UREDBA
O PREDUZIMANJU MERA KOJE SE ODNOSE NA SPREČAVANJE ŠIRENJA, SUZBIJANJE I ISKORENJIVANJE ZARAZNE BOLESTI NODULARNI DERMATITIS, KAO I NAČIN, USLOVI ZA UVOZ I PRIMENU VAKCINE ZA ZARAZNU BOLEST NODULARNI DERMATITIS - DERMATITIS NODOSA - LUMPY SKIN DISEASE

("Sl. glasnik RS", br. 56/2016)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuje se preduzimanje mera koje se odnose na suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti Nodularni dermatitis, određene rešenjem Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine - Uprave za veterinu, broj 323-02-05119/2016-05 od 7. juna 2016. godine, kao i sprečavanje širenja zarazne bolesti Nodularni dermatitis određivanjem načina uvoza i primene vakcine protiv zarazne bolesti Nodularni dermatitis - Dermatitis nodosa - Lumpy Skin Disease (u daljem tekstu: ND).

Član 2

Ne postoji specifičan tretman u lečenju obolelih životinja od zarazne bolesti ND.

U uslovima epizootije, može se sprovoditi vakcinacija sa homolognom živom atenuiranom vakcinom, odnosno heterolognom atenuiranom vakcinom.

Trenutno nijedna nova generacija rekombinantne Capripox vakcine nije dostupna na tržištu Republike Srbije.

Član 3

Nabavka neophodne vakcine protiv zarazne bolesti ND, sprovešće se u skladu sa propisima Republike Srbije kojima se uređuje oblast javnih nabavki, odnosno donacije ili humanitarne pomoći.

U slučaju epizootije, kao i drugim vanrednim situacijama radi sprečavanja nastanka teških posledica po zdravlje životinja i ekonomskih šteta, uvoz potrebnih količina vakcine protiv zarazne bolesti predviđene članom 1. ove uredbe, vršiće se na osnovu ove uredbe.

Nabavljena vakcina protiv bolesti ND staviće se u promet na teritoriji Republike Srbije i bez odobrenja izdatih od strane odgovarajućih organa Republike Srbije.

Vakcine iz stava 3. ovog člana primenjivaće se u skladu sa odgovarajućim uputstvom na srpskom jeziku, izdatim od strane Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine - Uprave za veterinu, donetog na osnovu pratećih dokumenata izdatih od strane proizvođača, a koji je sadržan u proizvođačkoj specifikaciji.

Član 4

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".