ODLUKA

O ODREĐIVANJU BLIŽIH TEHNIČKIH I DRUGIH USLOVA ZA UGOSTITELJSKE OBJEKTE KOJI SE NE KATEGORIZUJU, A KOJI SE NALAZE U STAMBENIM ZGRADAMA

("Sl. list grada Beograda", br. 37/2016)

Član 1

Ovom odlukom bliže se uređuju tehnički i drugi uslovi za uređenje i opremanje ugostiteljskih objekata za smeštaj, koji se ne kategorizuju, a nalaze se u stambenim zgradama, kao i način obavljanja ugostiteljske delatnosti, u zavisnosti od načina usluživanja i vrste usluga koje se pretežno pružaju u tom ugostiteljskom objektu.

Član 2

Ugostiteljski objekat koji se ne kategorizuje, a koji se nalazi u stambenim zgradama u smislu ove odluke je funkcionalno povezan, posebno uređen i opremljen prostor koji ispunjava propisane minimalno tehničke i sanitarno-higijenske uslove za obavljanje ugostiteljske delatnosti pružanja usluge smeštaja.

Član 3

Ugostiteljski objekti za smeštaj u stambenim zgradama koji se ne kategorizuju su prenoćište, odmaralište i drugi objekti namenjeni odmoru i rekreaciji posebnih kategorija korisnika i hosteli (u daljem tekstu: ugostiteljski objekat za smeštaj u stambenoj zgradi).

Član 4

Prenoćište (konačište, konak, han, i sl) je ugostiteljski objekat za pružanje usluge smeštaja u kome se mogu pružiti i usluge ishrane i pića.

Odmaralište i drugi objekti namenjeni odmoru i rekreaciji posebnih kategorija korisnika (dečija i omladinska odmarališta, planinski, izviđački i dr), u kojima se pružaju usluge smeštaja i ishrane i pića ili samo smeštaja zaposlenima, deci i omladini, odnosno članovima udruženja i organizacija osnivača odmarališta, ukoliko usluge smeštaja i ishrane i pića ili samo smeštaja pružaju trećim licima, smatraju se ugostiteljskim objektima.

Hostel u stambenoj zgradi je ugostiteljski objekat za pružanje usluge smeštaja u kojem se po pravilu obezbeđuje ležaj u višekrevetnim sobama (zajedničko korišćenje sobe) i to maksimalno jedan ležaj (poseban ili na sprat) na 4 m2 sa razmakom od 0,75 m između kreveta, a mogu se pružati usluge ishrane i pića u hostelu ili u njegovoj neposrednoj blizini. U hostelu mora biti obezbeđeno čuvanje stvari gosta.

Član 5

Ugostiteljski objekat za smeštaj u stambenoj zgradi je u obavezi da ispunjava propisane minimalne tehničke, sanitarno-higijenske uslove, kao i uslove zaštite od požara prilikom pružanja ugostiteljskih usluga u skladu sa važećim propisima.

Član 6

U ugostiteljskom objektu za smeštaj u stambenoj zgradi mora biti obezbeđeno:

1) snabdevanje tekućom higijenski ispravnom vodom za piće (javna vodovodna mreža, lokalni vodni objekti, sopstveni bunar),

2) stalno snabdevanje električnom energijom (javna električna mreža, sopstveni bešumni energetski izvor),

3) odlaganje čvrstih otpadnih materijala (kontejneri ili kante sa poklopcima istog kvaliteta, smešteni na posebno određenom prostoru),

4) odvođenje otpadnih voda (javna kanalizaciona mreža, sopstvena kanalizacija, septičke jame),

5) vidno istaknut plan evakuacije i uputstvo za postupanje u slučaju požara u svakoj stambenoj jedinici,

6) odlaganje ličnih stvari po korisniku usluga u ormarićima sa ključem.

Ugostiteljski objekat za smeštaj u stambenoj zgradi mora biti priključen na javnu telefonsku mrežu, osim ako ne postoje tehničke mogućnosti za priključenje, i mora imati najmanje jedan telefon na raspolaganju gostima (fiksni ili mobilni).

Član 7

Prilaz do ulaza, ulaz u ugostiteljski objekat, naziv ugostiteljskog objekata, kao i sve prostorije u ugostiteljskom objektu za smeštaj u stambenoj zgradi u kojima se kreću ili zadržavaju gosti moraju biti osvetljeni u vreme rada objekta noću.

Ugostiteljski objekat za smeštaj u stambenoj zgradi mora da bude opremljen i uređen na način kojim se omogućava racionalno korišćenje prostora, nesmetano i sigurno kretanje i boravak gostiju, nesmetan prenos stvari kao i nesmetano kretanje zaposlenog osoblja.

Sve prostorije u ugostiteljskom objektu za smeštaj u stambenoj zgradi koje su međusobno funkcionalno povezane i čine tehničko-tehnološku celinu moraju biti provetrene, kao i da se redovno čiste i spremaju.

Član 8

Prostorije odnosno prostor u ugostiteljskom objektu za smeštaj u stambenoj zgradi su međusobno funkcionalno povezane horizontalnim i vertikalnim komunikacijama: hodnicima, stazama, stepeništima i liftovima.

Ugostitelj koji obavlja delatnost pružanja usluga smeštaja, ishrane i pića, u nekategorisanim ugostiteljskim objektima za smeštaj u stambenoj zgradi mora registrovati privrednu delatnost kako bi obavljao istu kao privredno društvo, drugo pravno lice (udruženje), preduzetnik, ako je registrovano u odgovarajućem registru.

Ugostitelj koji svoju ugostiteljsku delatnost obavlja u sedištu, ali ne kao pretežnu delatnost, dužno je da za tu delatnost obrazuje ogranak, odnosno prostor van poslovnog sedišta, koji se registruje u odgovarajućem registru.

Ako lice iz stava 2. ovog člana obavlja ugostiteljsku delatnost van sedišta, dužno je da za tu delatnost u svakom poslovnom prostoru, odnosno mestu poslovanja obrazovati ogranak, odnosno prostor van poslovnog sedišta koji se registruje i evidentira u odgovarajućem registru.

Podovi hodnika i stepeništa koji su namenjeni gostima moraju da obezbede zaštitu od klizanja kao i da budu zaštićeni podnim oblogama jedinstvenim za čišćenje, pranje i dezinfekciju.

Ugostiteljski objekat za smeštaj u stambenoj zgradi sa više od pet nivoa mora da ima lift koji koriste gosti.

Potkrovlje ne mora imati stanicu lifta ukoliko tehničke mogućnosti to ne dozvoljavaju.

Član 9

Ugostiteljski objekat za smeštaj u stambenoj zgradi u smeštajnim jedinicama mora imati vidno istaknuto ime, prezime i broj telefona osobe zadužene za prijem gostiju, u sedištu, kao i u svakom registrovanom ogranku.

Ukoliko se prijem gostiju u ugostiteljski objekat za smeštaj u stambenoj zgradi vrši nakon 22,00 časa, obavezno je prisustvo osobe zadužene za prijem gostiju.

Ugostiteljski objekat za smeštaj u stambenoj zgradi mora da ima poseban prostor ili deo prostora za prijem gostiju - recepciju, sa recepcijskim pultom za recepcionara i prostor za goste.

Prijem gostiju vrši se na način kojim se obezbeđuje potpuni mir i tišina u zgradi.

Obaveza je ugostiteljskog objekta za smeštaj u stambenoj zgradi da ima obezbeđeno lice 24 sata dnevno koje vodi računa o kućnom redu u stambenoj zgradi.

Član 10

Soba u ugostiteljskom objektu za smeštaj u stambenoj zgradi je smeštajna jedinica u kojoj se gostu obezbeđuje boravak.

Vrste soba u ugostiteljskom objektu za smeštaj u stambenoj zgradi su: soba sa kupatilom i soba bez kupatila.

Član 11

Soba u ugostiteljskom objektu za smeštaj u stambenoj zgradi mora da ima:

1) madrac odgovarajuće ležajne površine u odnosu na dimenzije ležaja;

2) dva čaršava, ćebe (pokrivač) i jastuk po ležaju;

3) prostirku pored svakog ležaja ukoliko pod nije u celini prekriven podnom oblogom;

4) higijensku kantu za otpatke;

5) pepeljaru, osim u sobama u kojima je istaknuta zabrana pušenja,

6) uputstvo u slučaju zaštite od požara.

Pomoćni ležaj može da se postavi u sobu u ugostiteljskom objektu za smeštaj u stambenoj zgradi samo uz pristanak gosta.

Član 12

Kupatilo u sastavu sobe u ugostiteljskom objektu za smeštaj u stambenoj zgradi mora da ima:

1) obezbeđenu prirodnu ili veštačku ventilaciju;

2) toplu i hladnu tekuću vodu;

3) ležeću ili tuš kadu;

4) umivaonik sa tekućom hladnom i toplom vodom;

5) policu za toaletni pribor;

6) ogledalo sa osvetljenjem;

7) utičnicu za električne aparate sa oznakom napona struje;

8) WC šolju sa daskom za sedenje i ispiranje tekućom vodom;

9) držač peškira;

10) toalet papir na držaču;

11) higijensku kantu za otpatke;

12) vešalicu za odlaganje odeće;

13) pribor za čišćenje WC šolje ili na drugi način obezbeđeno čišćenje WC šolje;

14) osvetljenje koje se uključuje kod ulaza u kupatilo;

15) dva peškira po osobi;

16) sapun po osobi ili tečni sapun.

Član 13

Soba u ugostiteljskom objektu za smeštaj u stambenoj zgradi bez kupatila, pored opreme iz člana 11. stav 1. ove odluke mora da ima:

1) najmanje dva peškira;

2) čašu u higijenskoj foliji po osobi;

3) sapun po osobi.

Soba u ugostiteljskom objektu za smeštaj u stambenoj zgradi bez kupatila koja ima umivaonik sa tekućom toplom i hladnom vodom, pored opreme iz člana 11. stav 1. ove odluke mora da ima i:

1) ogledalo sa osvetljenjem;

2) policu za toaletni pribor;

3) prostirku ispred umivaonika;

4) držač peškira;

5) najmanje dva peškira;

6) držač sapuna;

7) sapun po osobi;

8) čašu u higijenskoj foliji po osobi.

Član 14

Svaka soba u ugostiteljskom objektu za smeštaj u stambenoj zgradi mora da ima vrata od čvrstog materijala bezbednog za gosta sa mogućnošću zaključavanja.

Sobe u ugostiteljskom objektu za smeštaj u stambenoj zgradi moraju da budu direktno osvetljene dnevnom svetlošću preko prozorskih otvora.

Prozor u sobi u ugostiteljskom objektu za smeštaj u stambenoj zgradi mora da zauzima najmanje 1/10 površine sobe i da ima zavesu i neproziran zastor ili drugu vrstu zamračenja i zaštite od pogleda spolja.

Soba u ugostiteljskom objektu za smeštaj u stambenoj zgradi mora da ima centralno (plafonsko ili zidno) osvetljenje i utičnicu za električnu energiju sa oznakom napona struje.

Pod u sobi u ugostiteljskom objektu za smeštaj u stambenoj zgradi mora da bude izrađen od materijala koji se lako čisti i održava.

Član 15

U ugostiteljskom objektu za smeštaj u stambenoj zgradi posteljina mora da se menja najmanje svaki sedmi dan, peškiri najmanje svaki treći dan, kao i posle svake promene gosta.

Sobe u ugostiteljskom objektu za smeštaj u stambenoj zgradi moraju redovno da se čiste, spremaju i provetravaju.

Član 16

U ugostiteljskom objektu za smeštaj u stambenoj zgradi koji ima sobe bez kupatila, mora da bude obezbeđeno zajedničko kupatilo. Broj zajedničkih kupatila je srazmeran broju ležajeva u sobama bez kupatila i to:

1) do 10 ležajeva jedno kupatilo;

2) do 20 ležajeva najmanje dva zajednička kupatila;

3) na svakih daljih započetih deset ležajeva još jedno zajedničko kupatilo.

Član 17

Zajedničko kupatilo u ugostiteljskom objektu za smeštaj u stambenoj zgradi mora da ima:

1) obezbeđenu prirodnu ili veštačku ventilaciju;

2) toplu i hladnu tekuću vodu;

3) ležeću ili tuš kadu sa zaštitom od prskanja vode;

4) umivaonik sa tekućom hladnom i toplom vodom;

5) policu za toaletni pribor;

6) ogledalo sa osvetljenjem;

7) utičnicu za električne aparate sa oznakom napona struje;

8) WC šolju sa daskom za sedenje i ispiranje tekućom vodom;

9) držače sapuna i peškira;

10) toalet papir na držaču;

11) higijensku kantu za otpatke;

12) vešalicu za odlaganje odeće;

13) pribor za čišćenje WC šolje.

Član 18

Podovi u kupatilu i toaletu odnosno WC kabini moraju da budu ravni, glatki, bez oštećenja, otporni na habanje izrađeni od keramičkih pločica ili drugog čvrstog vodootpornog materijala koji se lako čisti i održava, a u podu mora da bude ugrađen slivnik sa zaštitnom rešetkom.

Zidovi u kupatilu i toaletu odnosno WC kabini moraju da budu obloženi do visine od 1,50 m od poda keramičkim pločicama ili vodonepropusnim materijalom koji se lako čisti i održava.

Ako je u kupatilu i toaletu odnosno WC kabini obezbeđena prirodna ventilacija prozori moraju da budu od neprozirnog stakla ili sa mogućnošću zaštite od pogleda spolja.

Vrata kupatila, toaleta odnosno WC kabine moraju da budu od čvrstog materijala sa napravom za zaključavanje vrata.

Kupatilo, toalet odnosno WC kabina moraju da budu čisti i dezinfikovani.

Član 19

Ugostitelj je dužan da prilikom obavljanja ugostiteljske delatnosti pružanja usluge smeštaja u ugostiteljskom objektu u stambenoj zgradi, u sedištu, kao i u svim registrovanim ograncima:

1. na ulazu u ugostiteljski objekat za smeštaj u stambenoj zgradi vidno istakne poslovno ime i sedište, naziv i vrstu ugostiteljskog objekta prema pretežnoj vrsti usluga koje se u njemu pružaju;

2. na ulazu u ugostiteljski objekat za smeštaj u stambenoj zgradi vidno istakne radno vreme i da se u svom poslovanju pridržava propisanog radnog vremena;

3. u objektu koji je zaštićeno kulturno dobro, podatke iz tač. 1. i 2. ovog člana može postaviti unutar objekta ili na nekom drugom prikladnom mestu u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita kulturnih dobara;

4. istakne prodajnu cenu smeštaja i iznos boravišne takse na vidljivom mestu, u svakoj sobi i na recepciji;

5. utvrdi kućni red u svim objektima za smeštaj i istakne ga na recepciji, a izvode iz kućnog reda istakne u svim smeštajnim jedinicama;

6. vodi evidenciju gostiju dnevno i uredno na propisan način;

7. za svaku pruženu uslugu izda propisan račun;

8. pridržava se istaknutih cena;

9. obavlja delatnost na način kojim se neće prouzrokovati šteta na zgradi kao celini i na njenim posebnim delovima, na kojima se neće ometati mirno korišćenje stanova, drugih posebnih delova i zajedničkih delova zgrade;

Član 20

Gost može da izjavi reklamaciju ugostitelju radi ostvarivanja svojih prava. Ugostitelj je dužan da vidno istakne obaveštenje o načinu i mestu prijema reklamacije kao i da obezbedi prisustvo lica ovlašćenog za prijem reklamacija u toku radnog vremena.

Ugostitelj je dužan da vodi evidenciju primljenih reklamacija i da izda pisanu potvrdu ili elektronskim putem potvrdi prijem reklamacije, kao i da je čuva najmanje dve godine od dana podnošenja reklamacije korisnika usluga.

Evidencija o primljenim deklamacijama vodi se u obliku ukoričene knjige ili u elektronskom obliku.

Ugostitelj je dužan da bez odlaganja, a najkasnije u roku od osam dana od dana prijema reklamacije, pisanim ili elektronskim putem odgovori korisniku usluga na izjavljenu reklamaciju. Odgovor ugostitelja na reklamaciju korisnika usluga mora da sadrži odluku da li prihvata reklamaciju, izjašnjenje o zahtevu korisnika usluga i konkretan predlog i rok za rešavanje reklamacija koji ne sme biti duži od 15 dana od dana podnošenja reklamacije.

Član 21

U ugostiteljskom objektu za smeštaj u stambenoj zgradi pušenje je dozvoljeno:

1. ako su pismenim dokumentom odgovornog lica koje je u radnom odnosu tačno određene sobe (sprat i broj sobe) u kojima je pušenje dozvoljeno;

2. ako se gostu prilikom izdavanja sobe ponudi da izabere sobu u kojoj je pušenje dozvoljeno ili sobu u kojoj pušenje nije dozvoljeno;

3. ako je na ulaznim vratima sobe istaknut znak da je u sobi pušenje dozvoljeno odnosno, da pušenje nije dozvoljeno;

4. ako iz ventilacionog sistema vazduha iz sobe u kojoj je pušenje dozvoljeno ne dopire u druge prostorije u kojima pušenje nije dozvoljeno.

5. Odgovorno lice je dužno da obezbedi uslove iz stava 1. ovog člana.

6. Odgovorno lice u ugostiteljskom objektu za smeštaj u stambenoj zgradi ima pravo da donese odluku da je u svim sobama pušenje u ugostiteljskom objektu za smeštaj u stambenoj zgradi zabranjeno.

Član 22

Ugostitelj je dužan da pre početka obavljanja ugostiteljske delatnosti u ugostiteljskom objektu za smeštaj u stambenoj zgradi zaključi ugovor sa organom upravljanja zgrade (Skupština zgrade, Savet zgrade).

Ugovor se zaključuje na osnovu odluke organa upravljanja zgradom, koja se donosi u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, i kojom se daje ovlašćenje predsedniku organa upravljanja da zaključi ugovor iz stava 1. ovog člana.

Ugovor iz stava 1. ovog člana reguliše međusobna prava i obaveze ugostitelja i stanara zgrade u kojoj je planirano obavljanje ugostiteljske delatnosti.

Član 23

Ugovor koji ugostitelj zaključuje u skladu sa članom 22. ove odluke sadrži: rok na koji se ugovor zaključuje, način na koji će ugostitelj vršiti redovno i vanredno održavanje zajedničkih prostorija stambene zgrade, održavanje liftova i drugih zajedničkih uređaja, higijene stambene zgrade, kućni red, bezbednost stambene zgrade, zajednički parking ukoliko stambena zgrada poseduje parking prostor, korišćenje zajedničkog dvorišta ukoliko ga stambena zgrada poseduje, nesmetani i slobodan prolaz kroz zajedničke prostorije, kao i pravo ugostitelja da nesmetano obavlja ugostiteljsku delatnost u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

Pored elemenata iz stava 1. ovog člana ugovorom se mogu bliže urediti i druga pitanja kojima će definisati međusobni odnos.

Član 24

Ugostitelj koji ne zaključi ugovor iz člana 22. ove odluke ne može da obavlja ugostiteljsku delatnost za smeštaj u stambenoj zgradi.

Član 25

Nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove privrede je dužna da vodi evidenciju o ugostiteljskim objektima koji se ne kategorizuju, a koji se nalaze u stambenim zgradama.

Ugostitelj koji registruje svoju ugostiteljsku delatnost pružanja usluge smeštaja u stambenoj zgradi, dužan je da dostavi organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za poslove privrede izjavu o broju ležajeva za svaku smeštajnu jedinicu, izvod iz Agencije za privredne registre, ugovor i odluku organa upravljanja iz člana 22. ove odluke, u roku od 15 dana od dana registrovanja svoje delatnosti, radi evidentiranja.

Organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove privrede, dužna je da nadležnim javnim komunalnim preduzećima dostavi izjavu ugostitelja o broju ležajeva za svaku smeštajnu jedinicu i izvod iz Agencije za privredne registre u roku od osam dana od dana prijema navedene dokumentacije.

Član 26

Nadzor nad primenom ove odluke vrši nadležna jedinica lokalne samouprave zadužena za poslove privrede.

Inspekcijski nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrši ovlašćeno lice ogranizacione jedinice Gradske uprave Grada Beograda nadležne za inspekcijske poslove.

Član 27

Kaznene odredbe

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 70.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako ne postupa u skladu sa čl. 22. i 29. stav 1. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000 dinara odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 30.000 dinara preduzetnik.

Za prekršaje iz st. 1-3. ovog člana ovlašćeni inspektor izdaje prekršajni nalog u skladu sa zakonom.

Član 28

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

1. ako ne postupa u skladu sa članom 25. ove odluke - ako ne dostavi izjavu o broju ležajeva ili dostavi netačnu izjavu, ili ne ispoštuje rok za dostavu dokumentacije,

2. ako ne postupa u skladu sa članom 29. st. 2. i 3. ove odluke,

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 8.000 dinara odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 30.000 dinara preduzetnik.

Za prekršaje iz st. 1-3. ovog člana ovlašćeni inspektor izdaje prekršajni nalog u skladu sa zakonom.

Član 29

Ugostitelj koji obavlja ugostiteljsku delatnost za smeštaj u stambenoj zgradi, a koji je registrovao svoju ugostiteljsku delatnost pre stupanja na snagu ove odluke, dužan je da zaključi ugovor u skladu sa članom 22. ove odluke, najkasnije do 31. decembra 2016. godine.

Ugostitelj iz stava 1. ovog člana dužan je da organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za poslove privrede dostavi ugovor i odluku organa upravljanja iz člana 22. ove odluke u roku od 15 dana od dana njegovog zaključenja.

Ugostitelj iz stava 1. ovog člana dužan je da nadležnoj organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za poslove privrede dostavi izjavu o broju ležajeva i izvod o registraciji iz Agencije za privredne registre o svojoj delatnosti u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 30

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".