezbednost stanice u skladu sa propisima kojim je uređena opšta bezbednost proizvoda i važećim standardima.

Član 22

Korisnik mesta obezbeđuje funkcionalnost i dostupnost stanice korisnicima usluge, celodnevno, u toku sedmice.

Član 23

Korisnik je dužan da:

1. stanicu postavlja i koristi na mestu određenom u skladu sa ovom odlukom;

2. ukloni stanicu po prestanku važenja ugovora, odnosno odobrenja i površinu na kojoj se stanica nalazila dovede u uredno stanje;

3. stanicu sa svim elementima održava uredno i u funkciji;

4. površinu i okolni prostor održava u urednom stanju (uklanja led, sneg i slično);

5. stanicu privremeno ukloni sa mesta postavljanja, o svom trošku, dok to zahteva izvođenje hitnih i neophodnih radova.

Član 24

Korisniku mesta nije dozvoljeno da bilo kojim pravnim poslom ili osnovom omogući drugom licu korišćenje mesta za koje mu je konkursom dato odobrenje za postavljanje stanice.

VI UKLANJANJE STANICE

Član 25

Stanica se uklanja, ako:

1. je postavljena na mesto koje nije određeno planom organizacione jedinice nadležne za poslove saobraćaja, odnosno odobrenjem;

2. je postavljena i koristi se suprotno izdatom odobrenju;

3. korisnik mesta ne dostavi u propisanom roku saglasnost EDB na priključenje na elektromrežu, ako je priključenje neophodno;

4. se promeni neki od uslova utvrđenih aktom organizacione jedinice nadležne za poslove saobraćaja, a korisnik im se ne prilagodi u ostavljenom roku;

5. je to neophodno zbog izmene režima saobraćaja ili saobraćajno-tehničkih uslova;

U slučajevima iz stava 1. tač. 3, 4. i 5. prestanak važenja odobrenja i rok za uklanjanje postavljene stanice, utvrđuje rešenjem organizaciona jedinica nadležna za poslove saobraćaja.

VII NADZOR

Član 26

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrši organizaciona jedinica Gradske uprave Grada Beograda nadležna za poslove saobraćaja.

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši komunalna inspekcija gradskih opština Grada Beograda.

Kontrolu nad primenom ove odluke u skladu sa zakonom i drugim propisima, vrši Komunalna policija.

Član 27

Komunalni inspektor je ovlašćen da u vršenju inspekcijskog nadzora rešenjem naloži uklanjanje stanice u slučajevima iz člana 25. stav 1. tač. 1. i 2. ove odluke.

Komunalni inspektor, na zahtev nadležnog organa Grada, rešenjem može naložiti da se stanica privremeno ukloni kada je to neophodno zbog izvođenja neodložnih radova na zaštiti i održavanju komunalnih objekata, ili privremene izmene režima saobraćaja, dok te okolnosti traju. Troškove uklanjanja i vraćanja objekta na prvobitno mesto snosi korisnik mesta.

Ako korisnik mesta, odnosno drugo lice ne postupi po rešenju komunalnog inspektora i ne ukloni stanicu, komunalni inspektor će odrediti da se stanica ukloni o trošku korisnika, preko drugog lica, na mesto koje je određeno za te namene.

O uklanjanju stanice u slučaju iz člana 25. stav 1. tačka 2. komunalni inspektor obaveštava organizacionu jedinicu nadležnu za poslove saobraćaja, koja utvrđuje prestanak odobrenja za postavljanje stanice.

Član 28

Lice koje je postavilo ili koristi stanicu dužno je da licu ovlašćenom za vršenje nadzora omogući pristup i pregled objekta, dozvoli uvid u dokumentaciju, dostavi tražene podatke u vezi sa predmetom nadzora i postupa po drugim nalozima inspektora, odnosno komunalnog policajca.

VIII KAZNENE ODREDBE

Član 29

Novčanom kaznom u iznosu od 100.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, ako:

1. stanicu postavi na mesto koje nije određeno planom iz člana 7. ove odluke;

2. stanicu postavi i koristi bez odobrenja (član 19.);

3. postupa suprotno članu 23. stav 1. tač. 2, 3. i 5. ove odluke;

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 10.000 dinara odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 50.000 dinara preduzetnik.

Član 30

Novčanom kaznom u iznosu od 60.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, ako:

1. postupa suprotno članu 22. ove odluke;

2. postupa suprotno članu 23. tačka 4. ove odluke;

3. postupi suprotno članu 24. ove odluke;

4. postupi suprotno članu 28. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 8.000 dinara odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 40.000 dinara preduzetnik.

Za prekršaj iz stava 1. tačka 5. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 8.000 dinara.

Član 31

Za prekršaje iz čl. 29. i 30. ove odluke, komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac, izdaje prekršajni nalog u skladu sa zakonom.

IX PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 32

Organizaciona jedinica nadležna za poslove saobraćaja doneće predlog plana iz člana 7. ove odluke u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 33

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".