ODLUKA

O NAČINU, USLOVIMA I KRITERIJUMIMA ZA IZBOR KORISNIKA SREDSTAVA U OKVIRU MERA I AKTIVNOSTI ZA PODRŠKU RAZVOJA ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA KOJE SE FINANSIRAJU IZ BUDŽETA GRADA BEOGRADA

("Sl. list grada Beograda", br. 37/2016)

Član 1

Ovom odlukom uređuju se način, uslovi i kriterijumi za dodelu bespovratnih sredstava u okviru mera i aktivnosti za podršku razvoja ženskog preduzetništva.

Sredstva se dodeljuju privrednim subjektima u vlasništvu žena (preduzetnici, mikro, mala i srednja privredna društva), u cilju podrške ženskom preduzetništvu kroz unapređenje proizvodnje i proširenje kapaciteta poslovanja, jačanja konkurentnosti i posticanja zapošljavanja, razvoja mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, podsticanja privrednog razvoja i stvaranja povoljne klime za privlačenje investicija, povećanja zaposlenosti, povećanja konkurentske sposobnosti privrednih subjekata u vlasništvu žena i uključivanja u međunarodne tržišne tokove.

Posebni ciljevi finansiranja su: unapređenje poslovnog procesa kroz uvođenje novih proizvodnih, poslovnih ili poboljšanje postojećih poslovnih linija, pokretanje novih preduzetničkih aktivnosti, otvaranje mogućnosti za modernizaciju i proširenje proizvodnih i uslužno orijentisanih delatnosti, kao i očuvanje postojećih i stvaranje uslova za otvaranje novih radnih mesta.

Član 2

Sredstva za finansiranje mera i aktivnosti za podršku razvoja ženskog preduzetništva obezbeđuju se u budžetu Grada Beograda, odnosno u Budžetskom fondu za programe i mere aktivne politike zapošljavanja Grada Beograda osnovanim Rešenjem gradonačelnika Grada Beograda ("Službeni list Grada Beograda", broj 75/15).

Član 3

Sredstava se dodeljuju na osnovu javnog konkursa za dodelu sredstava za podršku razvoja ženskog preduzetništva (u daljem tekstu: Javni konkurs).

Javni konkurs se raspisuje u tekućoj budžetskoj godini prema opredeljenim sredstvima za tu godinu.

Javni konkurs se objavljuje na zvaničnoj internet stranici Grada Beograda, i njime se definiše rok za podnošenje prijava, koji ne može biti kraći od 15 dana, od dana objavljivanja Javnog konkursa, visina opredeljenih sredstava po korisniku sredstava i potrebna dokumentacija na osnovu koje se dokazuje ispunjenost propisanih uslova.

Član 4

Predmet javnog konkursa je dodela bespovratnih sredstava za kupovinu jednog ili više osnovnih sredstava (mašina i opreme), koja će omogućiti poboljšanje kvaliteta postojećeg ili uvođenje novog proizvoda/usluge u poslovni proces, uz obavezu zapošljavanja jednog nezaposlenog lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, na period od minimum jedne godine.

Pod osnovnim sredstvom u ovom smislu podrazumevaju se mašine i oprema koja će se koristiti duže od jedne godine (duža od jednog obračunskog perioda) i čija kupoprodajna vrednost po nabavljenom osnovnom sredstvu mora biti veća od 60.000,00 dinara bez PDV-a.

Ukoliko se radi o nabavci računarske opreme (kompjutera), pravo na prijavu imaju isključivo privredni subjekti čija je pretežna delatnost proizvodnja softvera (Računarsko programiranje - šifra 62.01 prema Uredbi o klasifikaciji delatnosti).

Državna pomoć male vrednosti, odnosno de minimis državna pomoć, za koju se obezbeđuju sredstva u budžetskoj godini, ne može da se dodeli za delatnosti i aktivnosti navedene u zakonskim i drugim propisima koji regulišu kontrolu i dodelu državne pomoći.

Član 5

Opravdani troškovi koji se finansiraju su troškovi koji su direktno vezani za kupovinu jednog ili više osnovnih sredstava i pod kojima se podrazumeva kupoprodajna, odnosno nabavna cena osnovnih sredstava bez PDV-a, kao i zavisni troškovi koji eventualno prate nabavku ovih sredstava (transportni troškovi, manipulativni troškovi, troškovi utovara i istovara, troškovi koji se odnose na ateste i carinske dažbine).

Svi ovi troškovi moraju biti fakturisani korisniku sredstava, odnosno iskazani na računima izdatim na ime korisnika sredstava.

Član 6

Pravo na dodelu sredstava imaju mikro, mala i srednja preduzeća u vlasništvu žena sa udelom od minimum 60% u ukupnom kapitalu društva, kao i preduzetnici čiji je osnivač žena, a koji ispunjavaju sledeće uslove:

1) Da su u većinskom domaćem privatnom vlasništvu i da su registrovani na teritoriji Grada Beograda najmanje godinu dana od dana objavljivanja teksta javnog konkursa;

2) Da privrednom subjektu u roku od dve godine pre dana objavljivanja javnog konkursa nije izrečena pravosnažna mera zabrane obavljanja delatnosti;

3) Da osnivači i odgovorna lica nisu osuđivani ili se protiv njih ne vodi postupak, za neko od krivičnih dela kao članovi organizovane kriminalne grupe, da nisu osuđivani za krivična dela protiv privrede, krivična dela protiv životne sredine, krivično delo primanja ili davanja mita, krivično delo prevare;

4) Da privredni subjekat nije u grupi povezanih lica u kojoj su neki od članova velika pravna lica;

5) Da je do dana objavljivanja javnog konkursa izmirio sve poreze i doprinose, kao i ostale obaveze po osnovu javnih prihoda u skladu sa propisima Republike Srbije;

6) Da privrednom subjektu u periodu od godinu dana pre dana objavljivanja javnog konkursa tekući računi kod poslovnih banaka nisu bili blokirani duže od ukupno 15 (petnaest) dana.

Član 7

Prijava čini sastavni deo javnog konkursa i sastoji se od sledećih obrazaca:

- Formular prijave - podnosi se potpisan od strane ovlašćenog lica u privrednom subjektu i overen pečatom privrednog subjekta;

- specifikacija troškova (budžet aktivnosti) - podnosi se potpisana od strane ovlašćenog lica u privrednom subjektu i overena pečatom privrednog subjekta; svaka stavka izražena u budžetu aktivnosti mora biti opravdana sa odgovarajućim dokumentom (nabavna odnosno kupoprodajna vrednost, troškovi prevoza, troškovi carinjenja robe, troškovi atesta i dr.);

- Potpisanu i pečatom overenu izjavu (sastavni deo prijave) pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću da privrednom subjektu nisu u tekućoj godini dodeljena bespovratna sredstva za iste opravdane troškove od strane neke od državnih institucija - podnosi se potpisana i overena pečatom privrednog subjekta;

- Potpisanu i pečatom overenu izjavu (sastavni deo prijave) pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću korisnika sredstava o dodeli državne pomoći male vrednosti de minimis - podnosi se potpisana i overena pečatom privrednog subjekta;

- Potpisanu i pečatom overenu izjavu (sastavni deo prijave) pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću o broju stalno zaposlenih radnika u momentu podnošenja prijave - podnosi se potpisana i overena pečatom privrednog subjekta.

Podnosilac prijave je u obavezi da dostavi i ostalu traženu dokumentaciju uz Prijavu, koja je navedena u javnim konkursu.

Član 8

Kriterijumi za vrednovanje i rangiranje prijava su:

1) Samohrani roditelji:

- Ukoliko su osnivači privrednih subjekata samohrani roditelji - 10 bodova,

- Ukoliko su osnivači privrednih subjekata nisu samohrani roditelji - 0 bodova;

2) Vrsta delatnosti:

- ukoliko se podnosioci prijava bave proizvodnom delatnošću - 10 bodova;

- ukoliko se podnosioci prijava bave uslužnom delatnošću - 5 bodova;

3) Dodeljena sredstva za iste opravdane troškove od strane neke od državnih institucija u periodu od 2014-2016. godine:

- Ukoliko podnosioci prijava nisu dobijali sredstva - 10 bodova,

- Ukoliko su podnosioci prijava dobijali sredstva - 0 bodova;

4) Broj radnika u prethodnom trogodišnjem periodu:

- Ukoliko privredni subjekat ima porast broja radnika - 10 bodova,

- Ukoliko privredni subjekat ima smanjenje broja radnika - 0 bodova;

5) Dužina obavljanja delatnosti

- ukoliko privredni subjekat posluje duže od 3 godine - 10 bodova;

- ukoliko privredni subjekat posluje kraće od 3 godine - 5 bodova;

6) Finansijski pokazatelji:

- ukoliko privredni subjekat posluje sa dobitkom - 10 bodova;

- ukoliko privredni subjekat posluje sa gubitkom - 0 bodova;

7) Investiranje u prethodne dve godine:

- Ukoliko je privredni subjekat investirao u poslovanje u cilju konkurentnosti - 10 bodova,

- Ukoliko je privredni subjekat nije investirao u poslovanje u cilju konkurentnosti - 0 bodova;

8) Ostvarena priznanja i nagrade:

- Ukoliko privredni subjekat poseduje priznanja i nagrade iz delokruga delatnosti - 10 bodova,

- Ukoliko privredni subjekat ne poseduje priznanja i nagrade iz delokruga delatnosti - 0 bodova.

U slučaju da dva ili više podnosioca prijava imaju isti broj bodova, u Listi vrednovanja i rangiranja, prednost će se primenjivati prema redosledu kriterijuma navedenim u stavu 1. ovog člana.

Član 9

Vrednovanje i rangiranje podnosioca prijava vrši Komisija za vrednovanje i rangiranje podnosioca prijava podnetih po javnom konkursu za dodelu sredstava za podršku razvoja ženskog preduzetništva (u daljem tekstu: Komisija).

Komisiju obrazuje rukovodilac organizacione jedinice Gradske uprave Grada Beograda nadležne za poslove privrede.

Komisiju čini predsednik i najmanje dva člana.

Komisija utvrđuje Listu vrednovanja i rangiranja prijavljenih privrednih subjekata po javnom konkursu, na osnovu kriteririjuma navedenih u članu 8. ove odluke u roku od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava i ista se objavljuje na zvaničnoj internet stranici Grada Beograda.

Na Listu iz stava 4. ovog člana podnosioci prijava imaju pravo prigovora komisiji u roku od pet dana od dana objavljivanja na zvaničnoj internet stranici Grada Beograda.

Odluku o prigovoru i Odluku o izboru korisnika sredstava donosi rukovodilac organizacione jedinice Gradske uprave Grada Beograda koja je nadležna za poslove privrede, u roku od 10 dana od dana isteka roka za podnošenje prigovora.

Gradonačelnik grada Beograda daje saglasnost na Odluku o izboru korisnika sredstava iz stava 6. ovog člana, i daje ovlašćenje rukovodiocu organizacione jedinice Gradske uprave Grada Beograda koja je nadležna za poslove privrede da zaključi ugovore sa izabranim podnosiocima prijava.

Član 10

Ugovor sa izabranim podnosiocima prijava, kojim se uređuju međusobna prava, obaveze i odgovornosti ugovornih strana, sadrži sledeće podatke: naziv mere i aktivnosti, vreme realizacije mere i aktivnosti, visinu odobrenih sredstava sa dinamikom i načinom prenosa sredstava, elemente koje treba da sadrži zahtev za prenos sredstava, obavezu korisnika sredstava da dostavi izveštaj o realizaciji i dokaze o namenskom korišćenju budžetskih sredstava, instrumente obezbeđenja za slučaj nenamenskog trošenja sredstava, odnosno za slučaj neizvršenja ugovorene obaveze.

Član 11

Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".