PRAVILNIK
O UTVRĐIVANJU GODIŠNJEG PROGRAMA FORMIRANJA I ODRŽAVANJA OBAVEZNIH REZERVI NAFTE I DERIVATA NAFTE

("Sl. glasnik RS", br. 52/2016)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se Godišnji program formiranja i održavanja obaveznih rezervi nafte i derivata nafte za 2016. godinu, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (u daljem tekstu: Godišnji program).

Član 2

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

GODIŠNJI PROGRAM FORMIRANJA I ODRŽAVANJA OBAVEZNIH REZERVI NAFTE I DERIVATA NAFTE ZA 2016. GODINU

Obaveza čuvanja obaveznih rezervi nafte i derivata nafte za tekuću godinu usklađuje se u smislu formiranja rezervi u odnosu na prethodnu godinu najkasnije do 1. aprila tekuće godine i važi najduže do 31. marta naredne godine.

Tabelom 1. dat je plan formiranja obaveznih rezervi nafte i derivata nafte u danima prosečne dnevne potrošnje po godinama 2015-2017.

Tabela 1. Obavezne rezerve u danima prosečne potrošnje po godinama

 

2015.

2016.

2017.

Broj dana prosečne dnevne potrošnje

14,5

18

24

Komentar: Uputstvom Ministarstva finansija za izradu budžeta Republike Srbije za 2015, 2016. i 2017. godinu, dati su limiti u sredstvima za formiranje obaveznih rezervi nafte i derivata nafte. Na bazi datih limita i podataka o potrošnji na godišnjem nivou planiran je ravnomerni porast broja dana rezervi tokom planiranog perioda, a u skladu sa preuzetim međunarodnim obavezama.

1) Vrsta, naziv, količina, i vrednost nafte i derivata nafte, koje se formiraju i obnavljaju kao obavezne rezerve na osnovu navedenih kriterijuma, utvrđene količine i strukture obaveznih rezervi nafte i derivata nafte i plana formiranja obaveznih rezervi nafte i derivata nafte u danima prosečne dnevne potrošnje po godinama 2015-2017.

Tabela 2. Količina nafte i derivata nafte u obaveznim rezervama na kraju kalendarske 2016. godine u robi i opcijama (u hiljadama tona):

 

2016.

Sirova nafta

16

Gotovi proizvodi (ukupno)

118,50

Motorni benzin

18

Kerozin

0

Evro dizel

95,50

Ulje za loženje

5

Procena potrebnih sredstava za nabavku sirove nafte i derivata nafte zasniva se na bazi:

- prosečne cene derivata nafte tipa EVRO DIZEL, kojim se na međunarodnom tržištu trguje pod nazivom "10 ppm ULSD (Ultra Light Sulpfur Diesel)", na paritetu CIF MEDITERAN BASIS GENOVA/LAVERA prema podacima o kotacijama (izvor: Platts), obračunato prema srednjem kursu RSD/USD Narodne banke Srbije;

- prosečne cene derivata nafte tipa BEZOLOVNI MOTORNI BENZIN, kojim se na međunarodnom tržištu trguje pod nazivom "PREMIUM 10 ppm", na paritetu CIF MEDITERAN BASIS GENOVA/LAVERA prema podacima o kotacijama (izvor: Platts), obračunato prema srednjem kursu RSD/USD Narodne banke Srbije;

- u projekciju potrebnih sredstava uključeni su i zavisni troškovi nabavke i valutni rizici;

- osim nabavke robe, predviđena je i nabavka opcijskih ugovora odnosno ugovornih prava na kupovinu derivata nafte. Derivati nafte ugovoreni opcijskim ugovorima, ulaze u obračun obaveznih rezervi. Cena premije za opcijske ugovore zavisi od ponude i tražnje u momentu nabavke, lokacija skladišta i cene robe u slučaju isporuke.

2) Teritorijalni razmeštaj obaveznih rezervi

Obavezne rezerve nafte i derivata nafte mogu se čuvati na teritoriji Republike Srbije i na teritoriji drugih država s kojim je prethodno zaključen međudržavni sporazum o skladištenju obaveznih rezervi, na osnovu potpisanog ugovora sa ministarstvom nadležnim za poslove energetike.

Teritorijalni razmeštaj je opredeljen izgrađenim skladišnim kapacitetima u javnoj i drugim oblicima svojine.

Zakonom o robnim rezervama propisano je da se prvo popunjavaju skladišta u javnoj svojini. Cena skladištenja u ovim skladištima biće uređena aktom o utvrđivanju metodologije za određivanje cene skladištenja obaveznih rezervi nafte i derivata nafte u skladištima u javnoj svojini, čije se donošenje očekuje početkom 2016. godine, pa su troškovi životnog veka zaliha na tim lokacijama najniži.

3) Termin plan aktivnosti

U prvom kvartalu 2016. godine, pokrenuće se postupak zajedničke javne nabavke derivata nafte sa Republičkom direkcijom za robne rezerve, u skladu sa planom nabavki za 2016. godinu.

U prvom kvartalu 2016. godine, pokrenuće se otvoreni postupak za zaključenje opcijskih ugovora za bezolovni motorni benzin i evro dizel, u skladu sa planom nabavki za 2016. godinu.

U prvom kvartalu 2016. godine, predviđeno je pokretanje javne nabavke za izgradnju dodatnih skladišnih kapaciteta u saradnji sa Republičkom direkcijom za robne rezerve, i to izgradnja dva rezervoara od po 20.000 m3 na prostoru Skladišta naftnih derivata u Smederevu, kao i izgradnja sistema za rekuperaciju pare (VRU) na instalaciji Požega, u Požegi, čime bi se stekli uslovi za nastavak skladištenja bezolovnog motornog benzina u skladišti naftnih derivata u Požegi.

4) Obrazloženje Godišnjeg programa

U skladu sa činjenicom da su sredstva raspoređena na razdelu 26 - Ministarstvo rudarstva i energetike, Glava 26.2 Uprava za rezerve energenata, Program 2403 - Upravljanje obaveznim rezervama, Funkcija 430 - Gorivo i energija, Programska aktivnost 0001 - Formiranje i održavanje obaveznih rezervi nafte, Zakonom o budžetu za 2016. godinu, sa ciljem dostizanja neophodne količine obaveznih rezervi izražene u broju dana prosečne potrošnje u Republici Srbiji, predviđa se kupovina derivata nafte i to evro dizela u minimalnoj količini od oko 11.000 tona. Takođe se predviđa zaključenje opcijskih ugovora za bezolovni motorni benzin i evro dizel, u količinama koje su dovoljne da se dopuni razlika do ukupnog broja dana prosečne potrošnje, a u zavisnosti od ponuđenih cena za opcijske ugovore.

Na ovaj način bio bi dostignut planirani obim obaveznih rezervi za 2016. godinu, uz primenu odredbe Zakona o robnim rezervama ("Službeni glasnik RS", broj 104/13 i 145/14 - dr. zakon), koja propisuje da se minimum jedna trećina obaveznih rezervi drži u gotovim proizvodima.

Izgradnjom dodatnih skladišnih kapaciteta u Smederevu i izgradnjom sistema za rekuperaciju pare u Požegi, stiču se uslovi za povećano učešće gotovih proizvoda u obaveznim rezervama derivata nafte.

O sprovođenju Godišnjeg programa formiranja i održavanja obaveznih rezervi nafte i derivata nafte za 2016. godinu staraće se Uprava za rezerve energenata.