ODLUKA
O KOMUNALNIM TAKSAMA

("Sl. list opštine Kikinda", br. 7/2014)

 

1. OPŠTE ODREDBE

Član 1

Odlukom o komunalnim taksama uvode se lokalne komunalne takse za korišćenje prava, predmeta i usluga na teritoriji opštine Kikinda (u daljem tekstu: komunalne takse), utvrđuje nastanak taksene obaveze, kriterijumi za utvrđivanje, rokovi i način plaćanja olakšice, oslobađanje od plaćanja i ostala pitanja u vezi komunalnih taksi.

Komunalne takse, rokovi i način plaćanja komunalne takse utvrđuju se Tarifom komunalnih taksi.

2. POSEBNE ODREDBE

Član 2

Komunalna taksa se uvodi za:

1. korišćenje prostora na površinama javne namene ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti;

2. korišćenje slobodnih površina za kampove, postavljanje šatora ili druge objekte privremenog korišćenja;

3. zauzeće javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova;

4. korišćenje reklamnog panoa uključujući i isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju jedinici lokalne samouprave (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i sl.;

5. držanje sredstava za igru (zabavne igre);

6. isticanje firme na poslovnom prostoru;

7. držanje motornih, drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina.

Član 3

Obveznik komunalne takse je korisnik prava, predmeta i usluga iz člana 2. ove Odluke.

Član 4

Taksena obaveza, nastaje danom početka korišćenja prava, predmeta i usluga za čije je korišćenje propisano plaćanje komunalne takse i traje dok traje korišćenje prava, predmeta i usluga.

Član 5

Državni organi i organizacije, organi i organizacije teritorijalne autonomije i jedinice lokalne samouprave, organi i ustanove čiji je osnivač Skupština opštine Kikinda - oslobođeni su plaćanja komunalnih taksi.

Član 6

Obveznik komunalne takse je dužan da pre korišćenja prava, predmeta i usluga za čije je korišćenje propisano pribavljanje odobrenja nadležnog organa i plaćanje komunalne takse isto pribavi.

Član 7

Komunalna taksa se utvrđuje u različitoj visini zavisno od:

- vrste delatnosti,

- površine i tehničko-upotrebnih karakteristika objekta,

- veličine pravnog lica u smislu zakona kojim se uređuje računovodstvo i delatnosti koju pravno lice ili preduzetnik obavlja,

- po delovima teritorije, odnosno u zonama u kojima se nalaze objekti, predmeti ili koriste prava ili vrše usluge za koje se plaća taksa.

Član 8

Komunalne takse za koje je to propisano Tarifom utvrđuju se i prema zoni u kojoj se prava i predmeti koriste:

I zona obuhvata sledeće ulice:

- Trg srpskih dobrovoljaca - pešačka zona centra grada od broja 1 do 60,

- Generala Drapšina od Miloša Velikog do Čanadske,

- Svetozara Miletića od Miloša Velikog do Čanadske,

- Đure Jakšića od Miloša Velikog do Čanadske,

- Save Tekelije od Trga srpskih dobrovoljaca do Đure Jakšića,

- Miloša Velikog od Trga srpskih dobrovoljaca do Đure Jakšića, odnosno do Jovana Jovanovića Zmaja,

- Vuka Karadžića od Svetosavske do Jovana Jovanovića Zmaja,

- Braće Tatića od Miloša Velikog do Ive Lole Ribara,

- Jovana Jovanovića Zmaja od Miloša Velikog do Ive Lole Ribara,

- Uglješe Terzina od Miloša Velikog do Ive Lole Ribara,

- Svetosavska od Trga srpskih dobrovoljaca do Ive Lole Ribara, odnosno do Žarka Zrenjanina,

- Dimitrije Tucovića od Trga srpskih dobrovoljaca do Masarikove, odnosno Hajduk Veljkove,

- Đoke Radaka od Svetosavske do Masarikove,

- Doktora Zorana Đinđića,

- Nemanjina od Dimitrija Tucovića do Žarka Zrenjanina,

- Vojvode Mišića od Dimitrije Tucovića do Žarka Zrenjanina,

- Kralja Petra I od Trga srpskih dobrovoljaca do Semlačke,

- Dositejeva od Branka Radičevića do Semlačke,

- Vojvode Putnika od Dimitrije Tucovića do Semlačke,

- Branka Radičevića od Trga srpskih dobrovoljaca od Hajduk Veljkove

II zona - obuhvata ostale površine javne namene u Kikindi,

III zona - čine površine javne namene u naseljenim mestima opštine.

Član 9

Komunalne takse iz člana 2. tačke 1, 2 i 3. utvrđuju se u dnevnom iznosu, a iz tačke 4, 5, 6. i 7. u godišnjem iznosu.

Za utvrđivanje obaveze plaćanja komunalne takse, njenu naplatu i kontrolu nadležni su:

1. organ Opštinske uprave opštine Kikinda za komunalne poslove, u slučajevima iz člana 2. tačka 1, 2, i 3. ove Odluke,

2. organ Opštinske uprave opštine Kikinda nadležan za lokalnu poresku administraciju, u slučajevima iz člana 2. tačka 4., 5. i 6. ove Odluke,

3. nadležni organ za registraciju motornih vozila, u slučajevima iz člana 2. tačka 7. ove Odluke.

Obaveza plaćanja komunalne takse, iznos komunalne takse, rok plaćanja i ostala pitanja utvrđuju se rešenjem.

Žalba na rešenje ulaže se:

- u slučaju iz stava 1. ovog člana tačka 1. Opštinskom veću opštine Kikinda, u roku od 15 dana od dana prijema,

- u slučaju iz stava 1. ovog člana tačka 2. Ministarstvu finansija u roku od 15 dana od dana prijema,

- u slučaju iz tačke 3. u roku i organu označenom u rešenja organa nadležnog za registraciju motornih vozila.

Član 10

Komunalna taksa iz člana 2. tačka 1,2 i 3. ove Odluke, ukoliko Tarifom nije propisano drugačije, utvrđuje i naplaćuje organ Opštinske uprave opštine Kikinda za komunalne poslove, prilikom izdavanja rešenja kojim se odobrava korišćenje prava, predmeta ili usluga.

Taksa se plaća unapred za svaki započeti mesec, a zatim prvog dana u mesecu za tekući mesec.

Obveznik komunalne takse iz stava 1. ovog člana dužan je da najkasnije u roku od 5 dana od dana nastanka promene, organu za komunalne poslove prijavi svaku nastalu promenu, sa danom nastale promene.

Član 11

Komunalnu taksu iz člana 2. tačka 4., 5. i 6. ove Odluke, rešenjem utvrđuje i naplaćuje organ Opštinske uprave opštine Kikinda nadležan za lokalnu poresku administraciju.

Obveznici komunalne takse iz člana 2. tačke 4, 5. i 6. dužni su da organu Opštinske uprave opštine Kikinda nadležnom za lokalnu poresku administraciju, podnesu prijavu za utvrđivanje obaveze po osnovu komunalne takse u roku od 15 dana od dana početka korišćenja prava, predmeta i usluga za koje je uvedena komunalna taksa., kao i prijavu korišćenja za narednu godinu, najkasnije do 15. marta u godini za koju se vrši utvrđivanje takse.

Obveznik komunalne takse dužan je da organu Opštinske uprave opštine Kikinda nadležnom za lokalnu poresku administraciju prijavi svaku nastalu promenu, najkasnije 15 dana od dana nastanka promene.

U slučaju da obveznik takse iz člana 2. tačka 6. ove Odluke ne podnese prijavu u roku utvrđenom u stavu 1. ovog člana, organ Opštinske uprave opštine Kikinda nadležan za lokalnu poresku administraciju, po službenoj dužnosti doneće rešenje na osnovu podataka nadležnih organa koji vrše upis u registar.

Obrazac prijave za utvrđivanje obaveze plaćanja komunalne takse iz stava 1. ovog člana utvrdiće organ Opštinske uprave opštine Kikinda nadležan za lokalnu poresku administraciju.

Član 12

Godišnji iznos komunalne takse iz člana 11. stav 1. plaća se u tromesečnim obrocima koji dospevaju 15.02, 15.05, 15.08. i 15.11. tekuće godine.

Do donošenja rešenja o utvrđivanju komunalne takse za sledeću godinu, obveznik je dužan da plaća akontaciju komunalne takse, u visini obaveze za poslednje tromesečje iz prethodne godine, u rokovima i na način iz rešenja za prethodnu godinu.

Razliku između komunalne takse utvrđene rešenjem i akontaciono uplaćenog iznosa takse, obveznik je dužan da uplati u roku od 8 dana od dana dostavljanja rešenja o utvrđivanju obaveze za tekuću godinu.

Član 13

U pogledu načina utvrđivanja komunalne takse, obračuna, rokova za plaćanje, naplate, kamate, povraćaja, zastarelosti, prinudne naplate, postupka po pravnim lekovima i ostalog što nije propisano ovom Odlukom, primenjuju se odredbe Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

U svemu ostalom što nije posebno regulisano ovom Odlukom, primenjuju se odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o opštem upravnom postupku.

Član 14

Računi za uplatu komunalnih taksi utvrđuju se u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu vođenja računa za uplatu javnih prihoda i raspored sredstava sa tih računa.

Član 15

Dinarski iznosi taksi iz Tarife usklađuju se godišnje, sa godišnjom stopom rasta troškova života, koju objavljuje republički organ nadležan za poslove statistike, ukoliko zakonom ili posebnim propisom nije određen drugi način usklađivanja iznosa komunalnih taksi, pri čemu se zaokruživanje vrši tako što se iznos do pet dinara ne uzima u obzir, a iznos preko pet dinara zaokružuje na deset dinara.

Usklađivanje iznosa taksi iz Tarife vrši se rešenjem Opštinskog veća opštine Kikinda.

Rešenje se objavljuje u "Službenom listu opštine Kikinda".

Opštinsko veće opštine Kikinda u slučaju vanrednih okolnosti može doneti odluku o oslobađanju od obaveze plaćanja ili o umanjenju obaveze plaćanja pojedinih komunalnih taksi za sve ili određene kategorije korisnika, za određeni period ili dok okolnosti traju.

Opštinsko veće opštine Kikinda može propisati i viši iznos komunalne takse za zauzimanje površine javne namene u periodu održavanja manifestacija.

Član 16

Evidenciju o naplati i prinudnu naplatu komunalnih taksi vrši organ Opštinske uprave opštine Kikinda nadležan za lokalnu poresku administraciju.

Član 17

Nadležni organ Opštinske uprave opštine Kikinda za komunalne poslove i nadležni organ Opštinske uprave opštine Kikinda nadležan za lokalnu poresku administraciju, imaju obavezu da Tarifu lokalnih komunalnih taksi učini dostupnim zainteresovanim licima.

Član 18

Petnaest odsto ostvarenog priliva sredstava po osnovu naplate komunalne takse za isticanje firme, usmerava se za unapređenje i razvoj preduzetništva.

Sredstva se odobravaju namenski u svrhe utvrđene programom odobrenim od strane Opštinskog veća, uz obavezu podnošenja godišnjeg izveštaja o realizaciji programa.

3. NADZOR

Član 19

Nadzor nad primenom ove Odluke vrši Opštinska uprava opštine Kikinda.

Inspekcijski nadzor u pogledu plaćanja komunalne takse za korišćenje prava predmeta i usluga vrši komunalni inspektor prilikom inspekcijskog nadzora nad korišćenja prava, predmeta i usluga.

Kontrolu plaćanja komunalne takse za korišćenje prava predmeta i usluga vrši organ Opštinske uprave nadležan za lokalnu poresku administraciju.

Organi iz ovog člana ovlašćeni su da od korisnika prava, predmeta i usluga traže podatke i dokumentaciju o plaćanju komunalne takse, da nalože plaćanje komunalne takse, da nalože zabranu korišćenja prava predmeta i usluga, kao i da podnesu prekršajnu prijavu.

4. KAZNENE ODREDBE

Član 20

Novčanom kaznom za prekršaj kazniće se pravno lice, odgovorno lice u pravnom licu, preduzetnik i fizičko lice ako:

1) koriste predmete, prava ili usluge iz člana 2. tačka 1,2. i 3. ove Odluke bez izdatog odobrenja i bez plaćanja komunalne takse, (član 10. Odluke),

2) organu Opštinske uprave opštine Kikinda nadležnom za lokalnu poresku administraciju ne podnese, ili ne podnese u propisanom roku prijavu o korišćenju predmeta, prava ili usluga iz člana 2. tačke 4,5 i 6. ove Odluke (član 11. Odluke).

3) u roku od 15 dana od dana nastale promene ne prijavi promenu nadležnom organu (član 10. i 11. Odluke).

4) ne postupi po rešenju nadležnog organa iz 19. ove Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se za prekršaj:

- pravno lice, novčanom kaznom od 50.000 do 1.000.000 dinara,

- odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom od 5.000 do 75.000 dinara,

- preduzetnik, novčanom kaznom od 10.000 do 250.000 dinara,

- fizičko lice, novčanom kaznom od 5.000 do 75.000 dinara.

5. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 21

Na taksene obaveze koje su nastale, a nisu plaćene do dana stupanja na snagu ove Odluke primenjuju se odredbe Odluke i Tarife koja je bila na snazi u vreme nastanka taksene obaveze, ako je to povoljnije za obveznika.

Član 22

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o komunalnim taksama ("Sl. list opštine Kikinda", broj: 7/09, 7/10,24/11, i 29/12).

Član 23

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu opštine Kikinda".