ODLUKA
O POSTUPKU I KRITERIJUMIMA ZA DODELU SREDSTAVA ZA SUFINANSIRANJE POGONA ZA PRIMENU NOVIH TEHNOLOGIJA SA ELEMENTIMA INOVACIONE DELATNOSTI I PODSTICAJIMA ZAPOŠLJAVANJA U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI U 2016. GODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 2/2016 i 34/2016)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se postupak i kriterijumi za dodelu sredstava iz budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine za 2016. godinu, u okviru razdela Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj (u daljem tekstu: Sekretarijat), za realizaciju sufinansiranja pogona za primenu novih tehnologija sa elementima inovacione delatnosti i podsticajima zapošljavanja u Autonomnoj pokrajini Vojvodini u 2016. godini.

Član 2

Sredstva iz člana 1. ove odluke utvrđena su Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine za 2016. godinu u okviru Razdela 12 - Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj, Program 0201 - Razvoj nauke i tehnologije, Programska aktivnost 1009 - Razvoj pogona novih tehnologija, Funkcionalna klasifikacija 442 - Proizvodnja, Ekonomska klasifikacija 454 - Subvencije privatnim preduzećima, u iznosu od 378.158.379,68 dinara, izvor finansiranja 01 00 - Prihodi iz budžeta iznos 339.050.740,55 dinara i izvor finansiranja 14 00 - Neutrošena sredstva od privatizacije iz ranijih godina u iznosu od 39.107.639,13 dinara.

U skladu sa članom 20. Pokrajinske skupštinske odluke o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine za 2016. godinu obaveze, za koje su postupci za dodelu sredstava započeti i sprovedeni, a koje nisu preuzete u toku 2015. godine iznose 115.503.401,00 dinara.

U skladu sa Finansijskim planom, Sekretarijat će sufinansirati otvaranje pogona novih tehnologija, do iznosa u visini maksimalno 49 % od vrednosti celokupne investicije.

Član 3

Finansijska sredstva za sufinansiranje mogu biti dodeljena privrednim društvima registrovanim u Republici Srbiji, u formi akcionarskih društava, komanditnih društava, ortačkih društva i društava sa ograničenom odgovornošću (U daljem tekstu: Korisnik sredstva), koja planiraju da otvore pogone za primenu novih tehnologija na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine i da zaposle najmanje deset (10) novih radnika, koja su obezbedila sopstveno učešće od najmanje 51% od ukupne vrednosti investicije, koja su izmirila dospele poreze, doprinose i druge javne dažbine u skladu sa propisima Republike Srbije, nisu pod izrečenom merom zabrane obavljanja delatnosti koja je na snazi u vreme objavljivanja javnog konkursa, odnosno u vreme podnošenja prijave i koja nisu u prethodnom postupku stečaja i likvidacije.

Sredstva za sufinansiranje mogu biti dodeljena Korisniku sredstava za sledeće namene:

1. izradu kompletne investiciono-tehničke dokumentacije,

2. adaptaciju postojećeg objekta ili izgradnju novog objekta,

3. nabavku novih mašina i opreme,

4. nabavku repromaterijala.

Član 4

Sredstva se dodeljuju putem javnog konkursa koji raspisuje Sekretarijat.

Javni konkurs objavljuje se u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine", u javnom glasilu koje pokriva celu teritoriju Autonomne pokrajine Vojvodine i na internet stranici Sekretarijata.

Konkurs je otvoren do utroška planiranih sredstava, a najkasnije do 01. decembra 2016. godine.

Član 5

Javni konkurs sadrži podatke o aktu na osnovu koga se raspisuje javni konkurs, oblast koja se podstiče, o visini ukupnih sredstava koja se dodeljuju po javnom konkursu, zadatku koji je predmet javnog konkursa i roku za njegov završetak, krugu mogućih učesnika na javnom konkursu, načinu i roku za podnošenje prijava na javni konkurs, kriterijumima za ocenu prijava, obaveznoj dokumentaciji koja se podnosi uz prijavu i druge podatke važne za sprovođenje javnog konkursa.

Član 6

Prijava na javni konkurs podnosi se na obrascu prijave čiju sadržinu utvrđuje Sekretarijat u dva primerka koji objavljuje na internet stranici Sekretarijata (http://apv-nauka.ns.ac.rs).

Uz prijavu, prilaže se sledeća obavezna dokumentacija:

1. popunjen obrazac prijave u dva primerka,

2. finansijski izveštaj za dve prethodne godine, u skladu sa propisima, (osim za novoosnovana privredna društva),

3. overenu izjavu o obavezi zapošljavanja najmanje 10 novih radnika,

4. saglasnost nadležnog organa jedinice lokalne samouprave u mestu otvaranja pogona,

5. elaborat novog pogona koji obavezno sadrži: cilj predloga projekta, kratak opis tehnologije, šematski prikaz postrojenja sa objašnjenjima, način industrijske primene sa elementima programa zaštite životne sredine, ciljeve proizvodnje i marketinga, projekciju obima plasmana i finansijskog efekta, u dva primerka i elektronskom obliku.

6. uverenje nadležnog poreskog organa da je korisnik izmirio dospele poreze, doprinose i druge javne dažbine, u skladu sa propisima Republike Srbije,

7. uverenje nadležnog lokalnog poreskog organa da je korisnik izmirio dospele poreze, doprinose i druge javne dažbine, u skladu sa propisima Republike Srbije,

8. potvrde organa za registraciju privrednih subjekata da nisu pod izrečenom merom zabrane obavljanja delatnosti, koja je na snazi u vreme objavljivanja Javnog konkursa odnosno u vreme podnošenja prijave i da nisu u prethodnom postupku stečaja ili likvidacije.

Član 7

Neblagovremene i nepotpune prijave, prijave koje nisu podnela ovlašćena lica, prijave koje nisu podnete na utvrđenom obrascu i koje nisu predmet javnog konkursa - neće se razmatrati.

Član 8

Postupak javnog konkursa za dodelu sredstava sprovodi komisija koju obrazuje pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj (u daljem tekstu: pokrajinski sekretar).

Komisija ima pet članova, radi i odlučuje u punom sastavu i o svom radu vodi zapisnik. Komisija odluke donosi većinom od ukupnog broja članova.

Član 9

Komisija procenjuje i vrednuje prema sledećim kriterijumima:

1. Ocena savremenosti tehnologije,

2. Broj novih radnika,

3. Procenat sopstvenog ulaganja,

4. Ocena elaborata,

5. Ocena elemenata koji utiču na očuvanje i unapređenje životne sredine,

6. Stepen razvijenosti jedinice lokalne samouprave u mestu pokretanja pogona,

7. Ocena kvaliteta kompetencije i solventnosti privrednog društva,

8. Karakter proizvoda u smislu konkurentnosti,

9. Ocena mogućnosti plasmana proizvoda,

10. Visina sopstvenog ulaganja.

Bliže uslove o bodovanju kriterijuma određuje pokrajinski sekretar posebnim aktom.

Član 10

Pokrajinski sekretar na osnovu predloga Komisije donosi rešenje o odobravanju sredstava za sufinansiranje pogona novih tehnologija. Rešenje sekretara je konačno.

Pokrajinski sekretarijat i Korisnik sredstava zaključuju ugovor kojim uređuju međusobna prava, obaveze i odgovornosti ugovornih strana, a naročito: predmet projekta, rok u kome se oni realizuju, iznos sredstava, instrumente obezbeđenja za slučaj nenamenskog trošenja sredstava obezbeđenih za realizaciju projekta, odnosno za slučaj neizvršenja ugovorne obaveze i dr.

Član 11

Sekretarijat prenosi dodeljena sredstva na poseban dinarski namenski podračun otvoren kod Uprave za trezor.

Član 12

Korisnik sredstva kome budu odobrena sredstva ima obavezu povrata sredstava sufinansiranja, u proizvodima novog pogona ili drugima proizvodima, u roku od jedne do pet godina, od dana isteka perioda mirovanja, u saradnji sa nadležnim sekretarijatima, po osnovu zadate dispozicije Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj, na osnovu zaključaka Pokrajinske vlade, ustanovama i drugim krajnjim korisnicima u oblasti nauke, kulture, obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, sporta, privrede na teritoriji AP Vojvodine.

Bliže uslove načina povrata sredstava određuje pokrajinski sekretar posebnim aktom.

Period mirovanja iznosi šest (6) meseci od dana otvaranja pogona. Korisnik sredstava kao sredstvo obezbeđenja dostavlja bankarsku garanciju za dobro izvršenje posla ("na prvi poziv", "bez prigovora"), sa valutnom klauzulom, na ukupan iznos sredstava koji je odobrio Sekretarijat, s rokom važenja do ispunjenja ugovornih obaveza.

Korisnik sredstava sufinansiranja ima obavezu da zaposli u stalni radni odnos najmanje deset (10) lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, od kojih prednost imaju lica s teritorije jedinice lokalne samouprave u kojoj se realizuje otvaranje pogona, za sve vreme trajanja ugovornog odnosa, uz obaveznu dostavu Sekretarijatu spiska novih radnika, sa odgovarajućom dokumentacijom nadležnog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, najmanje dva puta godišnje. Broj zaposlenih ne sme se smanjivati dok traje povrat sredstava sufinansiranja.

Član 13

Sredstva dodeljena po javnom konkursu korisnici sredstava mogu koristiti isključivo za namene za koje su dodeljena i u obavezi su da neutrošena sredstva vrate. Ukoliko bude utvrđeno da korisnik sredstava po javnom konkursu sredstva nije koristio namenski, Sekretarijat zadržava pravo da zatraži povraćaj prenetih sredstava sa zakonskom zateznom kamatom, računajući od dana uplate do dana povrata dodeljenih sredstava.

Sredstva iz stava 1. ovog člana podležu kontroli budžetske inspekcije Autonomne pokrajine Vojvodine i korisnik sredstava po javnom konkursu dužan je da budžetskoj inspekciji omogući nesmetanu kontrolu namenskog i zakonitog korišćenja sredstava.

Član 14

Korisnici sredstava po javnom konkursu dužni su da nakon završetka realizacije projekta i u njegovom toku Sekretarijatu podnesu narativni i finansijski izveštaj o njihovoj realizaciji i korišćenju sredstava, na obrascu koji propisuje Sekretarijat, s dokumentacijom o njihovom namenskom korišćenju, koju su overila odgovorna lica.

Član 15

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".

 

Samostalni član Odluke o izmeni
Odluke o postupku i kriterijumima za dodelu sredstava za sufinansiranje pogona za primenu novih tehnologija sa elementima
inovacione delatnosti i podsticajima zapošljavanja u Autonomnoj pokrajini Vojvodini u 2016. godini

("Sl. list AP Vojvodine", br. 34/2016)

Član 2

Ova odluka objaviće se u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".