PRAVILNIK

O USLOVIMA ZA KORIŠĆENJE USLUGE SOCIJALNOG STANOVANJA U ZAŠTIĆENIM USLOVIMA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 34/2016)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom se uređuju uslovi za korišćenje usluge socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima, metodologija formiranja cene usluge i učešće korisnika, kriterijumi i merila i postupak za utvrđivanje liste reda prvenstva za izbor korisnika usluge socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima i druga pitanja od značaja za korišćenje usluge socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima.

Član 2

Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima (u daljem tekstu: socijalno stanovanje) obezbeđuje se u namenski izgrađenim ili adaptiranim stambenim objektima, kojima raspolaže Grad Novi Sad (u daljem tekstu: Grad).

Objektima iz stava 1. ovog člana upravlja Centar za socijalni rad Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Centar za socijalni rad), koji je odgovoran za njihovo namensko korišćenje i sa kojim Grad ima zaključen ugovor o pružanju usluge socijalnog stanovanja.

Član 3

Usluga socijalnog stanovanja obuhvata:

- stanovanje u objektima određenim za ovu namenu,

- stručnu pomoć i podršku u samostalnom življenju.

Korisnici usluge socijalnog stanovanja (u daljem tekstu: korisnici usluge) ne mogu steći pravo svojine na stanovima koje koriste, ne mogu na njima vršiti prepravke i rekonstrukciju i ne mogu preneti pravo korišćenja na treće lice.

Član 4

Usluga socijalnog stanovanja obezbeđuje se socijalno ugroženim i stambeno neobezbeđenim licima, sa prebivalištem na teritoriji Grada, odnosno boravištem ako su lica raseljena sa Kosova i Metohije, pod uslovom da prihodi po članu domaćinstva ne prelaze osnovicu za utvrđivanje novčane socijalne pomoći za pojedince.

Uslugu socijalnog stanovanja iz stava 1. ovog člana ostvaruju pojedinci i porodice, koji imaju prijavljeno prebivalište ili boravište ako su lica raseljena sa Kosova i Metohije, na teritoriji Grada, najmanje dve godine do dana objavljivanja javnog oglasa za izbor korisnika usluge, a zainteresovani su za ovaj vid stambenog rešenja, i to:

1. stara lica sposobna za samostalan život,

2. samohrani roditelji,

3. druga socijalno ugrožena lica, smeštena u objektima za kolektivno stanovanje kojima raspolaže Grad, a koja zbog zdravstvenih problema članova porodice - invaliditeta, hroničnih bolesti, smetnji u razvoju i socio - ekonomskog ili porodičnog statusa ne mogu samostalno rešiti dalje zbrinjavanje izvan kolektivnog centra.

Član 5

Socio-ekonomski ugroženim licima smatraju se lica čiji prihodi po članu porodice ne prelaze iznos novčane socijalne pomoći za jednočlanu porodicu, po propisima iz socijalne zaštite uvećan za 20%.

Starim licima smatraju se lica koja su navršila 65 godina života.

Stambeno neobezbeđenim se smatraju pojedinci i porodice koji ne poseduju nepokretnost na teritoriji Republike Srbije i u inostranstvu, kojom bi mogli da reše svoje stambene potrebe, da nisu podneli zahtev za povraćaj bespravno oduzete nepokretne imovine i da nisu otuđili nepokretnu imovinu ili da nepokretnost ne ispunjava osnovne uslove stanovanja (nedostatak vodovodne, sanitarne, elektro instalacije).

Član 6

Porodično domaćinstvo u smislu ovog pravilnika čine roditelji, odnosno staratelji, hranitelji, usvojitelji i deca, kao i drugi srodnici, pod uslovom da žive u zajedničkom domaćinstvu.

Zajedničko domaćinstvo jeste zajednica življenja, privređivanja i trošenja sredstava svih članova domaćinstva bez obzira na stepen srodstva.

II METODOLOGIJA FORMIRANJA CENE I UČEŠĆE KORISNIKA U TROŠKOVIMA USLUGE SOCIJALNOG STANOVANJA

Član 7

Cena usluge socijalnog stanovanja utvrđuje se primenom normativa i standarda za pružanje usluge socijalnog stanovanja utvrđenih ovim pravilnikom, u ukupnom mesečnom iznosu, i prosečno po korisniku usluge.

Član 8

Cenu usluge socijalnog stanovanja, u ukupnom mesečnom iznosu čine:

- troškovi za utrošenu električnu energiju, grejanje, vodu, i druge komunalne troškove, radio i televizijsku pretplatu, sredstva za tekuće održavanje i opremanje stambenog objekta i stambenih jedinica,

- naknada za rad domaćina u visini jednog i po iznosa novčane socijalne pomoći za porodicu sa četiri člana, prema rešenju nadležnog ministarstva o nominalnim iznosima novčane socijalne pomoći, uvećane za iznos doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje,

- zarade zaposlenih - jedan voditelj slučaja po porodici i jedan finansijski radnik, socijalni doprinosi na teret poslodavca, naknade troškova prevoza na posao i sa posla, i ostala davanja zaposlenima u skladu sa propisima kojima se uređuju primanja zaposlenih u oblasti socijalne zaštite,

- usluge stručnog usavršavanja zaposlenih i obuke domaćina, usluge komunikacija, troškovi platnog prometa i bankarskih usluga, kao i druge usluge.

Član 9

Troškove stanovanja, iz člana 8. stav 1. alineja prva ovog pravilnika, plaćaju korisnici usluge koji imaju prihode veće od nivoa socijalne sigurnosti utvrđene zakonom, iz dela prihoda iznad nivoa socijalne sigurnosti, srazmerno delu troškova stanovanja.

Korisnici usluge, koji imaju prihode manje od nivoa socijalne sigurnosti utvrđene zakonom, ne učestvuju u troškovima stanovanja iz člana 8. stav 1. alineja 1. ovog pravilnika.

Visinu učešća korisnika u troškovima stanovanja utvrđuje rešenjem Centar za socijalni rad.

Način i rokovi plaćanja regulišu se ugovorom.

III KRITERIJUMI I MERILA ZA UTVRĐIVANJE LISTE REDA PRVENSTVA

Član 10

Lista reda prvenstva se utvrđuje na osnovu sledećih kriterijuma i merila:

1. socio-ekonomska ugroženost

20 bodova

2. samohrani roditelji

20 bodova

3. starija lica koja su u stanju da se sama staraju o sebi

 

- za jednočlano i višečlano porodično domaćinstvo koje čine starija lica

10 bodova

4. porodično domaćinstvo koje ima dete sa smetnjama u razvoju

 

- po detetu sa smetnjama u razvoju

40 bodova

5. porodično domaćinstvo koje ima teško bolesnog člana

 

- po bolesnom članu

20 bodova

6. porodično domaćinstvo koje ima člana sa telesnim oštećenjem

 

- po članu sa potpunim gubitkom radne sposobnosti

30 bodova

- po članu sa telesnim oštećenjem, i to:

 

100% -

25 bodova

80-100% -

20 bodova

60-80% -

15 bodova

7. žrtve porodičnog nasilja

 

- po zlostavljanom članu

20 bodova

8. porodično domaćinstvo koje ima decu na školovanju

 

- po učeniku i studentu

20 bodova

9. prijava prebivališta ili boravišta ako su lica raseljena sa Kosova i Metohije, za podnosioca prijave i svakog

 

člana porodičnog domaćinstva, po godini

1 bod

Član 11

Samohrani roditelj jeste roditelj koji sa decom rođenom u braku ili van braka živi u nepotpunoj porodici, odnosno ako je drugi roditelj preminuo, nepoznat ili ako mu je nepoznato prebivalište, odnosno boravište duže od šest meseci, a očigledno je napustio dete i kada drugi roditelj ne učestvuje ili nedovoljno učestvuje u izdržavanju deteta.

Detetom se smatra dete starosti do 18 godina, odnosno do 26 godina ako je na redovnom školovanju.

Član 12

Pod teškom bolešću smatraju se: maligna oboljenja, bronhijalna i srčana astma, teška restriktivna oboljenja pluća, aktivna tuberkuloza, infarkt srca, dekompenzovana srčana oboljenja, cerebrovaskularni insult, epilepsija, teže duševne bolesti (šizofrenija, psihoza, endogena depresija), progresivne nervnomišićne bolesti, pareze i paralize, hemofilija, šećerna bolest, hronične terminalne bubrežne insuficijencije na dijalizi i nakon transplantacije, hronična oboljenja jetre sa znacima dekompenzacije, i osteomijelitisi.

V POSTUPAK ZA IZBOR KORISNIKA USLUGE SOCIJALNOG STANOVANJA

Član 13

Postupak za izbor korisnika usluge socijalnog stanovanja vrši Komisija za izbor korisnika usluge socijalnog stanovanja (u daljem tekstu: Komisija), koju obrazuje direktor Centra za socijalni rad.

Komisija se obrazuje rešenjem kojim se određuju njeni zadaci i sastav.

Član 14

Komisija raspisuje javni oglas za izbor korisnika usluge (u daljem tekstu: Javni oglas), koji sadrži: broj stambenih jedinica, uslove za izbor korisnika, rok za podnošenje prijava, dokaze i dokumentaciju koja se prilaže uz prijavu, rok i način objavljivanja odluke o izboru korisnika usluge.

Javni oglas iz stava 1. ovog člana objavljuje se na oglasnoj tabli Centra za socijalni rad.

Obaveštenje o javnom oglasu iz stava 2. ovog člana objavljuje se u sredstvima javnog informisanja.

Član 15

Uz prijavu na javni oglas, podnosilac prijave prilaže:

1. izjavu o saglasnosti za ovaj vid stambenog rešenja,

2. fotokopije lične karte, odnosno raseljeničke legitimacije svih odraslih članova domaćinstva, a za decu izvode iz matične knjige rođenih,

3. uverenje o prijemu u državljanstvo Republike Srbije (samo za izbegla lica),

4. uverenje o nezaposlenosti /Nacionalne službe za zapošljavanje/,

5. uverenje o isplaćenoj naknadi za slučaj nezaposlenosti /Nacionalne službe za zapošljavanje/,

6. rešenje o novčanoj socijalnoj pomoći,

7. potvrdu poslodavca o visini primanja za prethodna tri meseca koja prethode mesecu u kome je podneta prijava ili overena izjava da podnosilac, odnosno član porodice ostvaruje neke povremene prihode,

8. ček od penzije,

9. uverenje nadležne službe za katastar nepokretnosti iz mesta prebivališta i mesta rođenja o posedovanju nepokretnosti i prihodima od nepokretnosti za sve članove zajedničkog domaćinstva,

10. uverenje poreske uprave o posedovanju imovine koja podleže oporezivanju,

11. dokaze na osnovu kojih se ostvaruje status samohranog roditelja (umrlica za drugog roditelja, dokaz o poveravanju deteta nakon razvoda braka ili prestanka vanbračne zajednice ili izvod iz matične knjige rođenih za decu neutvrđenog očinstva, potvrda vojnog organa, potvrda kazneno-popravne ustanove, rešenje invalidske komisije i potvrda fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje da nije ostvario pravo na penziju, u slučaju da je drugi roditelj potpuno i trajno nesposoban za privređivanje),

12. mišljenje Interresorne komisije za dete sa smetnjama u razvoju,

13. medicinsku dokumentaciju/akt izabranog lekara o postojanju bolesti iz člana 12. ovog pravilnika,

14. rešenje o telesnom oštećenju,

15. sudsku presudu za žrtve porodičnog nasilja,

16. potvrde nadležne obrazovne institucije o školovanju za decu,

17. overenu izjavu o stambenoj neobezbeđenosti iz člana 5. ovog pravilnika,

18. uverenje MUP-a o prijavi prebivališta za podnosioca prijave i članove njegovog porodičnog domaćinstva.

Dokazi iz stava 1. ovog člana podnose se u overenoj kopiji ili originalu.

Član 16

Nakon isteka roka za podnošenje prijava, Komisija vrši proveru dokumenata, utvrđuje ispunjenost uslova za svakog podnosioca prijave, vrši bodovanje, u skladu sa ovim pravilnikom, i na osnovu utvrđenog broja bodova sačinjava listu reda prvenstva za izbor korisnika usluge socijalnog stanovanja.

Po potrebi, provera dokumenata vrši se i uvidom na licu mesta ili na drugi način.

Utvrđeno stanje konstatuje se zapisnički, odnosno službenom beleškom.

Broj bodova utvrđuje se sa stanjem poslednjeg dana roka za podnošenje prijava po objavljivanju javnog oglasa.

Prvenstvo se ostvaruje najvećim brojem bodova na listi reda prvenstva.

Ako dva ili više lica i porodičnih domaćinstava imaju isti broj bodova, prednost ima lice ili porodično domaćinstvo koje ima veći broj bodova po jednom od osnova po redosledu utvrđenim ovim pravilnikom, i to:

1. socio-ekonomska ugroženost,

2. samohrani roditelji,

3. starija lica koja su u stanju da se sama staraju o sebi,

4. porodično domaćinstvo koje ima dete sa smetnjama u razvoju,

5. porodično domaćinstvo koje ima teško bolesnog člana,

6. porodično domaćinstvo koje ima člana sa telesnim oštećenjem,

7. žrtve porodičnog nasilja,

8. porodično domaćinstvo koje ima decu na školovanju.

Član 17

Predlog liste reda prvenstva sadrži: naziv komisije, pravni osnov na osnovu kojeg je utvrđen predlog, redni broj, ime i prezime podnosioca prijave, broj bodova po svakom kriterijumu, ukupan zbir bodova, datum utvrđivanja predloga, rok i način podnošenja prigovora.

Komisija objavljuje predlog liste reda prvenstva na oglasnoj tabli Centra za socijalni rad.

Na predlog liste reda prvenstva podnosilac prijave može da podnese prigovor Komisiji, u roku od osam dana od dana objavljivanja liste reda prvenstva na oglasnoj tabli.

Komisija odlučuje po prigovorima i utvrđuje konačnu listu reda prvenstva.

Na osnovu konačne liste reda prvenstva Komisija donosi Odluku o izboru korisnika usluge, iz člana 4. ovog pravilnika.

Odluka o izboru korisnika usluge objavljuje se na način propisan u stavu 2. ovog člana.

Protiv ove odluke Komisije može se izjaviti žalba u roku od 15 dana od dana objavljivanja Odluke o izboru korisnika usluge.

O žalbi na odluku Komisije odlučuje Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu (u daljem tekstu: Gradska uprava), u roku od 15 dana od dana isteka roka za izjavljivanje žalbe.

Odluka Gradske uprave je konačna.

Član 18

Na osnovu Odluke o izboru korisnika usluge, a na predlog Komisije, Centar za socijalni rad određuje domaćina socijalnog stanovanja, po prethodno pisanoj saglasnosti domaćina.

Član 19

Na osnovu odluke o izboru korisnika, u skladu sa ovim pravilnikom i zakonom, direktor Centra za socijalni rad zaključuje sa korisnikom usluge ugovor o međusobnim pravima i obavezama.

Član 20

Pre korišćenja stambenog objekta sačinjava se zapisnik o primopredaji stana koji potpisuju članovi Komisije i korisnik usluge.

Korisnik usluge, u skladu sa ovim pravilnikom, oslobađa se plaćanja zakupnine na stan.

Član 21

Ukoliko korisnik usluge da pisanu izjavu da ne želi da koristi uslugu socijalnog stanovanja, ili se ne useli u stan u roku od 30 dana od dana potpisivanja ugovora, Komisija će doneti odluku i izabrati za korisnika usluge sledećeg sa konačne liste reda prvenstva.

Član 22

Centar za socijalni rad je u obavezi da:

- donese pravilnik o namenskom korišćenju objekata namenjenih za socijalno stanovanje i kućnom redu,

- prati namensko korišćenje objekata i opreme,

- prati rad domaćinske porodice, obučava je i pruža joj potrebnu podršku za vršenje njene uloge,

- utvrđuje vrstu podrške koja je potrebna pojedinom korisniku, pruža usluge iz svoje nadležnosti i organizuje potrebne programe za osnaživanje korisnika usluge,

- vrši obračun cene usluge socijalnog stanovanja u skladu sa članom 9. ovog pravilnika,

- redovno dostavlja Gradskoj upravi izveštaje o realizaciji usluge socijalnog stanovanja.

Član 23

Korisnik usluge je u obavezi da:

- stambeni prostor i opremu koristi sa pažnjom dobrog domaćina, kao i da poštuje kućni red,

- zajedničke prostorije, instalacije i otvoreni dvorišni prostor koristi isključivo prema nameni, sa pažnjom dobrog domaćina,

- snosi troškove popravke u stanu, delu stana ili zajedničkim delovima objekta ili uređajima, instalacijama i opremi koje prouzrokuje namerno ili nepažnjom ili ih prouzrokuju članovi njegovog porodičnog domaćinstva,

- sarađuje sa ovlašćenim licima Centra za socijalni rad i domaćinskom porodicom,

- na poziv ovlašćenih lica Centra za socijalni rad omogući ulazak u stambenu jedinicu, odnosno objekat, u cilju provere njegovog namenskog i pravilnog korišćenja, kao i stanja zaduženog inventara i opreme,

- obavesti Centar za socijalni rad o svakoj promeni koja je od uticaja na korišćenje usluge socijalnog stanovanja u roku od 5 dana od dana nastale promene.

VI PRESTANAK UGOVORA O KORIŠĆENJU USLUGE SOCIJALNOG STANOVANJA

Član 24

Ugovor o korišćenju usluge socijalnog stanovanja prestaje:

- ako korisnik usluge prestane da ispunjava uslove utvrđene ovim pravilnikom,

- ako korisnik usluge ili član njegovog porodičnog domaćinstva reši stambenu potrebu na drugi način,

- sporazumnim raskidom,

- ako korisnik ili članovi porodičnog domaćinstva prestanu da koriste stambenu jedinicu duže od tri meseca neprekidno,

- u drugim slučajevima utvrđenim zakonom.

Član 25

Preispitivanje uslova za korišćenje usluge socijalnog stanovanja vrši komisija jednom godišnje, a po potrebi i češće.

Na osnovu odluke komisije da korisnik usluge ne ispunjava uslove iz stava 1. ovog člana direktor Centra za socijalni rad otkazuje ugovor o korišćenju usluge.

Član 26

U slučaju smrti korisnika, članovi njegovog porodičnog domaćinstva nastavljaju sa korišćenjem usluge, s tim što ugovor o korišćenju usluge zaključuje jedan od članova porodičnog domaćinstva.

U slučaju smrti domaćina socijalnog stanovanja, član njegovog porodičnog domaćinstva može, uz saglasnost Centra za socijalni rad, preuzeti obavezu domaćina socijalnog stanovanja.

Ako lica iz stava 1. ovog člana ne zaključe Ugovor o korišćenju usluge u roku od 90 dana od dana smrti korisnika, Ugovor o korišćenju usluge prestaje.

Ukoliko pre isteka vremena na koje je ugovor zaključen, korisnik usluge, odnosno član porodičnog domaćinstva, u slučaju smrti korisnika usluge, podnese pisani zahtev za produženje usluge socijalnog stanovanja, ugovor o korišćenju usluge može se produžiti, pod istim uslovima i na isti vremenski period.

Zahtev za produženje ugovora o korišćenju usluge podnosi se komisiji najkasnije 30 dana pre isteka vremena na koje je ugovor o korišćenju usluge zaključen.

Ukoliko korisnik nije više u mogućnosti da se sam stara o sebi Centar za socijalni rad donosi rešenje o preseljenju, odnosno premeštaju korisnika usluge u odgovarajuću ustanovu.

Član 27

U slučajevima prestanka ugovora o korišćenju usluge otkazni rok ne može biti kraći od 90 dana.

Korisnik usluge dužan je da plati troškove stanovanja u celosti od dana prestanka ugovora do momenta napuštanja objekta.

Korisnik usluge prilikom napuštanja objekta dužan je da iznese sve predmete lične svojine, a u slučaju smrti korisnika, svi predmeti lične svojine stavljaju se na raspolaganje rodbini umrlog korisnika.

O predmetima lične svojine iz stava 3. ovog člana, sačinjava se službena beleška od strane Centra za socijalni rad.

Predmete lične svojine, koje srodnici umrlog korisnika ne podignu posle njegove smrti, čuvaju se do 30 dana.

Nakon isteka roka iz stava 5. ovog člana, predmeti lične svojine izdaju se na korišćenje ostalim korisnicima ili drugim licima u stanju socijalne potrebe, koje utvrdi Centar za socijalni rad.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 28

Direktor Centra za socijalni rad će u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ovog pravilnika obrazovati i imenovati Komisiju za izbor korisnika usluge socijalnog stanovanja.

Javni oglas za izbor korisnika usluge socijalnog stanovanja, u skladu sa ovim pravilnikom, raspisaće Komisija u roku od 15 dana od dana imenovanja.

Član 29

Odredbe ovog pravilnika se primenjuju i na korisnike usluge socijalnog stanovanja, kojima je ova usluga obezbeđena na osnovu Sporazuma o realizaciji projekta "Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima" koji su zaključili Švajcarska Direkcija za razvoj i saradnju, Odeljenje za humanitarnu pomoć, Komesarijat za izbeglice Republike Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Republike Srbije, Grad Novi Sad, Centar za socijalni rad i UNHCR Beograd.

Član 30

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".