PRAVILNIK

O NAČINU I USLOVIMA ELEKTRONSKE OBRADE I KORIŠĆENJA PODATAKA CENTRALNE EVIDENCIJE PRIVREMENIH OGRANIČENJA PRAVA LICA REGISTROVANIH U AGENCIJI ZA PRIVREDNE REGISTRE

("Sl. glasnik RS", br. 48/2016)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se način i uslovi elektronskog prenosa, preuzimanja, obrade i korišćenja podataka iz Centralne evidencije privremenih ograničenja prava (u daljem tekstu: Centralna evidencija) lica registrovanih u Agenciji za privredne registre (u daljem tekstu: Agencija), elektronski protokoli, autorizacija pristupa, privilegije korisnika sistema, komunikacija, standardi i formati za razmenu podataka i tehnički uslovi za dostavljanje podataka putem Jedinstvene platforme interoperabilnosti (u daljem tekstu: JPI).

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) korisnik sistema je ovlašćeno fizičko lice određeno od strane obveznika upisa, obveznika dostavljanja podataka i drugog nadležnog organa, koje u skladu sa ovim pravilnikom ima pravo pristupa Centralnoj evidenciji putem JPI radi uvida, upisa, dostavljanja i preuzimanja podataka iz Centralne evidencije;

2) javni korisnik sistema je fizičko lice koje pristupa Centralnoj evidenciji radi uvida u podatke;

3) podaci Centralne evidencije jesu podaci koji predstavljaju sadržinu Centralne evidencije privremenih ograničenja prava lica registrovanih u Agenciji, utvrđenu Zakonom.

Član 3

Obveznik upisa podataka Centralne evidencije, pre početka korišćenja JPI dostavlja Agenciji podatke o korisnicima sistema (ime i prezime, jedinstveni matični broj građana i adresu elektronske pošte tog fizičkog lica).

Obveznik dostavljanja podataka, pre početka korišćenja JPI dostavlja Agenciji podatke o korisnicima sistema koji će vršiti administriranje sistema obveznika dostavljanja u cilju pristupa Centralnoj evidenciji (ime i prezime, jedinstveni matični broj građana i adresu elektronske pošte tog fizičkog lica).

Nadležni organ u smislu zakona kojim se uređuje centralna evidencija privremenih ograničenja prava lica registrovanih u Agenciji za privredne registre, pre početka korišćenja JPI dostavlja Agenciji podatke o korisnicima sistema koji će vršiti uvid u podatke u cilju pristupa Centralnoj evidenciji (ime i prezime, jedinstveni matični broj građana i adresu elektronske pošte tog fizičkog lica).

Član 4

Za sve korisnike sistema pre korišćenja sistema Agencija će otvoriti naloge na sistemu za centralizovano prijavljivanje korisnika, na način kako je to predviđeno tehničkim uputstvom za korišćenje JPI, koje će biti objavljeno na internet stranama Agencije i Ministarstva privrede.

Član 5

Osnovni standard za razmenu podataka sa obveznicima dostavljanja podataka je SOAP (Simple Object Access Protocol) protokol komunikacije preko standardnih mehanizama veb servisa.

Član 6

Osnovni format razmene podataka je Extensible Markup Language 1.1 (u daljem tekstu: XML).

Opis metoda za upis i razmenu podataka, uključujući i prateće metode pristupa šifarničkim podacima je u formi WSDL 2.0 standarda.

Član 7

U Centralnoj evidenciji skladište se i čuvaju elektronske kopije dokumenata za koje je izvršena digitalizacija u skladu sa važećim propisima.

Dostavljanje elektronskih dokumenata putem JPI garantuje integritet, nepromenjivost i neporecivost poslatog dokumenta.

Za svaki elektronski dokument koji se izrađuje i dostavlja putem JPI koristi se format ISO 19005 - Electronic document file format for long-term preservation (u daljem tekstu: PDF/A).

Za elektronski potpisan dokument koristi se jedan od sledećih formata elektronskog potpisa:

1) PAdES (PDF Advanced Electronic Signatures) format prema ETSI TS 101 778 standardu, za elektronska dokumenta zapisana u formatu datoteke PDF/A;

2) XAdES (XML Advanced Electronic Signatures) format prema ETSI TS 101 903 standardu za elektronska dokumenta zapisana u formatu XML.

Član 8

Obveznicima dostavljanja podataka Agencija obezbeđuje punu raspoloživost organizaciono tehnoloških uslova za korišćenje veb servisa 24 časa dnevno kojim se vrši dostavljanje podataka, a obveznici dostavljanja podataka obezbeđuju tehničke i organizacione uslove priključenja na JPI.

Obveznici upisa podataka obezbeđuju tehničke uslove za pristup JPI preko interneta, u skladu sa tehničkim uputstvom iz člana 4. ovog pravilnika.

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".