MEMORANDUM
O SARADNJI IZMEĐU DIPLOMATSKE AKADEMIJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE I INSTITUTA ZA DIPLOMATIJU I MEĐUNARODNE ODNOSE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA NARODNE DEMOKRATSKE REPUBLIKE ALŽIR

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 6/2016)

Diplomatska akademija Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Institut za diplomatiju i međunarodne odnose Ministarstva spoljnih poslova Narodne Demokratske Republike Alžir, u daljem tekstu: „strane”, vođeni duhom saradnje koji odlikuje odnose između dve zemlje, a u cilju uspostavljanja partnerstva između dve strane, saglasile su se o sledećem:

Član 1

Dve strane će razvijati saradnju u oblastima delatnosti od zajedničkog interesa koje, između ostalog, obuhvataju:

- razmenu informacija o nastavnim metodama i sadržaju programa kurseva iz oblasti spoljne politike, međunarodnih odnosa, međunarodnog prava i međunarodnih ekonomskih odnosa;

- razmenu eksperata i profesora u okviru konferencija, seminara i okruglih stolova, koje će organizovati jedna od strana;

- organizovanje tematskih seminara, konferencija i kurseva, o čijem sadržaju će se odlučivati zajednički;

- razmenu publikacija i dokumentacije vezanih za studijske aktivnosti i pokretanje istraživačkih delatnosti;

- druge oblike saradnje mogu pokrenuti dve strane u okviru ovog memoranduma.

Član 2

Strane će utvrditi detalje i logistiku za svaki projekat koji zajedno započinju. U tom cilju, razmenom pisama utvrdiće se finansijski uslovi i sredstva za planirane aktivnosti.

Član 3

Bilo koji spor, koji bi mogao da proistekne iz tumačenja ili iz primene ovog memoranduma o saradnji, biće rešen sporazumno, u direktnim konsultacijama između dve strane.

Član 4

Ovaj memorandum stupa na snagu danom potpisivanja. Važiće tri (3) godine. Biće automatski produžavan za isti period od tri (3) godine, osim u slučaju da neka od strana obavesti pisanim putem onu drugu da ga raskida, najmanje devedeset (90) dana pre njegovog isteka. Raskidanje ovog memoranduma o saradnji neće uticati na tekuće projekte.

Sačinjeno u Alžiru, dana sedamnaestog maja dve hiljade šesnaeste godine, u dva originalna primerka na srpskom, arapskom i francuskom jeziku, od kojih su sva tri teksta podjednako verodostojna. U slučaju razmimoilaženja u tumačenju, tekst na francuskom jeziku biće merodavan.

Za Diplomatsku akademiju
Ministarstva spoljnih
poslova Republike Srbije
Miroslav Šestović
ambasador
Republike Srbije u Narodnoj Demokratskoj
Republici Alžir

 

Za Institut za diplomatiju
i međunarodne odnose
Ministarstva spoljnih
poslova Narodne
Demokratske Republike
Alžir
Amina Mesdua
generalna direktorka