ODLUKA

O JAVNOM OKUPLJANJU NA TERITORIJI GRADA ZAJEČARA

("Sl. list grada Zaječara", br. 13/2016)

Član 1

Ovom Odlukom određuju se mesta na teritoriji grada Zaječara na kojima nije dozvoljeno javno okupljanje, u skladu sa odredbama Zakona o javnom okupljanju ("Sl. glasnik RS", br. 6/16).

Član 2

Pod javnim okupljanjem u smislu ove Odluke, smatra se okupljanje više od 20 lica, radi izražavanja, ostvarivanja, i promovisanja državnih, političkih, socijalnih i nacionalnih uverenja i ciljeva, kao i drugi oblici okupljanja kojima je svrha ostvarivanje verskih, kulturnih, humanitarnih, sportskih, zabavnih i drugih interesa, u skladu sa Zakonom i ovom Odlukom.

Član 3

Javno okupljanje iz prethodnog člana Odluke nije dozvoljeno na mestu na kojem, zbog karakteristika mesta ili njegove posebne namene, preti opasnost od ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine, javnog zdravlja, morala, prava drugih ili bezbednosti Republike Srbije, kao i na mestima na kojima se održavanjem okupljanja krše ljudska i manjinska prava i slobode drugih, ugrožava moral ili na mestima koja su zatvorena za javnost.

Član 4

Kao mesta na kojima nije dozvoljeno javno okupljanje na teritoriji grada Zaječara određuju se sledeći prostori:

- prostori oko predškolskih ustanova, objekata osnovnih i srednjih škola, objekata zdravstvenih ustanova i drugih objekata javnog zdravlja, objekata Ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova, objekata vodosnabdevanja, u zoni zaštite izvorišta vodosnabdevanja, kao i mesta koja su zatvorena za javnost.

Član 5

Na sve što nije regulisano ovom Odlukom, shodno će se primenjivati odredbe Zakona o javnom okupljanju, kao i zakona i drugih odgovarajućih propisa u oblasti odbrane, bezbednosti i unutrašnjih poslova.

Član 6

Danom stupanja na snagu ove Odluke, prestaje da važi Odluka o određivanju prostora za javne skupove ("Sl. list grada Zaječara", br. 10/2015).

Član 7

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zaječara".