ODLUKA

O FINANSIRANJU ILI SUFINANSIRANJU PROJEKATA IZ OBLASTI UNAPREĐENJA BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA KOJE REALIZUJU UDRUŽENJA

("Sl. list grada Beograda", br. 37/2016)

Član 1

Ovom odlukom bliže se uređuju kriterijumi, uslovi, način i postupak finansiranja ili sufinansiranja projekata iz oblasti unapređenje bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji grada Beograda koja realizuju udruženja, u cilju zadovoljavanja javnih potreba i interesa građana, kao i način i postupak vraćanja sredstava.

Član 2

Finansiranje ili sufinansiranje projekata iz oblasti unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji grada Beograda (u daljem tekstu: projekti) vrši se iz budžeta Grada Beograda na osnovu javnog konkursa (u daljem tekstu: konkurs), koji jednom godišnje raspisuje organizaciona jedinica Gradske uprave Grada Beograda nadležna za poslove saobraćaja (u daljem tekstu: Sekretarijat za saobraćaj).

Konkurs se objavljuje u najmanje jednom od dnevnih listova koji izlaze na teritoriji grada Beograda, kao i na zvaničnoj internet strani Grada Beograda, Sekretarijata za saobraćaj i na portalu E-uprave.

Član 3

Pravo da konkurišu za dodelu sredstava za finansiranje ili sufinansiranje projekata imaju udruženja koja:

- su registrovana u Registru udruženja koji se vodi u Agenciji za privredne registre

- imaju sedište na teritoriji Grada Beograda;

- saglasno odredbama statuta, ostvaruju ciljeve iz oblasti bezbednosti saobraćaja;

Član 4

Projekti udruženja koji se finansiraju ili sufinansiraju iz budžeta Grada Beograda naročito sadrže:

- oblast unapređenja saobraćaja u kojoj se projekat realizuje;

- predlog budžeta projekta;

- lokacije na kojima bi se projekat realizovao;

- vreme i dužinu trajanja projekta;

- aktivnosti koje bi se vršile u toku realizacije projekta.

Član 5

Komisiju za rangiranje projekata iz oblasti unapređenja saobraćaja na putevima na teritoriji Grada Beograda (u daljem tekstu: Komisija) obrazuje sekretar Sekretarijata za saobraćaj (u daljem tekstu: sekretar), uz naknadnu saglasnost Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Beograda, (u daljem tekstu: Savet).

Broj članova, sastav, mandat i zadatke Komisije određuju se aktom o obrazovanju komisije.

Komisija je ovlašćena da: organizuje i sprovodi konkurs u skladu sa ovom odlukom; vodi računa o blagovremenosti podnetih prijava; otvori blagovremene prijave; vrši rangiranje projekata; utvrdi predlog rang-liste i istu objavi; odlučuje po prigovorima na predlog rang-liste u roku propisanom ovom odlukom; utvrdi konačnu rang-listu.

Komisija je dužna da vodi zapisnik o svom radu koji mora biti potpisan od članova Komisije.

Član 6

Konkurs obavezno sadrži: uslove koje moraju ispuniti udruženja koja učestvuju na konkursu; rok za podnošenje prijave; obim sredstava koja se dodeljuju; trajanje projekta; kriterijume po kojima se vrši izbor; način za dodelu bodova za svaki kriterijum; rok u kome je komisija dužna da utvrdi predlog rang-liste; rok za prigovor na predlog rang-liste, kao i druga pitanja koja su od uticaja na pravilno sprovođenje postupka.

Sastavni deo konkursa je: poziv za podnošenje prijava, prijavni formular i uputstvo.

Član 7

Učesnici konkursa podnose prijavu za učešće na konkursu na jedinstvenom obrascu - Prijavni formular koji se preuzima na zvaničnoj internet strani Grada Beograda, Sekretarijata za saobraćaj i portalu E-uprave.

Prijavni formular, projekat i prateća dokumentacija podnosi se i u štampanoj i elektronskoj formi - potpisan i overen pečatom udruženja u 2 (dva) primerka (u daljem tekstu: prijava)

Rukom pisane prijave se neće prihvatati.

Rok za podnošenje prijava na konkurs ne može biti kraći od 15 dana od dana objavljivanja poziva za učešće na konkursu na zvaničnoj internet strani Sekretarijata za saobraćaj.

Član 8

Učesnik konkursa može podneti najviše jednu prijavu.

Učesnik konkursa dužan je da navede u svojoj prijavi da li će izvršenje projekta delimično poveriti partneru na projektu, čije aktivnosti ne mogu biti veće od 50% od ukupnih aktivnosti predviđenih projektom.

Učesnik konkursa ne može biti partner na predlogu projekta drugog učesnika na istom konkursu. U ovom slučaju neće se rangirati prijave oba učesnika.

Za tačnost i istinitost podataka navedenih u prijavi odgovorno je lice koje je ovlašćeno za zastupanje udruženja.

Član 9

Komisija pregleda blagovremeno podnete prijave.

Blagovremenom prijavom smatraće se prijave koje se podnesu do roka navedenog u pozivu iz člana 7. ove odluke.

Prijava se podnosi u zatvorenoj koverti direktno na pisarnici Gradske uprave Grada Beograda, Sekretarijat za saobraćaj, 27. marta 43-45 ili preporučeno poštom sa povratnicom.

Svaka prijava koja dospe nakon roka određenog u pozivu iz člana 7. ove odluke, bez obzira na način dostavljanja, smatraće se neblagovremenom i neće se razmatrati. Po okončanju postupka neotvorena koverta biće vraćena podnosiocu prijave.

Nepotpunom prijavom smatra se prijava koja ne sadrži svu potrebnu dokumentaciju koja je navedena u konkursu i neće biti rangirana.

Član 10

Izbor projekata vrši se na osnovu sledećih kriterijuma:

- usklađenost projekta sa ciljevima konkursa;

- reference projekta: kvalitet projekta (izvodljivost, mogućnost razvijanja projekta njegova održivost, originalnost, aktuelnost teme, opravdanost i dr.);

- ciljne grupe i način uključivanja (veličina ciljne grupe, aktivno/pasivno uključivanje i dr);

- ciljevi koji se postižu (obim zadovoljavanja javnih potreba, stepen unapređenja stanja iz oblasti bezbednosti saobraćaja na putevima);

- ekonomičnosti budžeta projekta, usklađenosti budžeta sa planiranim aktivnostima;

- sufinansiranje projekata iz drugih izvora: sopstvenih prihoda, budžeta Republike, teritorijalne autonomije ili lokalne samouprave, fondova evropske unije, poklona, donacija, legata, kredita i dr. u slučaju nedostajućeg dela za finansiranje projekta;

- broj uspešno realizovanih projekata u periodu od tri kalendarske godine pre datuma objavljivanja konkursa na teritoriji Republike Srbije;

- efekti projekta.

Način bodovanja po navedenim kriterijumima određuje se uputstvom, a maksimalni ukupni broj bodova je 100.

Da bi se sredstva uopšte dodelila potrebno je da projekat osvoji najmanje 50 mogućih bodova, s tim da će se sredstva dodeliti za finansiranje ili sufinansiranje projekata udruženjima sa najvećim brojem bodova, a do visine ukupno odobrenih sredstava.

Član 11

Komisija vrši rangiranje projekata, sačinjava predlog rang-liste i objavljuje predlog rang-liste na službenoj internet stranici Grada Beograda, Sekretarijata za saobraćaj i portalu E-uprave, u roku koji ne može biti duži od 60 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava.

Svaki učesnik na konkursu može komisiji uložiti prigovor u roku od pet dana od dana objavljivanja predloga rang-liste na službenoj internet stranici Sekretarijata za saobraćaj.

Učesnici konkursa imaju pravo uvida u prijavni formular i prateću dokumentaciju po utvrđivanju predloga rang-liste u roku od tri dana od dana objavljivanja predloga rang -liste na službenoj internet stranici Sekretarijata za saobraćaj.

Komisija odlučuje po prigovorima u roku koji ne može biti duži od 15 dana od dana isteka roka za podnošenje prigovora.

Komisija, nakon isteka roka za podnošenje prigovora, odnosno roka za odlučivanje po prigovorima, utvrđuje konačnu rang-listu koju objavljuje na način propisan u stavu 1. ovog člana. Sekretar na osnovu konačne rangliste donosi odluku o finansiranju ili sufinansiranju projekata iz oblasti unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji Grada Beograda koje realizuju udruženja, na osnovu prethodne saglasnosti gradonačelnika Grada Beograda.

Gradonačelnik Grada Beograda ovlašćuje Sekretara da zaključi pojedinačne ugovore o finansiranju ili sufinansiranju projekata sa udruženjima (u daljem tekstu: ugovor).

Odluka iz stava 6. ovog člana objavljuje se na način propisan u stavu 1. ovog člana.

Član 12

Sekretar sekretarijata za saobraćaj roku od 30 dana od dana objavljivanja Odluke, zaključuje pojedinačne ugovore sa udruženjima.

Ugovorom se uređuju međusobna prava, obaveze i odgovornosti ugovornih strana, a naročito: predmet ugovora, rok u kojem se projekat realizuje, konkretne obaveze ugovornih strana, iznos sredstava i način obezbeđenja i prenosa sredstava, instrumente obezbeđenja za slučaj nenamenskog trošenja sredstava obezbeđenih za realizaciju programa, odnosno za slučaj neizvršenja ugovorne obaveze, način i postupak vraćanja sredstava.

Član 13

Sredstva koja se u skladu sa ovom odlukom odobre za realizaciju projekata jesu namenska sredstva i mogu se koristiti isključivo za realizaciju projekata i u skladu sa ugovorom.

Član 14

Sekretar sekretarijata za saobraćaj rešenjem obrazuje komisiju za praćenje realizacije projekata koja vrši praćenje realizacije projekata.

Udruženja, čiji se projekti finansiraju ili sufinansiraju, dužna su da Komisiji dostavljaju izveštaje sa kopijom potrebne finansijske dokumentacije o načinu trošenja odobrenih sredstava na način određen uputstvom.

Ukoliko navedena udruženja ne dostavljaju izveštaje iz stava 2. ovog člana ili ako komisija iz stava 1. ovog člana utvrdi nenamensko trošenje sredstava, predložiće da se raskine ugovor i zatražiti povraćaj prenetih sredstava, odnosno aktivirati instrument obezbeđenja.

Izveštaj o realizaciji projekata komisija dostavlja Savetu.

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".