PRAVILNIK
O POKLONIMA

("Sl. list grada Zaječara", br. 18/2016)

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuju se: uslovi primanja i davanja poklona koje u vezi sa vršenjem javne funkcije prima i daje funkcioner, način raspolaganja primljenim poklonima kao i vođenje evidencije o primljenim i datim poklonima.

Član 2

Poklon je novac, stvar, pravo i usluga izvršena bez odgovarajuće naknade i svaka druga korist koja je data funkcioneru ili povezanom licu u vezi sa vršenjem javne funkcije, koju je moguće finansijski vrednovati.

Funkcioner ne sme da primi i da poklon u vezi sa vršenjem javne funkcije, izuzev protokolarnog ili prigodnog poklona ukoliko isti nisu u novcu i hartijama od vrednosti.

Funkcioner može da primi protokolarni i prigodni poklon čija vrednost ne prelazi 5% prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji, odnosno prigodne poklone čija ukupna vrednost u jednoj kalendarskoj godini ne prelazi iznos od jedne prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji.

Član 3

Za izuzetna dostignuća i rezultate ostvarene u nauci, kulturi, umetnosti, sportu i drugim oblicima života i rada, povodom obeležavanja značajnih jubileja i u drugim svečanim prilikama, kada je to od posebnog značaja za Grad Zaječar pojedincima i institucijama mogu se poklanjati protokolarni pokloni.

Protokolarni pokloni su, po pravilu, pokloni-suveniri koji predstavljaju simbole i kulturne, istorijske, tradicionalne, turističke, ekonomske i druge karakteristike Grada Zaječara, kao što su: keramika, domaće rukotvorine izrađene od drveta ili drugih prirodnih materijala, kvalitetne rakije i slično.

Izuzetno, pojedincima za postignute rezultate se mogu poklanjati stvari koje imaju veću vrednost od poklona-suvenira, kao što su umetnička dela umetnika sa ovog područja, zlatni nakit, satovi i slični pokloni, a u skladu sa drugim pozitivnim pravnim aktima.

Član 4

Protokolarne i prigodne poklone može da poklanja Gradonačelnik ili lice koje on ovlasti da predstavlja Grad Zaječar.

Član 5

Gradonačelnik grada Zaječara i predstavnici Grada mogu prilikom zvaničnih poseta i službenih susreta primati protokolarne i prigodne poklone.

Primljeni pokloni čuvaju se u prostorijama Grada Zaječara.

Član 6

Odeljenje nadležno za poslove protokola predlaže nabavku protokolarnih i prigodnih poklona, na osnovu prethodnog dogovora sa Gradonačelnikom ili licem koje on odredi, o vrsti i količini poklona.

Rukovodioci organa u kojima funkcioner obavlja javnu funkciju dužni su da odrede jedno lice koje će biti odgovorno za pravilno vođenje evidencije o poklonima.

Evidencija posebno sadrži: vrstu poklona, datum prijema ili uručenja, ime poklonodavca i poklonoprimca, vrednost ukoliko je moguće proceniti, i druge podatke koji mogu biti od značaja.

Evidencija o poklonima koji se poklanjaju vodi se bez obzira na njihovu vrednost.

Član 7

Na sva pitanja koja nisu regulisana ovim Pravilnikom primenjuju se odredbe Pravilnika o poklonima funkcionera ("Sl. glasnik RS", br.81/2010 i 92/2011).

Član 8

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Zaječara".