PROGRAM

MERENJA NIVOA BUKE U ŽIVOTNOJ SREDINI NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA ZA 2016, 2017. I 2018. GODINU

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 31/2016)

 

I OSNOVE PROGRAMA

Osnovni cilj merenja i praćenja nivoa buke u životnoj sredini je zaštita zdravlja ljudi i očuvanje i unapređenje životne sredine.

Procena, praćenje i kontrola nivoa buke u životnoj sredini vrši se u skladu sa Zakonom o zaštiti od buke u životnoj sredini i Zakonom o zaštiti životne sredine ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 135/04, 36/09, 36/09-dr. zakon, 72/09-dr. zakon, 43/11-odluka US i 14/16).

Zakonom o zaštiti životne sredine definisano je da jedinica lokalne samouprave obezbeđuje kontinualnu kontrolu i praćenje stanja životne sredine donošenjem i realizacijom programa monitoringa za svoju teritoriju koji su u skladu sa nacionalnim programima donetim na osnovu posebnih zakona, a monitoring se vrši sistematskim praćenjem vrednosti indikatora, odnosno praćenjem negativnih uticaja na životnu sredinu, stanja životne sredine, mera i aktivnosti koje se preduzimaju u cilju smanjenja negativnih uticaja i podizanja nivoa kvaliteta životne sredine.

Zakonom o zaštiti od buke u životnoj sredini utvrđena je obaveza jedinice lokalne samouprave, kao subjekta sistema zaštite životne sredine od buke, da na svojoj teritoriji obezbedi i finansira monitoring buke u životnoj sredini.

Monitoring buke vrši se sistematskim merenjem, ocenjivanjem ili proračunom određenog indikatora buke kojim se opisuje buka u životnoj sredini, a u cilju dobijanja rezultata i informacija relevantnih za buku, kao i planiranja i preduzimanja mera zaštite, preventivnog delovanja i redovnog informisanja javnosti.

Programom merenja nivoa buke u životnoj sredini na teritoriji Grada Novog Sada za 2016, 2017. i 2018. godinu definišu se merna mesta, način i učestalost sistematskog merenja, kao i način obrade, analize podataka i izveštavanja.

II MERNA MESTA I DINAMIKA MERENJA

1. Merna mesta

Programom merenja nivoa buke u životnoj sredini na teritoriji Grada Novog Sada za 2016, 2017. i 2018. godinu utvrđuje se osam mernih mesta koja su odabrana kao reprezenti pojedinih delova Grada različite namene prostora i na kojima će se pristupiti kontinuiranom merenju nivoa buke u životnoj sredini.

Namena prostora za merna mesta definisana je u skladu sa Odlukom o određivanju akustičkih zona na teritoriji Grada Novog Sada ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 54/15) kojom su određene akustičke zone u zavisnosti od postojećeg stanja izgrađenosti, načina korišćenja zemljišta, kao i prema planiranim namenama prostora.

Granične vrednosti nivoa buke propisane su Uredbom o indikatorima buke, graničnim vrednostima, metodama za ocenjivanje indikatora buke, uznemiravanja i štetnih efekata buke u životnoj sredini ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 75/10) - u daljem tekstu: Uredba.

Tabela 1. Merna mesta za merenje nivoa buke u životnoj sredini u Gradu Novom Sadu

MERNO MESTO

NAMENA PROSTORA

ZONA

Nivo buke u dB (A)

za dan (6-18h) i
veče (18-22 h)

za noć
(22-6h)

MM 1

Sajmište - dvorište sportskog centra Sajmište, Hajduk Veljkova 11/a

Područja za odmor i rekreaciju, bolničke zone i oporavilišta, kulturno-istorijski lokaliteti, veliki parkovi

1

50

40

MM 2

Novo naselje - dvorište vrtića "Guliver", Bate Brkića 1

Čisto stambena područja

3

55

45

MM 3

Telep - dvorište Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad, Vršačka 28

Gradski centar, zanatska, trgovačka, administrativno-upravna zona sa stanovima, zona duž autoputeva, magistralnih i gradskih saobraćajnica

5

65

55

MM 4

Petrovaradin - dvorište Osnovne škole "Jovan Dučić", Preradovićeva 7

Područja za odmor i rekreaciju, bolničke zone i oporavilišta, kulturno-istorijski lokaliteti, veliki parkovi

1

50

40

MM 5

Stari grad - plato ispred zgrade Vlade AP Vojvodine, Bulevar Mihajla Pupina 16

Gradski centar, zanatska, trgovačka, administrativno-upravna zona sa stanovima, zona duž autoputeva, magistralnih i gradskih saobraćajnica

5

65

55

MM 6

Stari grad - terasa u Zmaj Jovinoj ulici 3/1

Gradski centar, zanatska, trgovačka, administrativno-upravna zona sa stanovima, zona duž autoputeva, magistralnih i gradskih saobraćajnica

5

65

55

MM 7

Salajka - dvorište u Partizanskoj 37

Poslovno-stambena područja, trgovačko-stambena područja i dečja igrališta

4

60

50

MM 8

Univerzitetski kampus - Bulevar cara Lazara 3

Turistička područja, kampovi i školske zone

2

50

45

2. Dinamika merenja i merni intervali

Praćenje celodnevnog (dnevnog, večernjeg i noćnog) nivoa buke u životnoj sredini na teritoriji Grada Novog Sada i određivanje vrednosti indikatora ukupne buke vršiće se prema propisanoj metodologiji i u skladu sa važećom zakonskom regulativom, jednom u toku meseca, kontinuirano 24 časa, prema rasporedu koji za svaki mesec odredi Gradska uprava za zaštitu životne sredine.

Merni intervali su izabrani tako da se njima obuhvati ceo ciklus promena nivoa merene buke u toku dnevnog, večernjeg i noćnog perioda, u skladu sa Uredbom. Period od 24 sata deli se na tri referentna intervala:

• dan - od 6 do 18 časova;

• veče - od 18 do 22 časa;

• noć - od 22 do 6 časova.

III OBRADA, ANALIZA PODATAKA I IZVEŠTAVANJE

1. Obezbeđivanje kvaliteta podataka i metodologija rada

Sistematsko merenje nivoa buke u životnoj sredini vršiće se prema utvrđenim standardima SRPS ISO 1996-1 i SRPS ISO 1996-2, u skladu sa Pravilnikom o metodama merenja buke, sadržini i obimu izveštaja o merenju buke ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 72/10) i Uredbom.

Merenje, obrada, analiza podataka i interpretacija rezultata biće poverena ovlašćenoj stručnoj organizaciji koja poseduje rešenje ministarstva nadležnog za poslove zaštite životne sredine o ispunjenosti uslova za merenje nivoa buke u životnoj sredini, u skladu sa Zakonom o zaštiti od buke u životnoj sredini i Pravilnikom o uslovima koje mora da ispunjava stručna organizacija za merenje buke, kao i o dokumentaciji koja se podnosi uz zahtev za dobijanje ovlašćenja za merenje buke ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 72/10), a po sprovedenom postupku javne nabavke u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 124/12, 14/15 i 68/15).

2. Redovno izveštavanje

Ovlašćena stručna organizacija biće u obavezi da izrađuje mesečne izveštaje, izveštaje o rezultatima merenja za svaku kalendarsku godinu u kojoj su vršena merenja i izveštaj o izmerenom nivou buke u životnoj sredini u toku ugovornog perioda.

Mesečne izveštaje ovlašćena stručna organizacija će dostavljati do 12. u mesecu za prethodni mesec, a izveštaj o izmerenom nivou buke u životnoj sredini u toku ugovornog perioda najkasnije 30 dana od dana isteka ugovora.

Izveštaje o rezultatima merenja za svaku kalendarsku godinu u kojoj su vršena merenja organizacija će dostavljati u roku od 15 dana od poslednjeg dana u mesecu u kom je izvršeno merenje u jednoj kalendarskoj godini.

U dostavljenim izveštajima biće opisana metodologija rada praćenja nivoa buke, a rezultati prikazani u skladu sa važećim podzakonskim aktima.

Gradska uprava za zaštitu životne sredine je dužna da izveštaje dostavlja Agenciji za zaštitu životne sredine, u skladu sa zakonom.

Podatke o merenju nivoa buke u životnoj sredini u Gradu Novom Sadu Gradska uprava za zaštitu životne sredine objavljivaće na internet prezentaciji Gradske uprave za zaštitu životne sredine - www.environovisad.org.rs.

IV IZVORI FINANSIRANJA

Sredstva za sprovođenje Programa merenja nivoa buke u životnoj sredini na teritoriji Grada Novog Sada za 2016, 2017. i 2018. godinu obezbeđuju se u budžetu Grada Novog Sada - Budžetskom fondu za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada. Programom korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine i Godišnjim finansijskim planom Gradske uprave za zaštitu životne sredine opredeljuju se sredstva prema bližim namenama i isplaćuju na osnovu ugovora zaključenih u skladu sa zakonom.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Ovaj program se primenjuje od 21. juna 2016. godine. Danom primene ovog programa prestaje da važi Program merenja nivoa buke u životnoj sredini na teritoriji Grada Novog Sada za 2015. i 2016. godinu ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 19/15).

Ovaj program objaviti u "Službenom listu Grada Novog Sada".