ODLUKA
O TAKSI PREVOZU PUTNIKA

("Sl. list opštine Kikinda", br. 36/2015 i 37/2015 - ispr. i "Sl. list grada Kikinde", br. 8/2016)

 

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom se bliže uređuje obavljanje delatnosti taksi prevoza na teritoriji opštine Kikinda.

Taksi prevoz je vanlinijski prevoz putnika i stvari na teritoriji opštine Kikinda koji se obavlja putničkim vozilom.

Član 2

Taksi prevoz mogu obavljati preduzetnici, privredna društva, odnosno druga pravna lica čija je pretežna delatnost taksi prevoz putnika, koji su za obavljanje te delatnosti registrovani u Registru privrednih subjekata i koji imaju odobrenje nadležnog organa za poslove saobraćaja Opštinske uprave opštine Kikinda (u daljem tekstu: nadležni organ).

Taksi vozač je fizičko lice koje upravlja taksi vozilom i obavlja taksi prevoz, kao preduzetnik ili kao zaposleni kod preduzetnika ili privrednog društva, odnosno drugog pravnog lica.

Član 3

Zahtev za izdavanje odobrenja za obavljanje delatnosti taksi prevoza preduzetnik, privredno društvo, odnosno drugo pravno lice registrovano za obavljanje ove delatnosti, podnosi nadležnom organu.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana podnose se i dokazi o ispunjavanju uslova propisanih Zakonom prevozu putnika u drumskom saobraćaju ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015; u daljem tekstu: Zakon) i ovom Odlukom.

II. USLOVI ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA

A) Preduzetnik

Član 4

Za obavljanje delatnosti taksi prevoza preduzetnik, pored uslova propisanih Zakonom, mora da ispuni i sledeće uslove:

1) da poseduje vozačku dozvolu "B" kategorije najmanje dve godine, ne računajući probni period;

2) da je stanovnik opštine Kikinda;

3) da je vlasnik taksi vozila kojim se obavlja taksi prevoz putnika (u daljem tekstu: taksi vozilo), odnosno primalac lizinga;

4) da ima lekarsko uverenje o sposobnosti za vozača za upravljanje vozilom kojim se obavlja taksi prevoz, koje nije starije od tri godine;

5) da mu nije izrečena mera zabrane upravljanjem motornim vozilom "B" kategorije, što se dokazuje uverenjem ne starijim od šest meseci;

6) da mu pravosnažnom sudskom odlukom nije zabranjeno obavljanje određene delatnosti, odnosno da mu pravosnažnim rešenjem o prekršaju nije izrečena zaštitna mera zabrane obavljanja delatnosti, dok traju pravne posledice osude, odnosno mere, što se dokazuje uverenjem ne starijim od šest meseci;

7) da taksi - vozilo koje poseduje u pogledu namene i pogodnosti ispunjava uslove propisane Zakonom i članom 7. ove Odluke.

B) Privredno društvo, odnosno drugo pravno lice

Član 5

Za obavljanje taksi prevoza privredno društvo, odnosno drugo pravno lice, pored uslova propisanih Zakonom, mora da ispunjava i uslove iz člana 4 stav 1 tačka 3., 6. i 7. ove Odluke, kao i da ima sedište na teritoriji opštine Kikinda.

V) Taksi vozač

Član 6

Taksi vozač mora da ispunjava uslove propisane Zakonom i članom 4. stav 1. tačka 1., 2., 4., 5. i 6. ove Odluke.

Pored uslova iz stava 1. ovog člana, taksi vozač mora da ima zaključen ugovor o radu sa preduzetnikom, privrednim društvom odnosno drugim pravnim licem i prijavu na obavezno socijalno osiguranje (obrazac MA).

G) Taksi - vozilo

Član 7

Taksi vozilo kojim se obavlja taksi prevoz, pored uslova propisanih Zakonom mora da ispunjava i sledeće uslove:

1) da ima ugrađen, ispravan, plombiran, baždaren i opremljen sa instalacijom taksimetar, koji mora biti postavljen tako da iznos na taksimetru bude vidljiv putniku i da se sa njegovim uključenjem svetlo na taksi - tabli iz tačke 10. ovog stava isključuje;

2) da ima ispravan protivpožarni aparat sa važećim rokom upotrebe;

3) da ima registarsku oznaku teritorije opštine Kikinda, koja sadrži latinična slova TX;

4) da ima ispravno grejanje, ventilaciju i unutrašnje osvetljenje;

5) da ima blok računa i da su izdati računi overeni pečatom;

6) da je čisto, uredno obojeno i bez unutrašnjih i spoljašnjih oštećenja (estetski izgled);

7) da je važeći cenovnik usluga postavljen tako da je vidljiv putniku;

8) da je na vidnom mestu istaknuta taksi - dozvola;

9) da sadrži motor evro 3 standarda ili sličan;

10) da na krovu ima svetleću krovnu taksi oznaku bele boje sa rednim brojem, natpisom TAXI, grbom opštine Kikinda i natpisom KIKINDA, opremljenu uređajem za osvetljenje (u daljem tekstu: komunalna taksi tabla).

Taksi vozilo, pored komunalne taksi table na krovu vozila, može imati i sopstvenu taksi tablu ili taksi tablu udruženja.

Član 8

Akt kojim se odobrava obavljanje delatnosti taksi prevoza izdaje nadležni organ sa rokom važenja od godinu dana.

Zahtev za produženje (svako naredno podnošenje) akta iz stava 1 ovog člana, sa potrebnim dokazima (dokumentacijom), preduzetnik, privredno društvo, odnosno drugo pravno lice podnosi nadležnom organu 15 (petnaest) dana pre isteka akta kojim mu je odobreno obavljanje delatnosti taksi prevoza na teritoriji opštine Kikinda.

Član 9

Preduzetnik, privredno društvo, odnosno drugo pravno lice ne može taksi vozilo da izdaje u zakup, niti da ga pozajmljuje drugom taksi prevozniku za obavljanje delatnosti taksi prevoza.

Član 10

Preduzetnik obavlja delatnost taksi prevoza sa jednim ili više sopstvenih taksi vozila kojima lično upravlja ili su data na upravljanje zaposlenom taksi vozaču, a koja su upisana u akt kojim se odobrava obavljanje delatnosti taksi prevoza.

Privredno društvo odnosno drugo pravno lice obavlja delatnost taksi prevoza sa jednim ili više sopstvenih vozila, koja su upisana u akt kojim se odobrava obavljanje delatnosti taksi prevoza, a kojima upravlja taksi vozač zaposlen u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu.

Član 11

Preduzetnik, privredno društvo, odnosno drugo pravno lice je dužno da sve promene vezane za podatke koje sadrži akt kojim se odobrava obavljanje delatnosti taksi prevoza i taksi dozvola iz člana 12 ove Odluke (kao što su promena taksi vozila, registarskog broja taksi vozila, adrese stanovanja, prezimena i sl.) prijavi danom nastanka tih promena, odnosno ne može obavljati delatnost taksi prevoza dok se promena ne prijave nadležnom organu.

III. TAKSI ISPRAVE I OZNAKE

Član 12

Nadležni organ izdaje taksi dozvolu kao i komunalnu taksi tablu, koja se postavlja na krov taksi vozila prilikom obavljanja delatnosti taksi prevoza.

Nadležni organ određuje oblik i sadržaj taksi dozvole kao i izgled, dimenzije i tehničke karakteristike komunalne taksi table.

Taksi dozvola je identifikaciona isprava, koju je taksi vozač obavezan da nosi sa sobom prilikom obavljanja delatnosti taksi prevoza, koju je dužan da pokaže na zahtev ovlašćenog lica i sadrži:

1. poslovno ime preduzetnika, privrednog društva, odnosno drugog pravnog lica;

2. redni broj;

3. ime i prezime taksi vozača;

4. status taksi vozača (preduzetnik ili zaposleni);

5. jedinstveni matični broj taksi vozača (JMBG);

6. adresu i

7. sliku taksi vozača.

IV. TAKSI STAJALIŠTA

Član 13

Taksi stajalište je određeno mesto na javnoj saobraćajnoj kao i na drugoj posebno uređenoj površini na kojoj taksi vozila pristaju, čekaju i primaju putnike.

Taksi stajališta se obeležavaju horizontalnom i vertikalnom saobraćajnom signalizacijom.

Horizontalnom signalizacijom žute boje obeležava se prostor za stajanje taksi vozila, u okviru taksi stajališta upisuje se naziv TAXI žutom bojom.

Na početku taksi stajališta postavlja se vertikalni saobraćajni znak za označavanje taksi stajališta.

O održavanju taksi stajališta iz stava 1. ovog člana stara se preduzeće kome je lokalna samouprava poverila navedene poslove.

Član 14

Na taksi stajalištu vozila se parkiraju prema redosledu dolaska.

Na taksi stajalištu mogu se parkirati samo vozila koja su obeležena u skladu sa ovom Odlukom.

Taksi vozila se parkiraju na taksi stajalištu samo u okviru obeleženih mesta i na način kako je definisano horizontalnom i vertikalnom saobraćajnom signalizacijom.

Za vreme stajanja vozila na taksi stajalištu vozač je dužan da ostane pored vozila ili u vozilu.

Član 15

Lokacije taksi stajališta na javnim saobraćajnim i drugim posebno uređenim površinama iz člana 13. stav 1. ove Odluke posebnim rešenjem utvrđuje nadležni organ.

Član 16

(Brisan)

V. NAČIN RADA TAKSI PREVOZNIKA

Član 17

Taksi vozač je obavezan da prilikom obavljanja delatnosti taksi prevoza, ima sa sobom:

1. akt kojim se odobrava obavljanje delatnosti taksi prevoza;

2. rešenje o upisu u Registar privrednih subjekata;

3. taksi dozvolu;

4. taksimetar;

5. komunalnu taksi tablu;

6. potvrdu o pregledanom i baždarenom taksimetru;

7. overen cenovnik usluga;

8. blok računa;

9. zaposleni taksi vozač ugovor o radu;

10. protivpožarni aparat sa važećim rokom upotrebe;

11. lekarsko uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilom ne starije od 3 (tri) godine;

12. osiguranje putnika u javnom prevozu od posledica nesrećnog slučaja;

13. šestomesečni tehnički pregled.

Član 18

Taksi vozač može da započne taksi prevoz:

1. sa taksi stajališta;

2. na telefonski poziv iz dispečerskog centra;

3. na poziv građanina i

4. na zaustavljanje korisnika usluge, na mestima gde nije zabranjeno zaustavljanje i parkiranje taksi vozila.

Putnik može da koristi taksi vozilo po svom izboru, osim kada je telefonskim putem preko dispečerskog centra naručio vožnju.

Taksi vozač koji je prvi na redu na taksi stajalištu, dužan je da na zahtev putnika obavi vožnju.

Član 19

Taksi vozač je dužan da u slobodno taksi vozilo primi putnike u granicama raspoloživih mesta kao i lični prtljag putnika u granicama veličine i nosivosti prostora za prtljag taksi vozila.

Pod ličnim prtljagom podrazumevaju se putne torbe i koferi i sl. čija ukupna težina ne prelazi 20 kilograma.

Taksi vozač nije dužan da primi u taksi vozilo lični prtljag i prtljag putnika kojim bi se zagadilo, isprljalo ili oštetilo taksi vozilo.

Član 20

Taksi vozač je obavezan da se za vreme obavljanja delatnosti taksi prevoza prema putnicima ophodi sa pažnjom i predusretljivo.

Taksi vozač je obavezan da za vreme obavljanja delatnosti taksi prevoza bude uredan, prikladno odeven i da mu taksi vozilo bude uredno i čisto. Taksi vozač u toku rada ne sme biti odeven u kratke pantalone, šorts, majicu bez rukava, odnosno bez košulje ili majice, bez cipela, patika ili sandala na nogama.

Član 21

Kada se taksi vozilo koristi za lične potrebe, taksi vozač je obavezan da ukloni iz prostora za prevoz putnika taksimetar i odstrani sa krova vozila krovnu oznaku TAXI.

Član 22

Taksi vozilom ne mogu se prevoziti:

1. deca do 6 godina starosti bez punoletnog pratioca;

2. lica pod dejstvom alkohola ili droga i lica obolela od zarazne bolesti;

3. lica koja svojom odećom mogu uprljati ili oštetiti unutrašnjost taksi vozila;

4. posmrtni ostaci;

5. uginule životinje i

6. eksplozivne, lako zapaljive, otrovne, radioaktivne i druge materije koje zbog svojih osobina mogu biti opasne po bezbednost i zdravlje ljudi ili mogu naneti drugu štetu.

Član 23

Taksi vozilom mogu se, uz pristanak taksi vozača, prevoziti i kućni ljubimci.

Član 24

Taksi vozač je obavezan da taksi prevoz obavi putem koji putnik odredi, odnosno najkraćim putem do mesta opredeljenja putnika, a u skladu sa važećim režimom saobraćaja.

Član 25

Taksi vozač je obavezan da po ulasku putnika u taksi vozilo uključi taksimetar i isključi ga odmah po završetku vožnje.

VI. PRESTANAK OBAVLJANJA DELATNOSTI TAKSI PREVOZA

A) Privremeni prestanak

Član 26

Preduzetnik, privredno društvo, odnosno drugo pravno lice može privremeno prekinuti obavljanje delatnosti taksi prevoza zbog:

1. bolovanja;

2. popravke vozila;

3. korišćenja godišnjeg odmora u skladu sa zakonom;

4. pritvora ili izdržavanja kazne zatvora do 6 meseci, kao i za vreme trajanja mere bezbednosti, odnosno zaštitne mere zabrane upravljanja motornim vozilom i zaštitne mere vršenja delatnosti taksi prevoza i

5. u drugim slučajevima utvrđenim zakonom.

Preduzetnik, privredno društvo, odnosno drugo pravno lice dužno je da pre podnošenja zahteva za privremeni prekid Agenciji za privredne registre (direktno ili preko Uslužnog centra Opštinske uprave opštine Kikinda) o istom obavesti nadležni organ i vrati komunalnu taksi tablu.

B) Trajni prestanak

Član 27

Preduzetnik, privredno društvo, odnosno drugo pravno lice prestaje sa radom:

1. na lični zahtev i

2. po sili zakona.

Član 28

Preduzetnik, privredno društvo, odnosno drugo pravno lice dužno je da pre podnošenja zahteva za trajni prekid Agenciji za privredne registre (direktno ili preko Uslužnog centra Opštinske uprave opštine Kikinda) o istom obavesti nadležni organ i vrati komunalnu taksi tablu i taksi dozvolu.

Preduzetnik, privredno društvo, odnosno drugo pravno lice dužno je da u roku od tri dana po pravosnažnosti rešenja o brisanju iz Registra privrednih subjekata donetom po sili zakona vrati nadležnom organu komunalnu taksi tablu i taksi dozvolu.

Danom raskida Ugovora o radu sa zaposlenim taksi vozačem, preduzetnik, privredno društvo, odnosno drugo pravno lice dužno je da odmah vrati taksi dozvolu nadležnom organu.

VII. NAKNADA ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA

Član 29

Za uslugu taksi prevoza, putnik vrši plaćanje po utvrđenoj ceni u skladu sa Zakonom i ovom Odlukom.

Cena usluge taksi prevoza utvrđuje se posebnim aktom o ceni taksi prevoza putnika na teritoriji opštine Kikinda, koju donosi jedinica lokalne samouprave u skladu sa zakonom.

Cena prevoza obrazuje se na osnovu iznosa koji utvrdi taksimetar kao merni instrument podešen u skladu sa cenom iz stava 1 ovog člana.

Taksi vozač je dužan da naplati cenu u iznosu koji isključivo pokaže taksimetar.

U naknadu za taksi prevoz uračunat je i prevoz ličnog prtljaga putnika.

Član 30

Prtljag čija ukupna težina prelazi 20 kilograma dodatno se naplaćuje, o čemu putnik mora da bude upoznat i saglasan pre započinjanja taksi prevoza.

Član 31

O prijemu drugih putnika u toku taksi prevoza do odredišta odlučuje putnik koji je započeo korišćenje taksi prevoza uz saglasnost taksi vozača.

Ako putnik koji je primljen u toku taksi prevoza nastavlja korišćenje taksi prevoza posle odredišta putnika koji je započeo korišćenje ovog prevoza, nastavak vožnje se smatra započinjanjem taksi prevoza.

Član 32

U slučaju da nije u mogućnosti da završi započeti taksi prevoz na teritoriji opštine Kikinda, taksi vozaču pripada polovina iznosa koju u momentu prevoza pokaže taksimetar, uz obavezu obezbeđivanja drugog taksi vozila.

Član 33

Taksi vozač je obavezan da po izvršenoj usluzi izda račun korisniku usluge taksi prevoza za obavljeni taksi prevoz koji sadrži datum, relaciju ili kilometražu, cenu prevoza i koji je potpisan i overen pečatom prevoznika.

U slučaju da taksi vozač ne uključi taksimetar na početku vožnje putnik nije u obavezi da plati cenu taksi prevoza.

VIII. NADZOR

Član 34

Nadzor nad primenom odredaba ove Odluke vrši Sekretarijat za inspekcijske poslove Opštinske uprave opštine Kikinda.

Inspekcijski nadzor nad primenom odredaba ove Odluke vrši saobraćajni inspektor.

Član 35

Taksi vozač dužan je da saobraćajnom inspektoru omogući nesmetano vršenje poslova, stavi na uvid potrebna dokumenta, da u roku koji inspektor odredi dostavi potrebne podatke i da postupa po nalogu inspektora.

Član 36

Protiv rešenja saobraćajnog inspektora može se izjaviti žalba Opštinskom veću opštine Kikinda u roku od 8 dana od dana dostavljanja rešenja.

KAZNENE ODREDBE

Član 37*

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 dinara do 1.000.0000,00 dinara kazniće se za prekršaj privredno društvo, odnosno drugo pravno lice ako:

- ne postupi u skladu, odnosno postupi suprotno odredbama članova 2, 5, 7. stav 1. tačka 1., 2., 3., 4., 6., 9., i 10, 8, 9, 10 stav 2, 11, 21, 26, 28.

Novčanom kaznom od 5.000,00 dinara do 75.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana odgovorno lice u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu.

Novčanom kaznom od 10.000,00 dinara do 250.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako:

- ne postupi u skladu, odnosno postupi suprotno odredbama članova 2, 4, 21.

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako:

- ne postupi u skladu, odnosno postupi suprotno odredbama članova 7. stav 1. tačka 1., 2., 3., 4., 6., 9. i 10., 8, 9, 10. stav 1, 11, 26, 28,

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 8.000,00 dinara kazniće se za prekršaj taksi vozač zaposlen kod preduzetnika ili privrednog društva, odnosno drugog pravnog lica ako:

- ne postupi u skladu, odnosno postupi suprotno odredbama članova 6, 7. stav 1. tačka 5., 7. i 8., 12, 14, 18 stav 1 i 3, 19 stav 1, 20, 22, 24, 25, 29 stav 4, 30, 31, 32.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 38

Taksi vozači koji na dan stupanja na snagu ove Odluke obavljaju taksi prevoz dužni su da usklade svoje poslovanje sa odredbama člana 7. stav 1. tačka 9) Odluke u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu iste.

Član 39

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaju da važe članovi 24 - 50, 55, 56, 57, i 58. Odluke o prevozu u drumskom saobraćaju ("Sl. list opštine Kikinda" br. 5/96, 3/97, 3/02, 14/02, 3/09, 24/09, 7/10 i 14/15).

Postupci započeti do dana početka primene ove Odluke okončaće se po odredbama Odluke o prevozu u drumskom saobraćaju ("Sl. list opštine Kikinda" br. 5/96, 3/97, 3/02, 14/02, 3/09, 24/09, 7/10 i 14/15).

Član 40

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sl. listu opštine Kikinda".

Napomene

* Izmenu predviđenu članom 3. Odluke o izmenama i dopunama Odluke o taksi prevozu putnika ("Sl. list grada Kikinde", br. 8/2016), Redakcija je, umesto u stavu 4. alineja 1. (član 37), sprovela u stavu 5. alineja 1. (član 37), budući da broj 16 postoji samo u stavu 5. pomenutog člana.