PROTOKOL
O SARADNJI IZMEĐU NARODNE BIBLIOTEKE SRBIJE - USTANOVE KULTURE OD NACIONALNOG ZNAČAJA I NACIONALNE BIBLIOTEKE ALŽIRA

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 6/2016)

Član 1

Cilj ovog sporazuma je da se definiše okvir saradnje između Narodne biblioteke Srbije - ustanove kulture od nacionalnog značaja i Nacionalne biblioteke Alžira (dalje u tekstu "strane") i osmisle programi zajedničkog delovanja dve strane.

Član 2

Dve strane će podsticati razvoj saradnje u sledećim oblastima:

A - Konzervacije i restauracije njihovih zbirki kulturne baštine;

B - Digitalizacije i razvoja digitalnih biblioteka.

Član 3

Dve strane će podsticati uspostavljanje mreže za deljenje sadržaja radi lakše razmene bibliografskih podataka (posebno nacionalnih bibliografija) i digitalizovanih dokumenata, u cilju zadovoljavanja potreba svojih korisnika za informacijama.

Član 4

Dve strane će podsticati postavljanje zajedničkih izložbi njihovih dokumentacionih fondova, u skladu sa važećim propisima i standardima.

Član 5

Dve ustanove će raditi na izradi programa stručnog usavršavanja bibliotečkih stručnjaka, kao i na razmeni stručnjaka.

Član 6

Ovaj protokol o saradnji ne isključuje mogućnost da strane zaključe nove programe razmene u drugim oblastima, ukoliko budu smatrale za potrebno.

Član 7

Ovaj protokol stupa na snagu odmah po potpisivanju i ostaje na snazi u periodu od pet godina, a nakon tog perioda se automatski obnavlja, osim u slučaju da je jedna strana dva meseca pre njegovog isteka, pismeno i diplomatskim putem obavestila drugu stranu o svojoj nameri da ga otkaže.

Član 8

Ovaj protokol je sačinjen na tri jezika, u po dva primerka na srpskom jeziku, dva primeraka na arapskom jeziku i dva primerka na francuskom jeziku.

Za Narodnu biblioteku Srbije
Miroslav Šestović
ambasador Republike Srbije
U Narodnoj Demokratskoj
Republici Alžir

 

Za Nacionalnu biblioteku Alžira
Gana Jaser Arafat
v.d. generalnog direktora