PRAVILNIK

O OBRASCU LEGITIMACIJE JAVNOG IZVRŠITELJA I ZAMENIKA JAVNOG IZVRŠITELJA, IZDAVANJU I UNIŠTAVANJU LEGITIMACIJE I EVIDENCIJI O IZDATIM LEGITIMACIJAMA

("Sl. glasnik RS", br. 58/2016)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se Obrazac legitimacije javnog izvršitelja i zamenika javnog izvršitelja, izdavanje i uništavanje legitimacije javnog izvršitelja i zamenika javnog izvršitelja i evidencija o izdatim legitimacijama.

Član 2

Legitimacija javnog izvršitelja i zamenika javnog izvršitelja (u daljem tekstu: legitimacija) je dimenzija 60 x 90 milimetara i štampa se na papiru zaštićenom providnom plastičnom presvlakom.

Član 3

Na prednjoj strani legitimacije, u gornjem levom uglu, utisnut je Mali grb Republike Srbije, dimenzija 14 x 25 mm.

Legitimacija na prednjoj strani sadrži u gornjem delu na sredini odštampan natpis "REPUBLIKA SRBIJA", ispod toga natpis "MINISTARSTVO PRAVDE", ispod toga naziv "JAVNI IZVRŠITELJ", odnosno "ZAMENIK JAVNOG IZVRŠITELJA", a ispod toga natpis "LEGITIMACIJA". Po sredini legitimacije, odštampan je natpis "ime i prezime nosioca", koji predstavlja mesto na legitimaciji na kome se upisuje ime i prezime javnog izvršitelja, odnosno zamenika javnog izvršitelja, a ispod je odštampan natpis "naziv sudova za koji je imenovan", koji predstavlja mesto na kome se upisuje naziv sudova za čije područje je javni izvršitelj, odnosno zamenik javnog izvršitelja imenovan.

Na desnoj strani prednje strane legitimacije nalazi se prostor za fotografiju javnog izvršitelja, odnosno zamenika javnog izvršitelja u boji, dimenzija 25 x 30 mm, u donjem levom uglu prednje strane legitimacije nalazi se mesto za pečat Ministarstva pravde, "M.P.", a sa desne strane od mesta za pečat odštampan je natpis "Ministar", koji predstavlja mesto za svojeručni potpis ministra pravde.

Poleđina legitimacije sadrži na sredini, u gornjem delu, odštampan tekst "Ovlašćenje", a ispod toga tekst: "Nosilac ove legitimacije ima ovlašćenja koja mu pripadaju po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju i drugom zakonu". Ispod toga, po sredini, odštampan je tekst "registarski broj legitimacije", koji predstavlja mesto na kome se upisuje registarski broj, a ispod toga, odštampan je tekst "datum izdavanja", koji predstavlja mesto na kome se upisuje datum kada je legitimacija izdata.

Sadržina prednje strane i poleđine legitimacije štampa se na beloj podlozi.

Legitimacija javnog izvršitelja izdaje se na Obrascu sadržanom u Prilogu broj 1, a legitimacija zamenika javnog izvršitelja na Obrascu sadržanom u Prilogu broj 2, koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 4

Legitimaciju izdaje Ministarstvo pravde, na zahtev javnog izvršitelja, odnosno zamenika javnog izvršitelja.

Član 5

O izdatim legitimacijama u Ministarstvu pravde vodi se evidencija.

Evidencija sadrži: redni broj, ime i prezime javnog izvršitelja, odnosno zamenika javnog izvršitelja, naziv sudova za čije područje je javni izvršitelj, odnosno zamenik javnog izvršitelja imenovan, sedište javnog izvršitelja, odnosno zamenika javnog izvršitelja, registarski broj legitimacije, datum izdavanja legitimacije i rubriku za napomene.

Evidencija o izdatim legitimacijama vodi se na Obrascu evidencije o izdatim legitimacijama (Prilog broj 3), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 6

Javni izvršitelj ili zamenik javnog izvršitelja koji izgubi legitimaciju obaveštava o tome Ministarstvo pravde pismenim putem u roku od tri dana od dana gubitka legitimacije.

U slučaju gubitka ili oštećenja legitimacije, Ministarstvo pravde izdaje javnom izvršitelju ili zameniku javnog izvršitelja duplikat legitimacije.

U slučaju promene imena ili prezimena, javni izvršitelj, odnosno zamenik javnog izvršitelja bez odlaganja obaveštava o tome Ministarstvo pravde, koje mu izdaje novu legitimaciju, briše postojeći registarski broj legitimacije iz evidencije o izdatima legitimacijama i izdaje novu legitimaciju sa novim registarskim brojem.

Član 7

Zamenjene i vraćene legitimacije na kraju svake kalendarske godine uništava posebna komisija sastavljena od tri člana, koju obrazuje ministar pravde.

Zamenjene i vraćene legitimacije uništavaju se spaljivanjem, o čemu se sastavlja zapisnik koji potpisuju svi članovi komisije.

Član 8

Legitimacije izvršitelja i zamenika izvršitelja izdate na osnovu Pravilnika o izgledu i sadržini legitimacije izvršitelja i zamenika izvršitelja ("Službeni glasnik RS", broj 18/12) vraćaju se Ministarstvu pravde.

Član 9

Danom početka primene ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o izgledu i sadržini legitimacije izvršitelja i zamenika izvršitelja ("Službeni glasnik RS", broj 18/12).

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. jula 2016. godine.

 

 

Prilog broj 1.

OBRAZAC LEGITIMACIJE JAVNOG IZVRŠITELJA

 

 

Prilog broj 2.

OBRAZAC LEGITIMACIJE ZAMENIKA JAVNOG IZVRŠITELJA

 

 

 

Prilog broj 3.

OBRAZAC EVIDENCIJE O IZDATIM LEGITIMACIJAMA

 

Red. br.

Ime i prezime javnog izvršitelja, odnosno zamenika javnog izvršitelja

Naziv sudova za čije je područje javni izvršitelj, odnosno zamenik javnog izvršitelja imenovan

Sedište javnog izvršitelja, odnosno zamenika javnog izvršitelja

Registarski broj legitimacije

Datum izdavanja legitimacije

Napomene

1

2

3

4

5

6

7

1.

           

2.

           

3.