PROGRAM
OBNOVE INFRASTRUKTURNIH OBJEKATA - MOSTOVA NA TERITORIJI GRADA KRAGUJEVCA ZA 2015. GODINU

("Sl. list grada Kragujevca", br. 29/2015 i 21/2016)

I Program se odnosi na obnovu infrastrukturnih objekata (objekata komunalne infrastrukture i putne infrastrukture) - mostova koji su porušeni ili oštećeni usled dejstva poplave u toku maja 2014. godine, a u skladu sa odredbama člana 3. stav 2.; člana 26. 2. i člana 35. stav 1., 2. i 3. Zakona o otklanjanju posledica poplava u Republici Srbiji ("Službeni glasnik RS", broj 75/14).

II Program obuhvata mostove koji su u nadležnosti Grada Kragujevca za čiju obnovu nisu do sada obezbeđena sredstava iz drugih izvora finansiranja.

III Nakon poplava iz maja meseca 2014. godine na teritoriji Grada Kragujevca oštećena su i zabranjena za upotrebu četiri mosta rešenjem nadležnog organa jedinice lokalne samouprave (GRAĐEVINSKI INSPEKTORAT ODELJENJA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE SEKTORA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE I KOMUNALNU POLICIJU GRADSKE UPRAVE ZA KOMUNALNE I INSPEKCIJSKE POSLOVE GRADA KRAGUJEVCA) i to:

1. Most na Bresničkoj reci

2. Most na reci Grošnici u blizini MZ "Grošnica"

tač. 3. i 4. (brisane)

IV Radi obnove mostova iz nadležnosti Grada Kragujevca potrebno je izvesti radove na rekonstrukciji oštećenih mostova, kao i na izgradnji novih na kojima rekonstrukcija nije moguća.

Mere koje treba preduzeti radi obnove, odnosno sanacije posledica poplava:

Most br. 1: Most je od vitalnog značaja za grad i nalazi se u Ulici Užičke republike u naselju Bresnica na putu Kragujevac-Jagodina. Preko ovog mosta saobraćaju redovne linije gradskog saobraćaja. Postojeći most je sistema proste grede raspona 10,7m - puna ploča sa dve kolovozne trake i dve pešačke staze. Bujica je odnela krilne zidove. Odnošenje krilnih zidova prouzrokovalo je i odnošenje dela tamponskog klina koje je dalje izazvalo urušavanja lako armirane betonske pešačke staze na prilazu mostu. Predhodno pomenutim su ugrožene i instalacije koje su postavljene ispod pešačke staze. Neophodna je hitna sanacija mosta kako ne bi došlo do daljeg urušavanja klina i eventualno konstrukcije mosta jer je reka bujičnog karaktera.

Most br. 2: Most se nalazi u naselju Grošnica u neposrednoj blizini MZ "Grošnica". Put koji vodi preko mosta predstavlja najkraću vezu građanima ovog dela naselja Grošnice prema centru grada kao i do najbliže autobuske stanice, koja se nalazi kod MZ. Most je raspona 8m. Oštećenja su nastala na obalnim betonskim stubovima čiji su temelji potkopani i utonuli oko 50cm. Potkopavanjem temelja došlo je i do njihove rotacije a samim tim i do vidne rotacije kolovozne ploče. Pošto sanacija ovog mosta nije moguća, neophodna je izgradnja novog.

V Potrebna finansijska sredstva za sprovođenje ovog programa iznose:

Most br.1:

11.354.068,00 din

 

Most br. 2:

17.987.949,00 din

 

Ukupno:

29.342.017,00 din

 

PDV:

5.868.403,00 din

 

UKUPNO:

35.210.420,00 din

 

VI Ovaj Program objaviti u "Službenom listu grada Kragujevca".