ODLUKA

O UPOTREBI IMENA, GRBA I ZASTAVE GRADA BEOGRADA

("Sl. list grada Beograda", br. 37/2016)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se upotreba imena, grba i zastave Grada Beograda (u daljem tekstu: Grad).

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovoj odluci, Prilogu 1 i Prilogu 2 koji su sastavni deo ove odluke, imaju sledeće značenje:

1) aplikacija - primena, upotreba, dodavanje nečemu;

2) blazon - verbalni opis heraldičke ili veksilološke kompozicije kojim se utvrđuje sadržaj, boja i uzajamni položaj svih elemenata kompozicije, i koji prethodi likovnoj interpretaciji pa se njena ispravnost proverava blazonom, nikad obrnuto;

3) bordura - usko polje koje duž ivica sa svih strana okružuje kompoziciju na štitu grba ili zastavi. Često označava da postoji grb ili zastava istovetnog sadržaja koji je bez bordure i stariji po rangu;

4) veksilologija - nauka o zastavama;

5) vijenje zastave - zastava se "vije" kad je istaknuta na slobodnostojećem jarbolu, koplju ili nosaču;

6) etalon (izvornik) - merilo namenjeno da definiše ili materijalizuje, sačuva ili reprodukuje mernu jedinicu jedne veličine (ili umnoška ili dela te jedinice), da bi ona mogla poređenjem da se prenosi na druga merila;

7) izlaganje zastave - zastava je "izložena" kada se ne vije, već je, na primer, izložena na zidu, bez koplja i jarbola;

8) isticanje grba i zastave - grb i zastava se "ističu" kad su izloženi uvidu javnosti;

9) polaganje zastave - zastava se "polaže" samo na kovčeg preminulog dok počiva na odru;

10) počasno mesto - određena pozicija u prostoru koja je po osnovu propisa ili učtivosti pogodna za ukazivanje počasti znamenjima određenih titulara;

11) preferentno mesto - određena pozicija u prostoru koja se može koristiti kao žižna tačka usmerene pažnje okupljenih pojedinaca;

12) rostrum - uzdignuto ili naglašeno mesto sa koga govornik, sa ili bez govornice, komunicira sa auditorijumom;

13) tinktura (emajl) - pojam u heraldici kojim se označava osnovna heraldička boja (ima ih pet: crveno, plavo, zeleno, crno, purpurno; dodatih pet koji se ne preporučuju bez jakog razloga: grimizno, azurno plavo, inkarnat, oranž, boja duda);

14) heraldika - nauka o grbovima;

Član 3

Ime, grb i zastava Grada mogu se upotrebljavati na način kojim se ne narušava ugled Grada.

Grb i zastava Grada mogu da se upotrebljavaju samo u obliku i sadržini koji su utvrđeni Statutom Grada Beograda, ovom odlukom i drugim aktima donetim na osnovu ove odluke.

Ime, grb i zastava Grada ne smeju da se upotrebljavaju neprimereno, nedolično, to jest na način koji vređa javni moral i ugled građana Beograda.

Član 4

Ime, grb i zastava Grada mogu se upotrebljavati uz saglasnost Skupštine Grada Beograda (u daljem tekstu: Skupština Grada), osim ako ovom odlukom nije drugačije regulisano.

Skupština Grada daje saglasnost iz stava 1. ovog člana na osnovu stručnog mišljenja Komisije za davanje stručnog mišljenja o upotrebi imena, grba i zastave Grada (u daljem tekstu: Komisija).

Komisiju iz stava 3. ovog člana obrazuje gradonačelnik Grada Beograda.

Komisija ima predsednika i četiri člana koji se biraju na period od četiri godine.

II UPOTREBA IMENA GRADA

Član 5

Pod upotrebom imena Grada Beograda, u smislu ove odluke, podrazumeva se unošenje naziva Grada Beograda tj. imena "Beograd" (u daljem tekstu: ime Grada) u poslovno ime privrednog društva i ustanove, kao i naziv udruženja i druge organizacije u skladu sa posebnim zakonom (u daljem tekstu: pravno lice) i preduzetnika.

Član 6

Pravno lice, odnosno preduzetnik, dužan je da pre upotrebe poslovnog imena koje sadrži ime Grada ili promene već registrovanog poslovnog imena u ime koje sadrži ime Grada pribavi za isto saglasnost Skupštine Grada.

Izuzetno, saglasnost iz stava 1. ovog člana nije potrebna ako se radi o pravnom licu čiji je osnivač Grad.

Odredbe st. 1. i 2. ovog člana odnose se i na ime na stranom jeziku, kao i na pridevske oblike imena Grada, osim ako zakonom nije drugačije regulisano.

Član 7

Saglasnost na upotrebu imena Grada u poslovnom imenu pravnog lica, odnosno preduzetnika, može se dati ukoliko je delatnost pravnog lica, odnosno preduzetnika, od značaja za privredu i javne službe Grada.

Na upotrebu imena Grada u poslovnom imenu pravnog lica, odnosno preduzetnika, može se dati saglasnost i u slučajevima kada bi upotreba imena Grada u poslovnom imenu pravnog lica, odnosno preduzetnika, doprinela ugledu Grada.

Član 8

Zahtev za davanje saglasnosti na upotrebu imena Grada u poslovnom imenu pravnog lica, odnosno preduzetnika, podnosi se organizacionoj jedinici Gradske uprave Grada Beograda (u daljem tekstu: Gradska uprava) nadležnoj za poslove privrede.

Podnosioci zahteva za davanje saglasnosti na upotrebu imena Grada u poslovnom imenu pravnog lica, odnosno preduzetnika, prilažu:

- zahtev (koji posebno sadrži naziv, adresu, PIB i matični broj pravnog lica odnosno preduzetnika);

- obrazloženje zahteva;

- programske ciljeve;

- finansijski plan za tekuću godinu.

Organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove privrede dužna je da, po službenoj dužnosti, pribavi i sledeću dokumentaciju neophodnu za odlučivanje:

- izvod iz odgovarajućeg registra za upis pravnog lica, odnosno preduzetnika;

- finansijski izveštaj za poslednju poslovnu godinu;

- izveštaj o bonitetu i skoringu izdat od ovlašćenog pravnog lica;

- obaveštenje o izmirenim obavezama prema Gradu Beogradu po osnovu izvornih javnih prihoda.

Podnosioci zahteva za davanje saglasnosti na upotrebu imena Grada u poslovnom imenu pravnog lica, odnosno preduzetnika, koji su u postupku osnivanja, prilažu:

- zahtev (koji posebno sadrži ime i prezime, za domaće fizičko lice fotokopija lične karte, a za strano fotokopija pasoša);

- obrazloženje zahteva;

- programske ciljeve;

- osnivački akt i Statut ukoliko se osniva pravno lice.

Član 9

Organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove privrede u roku od sedam dana od dana prijema zahteva dostavlja isti Komisiji radi stručne obrade.

Komisija po prijemu zahteva organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove privrede može od resornih organizacionih jedinica nadležnih za delokrug poslova kojima se konkretno pravno lice, odnosno preduzetnik, bavi tražiti dodatne podatke, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, koji se odnose na delatnost podnosioca zahteva.

Resorne organizacione jedinice iz stava 2. ovog člana dužne su da tražene podatke dostave Komisiji u roku od sedam dana od dana prijema zahteva Komisije.

Član 10

U slučaju da se iz zahteva i dostavljene dokumentacije ne može zaključiti da li je delatnost pravnog lica, odnosno preduzetnika, od značaja za privredu i javne službe Grada, Komisija može od podnosioca zahteva da traži i sledeću dokumentaciju:

- overenu kopiju javnih priznanja i nagrada koje su dobili za svoj rad - delovanje;

- overen prevod iz službenog registra iz kojeg se vidi sadržaj i datum upisa većinskog stranog osnivača;

- šemu organizovanosti koncerna, odnosno multinacionalnog društva, u okviru koga je većinski osnivač;

i druga dokumenta koja mogu biti od značaja za rešavanje po podnetom zahtevu.

Podnosilac zahteva dužan je da traženu dokumentaciju dostavi Komisiji u roku od sedam dana od dana prijema zahteva Komisije.

Član 11

Komisija prilikom stručne obrade zahteva, a u cilju davanja stručnog mišljenja uzima u obzir:

- uspešnost poslovanja pravnog lica odnosno preduzetnika;

- uspešnost poslovanja osnivača pravnog lica odnosno preduzetnika (u slučaju izmene poslovnog imena već postojećeg pravnog lica, odnosno preduzetnika);

- obavljanje delatnosti od značaja za Grad Beograd;

- obavljanje delatnosti kojima se unapređuje kulturno stvaralaštvo i očuvanje kulturne baštine Grada Beograda;

- obavljanje delatnosti kojom se uvodi savremena tehnologija proizvodnje i koriste nova naučna saznanja;

- ako je osnivač pravnog lica, većinski ili jedino strano pravno lice, mora imati značajan međunarodni ugled ili biti u okviru poznate multinacionalne kompanije, kao i da je u ostalim osnovnim firmama upotrebljeno pored naziva osnivača firme i ime Grada, kao lokacijska oznaka, gde se nalazi sedište pravnog lica koje se osniva;

- obavljanje delatnosti iz oblasti poljoprivrede i turizma koje se zasniva na proizvodima odnosno uslugama koji su karakteristični za područje Beograda i doprinose Ugledu Republike Srbije i Grada, osvojenim priznanjima na izložbama, sajmovima i takmičenjima kod nas ili u svetu.

Član 12

Komisija na osnovu zahteva, dokumentacije i dodatnih podataka resornih organizacionih jedinica, dostavlja stručno mišljenje organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za poslove privrede u roku od 30 dana od dana prijema urednog zahteva.

Član 13

Skupština Grada, na osnovu stručnog mišljenja Komisije i predloga Gradskog veća Grada Beograda, donosi akt o davanju saglasnosti na upotrebu imena Grada u poslovnom imenu pravnog lica, odnosno preduzetnika.

Član 14

Ukoliko prestanu da postoje razlozi iz člana 7. ove odluke za davanje saglasnosti, organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove privrede, obaveštava Komisiju o postojanju razloga za uskraćivanje prava na upotrebu imena radi pribavljanja stručnog mišljenje Komisije.

Komisija dostavlja stručno mišljenje organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za poslove privrede u roku od 30 dana od dana prijema obaveštenja iz stava 1. ovog člana.

Član 15

Skupština Grada na osnovu stručnog mišljenja Komisije i predloga Gradskog veća Grada Beograda, donosi akt kojim ukida rešenje o davanju saglasnosti na upotrebu imena Grada u poslovnom imenu pravnog lica, odnosno preduzetnika.

Član 16

Pravno lice, odnosno preduzetnik, kome je aktom Skupštine Grada iz člana 15. ove odluke ukinuta saglasnost na upotrebu imena Grada dužno je da po prijemu rešenja odmah, a najkasnije u roku od 30 dana od dana prijema rešenja podnese zahtev za brisanje imena Grada iz svog poslovnog imena i dostavi dokaze o tome organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za poslove privrede.

Ukoliko pravno lice, odnosno preduzetnik u određenom roku ne podnese zahtev za brisanje imena Grada iz svog poslovnog imena, i ne dostavi dokaz o tome, organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove privrede dostaviće Agenciji za privredne registre akt kojim se ukida rešenje o davanju saglasnosti na upotrebu imena Grada u poslovnom imenu pravnog lica, odnosno preduzetnika.

Član 17

O izdatim saglasnostima za upotrebu imena Grada u poslovnom imenu pravnog lica odnosno preduzetnika, vodi se posebna evidencija.

Evidenciju iz stava 1. ovog člana vodi organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove privrede.

Evidencija iz stava 1. ovog člana sadrži: naziv i sedište pravnog lica, odnosno preduzetnika, kome je data saglasnost za upotrebu imena Grada, broj i datum rešenja.

III UPOTREBA GRBA GRADA

Član 18

Grad koristi grb u tri nivoa, kao Osnovni, Srednji i Veliki grb.

Osnovni, Srednji i Veliki grb Grada opisani su u Statutu Grada Beograda.

Član 19

Etalon (izvornik) Osnovnog, Srednjeg i Velikog grba Grada i grafički standardi za njihovo prikazivanje utvrđuju se ovom odlukom i Prilogom 1.

Etalon (izvornik) Osnovnog, Srednjeg i Velikog grba Grada čuva se u organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za poslove informisanja.

Oblikovanje grba Grada za upotrebu vrši se u skladu sa etalonom (izvornikom) i grafičkim standardima za njegovo prikazivanje.

Član 20

Zavisno od namene, Osnovni, Srednji i Veliki grb Grada mogu se prikazivati samo saglasno etalonu (izvorniku) i datim grafičkim standardima, u propisanim bojama, crno-beloj tehnici ili u reljefu, nezavisno od materijala i dimenzija.

Član 21

Grb Grada ne može da se upotrebljava kao robni ili us- lužni žig, uzorak ili model, niti kao bilo koji drugi znak za obeležavanje robe ili usluga.

Grb Grada ne sme da se upotrebljava ako je oštećen ili svojim izgledom nepodoban za upotrebu.

Grb Grada kojem su izmenjeni pojedini elementi, ali svojim izgledom asocira na grb Grada, ne sme da se koristi.

Član 22

Upotreba grba Grada u umetničkom stvaralaštvu i u vaspitno-nastavne svrhe slobodna je, pod uslovom da se ne protivi dobrom ukusu, društvenim i moralnim normama, heraldičkoj praksi, tradiciji i ovoj odluci.

Član 23

Ako se grb Grada koristi kao motiv u drugim oznakama, amblemima ili grbovima, na grbu Grada ili na polju sa grbom Grada ne sme biti:

- nikakvih figura preko osnovne kompozicije čime bi grb Grada bio delimično zaklonjen;

- bilo kakvih znakova koji bi ukazali da grb ne pripada Gradu;

- bordura, natpisa ili promena boja (tinktura, emajla) ili metala.

Korišćenje izdvojenih motiva iz grba Grada ne smatra se korišćenjem grba Grada.

Korišćenje grba istovetne heraldičke kompozicije sa grbom Grada, a izmenjenih boja (tinktura, emajla) i metala; delimično izmenjene kompozicije koja je i pored te izmene zadržala bitne prepoznatljive karakteristike (na primer: promena proporcija kompozicije, promena stilizacije, inverzija boja ili metala i sl.); korišćenje najmanje dva prepoznatljiva motiva (oblik štita i kule motrilje i sl.), smatra se direktnom aluzijom na grb Grada i podleže obavezi pribavljanja saglasnosti Skupštine Grada.

Član 24

Osnovni grb Grada mogu da koriste gradske opštine i mesne zajednice na teritoriji Grada u službene svrhe i u formi propisanoj etalonom (izvornikom).

Osnovni grb Grada mogu da koriste organi, službe, javna preduzeća, ustanove, organizacije i druga pravna lica čiji je osnivač Grad, u službene svrhe i u formi propisanoj etalonom (izvornikom).

Osnovni grb Grada mogu službeno da koriste i reprezentativni sindikati organa uprave.

Srednji grb Grada koriste odbornici Skupštine Grada, Gradska uprava i pomoćnici gradonačelnika Grada Beograda.

Veliki grb Grada koriste predsednik i zamenik predsednika Skupštine Grada, gradonačelnik, zamenik gradonačelnika i članovi Gradskog veća.

Član 25

Osnovni, odnosno Srednji grb Grada utiskuju se, odnosno štampaju na predmetima koji se daju u reprezentativne svrhe, kao i na memorandumu, koverti, zvaničnoj pozivnici i čestitki, vizitkarti i sl.

Zaposlena lica u Gradskoj upravi mogu otiskivati samo Osnovni grb Grada na službenim vizitkartama, a birana, imenovana i postavljena lica mogu otiskivati Srednji grb Grada na službenim vizitkartama.

Veliki grb Grada se koristi u najsvečanijim prilikama kada se ističu značaj i tradicija Grada i obavezno se utiskuje, odnosno štampa na poveljama, diplomama i drugim javnim priznanjima koje dodeljuje Grad.

Član 26

Grb Grada mogu koristiti zvanični predstavnici i delegacije Grada kada učestvuju na manifestacijama koje se održavaju u drugim gradovima u zemlji i inostranstvu.

Član 27

Na granici atara grada ističe se Srednji grb Grada.

Član 28

Grb Grada može se koristiti kao oznaka na službenom odelu zaposlenih u Gradskoj upravi, koji u skladu sa posebnim propisima nose službena odela, kao i na službenim vozilima.

Član 29

U svim slučajevima službene upotrebe grba Grada mora se prethodno pribaviti mišljenje organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove informisanja o izgledu i načinu isticanja grba.

Član 30

Pravnom licu, odnosno preduzetniku, izuzetno može se dati saglasnost da Osnovni grb Grada upotrebi kao ukras, kao deo nezaštićenog znaka ili u komercijalne svrhe.

Saglasnost na upotrebu Osnovnog grba Grada pravnom licu, odnosno preduzetniku, može se dati ukoliko je delatnost pravnog lica, odnosno preduzetnika, od značaja za Grad.

Saglasnost na upotrebu Osnovnog grba Grada daje Skupština Grada.

Član 31

Zahtev za davanje saglasnosti na upotrebu Osnovnog grba Grada u svrhe iz člana 30. ove odluke podnosi se organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za poslove informisanja.

Podnosioci zahteva za davanje saglasnosti na upotrebu Osnovnog grba Grada prilažu:

- zahtev (koji posebno sadrži naziv, adresu, PIB i matični broj pravnog lica odnosno preduzetnika);

- obrazloženje zahteva (namena za koju se traži saglasnost na upotrebu Osnovnog grba Grada);

- programske ciljeve;

- vreme za koje se traži upotreba Osnovnog grba Grada;

- grafički prikaz načina i mesta upotrebe, kao i pratećeg sadržaja uz Osnovni grb Grada;

- naslov, podnaslov ili prateći tekst uz koji će se aplicirati Osnovni grb Grada;

- ako je u pitanju komercijalizacija: tiraž proizvoda, mesto i način prodaje;

Organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove informisanja dužna je da po službenoj dužnosti pribavi i sledeću dokumentaciju neophodnu za odlučivanje:

- izvod iz odgovarajućeg registra za upis pravnog lica, odnosno preduzetnika;

- obaveštenje o izmirenim obavezama prema Gradu Beogradu po osnovu izvornih javnih prihoda.

Podnosioci zahteva za davanje saglasnosti na upotrebu Osnovnog grba Grada koji su u postupku osnivanja, prilažu:

- zahtev (koji posebno sadrži ime i prezime, za domaće fizičko lice fotokopija lične karte, a za strano fotokopija pasoša);

- osnivački akt i Statut ukoliko se osniva pravno lice;

- obrazloženje zahteva (namena za koju se traži saglasnost na upotrebu Osnovnog grba Grada);

- programske ciljeve;

- vreme za koje se traži upotreba Osnovnog grba Grada;

- grafički prikaz načina i mesta upotrebe, kao i pratećeg sadržaja uz Osnovni grb Grada;

- naslov, podnaslov ili prateći tekst uz koji će se aplicirati Osnovni grb Grada;

- ako je u pitanju komercijalizacija: tiraž proizvoda, mesto i način prodaje.

Subjekti koji traže da Osnovni grb Grada koriste izvan službene interpretacije iz etalona dužni su da prethodno prezentiraju idejno rešenje interpretacije za koju traže saglasnost.

Član 32

Organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove informisanja u roku od sedam dana od dana prijema zahteva dostavlja isti Komisiji radi stručne obrade.

Komisija po prijemu zahteva organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove informisanja može od resornih organizacionih jedinica nadležnih za delokrug poslova kojima se konkretno pravno lice odnosno preduzetnik bavi tražiti dodatne podatke, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, koji se odnose na delatnost podnosioca zahteva.

Resorne organizacione jedinice iz stava 2. ovog člana dužne su da tražene podatke dostave Komisiji u roku od sedam dana od dana prijema zahteva Komisije.

Član 33

U slučaju da se iz zahteva i dostavljene dokumentacije ne može zaključiti da li je delatnost pravnog lica, odnosno preduzetnika od značaja za Grad, Komisija može od podnosioca zahteva da traži dodatnu dokumentaciju koja može biti od značaja za rešavanje po podnetom zahtevu (overenu kopiju javnih priznanja i nagrada koje su dobili za svoj rad - delovanje i dr.)

Podnosilac zahteva dužan je da traženu dokumentaciju dostavi Komisiji u roku od sedam dana od dana prijema zahteva Komisije.

Član 34

Komisija prilikom stručne obrade zahteva, a u cilju davanja stručnog mišljenja, pored opšteg slobodnog utiska o predlogu (slobodne procene), uzima u obzir i:

- obavljanje delatnosti od značaja za Grad;

- obavljanje delatnosti kojima se unapređuje kulturno stvaralaštvo i očuvanje kulturne baštine Grada Beograda;

- poštovanje utvrđenog blazona i etalona (izvornika),

- namenu za koju se traži upotreba grba,

- heraldičku ispravnost interpretacije grba,

- estetsku vrednost predloga,

- način upotrebe grba (pogodnost mesta upotrebe grba).

Član 35

Komisija na osnovu zahteva, dokumentacije i dodatnih podataka resornih organizacionih jedinica, dostavlja stručno mišljenje organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za poslove informisanja u roku od 30 dana od dana prijema urednog zahteva.

Član 36

Skupština Grada, na osnovu stručnog mišljenja Komisije i predloga Gradskog veća Grada Beograda, donosi akt o davanju saglasnosti na upotrebu Osnovnog grba Grada u svrhe iz člana 30. ove odluke.

Aktom o davanju saglasnosti na upotrebu Osnovnog grba Grada određuju se uslovi i način upotrebe.

Član 37

Organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove informisanja obaveštava Komisiju o postojanju razloga za uskraćivanje prava na upotrebu Osnovnog grba Grada radi pribavljanja stručnog mišljenje Komisije u sledećim slučajevima:

- ukoliko prestanu da postoje razlozi iz člana 30. ove odluke za davanje saglasnosti;

- ukoliko pravno lice, odnosno preduzetnik, upotrebljava Osnovni grb Grada suprotno utvrđenoj nameni i uslovima ili se ne stara o doličnom izgledu ukrasa, nezaštićenog znaka, odnosno predmeta koji se koriste u komercijalne svrhe;

- ukoliko pravno lice, odnosno preduzetnik, načinom upotrebe Osnovnog grba Grada nanosi štetu i narušava ugled Grada.

Komisija dostavlja stručno mišljenje organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za poslove informisanja u roku od 30 dana od dana prijema obaveštenja iz stava 1. ovog člana.

Član 38

Skupština Grada na osnovu stručnog mišljenja Komisije i predloga Gradskog veća Grada Beograda, donosi akt kojim ukida rešenje o davanju saglasnosti na upotrebu Osnovnog grba Grada pravnom licu, odnosno preduzetniku.

Član 39

Pravno lice, odnosno preduzetnik, kome je aktom Skupštine Grada iz člana 38. ove odluke ukinuta saglasnost na upotrebu Osnovnog grba Grada, dužno je da, po prijemu rešenja odmah, a najkasnije u roku od 30 dana od dana prijema rešenja prestane da upotrebljava Osnovni grb Grada u svrhe za koje mu je data saglasnost.

Član 40

O izdatim saglasnostima za upotrebu Osnovnog grba Grada pravnom licu, odnosno preduzetniku, vodi se posebna evidencija.

Evidenciju iz stava 1. ovog člana vodi organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove informisanja.

Evidencija iz stava 1. ovog člana sadrži: naziv i sedište pravnog lica, odnosno preduzetnika kome je data saglasnost za upotrebu Osnovnog grba Grada, broj i datum rešenja.

III UPOTREBA ZASTAVE GRADA

Član 41

Zastava Grada opisana je u Statutu Grada Beograda.

Član 42

Etalon (izvornik) zastave Grada i grafički standardi za njeno prikazivanje utvrđuju se ovom odlukom i Prilogom 2.

Etalon (izvornik) zastave Grada čuva se u organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za poslove informisanja.

Oblikovanje zastave Grada za upotrebu vrši se u skladu sa etalonom (izvornikom) i grafičkim standardima za njeno prikazivanje.

Član 43

Zavisno od namene, zastava Grada može se izrađivati samo saglasno etalonu (izvorniku) i prikazivati saglasno etalonu (izvorniku) i datim grafičkim standardima, u propisanim bojama i crno-beloj tehnici, nezavisno od materijala i dimenzija.

Član 44

Zastava Grada ne može da se upotrebljava kao robni ili uslužni žig, uzorak ili model, niti kao bilo koji drugi znak za obeležavanje robe ili usluga.

Zastava Grada ne sme da se upotrebljava ako je oštećena ili svojim izgledom nepodobna za upotrebu.

Zastava Grada kojoj su izmenjeni pojedini elementi, ali svojim izgledom asocira na zastavu Grada, ne sme da se koristi.

Član 45

Upotreba zastave Grada u umetničkom stvaralaštvu i u vaspitno-nastavne svrhe slobodna je, pod uslovom da se ne protivi dobrom ukusu, društvenim i moralnim normama, veksilološkoj praksi, tradiciji i ovoj odluci.

Član 46

Grad ima pravo da odluči ko i pod kojim uslovima može koristiti etalon i standardizovane predstave zastave u njemu u skladu sa dimenizionalnim ograničenjima definisanim u Prilogu 2.

Grad ima pravo da u slučajevima koje proceni opravdanim, ne dozvoli upotrebu etalona u celini ili u pojedinim delovima za konkretnu namenu a na osnovu opšteg slobodnog utiska o predlogu (slobodne procene) u pogledu estetskog izgleda zastave i etičkog konteksta u kome bi zastava bila korišćena.

Član 47

Zastavu Grada obavezni su da viju Grad, njegovi organi i gradske opštine.

Javne službe i druge organizacije čiji je osnivač Grad dužne su da viju zastavu grada u dane državnih, gradskih i opštinskih praznika.

Pravna i fizička lica sa sedištem ili stalnim boravkom na teritoriji grada mogu da viju zastavu Grada u skladu sa ovom odlukom, Prilogom 2 i Uputstvom kojim se bliže uređuje upotreba grba i zastave Grada.

Član 48

Zastava Grada ne sme biti postavljena tako da dodiruje tlo, niti kao podloga, podmetač, prostirka, zavesa i sl.

Zastava Grada ne sme da se upotrebljava kao aplikacija.

Zastavom se ne mogu prekrivati vozila ili drugi predmeti, niti se mogu ukrašavati konferencijski stolovi ili govornice, osim u formi stone zastavice.

Član 49

Kada se zastave Grada koristi kao motiv u drugim oznakama, amblemima ili grbovima primenjuju se odredbe člana 23. ove odluke.

Član 50

Pravnom licu odnosno preduzetniku izuzetno se može dati saglasnost da zastavu Grada upotrebi kao ukras, kao deo nezaštićenog znaka ili u komercijalne svrhe.

Saglasnost na upotrebu zastave Grada pravnom licu odnosno preduzetniku može se dati ukoliko je delatnost pravnog lica, odnosno preduzetnika od značaja za Grad.

Saglasnost na upotrebu zastave Grada daje Skupština Grada.

Član 51

Zahtev za davanje saglasnosti na upotrebu zastave Grada u svrhe iz člana 50. ove odluke podnosi se organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za poslove informisanja.

Podnosioci zahteva za davanje saglasnosti na upotrebu zastave Grada, prilažu:

- zahtev (koji posebno sadrži naziv, adresu, PIB i matični broj pravnog lica odnosno preduzetnika);

- obrazloženje zahteva (namena za koju se traži saglasnost na upotrebu zastave Grada);

- programske ciljeve;

- vreme za koje se traži upotreba zastave Grada;

- grafički prikaz načina i mesta upotrebe, kao i pratećeg sadržaja uz zastavu Grada;

- naslov, podnaslov ili prateći tekst uz koji će se aplicirati zastava Grada;

- ako je u pitanju komercijalizacija: tiraž proizvoda, mesto i način prodaje.

Organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove informisanja dužna je da po službenoj dužnosti pribavi i sledeću dokumentaciju neophodnu za odlučivanje:

- izvod iz odgovarajućeg registra za upis pravnog lica, odnosno preduzetnika;

- obaveštenje o izmirenim obavezama prema Gradu Beogradu po osnovu izvornih javnih prihoda.

Podnosioci zahteva za davanje saglasnosti na upotrebu zastave Grada koji su u postupku osnivanja, prilažu:

- zahtev (koji posebno sadrži ime i prezime, za domaće fizičko lice fotokopija lične karte, a za strano fotokopija pasoša);

- osnivački akt i Statut ukoliko se osniva pravno lice;

- obrazloženje zahteva (namena za koju se traži saglasnost na upotrebu zastave Grada);

- programske ciljeve;

- vreme za koje se traži upotreba zastave Grada;

- grafički prikaz načina i mesta upotrebe, kao i pratećeg sadržaja uz zastavu Grada;

- naslov, podnaslov ili prateći tekst uz koji će se aplicirati zastava Grada;

- ako je u pitanju komercijalizacija: tiraž proizvoda, mesto i način prodaje.

Subjekti koji traže da zastavu Grada koriste izvan službene interpretacije iz etalona dužni su da prethodno prezentiraju idejno rešenje interpretacije za koju traže saglasnost.

Član 52

Organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove informisanja u roku od sedam dana od dana prijema zahteva dostavlja isti komisiji radi stručne obrade.

Komisija po prijemu zahteva organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove informisanja može od resornih organizacionih jedinica nadležnih za delokrug poslova kojima se konkretno pravno lice odnosno preduzetnik bavi tražiti dodatne podatke, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, koji se odnose na delatnost podnosioca zahteva.

Resorne organizacione jedinice iz stava 2. ovog člana dužne su da tražene podatke dostave komisiji u roku od sedam dana od dana prijema zahteva Komisije.

Član 53

U slučaju da se iz zahteva i dostavljene dokumentacije ne može zaključiti da li je delatnost pravnog lica, odnosno preduzetnika od značaja za Grad, komisija može od podnosioca zahteva da traži dodatnu dokumentaciju koja može biti od značaja za rešavanje po podnetom zahtevu (overenu kopiju javnih priznanja i nagrada koje su dobili za svoj rad - delovanje i dr.)

Podnosilac zahteva dužan je da traženu dokumentaciju dostavi komisiji u roku od sedam dana od dana prijema zahteva komisije.

Član 54

Komisija prilikom stručne obrade zahteva, a u cilju davanja stručnog mišljenja, pored opšteg slobodnog utiska o predlogu (slobodne procene), uzima u obzir i:

- obavljanje delatnosti od značaja za Grad;

- obavljanje delatnosti kojima se unapređuje kulturno stvaralaštvo i očuvanje kulturne baštine Grada Beograda;

- poštovanja utvrđenog blazona i etalona (izvornika);

- namenu za koju se traži upotreba zastave;

- veksilološku ispravnost interpretacije zastave;

- estetsku vrednost predloga;

- način upotrebe zastave (pogodnost mesta upotrebe zastave).

Član 55

Komisija na osnovu zahteva, dokumentacije i dodatnih podataka resornih organizacionih jedinica, dostavlja stručno mišljenje organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za poslove informisanja u roku od 30 dana od dana prijema urednog zahteva.

Član 56

Skupština Grada, na osnovu stručnog mišljenja komisije i predloga Gradskog veća Grada Beograda, donosi akt o davanju saglasnosti na upotrebu zastave Grada u svrhe iz člana 50. ove odluke.

Aktom o davanju saglasnosti na upotrebu zastave Grada određuju se uslovi i način upotrebe.

Član 57

Organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove informisanja obaveštava Komisiju o postojanju razloga za uskraćivanje prava na upotrebu zastave Grada radi pribavljanja stručnog mišljenje komisije u sledećim slučajevima:

- ukoliko prestanu da postoje razlozi iz člana 50. ove odluke za davanje saglasnosti;

- ukoliko pravno lice, odnosno preduzetnik, upotrebljava zastavu suprotno utvrđenoj nameni i uslovima ili se ne stara o doličnom izgledu ukrasa, nezaštićenog znaka, odnosno predmeta koji se koriste u komercijalne svrhe;

- ukoliko načinom upotrebe zastave Grada nanosi štetu i narušava ugled Grada.

Komisija dostavlja stručno mišljenje organizacionoj jedinici Gradske uprave nadležnoj za poslove informisanja u roku od 30 dana od dana prijema obaveštenja iz stava 1. ovog člana.

Član 58

Skupština Grada na osnovu stručnog mišljenja Komisije i predloga Gradskog veća Grada Beograda, donosi akt kojim ukida rešenje o davanju saglasnosti na upotrebu zastave Grada pravnom licu, odnosno preduzetniku.

Član 59

Pravno lice, odnosno preduzetnik, kome je aktom Skupštine Grada iz člana 58. ove odluke ukinuta saglasnost na upotrebu zastave Grada dužno je da po prijemu rešenja odmah, a najkasnije u roku od 30 dana od dana prijema rešenja prestane da upotrebljava zastavu Grada u svrhe za koje mu je data saglasnost.

Član 60

O izdatim saglasnostima za upotrebu zastave Grada pravnom licu, odnosno preduzetniku, vodi se posebna evidencija.

Evidenciju iz stava 1. ovog člana vodi organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove informisanja.

Evidencija iz stava 1. ovog člana sadrži: naziv i sedište pravnog lica, odnosno preduzetnika, kome je data saglasnost za upotrebu zastave Grada, broj i datum rešenja.

IV NADZOR

Član 61

O sprovođenju ove odluke staraju se organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove privrede i informisanja.

Član 62

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove komunalne inspekcije.

Komunalni inspektor je ovlašćen da, kada utvrdi da se ime Grada upotrebljava u poslovnom imenu, suprotno odredbama ove odluke, rešenjem naloži pravnom licu, odnosno preduzetniku da, u određenom roku, upotrebu imena Grada uskladi sa odredbama ove odluke, tako što će podneti zahtev nadležnom organu za pribavljanje saglasnosti ili podneti zahtev registru za brisanje imena Grada iz svog poslovnog imena.

Komunalni inspektor je ovlašćen da, kada utvrdi da se grb ili zastava Grada koriste suprotno odredbama ove odluke, rešenjem zabrani upotrebu grba i zastava Grada i, po pravilu, naloži uklanjanje sa objekta i predmeta na kojima su istaknuti i druge mere radi otklanjanja utvrđenih nedostataka.

Komunalni inspektor je dužan da o preduzetim radnjama iz st. 2. i 3. ovog člana, obavesti organizacionu jedinicu Gradske uprave nadležnu za poslove privrede ili informisanja.

Član 63

Komunalno-policijske i druge poslove u vezi upotrebe imena, grba i zastave Grada uređene ovom odlukom i kontrolu primene odluke u skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji i drugim propisima, vrši komunalna policija.

V KAZNENE ODREDBE

Član 64

Novčanom kaznom od 80.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. koristi ime, grb i zastavu Grada suprotno članu 3. odluke;

2. koristi ime Grada suprotno članu 6. odluke;

3. koristi grb Grada suprotno članu 20, članu 21. st. 1. i 3. Odluke

4. koristi grb Grada suprotno članu 22. odluke;

5. koristi grb Grada suprotno članu 23. stav 1. odluke;

6. koristi grb Grada bez saglasnosti Skupštine Grada (član 30. odluke);

7. koristi zastavu Grada suprotno članu 43. Odluke;

8. koristi zastavu Grada suprotno članu 44. st. 1. i 3. Odluke;

9. koristi zastavu Grada suprotno članu 45. odluke;

10. koristi zastavu Grada suprotno članu 47. stav 3. odluke;

11. koristi zastavu Grada suprotno odredbi člana 48. odluke;

12. koristi zastavu Grada suprotno odredbi člana 49. odluke;

13. koristi zastavu Grada bez saglasnosti Skupštine grada (član 50. odluke).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 10.000 dinara i odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 40.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 8.000 dinara.

Član 65

Novčanom kaznom od 50.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. upotrebljava grb Grada koji je oštećen ili svojim izgledom nepodoban za upotrebu (član 21. stav 2. odluke);

2. upotrebljava zastavu Grada koja je oštećena ili svojim izgledom nepodobna za upotrebu (član 44. stav 2. odluke);

3. koristi grb Grada suprotno aktu o davanju saglasnosti na upotrebu Osnovnog grba Grada (član 36. odluke);

4. koristi zastavu Grada suprotno aktu o davanju saglasnosti na upotrebu zastave Grada (član 56. odluke).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 30.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice novčanom kaznom od 5.000,00 dinara.

Član 66

Za prekršaje iz čl. 64. i 65. ove odluke, komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac izdaje prekršajni nalog u skladu sa zakonom.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 67

Pravna lica, odnosno preduzetnici koji su registrovali poslovno ime koje sadrži ime Grada, bez saglasnosti Skupštine Grada, dužni su da u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke podnesu zahtev radi pribavljanja saglasnosti Skupštine Grada.

Pravna lica odnosno preduzetnici, koji su upotrebljavali grb i zastavu Grada kao ukras, kao deo nezaštićenog znaka ili u komercijalne svrhe do dana stupanja na snagu ove odluke dužni su da u roku od 90 dana od dana njenog stupanja na snagu, podnesu zahtev radi pribavljanja saglasnosti Skupštine Grada.

Član 68

Gradonačelnik grada Beograda u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke doneće akt o obrazovanju Komisije.

Gradonačelnik grada Beograda doneće uputstvo kojim će se bliže urediti upotreba grba i zastave Grada u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 69

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o upotrebi grba i zastave Grada Beograda ("Službeni list Grada Beograda", br. 18/03, 14/04, 42/09 i 22/14), Pravilnik o utvrđivanju etalona (izvornika) grba Grada Beograda i grafičkim standardima za njegovo prikazivanje ("Službeni list Grada Beograda", broj 14/96), Pravilnik o utvrđivanju etalona (izvornika) zastave Grada Beograda i grafičkim standardima za njeno prikazivanje ("Službeni list Grada Beograda", broj 8/97), Pravilnik o utvrđivanju etalona (izvornika) Srednjeg grba Grada Beograda i grafičkim standardima za njegovo prikazivanje ("Službeni list Grada Beograda", br. 35/03 i 3/04), Pravilnik o utvrđivanju etalona (izvornika) Velikog grba Grada Beograda i grafičkim standardima za njegovo prikazivanje ("Službeni list Grada Beograda", broj 1/04).

Član 70

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".

 

Prilog 1

ETALON (IZVORNIK) OSNOVNOG, SREDNJEG I VELIKOG GRBA I GRAFIČKI STANDARDI ZA NJIHOVO PRIKAZIVANJE

I

Etalon (izvornik) grba Grada čini potpuna predstava grba u boji:

- Osnovni grb Grada (slika 1)

- Srednji grb Grada (slika 1a)

- Veliki grb Grada (slika 1b)

II

Grafički standardi prikazivanja grba Grada su:

1) linijska predstava grba:

- Osnovni grb Grada (slika 2)

- Srednji grb Grada (slika 2a)

- Veliki grb Grada (slika 2b)

2) predstava grba po metodu petrasankte:

- Osnovni grb Grada (slika 3)

- Srednji grb Grada (slika 3a)

- Veliki grb Grada (slika 3b)

3) predstava grba metodom kontrastnih polja:

- Osnovni grb Grada (slika 4)

- Srednji grb Grada (slika 4a)

- Veliki grb Grada (slika 4b)

Metod petrasankte pod 2) ove tačke podrazumeva međunarodni heraldički standard prikazivanja tinkture i metala crno-belom tehnikom i to:

1) Šrafurama:

a) horizontalnim - plavo,

b) vertikalnim - crveno.

2) Punktiranjem:

- tačkastim rasterom - zlato.

3) Bez indikacija:

- belom površinom - srebro.

slika 1 i 3

slika 1a i 3a

 

slika 1b i 3b

slika 2

slika 2a

 

slika 2b

slika 4

slika 4a

 

slika 4b

PRAVILA ZA ISTICANJE GRBA

III

Kada se grb ističe u eksterijeru, počasno mesto pripada grbu Grada.

Kada se grb ističe u enterijeru objekata organa Grada, počasno mesto pripada grbu Grada, osim ako se iz protokolarnih razloga izuzetno ne odredi drukčije.

U dane praznika Republike Srbije (u daljem tekstu: Srbije), kada se grb ističe u eksterijeru, počasno mesto pripada grbu Srbije.

Kada se ukazuje počast gostu Srbije ili Grada i kada se grb ističe u eksterijeru, počasno mesto pripada grbu gosta.

U dane praznika Grada, kada se grb ističe u eksterijeru, počasno mesto pripada grbu Grada.

IV

Grb se u enterijeru ističe službeno i na osnovu slobodne volje.

U službenim prostorijama i na javnim mestima grb se može isticati samo službeno.

Kada je grb istaknut službeno, obavezno je pridržavanje sledećeg protokola:

Kada se grb ističe u prostorijama organa Grada, pripada mu prvenstvo nad svim drugim grbovima.

Prvenstvo grba izražava se veličinom i/ili mestom isticanja.

Po pravilu, referentna mesta za isticanje grba u enterijeru su sledeća:

1) iznad glavnog ulaza sale za svečane skupove ili sednice najvišeg organa Grada ili na krilima vrata tog ulaza;

2) u sali za svečane skupove ili sednice najvišeg organa Grada, na zidu iza predsedničkog stola ili govornice, dovoljno visoko da ne bude zaklonjen ni u jednom momentu kretanjem ka govornici ili stajanjem za govornicom ili za predsedničkim stolom;

3) u sali za sednice, na čeonoj strani govornice okrenutoj ka auditorijumu ako je ta govornica dovoljno visoka i dobro saglediva;

4) u holu Skupštine grada na zidu koji je naspraman glavnom ulazu, ili na bilo kom zidu hola ako je to povoljnije po arhitektonskoj koncepciji prostora;

5) u kabinetu predsednika Skupštine Grada i gradonačelnika Grada;

6) u kabinetu zamenika predsednika Skupštine Grada, sekretara Skupštine grada i načelnika Gradske uprave;

7) na čeonoj strani mobilne govornice sa koje se javnosti obraća u ime Grada i Skupštine Grada;

8) na naslonu sedišta predsednika i zamenika Skupštine Grada i sedišta gradonačelnika Grada u svim salama za sednice i salama za svečane skupove;

9) u prostoru u kome se održava skup ili takmičenje čiji je organizator ili pokrovitelj organ Grada, na mestu koje je odgovarajuće po vidljivosti; referentna mesta su, ako postoji auditorijum, kao pod 2) i 3) ove tačke, a ako ne postoji prema orijentaciji centralne lože, tribine, semafora za objavljivanje rezultata ili slično, tim redosledom prioriteta;

10) u prostoru u kome se održava izložba ili slična manifestacija u organizaciji ili pod pokroviteljstvom organa Grada iznad glavnog ulaza, ili na zidu kao pod 4) ove tačke;

11) na bilo kom drugom mestu koje odgovara dostojanstvu Grada ili je uslovljeno protokolarnim potrebama.

V

Izvan prostorija organa Grada pri isticanju grba Grada sa drugim grbovima, princip utvrđivanja počasne pozicije je:

1) Ako su grbovi poređani u krug, počasno mesto je u centru kruga, a hijerarhija položaja se kreće u pravcu kazaljke na satu i počinje u poziciji 12, s tim što se pri vertikalnom položaju grupe grbova analogija smatra direktnom, a pri horizontalnoj pravac određuje orijentacija prostora u kome je izložena grupa grbova prema sledećoj šemi:

Šema 1

2) Ako su grbovi poređani u polukrug, počasno mesto je u temenu polukruga, a hijerarhija položaja je naizmenično levo (spreda gledano) i desno od temena prema šemama:

Šema 2

Šema 3

3) Ako su grbovi poređani u kolonu, počasno mesto je na čelu kolone, a hijerarhija položaja sledi od prvog sledećeg mesta na kraju kolone prema šemi:

Šema 4

4) Ako su grbovi poređani u vrsti, počasno mesto je na krajnjem levom kraju vrste, gledano spreda, a hijerarhija položaja je s leva nadesno prema šemi:

Šema 5

5) Ako se izlažu dva grba, počasno mesto je ono koje je više, a ako su u istoj ravni, onda ono koje je sa leve strane gledano spreda, prema šemi:

Šema 6

6) Ako se izlažu tri grba, počasno mesto je ono u sredini ako je više ili u istoj liniji sa druga dva, a prvo sa leve strane, spreda gledano, ako je srednji grb postavljen niže, pa mu u tom slučaju po hijerarhiji pripada treće mesto, prema šemi:

Šema 7

7) Ako se izlažu četiri grba, počasno mesto zavisi od rasporeda, a prema šemi:

Šema 8

VI

Grb se u eksterijeru ističe službeno.

Grb u eksterijeru može biti deo arhitektonskog ili urbanističkog rešenja, deo skulpture u slobodnom prostoru ili vrtne ili parkovske arhitekture.

Po pravilu, grb u eksterijeru se ističe:

1) na objektu organa Grada;

2) na objektu u kome je sedište pravnog lica čiji je osnivač Grad;

3) na objektu mesne zajednice;

4) na objektu čiju izgradnju finansira ili sufinansira Grad;

5) za potrebe održavanja manifestacija čiji je organizator, pokrovitelj Grad ili je od značaja za Grad;

6) na čeonoj strani govornice sa koje se javnosti obraća u ime Grada;

7) na informativnim tablama gradilišta gde je investitor Grad.

Pri isticanju grba Grada u eksterijeru njemu će pripadati prednost u odnosu na svaki drugi grb naseljenog mesta na teritoriji Grada.

Pri isticanju grba Grada u eksterijeru, na teritoriji Grada, istovremeno sa grbovima drugih država, grb Grada ima rang iza državnih grbova, a pre svakog drugog teritorijalnog grba, po kriterijumu hijerarhije iz tačke V ovog priloga.

Prilog 2

ETALON (IZVORNIK) ZASTAVE GRADA I GRAFIČKI STANDARDI ZA NJENO PRIKAZIVANJE

I

Etalon (izvornik) zastave Grada čini potpuna predstava zastave u boji (slika 1).

II

Grafički standardi prikazivanja zastave Grada jesu:

1) Linijska predstava zastave Grada (slika 2);

2) Predstava zastave Grada po metodu Petrasankte (slika 3);

3) Predstava zastave Grada metodom kontrastnih polja (slika 4).

Metod Petrasankte pod 2) ove tačke podrazumeva međunarodni heraldički standard prikazivanja tinkture i metala crno-belom tehnikom i to:

1) Šrafurama:

a) horizontalnim - plavo,

b) vertikalnim - crveno.

2) Punktiranjem:

- tačkastim rasterom - zlato.

3) Bez indikacija:

- belom površinom - srebro.

slika 1 i 3

Slika 2

slika 4

III

Minimalna dopuštena veličina reprodukcije zastave za standardnu upotrebu je:

- za linearnu predstavu: najmanje 10 mm širine i 10 mm visine,

- za predstavu po petrasankti: najmanje 20 mm širine i 20 mm visine,

- za predstavu sa kontrastnim poljima: najmanje 10 mm širine i 10 mm visine,

- za predstavu u boji: najmanje 10 mm širine i 10 mm visine.

Ova dimenzionalna ograničenja odnose se samo na direktno reprodukovanje etalona.

PRAVILA ZA ISTICANJE ZASTAVE GRADA

IV

Zastava Grada se sa vertikalnog jarbola ili koplja može viti samostalno ili sa još jednom ili više drugih zastava koje se viju sa sopstvenih jarbola.

Zastava Grada koja se vije samostalno postavlja se na počasnu poziciju. Počasna pozicija zastave zavisi od položaja jarbola ili koplja. U svakoj prilici kada se osim zastave izlaže i grb, mesto jarbola ili koplja je u neposrednoj blizini grba kao znamenja starijeg po rangu. U odnosu na grb zastava se postavlja na heraldički desnu stranu od grba, a ako je grb postavljen visoko - neposredno ispod grba. Ako se zastava vije bez prisustva grba, njeno mesto je definisano predviđenim fokusom zbivanja:

1) na krovu zgrade;

2) iznad glavnog ulaza u zgradu ako ulaz ima sopstveni krov;

3) ispred glavnog ulaza u zgradu, sa leve strane ulaza gledano iz pravca lica koje ulazi ili u osovini glavnog ulaza, ali tako da ne ometa prilaz i ulaz u zgradu;

4) u ulaznom holu zgrade na mestu koje je funkcijom, organizacijom komunikacija, natpisom, enterijerskom obradom ili odgovarajućim spomen-obeležjem naglašeno kao najupadljivije za sve one koji ulaze ili izlaze iz objekta;

5) u kabinetu sa desne strane radnog mesta lica čiji je kabinet, odnosno sa leve ako se gleda ka tom mestu;

6) u sali za svečane skupove ili sednice, ispred zida ka kome je okrenut auditorijum, dovoljno visoko da ne bude zaklonjena ni u jednom momentu kretanjem za predsedničkim stolom ako postoji, postavljena centralno ili desno od predsedničkog stola gledano iz pravca auditorijuma;

7) u sali za svečane skupove, ako postoji uzdignuto mesto ili govornica, sa leve strane govornika, spreda gledano;

8) u prostoru u kome se održava skup ili takmičenje čiji je organizator ili pokrovitelj Grad, na mestu koje je odgovarajuće po vidljivosti; referentna mesta su, ako postoji auditorijum, kao od 4) do 7) ove tačke, a ako ne postoji, prema orijentaciji centralne lože, tribine, semafora za objavljivanje rezultata ili slično, tim redosledom prioriteta;

9) u prostoru u kome se održava izložba ili slična manifestacija u organizaciji ili pod pokroviteljstvom Grada, iznad glavnog ulaza u zgradu ako ulaz ima sopstveni krov, ili ispred jednog od zidova prve od prostorija u kojima se pomenuta manifestacija održava;

10) na bilo kom drugom mestu koje odgovara dostojanstvu Grada ili je uslovljeno protokolarnim potrebama po prethodno pribavljenom stručnom mišljenju.

Ako se zastava vije sa jarbola ili koplja sa još jednom ili više zastava:

- u prostorijama organa Grada zastava Grada ima prvenstvo nad svakom drugom zastavom, bez obzira na rang titulara, osim kada se iz protokolarnih razloga ustupa počasno mesto zastavi nekog drugog titulara u svojstvu gosta;

- izvan prostorija organa Grada poštovaće se redosled prvenstva u sistemu heraldičke hijerarhije.

V

Zastava Grada ističe se:

1) prilikom proslava, svečanosi i drugih masovnih kulturnih, sportskih i sličnih manifestacija od značaja za Grad;

2) prilikom međugradskih susreta, takmičenja i drugih skupova (političkih, naučnih, kulturno-umetničkih, sportskih i dr.) na kojima Grad učestvuje ili je reprezentovan, u skladu sa pravilima i praksom održavanja takvih skupova;

3) u drugim slučajevima, ako njena upotreba nije u suprotnosti sa odredbama ove odluke, a na osnovu odobrenja.

Zastava Grada stalno je postavljena u službenim prostorijama predsednika i zamenika predsednika Skupštine grada, gradonačelnika i zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća.

VI

Princip utvrđivanja počasne pozicije kada se vije više zastava je:

1) Ako su zastave postavljene u krug, počasno mesto je u centru kruga tako da visinom dominira, a hijerarhija položaja počinje od jarbola ili koplja koje je po orijentaciji najbliže istočnoj strani i nastavlja se pravcem kazaljke na satu. Međutim, ako su u pitanju zastave država, nijedna zastava ne sme biti istaknuta iznad bilo koje druge zastave, a uzajamni redosled prvenstva utvrđuje se na osnovu naloga državnog protokola obično prema francuskoj abecedi).

Šema 1

2) Ako su zastave postavljene u polukrug, počasno mesto je u temenu polukruga, a hijerarhija položaja je naizmenično levo (spreda gledano) i desno od temena prema šemama:

Šema 2

Šema 3

3) Ako su zastave svrstane u kolonu, počasno mesto je na čelu kolone, a hijerarhija položaja teče od prvog sledećeg mesta na kraju kolone, prema sledećoj šemi:

Šema 4

4) Ako su zastave svrstane u vrstu, počasno mesto je na krajnjem levom kraju vrste gledano spreda, a hijerarhija položaja je sleva nadesno, prema šemi:

Šema 5

Ova šema primenjuje se i kada se zastave viju sa horizontalnih ili koso postavljenih jarbola ili kopalja, osim ako su u pitanju samo tri zastave, kada se primenjuje hijerarhija kao pod 8) ove tačke.

5) Ako se zastave ističu u dekorativnom rasporedu, ukrštenih kopalja, na zidu ili prema njemu, dopušteno je u takvom aranžmanu postaviti najviše tri zastave, i to po pravilu:

a) ako su dve zastave, počasno mesto je kako je naznačeno na šemi 6, a koplje te zastave prelazi preko koplja druge zastave,

b) ako su tri zastave, počasno mesto je u sredini, a koplja prelaze jedno preko drugog istom hijerarhijom:

Šema 6

Šema 7

6) Ako se viju dve zastave, počasno mesto je levo, spreda gledano, prema šemi:

Šema 8

7) Ako se dve zastave viju pored rostruma ili govornice, onda se pomenuti rostrum ili govornica nalazi između njih;

8) Ako se viju tri zastave, počasno mesto je srednje, pa zatim levo, spreda gledano, prema šemi:

Šema 9

9) Ako se tri zastave viju pored rostruma ili govornice, ona kojoj pripada počasno mesto vije se levo od govornice, spreda gledano, a druge dve desno od govornice prema šemi:

Šema 10

10) Ako se u zgradi organa Grada pored govornice viju i zastave Srbije (ili grada - za gradske opštine) i neke od mesnih zajednica, njihov položaj se određuje prema šemi:

Šema 11

11) Ako se zastava ističe na nosaču na automobilu, nosač se postavlja na desnom prednjem krilu vozila, ili na sredini vrha haube tako da zastava lepršanjem ne zaklanja pogled vozaču. Ako se iz protokolarnih ili razloga kurtoazije želi iskazati počast, moguće je na istom vozilu postaviti dva držača, po jedan na levom i desnom prednjem krilu. U tom slučaju počasni položaj je na desnom krilu.

VII

Hijerarhija postavljanja stonih zastavica analogna je hijerarhiji isticanja zastava na jarbolima ili kopljima.

VIII

Zastava Grada se ističe i vije svakodnevno na objektima organa Grada ili ispred njih.

Zastava Grada se obavezno vije u litiji gradske slave.

Javne službe i druge organizacije čiji je osnivač Grad dužne su da viju zastavu Grada u dane gradske slave i slave gradske opštine na čijem području se nalaze.

Zastava Grada mora biti stalno istaknuta u službenim prostorijama predsednika i zamenika predsednika Skupštine Grada, gradonačelnika i zamenika gradonačelnika, sekretara i zamenika sekretara Skupštine Grada, u sali za sednice Skupštine Grada i Gradskog veća, kao i u službenim prostorijama članova Gradskog veća.

IX

Zastava Grada se ističe i vije na jarbolu u skladu sa opštim protokolom za isticanje i vijenje zastava:

1) zastava se vije od izlaska do zalaska sunca, osim ako je jarbol posebno osvetljen, u kom slučaju se može viti 24 sata; ne vije se, po pravilu, po nepogodi i magli;

2) zastava se diže na jarbol brzo, a spušta lagano; lica koja dižu ili spuštaju zastavu moraju biti dolično odevena i taj posao obavljati sa ozbiljnošću i dostojanstvom;

3) lica u uniformi odaju vojni pozdrav zastavi koja se diže i koja se spušta, dok lica u civilu pozdrav odaju stojeći mirno. I jedni i drugi se licem okreću prema zastavi koja se diže ili spušta;

4) zastava koja se ističe na "pola koplja" diže se na jarbol do vrha kao pod 2) ove tačke, a zatim lagano spušta do visine polovine jarbola. Po isteku propisanog perioda žalosti zastava se lagano podiže do vrha jarbola.

X

Zastava Grada se postavlja na kovčeg sa posmrtnim ostacima lica kome se odaje posmrtna počast tako da se osovina zastave poklapa sa osovinom kovčega.

Zastava položena na kovčeg mora se brižljivo i dostojanstveno saviti i ukloniti sa kovčega pre konačne depozicije preminulog.

Napomene

Redakcija je zadržala numeraciju odeljaka objavljenu u "Sl. listu grada Beograda", br. 37/2016.