TARIFA
NAKNADA ZA KABLOVSKO REEMITOVANJE FOTOGRAFSKIH DELA KOJE NAPLAĆUJE ORGANIZACIJA FOTOGRAFSKIH AUTORA - OFA

("Sl. glasnik RS", br. 59/2016)

Član 1

Ovom tarifom utvrđuje se visina i način određivanja autorske naknade za kablovsko reemitovanje fotografskih dela iz repertoara OFA (u daljem tekstu: repertoar).

Član 2

Repertoar čine fotografska dela:

1) domaćih autora i nosilaca prava, članova OFA, koji su ugovorom ustupili svoja prava OFA, na osnovu člana 153. Zakona o autorskom i srodnim pravima;

2) domaćih autora i nosilaca autorskih prava, čija prava OFA štiti na osnovu člana 180. Zakona o autorskom i srodnim pravima;

3) stranih autora i nosilaca autorskih prava, čija prava OFA štiti na osnovu člana 186. Zakona o autorskom i srodnim pravima.

Član 3

Za korišćenje repertoara kablovski operateri su dužni da:

- pribave dozvolu OFA zaključivanjem ugovora o neisključivom ustupanju prava reemitovanja;

- do 5. u mesecu dostave OFA podatke o prihodima od pretplate što predstavlja proizvod mesečne pretplate u pojedinačnoj ponudi i broja pretplatnika;

- do 5. u mesecu dostave OFA podatke o broju pretplatnika (priključaka);

- do 5. u mesecu dostave OFA, u skladu sa elektronskom evidencijom dostave podatke koji se odnose na nazive svih reemitovanih kanala i države porekla emitovanja;

- plaća autorsku naknadu prema računu odnosno predračunu OFA, mesečno.

Član 4

Osnovica za obračun naknade za reemitovanje fotografskih dela iz repertoara OFA čini prihod od pretplate koji se izračunava kao proizvod mesečne cene pretplate u pojedinačnoj ponudi i broja pretplatnika koje je konkretni kablovski operater prijavio nadležnom organu ili agenciji.

Naknada za kablovsko reemitovanje fotografskih dela iz repertoara OFA iznosi 0,158% na osnovicu navedenu u stavu 1. ovog člana.

Ukoliko korisnik ne ostvaruje prihod naknada iznosi 0,158% od svih troškova (bez PDV) koje korisnik ima u vezi sa kablovskim reemitovanjem bez obzira da li su plaćeni, i bez umanjenja.

Ukoliko korisnik ne dostavi potrebne podatke, primeniće se zvanično dostupni podaci nadležnih organa ili agencija.

Član 5

Naknada za reemitovanje fotografskih dela iz repertoara opisanog u članu 2. ove tarife ne može biti manja od minimalne naknade određene Tarifom.

U svim slučajevima kada je naknada obračunata primenom člana 4. Tarife manja od minimalne naknade određene Tarifom primenjivaće se minimalna naknada (kablovski operater radi bez prihoda odnosno pruža usluge kablovskog reemitovanja po cenama koje su niže od tržišnih).

Minimalna naknada iznosi po pretplatniku 1,42 dinara.

U slučaju da korisnik ne dostavi podatak o broju pretplatnika, organizacija OFA će primeniti poslednje zvanično objavljene podatke nadležnog organa ili agencije o broju pretplatnika konkretnog korisnika i na osnovu toga formirati zaduženje u akontacionom iznosu.

Član 6

Ukoliko se podaci koje dostavlja korisnik razlikuju od podataka koje objavi nadležni organ ili agencija, OFA će po objavljivanju podataka od strane nadležnog organa izvršiti korekciju zaduženja korisnika.

Iznos minimalne naknade u visini od 1,42 dinara utvrđena je prema zvanično objavljenoj prosečnoj ceni pretplate u iznosu od 900,00 dinara, odnosno 930,00 za digitalne kanale.

U slučaju povećanja zvanično objavljene prosečne cene pretplate, minimalna naknada utvrđena ovom tarifom uvećaće se srazmerno po objavljivanju podataka.

Član 7

Ova tarifa stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".