PRAVILNIK
O DODELI BUDŽETSKIH SREDSTAVA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA OBRAZOVANJE, PROPISE, UPRAVU, NACIONALNE MANJINE - NACIONALNE ZAJEDNICE ZA SUFINANSIRANJE PROGRAMA I PROJEKATA UDRUŽENJA U OBLASTI PODIZANJA KVALITETA OSNOVNOG I SREDNJEG OBRAZOVANJA U AP VOJVODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 33/2016)

Član 1

Ovim pravilnikom se uređuje način, uslovi, prioriteti i kriterijumi za dodelu budžetskih sredstava tekstu: sredstva) udruženjima za sufinansiranje programa i projekata čiji je cilj podizanje kvaliteta u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja u Autonomnoj pokrajini Vojvodini (u daljem tekstu: AP Vojvodina), u skladu sa aproprijacijama odobrenim odlukom o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine u okviru posebnog razdela Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu, nacionalne manjine - nacionalne zajednice (u daljem tekstu: Sekretarijat).

Član 2

Pravo na dodelu sredstava imaju udruženja građana sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine koja su kao jedan od ciljeva udruživanja statutom predvidela podizanje kvaliteta osnovnog i srednjeg obrazovanja edukacijom u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i zaštite životne sredine.

Član 3

Programi i projekti iz člana 1. ovog pravilnika se sufinansiraju putem konkursa (u daljem tekstu: konkurs), koji Sekretarijat raspisuje najmanje jednom godišnje, u skladu sa finansijskim planom Sekretarijata.

Konkurs sadrži podatke o nazivu akta na osnovu kog se raspisuje konkurs, visini ukupnih sredstava predviđenih za dodelu po konkursu, o tome ko može da se prijavi na konkurs i za koje namene, kriterijume po kojima će se rangirati prijave na konkurs, način i rok za podnošenje prijava na konkurs, kao i druga dokumentacija, kojom se dokazuje ispunjenost uslova za podnošenje prijave na konkurs.

Član 4

Konkurs se objavljuje na zvaničnoj internet stranici Sekretarijata, u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine" i u jednom od javnih glasila, koje pokriva celu teritoriju AP Vojvodine.

Konkurs se može objaviti i na jezicima nacionalnih manjina-nacionalnih zajednica koji su u službenoj upotrebi u radu organa AP Vojvodine.

Član 5

Prijava na konkurs se podnosi u pisanoj formi, na jedinstvenom obrascu koji se objavljuje na internet stranici Sekretarijata i koji sadrži cilj, aktivnosti, korisnike, finansijski plan i održivost programa i projekata sa rokom njegovog završetka.

Udruženje može da podnese dve prijave.

Član 6

Uz prijavu na konkurs, podnosi se sledeća dokumentacija:

1) fotokopija potvrde o poreskom identifikacionom broju

2) dokaz o otvorenom namenskom računu kod Uprave za trezor.

Sekretarijat zadržava pravo da od podnosioca prijave, po potrebi, zatraži dodatnu dokumentaciju i informacije.

Član 7

Komisija neće razmatrati:

- nepotpune prijave (prijave koje ne sadrže kompletnu dokumentaciju potrebnu za prijavu na konkurs, koje nisu potpisane i overene pečatom, sa nepopunjenim rubrikama, popunjene grafitnom olovkom, prijave koje nisu podnete na odgovarajućem obrascu ili sadrže nerazumljive i nečitke podatke);

- neblagovremene prijave (prijave poslate nakon roka koji je označen kao poslednji dan konkursa);

- nedopuštene prijave (prijave podnete od strane lica koja su neovlašćena i subjekata koji nisu predviđeni konkursom);

- prijave koje se ne odnose na konkursom predviđene namene u članu 10. ovog pravilnika;

- prijave korisnika koji u prethodnom periodu nisu opravdali dodeljena sredstva putem finansijskih i narativnih izveštaja.

Član 8

Pokrajinski sekretar nadležan za poslove obrazovanja (u daljem tekstu: pokrajinski sekretar) obrazuje Komisiju za sprovođenje konkursa za dodelu sredstava za programe i projekte u oblasti podizanja kvaliteta u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja u Autonomnoj pokrajini Vojvodini (u daljem tekstu: Komisija).

Komisija razmatra podnete prijave na konkurs.

Komisija utvrđuje ispunjenost propisanih uslova na konkursu.

Nakon razmatranja podnetih prijava na konkurs, Komisija sačinjava obrazloženi predlog za dodelu sredstava i dostavlja ga Pokrajinskom sekretaru.

Član 9

Pokrajinski sekretar razmatra predlog Komisije i odlučuje o raspodeli sredstava korisnicima rešenjem.

Rešenje iz stava 1. ovog člana jeste konačno.

Rezultati konkursa se objavljuju na internet stranici Sekretarijata.

Član 10

Prilikom razmatranja prijava na konkurs, Komisija će uzeti u obzir programe i projekte u oblasti osnovnog obrazovanja i vaspitanja, koji se odnose na jačanja informaciono komunikacionih kompetencija i kompetencija u oblasti trajno održivog razvoja učenika osnovnih i srednjih škola u AP Vojvodini.

Član 11

Prilikom određivanja visine sredstava za dodelu, primenjuju se sledeći kriterijumi:

1. Odgovor na temu projekta (od 0 do 50 bodova)

- Ciljevi i aktivnosti projekta su u skladu sa prioritetima konkursa

- Ciljevi projekta su jasni, konkretni i ostvarivi

- Aktivnosti su realne i adekvatne za postizanje ciljeva

2. Uticaj predloženog projekta (od 0 do 50 bodova)

- Veličina ciljne grupe

- Stepen uključenosti ciljne grupe kojoj je projekat namenjen

- Vidljivost projekta

- Održivost rezultata projekta

3. Kompetentnost predlagača i dosadašnje iskustvo (od 0 do 50 bodova)

- Dosadašnja iskustva u realizaciji projekata koji doprinose unapređenju obrazovno-vaspitnog rada

4. Zaključen Protokol o saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom (od 0 do 50)

Maksimalan broj bodova po programu / projektu može biti 200.

Član 12

Obavezu dodele sredstava Sekretarijat preuzima na osnovu ugovora, u smislu zakona kojim se uređuje budžetski sistem.

Ugovorom se uređuju međusobna prava, obaveze i odgovornosti ugovornih strana, a naročito: utvrđen predmet programa - projekta, rok u kome se program - projekt realizuje, konkretne obaveze ugovornih strana, iznos sredstava i način obezbeđenja i prenosa sredstava, instrumente obezbeđenja za slučaj nenamenskog trošenja sredstava obezbeđenih za realizaciju programa - projekta, odnosno za slučaj neizvršenja ugovorne obaveze, odnosno predmeta programa - projekta.

Član 13

Korisnik je dužan da dodeljena sredstva koristi namenski i zakonito, a neutrošena sredstva da vrati u budžet AP Vojvodine.

Korisnik je u obavezi da podnese izveštaj o korišćenju sredstava, najkasnije u roku od 15 (petnaest) dana od utvrđenog roka za realizaciju namene, za koju su sredstva dodeljena, sa pripadajućom dokumentacijom koju su overila odgovorna lica.

Korisnik je u obavezi da dobijena sredstva vrati u budžet AP Vojvodine, ukoliko se utvrdi da se sredstva ne koriste za realizaciju namene za koju su dodeljena.

U slučaju sumnje da dodeljena sredstva u pojedinim slučajevima nisu namenski korišćena, Sekretarijat će pokrenuti postupak pred pokrajinskim organom uprave nadležnim za budžetsku inspekciju, radi kontrole namenskog i zakonitog korišćenja sredstava.

Član 14

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine", a biće postavljen i na zvaničnoj internet stranici Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice.