ODLUKA

O NAČINU, USLOVIMA I KRITERIJUMIMA ZA IZBOR KORISNIKA SREDSTAVA U OKVIRU MERA I AKTIVNOSTI ZA PODRŠKU RAZVOJA INOVATIVNIH DELATNOSTI I SAMOZAPOŠLJAVANJA KOJE SE FINANSIRAJU IZ BUDŽETA GRADA BEOGRADA

("Sl. list grada Beograda", br. 37/2016)

Član 1

Ovom odlukom uređuju se način, uslovi i kriterijumi za dodelu bespovratnih sredstava u okviru mera i aktivnosti za podršku razvoja inovativnih delatnosti i samozapošljavanja nezaposlenih lica.

Sredstva se dodeljuju novoosnovanim privrednim subjektima za pokriće troškova infrastrukturnih i stručnih usluga Naučno tehnološkog parka Beograd u prvoj godini poslovanja, u cilju podrške samozapošljavanju nezaposlenih lica, razvoju novih inovativnih i visoko-tehnoloških proizvoda, usluga i procesa, stvaranju novih tehnoloških preduzeća, povećanju konkurentske sposobnosti privrednih subjekata i uključivanju u međunarodne tržišne tokove.

Član 2

Sredstva za finansiranje mera i aktivnosti za podršku razvoja inovativnih delatnosti i samozapošljavanja nezaposlenih lica obezbeđuju se u budžetu Grada Beograda, odnosno u Budžetskom fondu za programe i mere aktivne politike zapošljavanja Grada Beograda osnovanim Rešenjem gradonačelnika Grada Beograda ("Službeni list Grada Beograda", broj 75/15).

Organizaciona jedinica Gradske uprave Grada Beograda nadležna za poslove privrede, uz prethodnu saglasnost gradonačelnika Grada Beograda, zaključiće sporazum o saradnji sa Naučno tehnološkim parkom Beograd, u cilju sprovođenja mera za podršku razvoja.

Sporazumom iz stava 2. ovog člana regulišu se prava i obaveze potpisnika i on između ostalog sadrži: naziv mere i aktivnosti koje će se realizovati u saradnji Grada Beograda i Naučno tehnološkog parka Beograd, vreme realizacije mere i aktivnosti, visinu odobrenih sredstava sa dinamikom i načinom prenosa sredstava, obavezu Naučnotehnološkog parka Beograd da potpiše ugovore sa izabranim korisnicima sredstava po Javnom konkursu, obavezu kontrole i izveštavanja o realizaciji projekta, kao i dokaze o namenskom korišćenju budžetskih sredstava.

Član 3

Sredstava se dodeljuju na osnovu javnog konkursa za dodelu sredstava za podršku razvoja inovativnih delatnosti i samozapošljavanja nezaposlenih lica (u daljem tekstu: Javni konkurs).

Javni konkurs se raspisuje u tekućoj budžetskoj godini prema opredeljenim sredstvima za tu godinu, nakon zaključenog sporazuma iz člana 2. ove odluke.

Javni konkurs se objavljuje na zvaničnoj internet stranici Grada Beograda, i njime se definiše rok za podnošenje prijava, koji ne može biti kraći od 15 dana od dana objavljivanja Javnog konkursa, visina opredeljenih sredstava po korisniku sredstava, potrebna dokumentacija na osnovu koje se dokazuje ispunjenost propisanih uslova i merila za vrednovanje i rangiranje prijava.

Član 4

Troškovi koji se finansiraju su troškovi infrastrukturnih i stručnih usluga od strane Naučno tehnološkog parka Beograd, u koje spadaju: kancelarijski poslovni prostor (posebne kancelarije i korišćenje zajedničkih prostorija - sala za sastanke, sala za prezentacije i dr.), administrativne i stručne usluge (knjigovodstvene, pravne i sekretarske usluge), i ostale relevantne usluge u zavisnosti od stepena razvoja biznis ideje.

Član 5

Prijavu na javni konkurs mogu podneti lica koja ispunjavaju sledeće uslove:

1) da je nezaposleno lice;

2) da ima stečeno visoko obrazovanje;

3) da ima biznis ideju;

4) da je državljanin Republike Srbije sa prebivalištem na teritoriji Grada Beograda;

5) da nije osuđivan ili se protiv njega ne vodi postupak, za neko od krivičnih dela kao članovi organizovane kriminalne grupe, da nisu osuđivani za krivična dela protiv životne sredine, krivično delo primanja ili davanja mita, krivično delo prevare.

Član 6

Prijava čini sastavni deo javnog konkursa i sastoji se od sledećih obrazaca:

- Formular prijave - podnosi se potpisan od strane podnosioca prijave sa detaljnije razrađenom biznis idejom ili projektom;

- Izjava podnosioca prijave o svim drugim de minimis državnim pomoćima koje je dobio u prethodnom trogodišnjem fiskalnom periodu, i da li mu je i po kom osnovu već dodeljena državna pomoć za iste opravdane troškove ili izjava podnosioca zahteva da nije koristio državnu pomoć (sastavni deo prijave);

- izjava podnosioca prijave da nema neizmirenih obaveza prema Gradu Beogradu proisteklih iz ugovora o dodeli finansijskih sredstava (sastavni deo prijave);

- izjava podnosioca prijave da na dan podnošenja prijave nije upisan u registar privrednih subjekata koji se vodi kod Agencije za privredne registre kao osnivač ili član privrednog društva, odnosno kao preduzetnik i da je nezaposleno lice (sastavni deo prijave).

Podnosilac prijave je u obavezi da uz Prijavu dostavi i ostalu traženu dokumentaciju koja je navedena u Javnom konkursu.

Član 7

Kriterijumi za vrednovanje i rangiranje prijava na osnovu Biznis ideje razrađene u skladu sa obrascem prijave su:

1) Proizvod/usluga:

- dostignuta faza razvoja od 1-5 bodova;

- inovativnost od 1-10 bodova,

- zaštita intelektualne svojine od 1-5 bodova,

- osvojene nagrade na takmičenjima za najbolju inovaciju od 1-5 bodova;

2) tržište:

- identifikovano domaće tržište i mogućnost plasmana proizvoda od 1-15 bodova,

- identifikovano tržište u inostranstvu i mogućnost plasmana proizvoda od 1-20 bodova;

3) Ljudski resursi:

- osnivača od 1-10 bodova,

- planirano novo zapošljavanje od 1-10 bodova,

- učesnici trening programa u sferi preduzetništva od 1-5 bodova;

4) Rizici poslovanja:

- rizici su identifikovani i ne ugrožavaju realizaciju programa od 1-5 bodova.

U slučaju da dva ili više podnosioca prijava imaju isti broj bodova, u Listi vrednovanja i rangiranja, prednost će se primenjivati prema redosledu kriterijuma navedenim u stavu 1. ovog člana.

Član 8

Vrednovanje i rangiranje podnosioca prijava vrši Komisija za vrednovanje i rangiranje podnosioca prijava podnetih po javnom konkursu za dodelu sredstava za podršku razvoja inovativnih delatnosti i samozapošljavanja nezaposlenih lica (u daljem tekstu: Komisija).

Komisiju obrazuje rukovodilac organizacione jedinice Gradske uprave Grada Beograda nadležne za poslove privrede.

Komisiju čine predsednik i dva člana koji su predstavnici Grada Beograda i dva člana predstavnika Naučno tehnološkog parka Beograd.

Komisija utvrđuje Listu vrednovanja i rangiranja podnosilaca prijava po javnom konkursu na osnovu kriteririjuma navedenih u članu 7. ove odluke u roku od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava i ista se objavljuje na zvaničnoj internet stranici Grada Beograda.

Na Listu iz stava 4. ovog člana podnosioci prijava imaju pravo prigovora u roku od pet dana od dana objavljivanja na zvaničnoj internet stranici Grada Beograda. Odluku o prigovoru donosi Komisija i sačinjava predlog Odluke o izboru korisnika sredstava.

Odluku o izboru korisnika sredstava donosi rukovodilac organizacione jedinice Gradske uprave Grada Beograda koja je nadležna za poslove privrede, u roku od 10 dana od dana isteka roka za podnošenje prigovora.

Gradonačelnik grada Beograda daje saglasnost na Odluku o izboru korisnika sredstava iz stava 6. ovog člana, i daje ovlašćenje rukovodiocu organizacione jedinice Gradske uprave Grada Beograda koja je nadležna za poslove privrede da zaključi ugovore sa izabranim podnosiocima prijava.

Član 9

Ugovori o međusobnim pravima i obavezama ugovornih strana, potpisuju se nakon što se izabrani podnosioci prijava registruju kao preduzetnik ili osnuju privredno društvo u kom će zasnovati radni odnos na neodređeno vreme.

Izabrani podnosioci prijava su dužni da se registruju kao preduzetnik ili da osnuju privredno društvo i u njemu zasnuju radni odnos na neodređeno vreme najkasnije u roku od 30 dana od dana objavljivanja Odluke o izboru korisnika sredstava.

Ugovorom iz stava 1. ovog člana regulišu se prava i obaveze i on sadrži: naziv mere i aktivnosti, vreme realizacije mere i aktivnosti, visinu odobrenih sredstava sa dinamikom i načinom prenosa sredstava, elemente koje treba da sadrži zahtev za prenos sredstava, obavezu korisnika sredstava da dostavi izveštaj o realizaciji i dokaze o namenskom korišćenju budžetskih sredstava, instrumente obezbeđenja za slučaj nenamenskog trošenja sredstava, odnosno za slučaj neizvršenja ugovorene obaveze.

Član 10

Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".