PRAVILNIK

O POSTUPKU JAVNOG KONKURSA ZA IMENOVANJE JAVNIH IZVRŠITELJA, SASTAVU KONKURSNE KOMISIJE I NAČINU NJENOG RADA

("Sl. glasnik RS", br. 58/2016)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se postupak javnog konkursa za imenovanje javnih izvršitelja, sastav komisije koja sprovodi javni konkurs za imenovanje javnih izvršitelja i način njenog rada.

Član 2

Ministar nadležan za pravosuđe (u daljem tekstu: ministar) raspisuje javni konkurs za popunjavanje mesta javnih izvršitelja koji se objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije", u dnevnom listu koji izlazi na teritoriji cele Republike Srbije, na internet stranici ministarstva nadležnog za pravosuđe (u daljem tekstu: Ministarstvo) i internet stranici Komore javnih izvršitelja (u daljem tekstu: Komora).

Član 3

Javni konkurs sadrži sledeće podatke:

1) upražnjena mesta javnih izvršitelja sa područjima sudova na kojima će obavljati svoju delatnost;

2) mesto i rok za podnošenje prijave na javni konkurs;

3) dokumentaciju koju je potrebno podneti uz prijavu za javni konkurs;

4) obrazac prijave za javni konkurs;

5) visinu naknade za učešće na javnom konkursu i broj računa na koji se uplaćuje naknada.

Javni konkurs može sadržati i druge podatke neophodne za njegovo sprovođenje.

Član 4

Ministar imenuje komisiju koja sprovodi javni konkurs za imenovanje javnih izvršitelja (u daljem tekstu: Komisija), koju čine pet članova, uključujući i predsednika.

Predsednik Komisije je državni službenik u Ministarstvu.

Ostali članovi Komisije su jedan sudija sa iskustvom u materiji izvršenja i obezbeđenja, dva javna izvršitelja koji se imenuju na predlog Komore i jedan istaknuti pravnik koji poseduje znanja iz oblasti izvršenja i obezbeđenja.

Komisija ima sekretara iz reda državnih službenika u Ministarstvu, koji obavlja stručne i administrativne poslove za Komisiju.

Član 5

Komisija odluke donosi većinom glasova članova Komisije.

Član 6

Komisija donosi poslovnik o svom radu.

Član 7

Komisija razmatra prijave kandidata, sastavlja predlog kandidata za imenovanje javnih izvršitelja sa obrazloženjem za svakog predloženog kandidata i prosleđuje predlog kandidata za imenovanje ministru.

Pri sastavljanju predloga kandidata za imenovanje, Komisija vodi računa o dužini i vrsti radnog iskustva na poslovima pravne struke, opštem uspehu na pravosudnom ispitu i ispitu za javnog izvršitelja i o stručnim znanjima i veština korisnim za delatnost javnog izvršitelja (stručne specijalizacije, poznavanje stranog jezika i sl.).

Pre sastavljanja predloga kandidata za imenovanje, Komisija može obaviti i razgovor sa kandidatima.

Član 8

Javni konkursi započeti do početka primene ovog pravilnika okončaće se prema postupku određenom Pravilnikom o uslovima i načinu održavanja konkursa, sastavu i načinu rada komisije koja sprovodi konkurs za imenovanje izvršitelja ("Službeni glasnik RS", broj 18/12).

Član 9

Danom početka primene ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o uslovima i načinu održavanja konkursa, sastavu i načinu rada komisije koja sprovodi konkurs za imenovanje izvršitelja ("Službeni glasnik RS", broj 18/12).

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. jula 2016. godine.