ODLUKA

O DAVANJU U ZAKUP POSLOVNOG PROSTORA KOJIM UPRAVLJA JKP "PROSTOR" SOMBOR

("Sl. list Grada Sombora", br. 5/2015 i 11/2016)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se način i postupak davanja u zakup poslovnog prostora, magacinskih prostora i garaža u javnoj svojini Grada Sombora kao i u državnoj svojini Republike Srbije, a u korišćenju Grada Sombora (u daljem tekstu : Grad), a koji je od strane Grada poveren na upravljanje i održavanje Javno komunalnom preduzeću "Prostor" Sombor (u daljem tekstu: Zakupodavac), određivanje i naplata zakupnine, uslovi za zaključenje ugovora o zakupu, obrazovanje Komisije za poslovne prostore, Komisije za investiciono ulaganje i druga pitanja od značaja za upravljanje poslovnim prostorom.

Član 2

Pod poslovnim prostorom u smislu ove odluke smatraju se poslovne zgrade i delovi zgrada, poslovne prostorije, magacinski prostori i garaže nad kojima pravo javne svojine ima Grad kao i poslovni prostori u vlasništvu Republike Srbije, a povereni su na korišćenje Gradu.

Član 3

Davanje u zakup poslovnog prostora vrši se u skladu sa Zakonom o javnoj svojini ("Službeni glasnik RS", br. 72/11, 88/13 i 105/14, u daljem tekstu: Zakon), Uredbom o uslovima pribavljanja i otuđenja nepokretnosti neposrednom pogodbom, davanje u zakup stvari u javnoj svojini i postupcima javnog nadmetanja i prikupljanja pismenih ponuda ("Sl. glasnik RS", broj 24/12, 48/2015 i 99/2015 - u daljem tekstu: Uredba) i odredbama ove Odluke.

II POSTUPAK DAVANJA POSLOVNOG PROSTORA U ZAKUP

Član 4

Poslovni prostor daje se u zakup u postupku:

- prikupljanja pisanih ponuda putem javnog oglašavanja,

- javnog nadmetanja i

- neposrednom pogodbom.

Postupak davanja u zakup poslovnog prostora sprovodi Komisija za poslovne prostore, a na osnovu odluke Nadzornog odbora.

Najkasnije 30 dana pre isteka ugovorenog roka zakupa, Nadzorni organ Zakupodavca započeće postupak izdavanja poslovnog prostora u zakup.

Zakupac koji je odustao od daljeg zakupa dužan je da poslovni prostor oslobodi od lica i stvari i preda u posed Zakupodavcu danom isteka ugovora o zakupu poslovnog prostora.

Član 5

Odluku o uslovima dodele i korištenja poslovnog prostora za svaki pojedinačni predmet utvrđuje Nadzorni odbor Zakupodavca (u daljem tekstu Nadzorni odbor), a na predlog Komisije za poslovni prostor.

Član 6

Komisija za poslovni prostor ima predsednika i dva člana, koji se imenuju iz reda zaposlenih kod Zakupodavca.

Aktom o obrazovanju i imenovanju komisije, uređuju se poslovi i zadaci Komisije za poslovni prostor.

Odluke Komisije za poslovni prostor su punovažne ukoliko na sednici komisije prisustvuje više od polovine članova, a odluka se smatra donetom kada se za istu izjasni više od polovine od ukupnog broja članova komisije.

Davanje u zakup poslovnog prostora prikupljanjem pismenih ponuda putem javnog oglašavanja

Član 7

Odluku o davanju u zakup poslovnog prostora putem prikupljanja pismenih ponuda javnim oglašavanjem donosi Nadzorni odbor na predlog Komisije za poslovni prostor.

Član 8

Oglas za postupak prikupljanja pismenih ponuda objavljuje se u sredstvima javnog informisanja - "Somborskim novinama" i na internet stranici Zakupodavca i obavezno sadrži:

- podatke o JKP "PROSTOR" Sombor kao zakupodavcu,

- opis poslovnog prostora koji se daje u zakup (adresa i površina poslovnog prostora),

- rok trajanja zakupa,

- delatnosti koje se mogu obavljati u poslovnom prostoru,

- početni iznos mesečne zakupnine u dinarima bez pdv-a,

- visina i način polaganja depozita, odnosno visinu i vreme trajanja bankarske garancije,

- dokaz o uplati depozita,

- rok za povraćaj depozita,

- podatke o obaveznoj sadržini ponude i neophodnoj dokumentaciji koja se uz nju prilaže,

- vreme i mesto javnog otvaranja pisanih ponuda,

- način, mesto i vreme za dostavljanje ponuda,

- kriterijumi za izbor najpovoljnije ponude,

- način saopštavanja rezultata oglasa,

- datum i vreme razgledanja nepokretnosti,

- broj tekućeg računa na koji se uplaćuje depozit,

- naznaku da se u ponuda obavezno navede broj tekućeg računa na koji će se eventualno izvršiti povraćaj depozita,

- mesto i vreme uvida u dokumentaciju u vezi nepokretnosti koje se daje u zakup,

- odredbu da se neće razmatrati ponuda ponuđača za kojeg se utvrdi da mu je račun u blokadi duže od 30 dana u poslednjih 6 meseci od dana objavljivanja oglasa,

- odredba da se neće razmatrati ponuda ponuđača sa kojim je Grad ili Zakupodavac u sporu vezanim za zakup poslovnog prostora kao ni ponuda povezanih lica sa ponuđačem shodno odredbama Zakona o privrednim društvima,

- odredbu da se neće razmatrati ponuda učesnika na javnom oglasu koji ima dug po osnovu korišćenja poslovnog prostora ili je na drugi način kao zakupac prekršio odredbe ugovora o zakupu poslovnog prostora kao i za povezana lica sa ponuđačem shodno odredbama Zakona o privrednim društvima,

- odredbu da se nepotpune i neblagovremene ponude neće razmatrati, a potpune i blagovremene koje ne ispunjavaju konkursne uslove će se smatrati neprihvatljivim,

- odredbu da Zakupodavac zadržava pravo da poništi konkurs ili deo konkursa odnosno ne prihvati niti jednu ponudu i

- po potrebi i druge posebne uslove utvrđene odlukom Nadzornog odbora, a na predlog Komisije za poslovne prostore, vezanih za stepen opremljenosti poslovnog prostora, zonu u kojoj se nalazi i dr.

Član 9

Vrstu delatnosti koja će se obavljati u poslovnom prostoru određuje Nadzorni odbor, a na predlog Komisije za poslovni prostor u zavisnosti od lokacije na kojoj se poslovni prostor nalazi, stepena opremljenosti poslovnog prostora, potreba građana kao i urbanističkih i drugih uslova, a u skladu sa ovom Odlukom.

Član 10

Početni iznos mesečne zakupnine za zakup poslovnog prostora u postupku prikupljanja pisanih ponuda putem javnog oglašavanja, donosi Nadzorni odbor na predlog Komisije za poslovni prostor, a u skladu sa ovom Odlukom.

Član 11

Rok za podnošenje ponude na javni oglas u postupku prikupljanja pisanih ponuda putem javnog oglašavanja, ne može biti kraći od 8 dana od dana objavljivanja javnog oglasa.

Član 12

Visina depozita za učešće u postupku iznosi 3 početne mesečne zakupnine za poslovni prostor koji se daje u zakup.

Depozit se polaže na način utvrđen objavljenim oglasom.

Dokaz o uplaćenom depozitu dostavlja se najkasnije do roka određenog u oglasu.

Osim uplate depozita ponuđač može dostaviti bankarsku garanciju na iznos iz stava 1. ovog člana, i sa rokom važenja 120 dana, od dana otvaranja ponude.

Pisana ponuda za javni oglas za koji nije položen depozit odnosno bankarska garancija neće se razmatrati.

Ponuđačima čija pisana ponuda bude izabrana kao najpovoljnija bankarska garancija se vraća u momentu zaključenja Ugovora o zakupu poslovnog prostora.

Ponuđačima čija pisana ponuda bude izabrana kao najpovoljnija, položeni iznos depozita uračunava se kao deo unapred plaćene zakupnine, a nakon zaključenja Ugovora o zakupu poslovnog prostora.

Ponuđačima čija ponuda nije prihvaćena, depozit, odnosno bankarska garancija se vraća kada odluka Nadzornog odbora o dodeli poslovnog prostora u zakup postane konačna, a najduže 15 dana od dana otvaranja ponuda.

Član 13

Kriterijum za ocenjivanje najpovoljnije ponude je najviše ponuđena mesečna zakupnina po m2.

Član 14

Ponuda mora da sadrži podatke o podnosiocu i to za:

- fizička lica - ime i prezime, adresa, broj lične karte, jedinstveni matični broj građana,

- preduzetnike - ime i prezime preduzetnika, adresu, broj lične karte, jedinstveni matični broj građana, naziv radnje, matični broj,

- pravna lica - naziv i sedište, kopiju rešenja o upisu pravnog lica u registar kod nadležnog organa, kao i punomoć za lice koje zastupa podnosilac prijave,

- adresu poslovnog prostora za koji se podnosi prijava,

- delatnost koja će se obavljati u poslovnom prostoru (može biti samo delatnost koja je određena oglasom),

- iznos ponuđene mesečne zakupnine u dinarima bez pdv-a (koji ne može biti niži od početnog iznosa mesečne zakupnine bez pdv-a određene oglasom),

- izjavu da će poslovni prostor preuzeti u viđenom stanju,

- visina i način polaganja depozita,

- dokaz o uplati depozita i

- drugi elementi u skladu sa oglasom.

Član 15

Zainteresovani ponuđači, pisane ponude podnose u zatvorenim kovertama putem pisarnice Zakupodavca ili preporučenom poštom na adresu Zakupodavca sa naznakom: "ne otvarati - ponuda za javni oglas".

Neblagovremena ili nepotpuna ponuda se odbacuje.

Otvaranje ponuda je javno i sprovodi ga Komisija za poslovni prostor na mestu, u vreme i na način određen oglasom.

Postupak pribavljanja pisanih ponuda sprovešće se pod uslovom da se prijavi najmanje jedan učesnik koji je dostavio ispravnu dokumentaciju.

Komisija ѕa poslovne prostore razmatra prispele ponude bez prisustva ponuđača i drugih lica.

Član 16

U postupku otvaranja ponuda, Komisija za poslovni prostor konstatuje:

- broj podnetih ponuda,

- blagovremenost i potpunost ponuda,

- ponude koje se odbacuju,

- sadržinu svake blagovremene ponude,

- i druge značajne činjenice.

Član 17

Po otvaranju i konstatovanju činjenica iz prethodnog člana ove odluke, Komisija za poslovni prostor pristupa razmatranju prispelih ponuda i utvrđeno stanje se unosi u zapisnik.

Nakon razmatranja svih ponuda, Komisija za poslovni prostor utvrđuje najpovoljnijeg ponuđača.

Ukoliko u postupku prikupljanja pisanih ponuda javnim oglašavanjem stignu dve ili više ponuđača ponude sa istim iznosom zakupnine, Komisija će pozvati ponuđače koji su ponudili isti iznos zakupnine, da u roku od 3 dana od dana prijema poziva, dostave novu pismenu zatvorenu ponudu, sa uvećanim iznosom zakupnine u odnosu na prethodnu datu ponudu, a koje ponude će komisija otvoriti i utvrditi najpovoljnijeg ponuđača.

Ukoliko ponuđači iz prethodnog stava ovog člana u roku od 3 dana ne dostave novu ponudu, odnosno ako su ponuđači dostavili novu ponudu sa istovetnom zakupninom, Komisija za poslovni prostor zadržava pravo da izbor najpovoljnijeg ponuđača izvrši po slobodnom uverenju.

Ukoliko na javni oglas ne stigne ni jedna blagovremena ponuda, odnosno, ako ni jedan od učesnika na javnom oglasu ne ispunjava uslove iz javnog oglasa, Nadzorni odbor donosi odluku o raspisivanju novog javnog oglasa pod istim uslovima za ponuđače kao i u prvom postupku.

U slučaju kada se nepokretnost ne izda u zakup posle dva uzastopna sprovedena postupka javnog oglašavanja, početna visina zakupnine po kojoj se nepokretnost daje u zakup umanjiće se na 80% od početne visine mesečne zakupnine utvrđene u skladu sa ovom Odlukom.

U slučaju kada se nepokretnost u ponovljenom postupku javnog oglašavanja sa umanjenom početnom visinom zakupnine, na način i pod uslovima iz prethodno stava ovog člana, ne izda u zakup, visina zakupnine se umanjuje na 60% od početne visine mesečne zakupnine utvrđene u skladu sa ovom Odlukom, po kojoj ceni će se nastaviti sa javnim oglašavanjem.

Član 18

U postupku prikupljanja pisanih ponuda putem javnog oglašavanja Komisija za poslovni prostor vrši izbor najpovoljnijeg ponuđača.

Komisija za poslovni prostor je u obavezi da sve ponuđače obavesti o rezultatima postupka najkasnije u roku od 8 dana od dana otvaranja ponuda.

Svaki ponuđač ima pravo na prigovor u roku od 3 dana od dana prijema obaveštenja o rezultatima postupka.

O prigovoru odlučuje Nadzorni odbor.

Odluka Nadzornog odbora po prigovoru je konačna.

Odluka Nadzornog odbora o određivanju zakupca dostavlja se svim ponuđačima.

Član 19

Na osnovu konačne odluke o davanju poslovnog prostora u zakup, Komisija za poslovni prostor poziva izabranog učesnika na javnom oglasu da zaključi ugovor o zakupu poslovnog prostora u roku od 8 dana od dana dostavljanja konačne odluke.

Izabrani učesnik je dužan da u roku od 8 dana od dana dostavljanja poziva iz stava 1. ovog člana zaključi ugovor o zakupu poslovnog prostora.

Ukoliko izabrani učesnik na javnom oglasu ne zaključi ugovor o zakupu poslovnog prostora u roku iz stava 2. ovog člana, smatraće se da je odustao od ponude i gubi pravo na povraćaj depozita odnosno biće izvršeno aktiviranje bankarske garancije.

Ukoliko se u periodu od donošenja Odluke o davanju poslovnog prostora u zakup do zaključenja ugovora o zakupu poslovnog prostora utvrdi da je račun najpovoljnijeg ponuđača blokiran ili je ponuđač prestao da postoji, ponuđač gubi pravo na povraćaj depozita odnosno biće izvršeno aktiviranje bankarske garancije i s njim se ugovor o zakupu poslovnog prostora ne zaključuje.

U slučajevima iz stava 3. i 4. ovog člana, Ugovor o zakupu može da se zaključi sa sledećim najpovoljnijim ponuđačem.

Davanje u zakup poslovnog prostora putem javnog nadmetanja

Član 20

Odluka o davanju poslovnog prostora u zakup javnim nadmetanjem donosi Nadzorni odbor na predlog Komisije za poslovni prostor.

Javno nadmetanje će se održati najranije 8 dana od dana objavljivanja oglasa o javnom nadmetanju.

Član 21

Oglas o javnom nadmetanju za davanje poslovnog prostora u zakup objavljuje se u sredstvima javnog informisanja - "Somborskim novinama" i na internet stranici Zakupodavca i obavezno sadrži:

- podatke o JKP "PROSTOR" Sombor kao zakupodavcu,

- opis poslovnog prostora koji se daje u zakup (adresa i površina poslovnog prostora),

- dužinu trajanja zakupa,

- vrstu delatnosti koja se može obavljati,

- početni iznos mesečne zakupnine izražene u dinarima bez pdv-a,

- mesto i vreme održavanja javnog nadmetanja,

- visinu i vreme trajanja bankarske garancije,

- broj tekućeg računa na koji se uplaćuje depozit,

- naznaku da se u prijavi obavezno navede broj tekućeg računa na koji će se eventualno izvršiti povraćaj depozita,

- rok za uplatu depozita,

- rok za povraćaj depozita,

- mesto i vreme uvida u dokumentaciju u vezi nepokretnosti koje se daje u zakup,

- datum i vreme razgledanja nepokretnosti koja se daje u zakup,

- odredba da Zakupodavac zadržava pravo da poništi oglas ili deo oglasa odnosno ne prihvati ni jednu ponudu,

- obaveštenje o dokumentaciji koja se mora priložiti (fotokopija lične karte, overena punomoć za zastupanje, broj tekućeg računa, kontakt telefon i dr.),

- odredbu da se neće razmatrati ponuda ponuđača za kojeg se utvrdi da mu je račun u blokadi bio duže od 30 dana u poslednjih 6 meseci od dana objavljivanja oglasa,

- odredba da u postupku javnog nadmetanja ne može učestvovati pravno ili fizičko lice sa kojim je Grad ili Zakupodavac u sporu vezanom za zakup poslovnog prostora kao ni ponuda povezanih lica sa ponuđačem shodno odredbama Zakona o privrednim društvima,

- odredbu da u postupku javnog nadmetanja ne može učestvovati pravno ili fizičko lice koje ima dug po osnovu korišćenja poslovnog prostora ili je na drugi način kao zakupac prekršio odredbe ugovora o zakupu poslovnog prostora kao i za povezana lica sa ponuđačem, shodno odredbama Zakona o privrednim društvima.

Član 22

Na javnom nadmetanju imaju pravo da učestvuju sva fizička i pravna lica koja:

- uplate depozit i prilože dokaz o uplati ili prilože bankarsku garanciju

- prilože punomoć za zastupanje i

- ostalu traženu dokumentaciju iz oglasa.

Depozit iz stava 1. alineja 1. ovog člana iznosi 3 početne mesečne zakupnine za poslovni prostor koji se daje u zakup.

Osim uplate depozita ponuđač može dostaviti bankarsku garanciju na iznos iz stava 2 ovog člana, i sa rokom važenja 120 dana, od dana održavanja javnog nadmetanja.

Ukoliko ponuđač uplati depozit po isteku roka iz oglasa, odnosno ne dostavi bankarsku garanciju, neće moći da učestvuje u postupku javnog nadmetanja, a iznos depozita odnosno bankarska garancija se vraća u roku od 8 dana od dana održavanja javnog nadmetanja.

Član 23

Predmet javnog nadmetanja je iznos mesečne zakupnine izražen u dinarima bez uračunatog pdv.

Javno nadmetanje sprovodi Komisija za poslovni prostor.

Javno nadmetanje otvara predsednik Komisije za poslovni prostor koji čita tekst javnog oglasa i poziva prisutne da prilože dokaz o uplati depozita, odnosno bankarsku garanciju, ličnu kartu ako je ponuđač fizičko lice ili overenu punomoć za zastupanje pravnih ili fizičkih lica.

Komisija za poslovna prostor utvrđuje koja lica ispunjavaju uslove za učestvovanje na javnom nadmetanju.

Nakon utvrđivanja uslova iz prethodnog stava ovog člana, pristupa se javnom nadmetanju tako što učesnici daju svoje ponude.

Učesnik javnog nadmetanja dužan je da jasno i glasno kaže koji iznos nudi u ime kog ponuđača.

Komisija za poslovni prostor se stara o toku javnog nadmetanja i dužna je da isključi iz javnog nadmetanja učesnika koji i posle opomene ometa i onemogućava javno nadmetanje.

Predsednik Komisije za poslovni prostor pita 3 puta da li neko daje više od najvećeg prethodno ponuđenog iznosa i posle trećeg poziva utvrđuje koji je najveći iznos ponuđen i ime tog ponuđača.

O javnom nadmetanju vodi se zapisnik koji potpisuju predsednik i članovi Komisije za poslovni prostor.

Član 24

Komisija za poslovni prostor donosi odluku o najpovoljnijem ponuđaču i usmeno je objavljuje nakon završenog javnog nadmetanja.

Učesnik javnog nadmetanja ima pravo da podnese prigovor Nadzornom odboru na rezultat javnog nadmetanja.

Rok za podnošenje prigovora je 3 dana od dana održavanja javnog nadmetanja.

U slučaju prigovora iz stava 2. ovog člana, depozit odnosno bankarska garancija. se vraća kada odluka Nadzornog odbora o dodeli poslovnog prostora u zakup postane konačna.

O prigovoru odlučuje Nadzorni odbor.

Odluka Nadzornog odbora po prigovoru je konačna.

Odluka Nadzornog odbora o određivanju zakupca dostavlja se svim ponuđačima.

Zakupodavac je dužan da izvrši povrat depozita, odnosno bankarska garancija, ponuđaču čija ponuda nije izabrana kao najpovoljnija u roku od 3 dana od dana konačnosti odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Član 25

Najpovoljniji ponuđač je dužan da u roku 3 dana od dana konačnosti odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača uplati razliku iznosa depozita i iznosa postignutog na javnom nadmetanju i u dodatnom roku od 5 dana zaključi Ugovor o zakupu poslovnog prostora.

Najpovoljniji ponuđač koji je u postupku javnog nadmetanja dostavio bankarsku garanciju, dužan je da zaključi Ugovor o zakupu u roku od 5 dana od dana konačnosti odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Najpovoljniji ponuđač koji je u postupku javnog nadmetanja dostavio bankarsku garanciju, bankarska garancija se vraća u momentu zaključenja Ugovora o zakupu poslovnog prostora.

Učesnik na javnom nadmetanju čija je ponuda prihvaćena, gubi pravo na povraćaj depozita, ako u rokovima iz prethodnog stava ovog člana ne izvrši uplatu razlike i ne zaključi Ugovor o zakupu poslovnog prostora.

Ukoliko se u periodu od donošenja Odluke o davanju poslovnog prostora u zakup do zaključenja Ugovora o zakupu poslovnog prostora, utvrdi da je račun najpovoljnijeg ponuđača blokiran ili je isti prestao da postoji, ponuđač gubi pravo na povraćaj depozita, odnosno aktivira se bankarska garancija i sa njim se Ugovor o zakupu poslovnog prostora ne zaključuje.

U slučajevima iz stava 2.i 3. ovog člana ugovor o zakupu može da se zaključi sa sledećim najpovoljnijim ponuđačem.

Ukoliko se poslovni prostor ne izda u zakup u postupku javnog nadmetanja, Nadzorni odbor donosi odluku o raspisivanju novog oglasa za javno nadmetanje pod istim uslovima za ponuđače kao i u prvom postupku.

U slučaju kada se nepokretnost ne izda u zakup posle dva uzastopna sprovedena postupka javnog nadmetanja, početna visina zakupnine po kojoj se nepokretnost daje u zakup umanjiće se na 80% od početne visine mesečne zakupnine utvrđene u skladu sa ovom Odlukom.

U slučaju kada se nepokretnost u ponovljenom postupku javnog nadmetanja sa umanjenom početnom visinom zakupnine, na način i pod uslovima iz prethodno stava ovog člana, ne izda u zakup, visina zakupnine se umanjuje na 60% od početne visine mesečne zakupnine utvrđene u skladu sa ovom Odlukom, po kojoj ceni će se nastaviti sa javnim nadmetanjem.

Član 26

Postupak javnog nadmetanja smatra se uspelim i u slučaju dostavljanja jedne ispravne prijave za učešće kojom se podnosilac prijave registruje i prisustvuje javnom nadmetanju i proglašava zakupcem, ako prihvati početnu visinu mesečne zakupnine po kojoj se nepokretnost može dati u zakup.

Ukoliko podnosilac prijave ne prihvati početnu visinu mesečne zakupnine, gubi pravo na povraćaj depozita odnosno aktivira mu se bankarska garancija.

Član 27

Davanje u zakup poslovnog prostora u postupku neposredne pogodbe

Postupak davanja u zakup putem neposredne pogodbe pokreće se na zahtev zainteresovanog lica u slučajevima:

- kada zakup traže Ambasade stranih država u Republici Srbiji, kao i trgovinska i vojna predstavništva i druge organizacije pri diplomatsko - konzulatnim predstavništvima u Republici Srbiji, po uslovima reciprociteta, međunarodne organizacije za pomoć i saradnju sa zemljama Evropske, međunarodne humanitarne organizacije u cilju obezbeđenja uslova za smeštaj i rad u Republici Srbiji, kao i domaće humanitarne organizacije, političke stranke, organizacije i udruženja građana za oblasti zdravstva, nauke, kulture, prosvete, sporta, socijalne i dečije zaštite, pod uslovima da taj prostor ne koriste za ostvarivanje prihoda, agencije direkcije i druge službe i organizacije čiji je osnivač nosilac prava javne svojine, a za koje osnovačkim aktom nije utvrđena obaveza tih nosilaca da im obezbede poslovni prostor za rad,

- kada zakupac prestane da obavlja svoju delatnost (usled teške bolesti, odlaska u penziju, smrti i dr.), a dodelu u zakup traži član porodičnog domaćinstva zakupca (bračni drug, dete, roditelj) pod uslovom da nastavi sa obavljanjem iste delatnosti,

- kada zakupac - pravno lice, traži određivanje za zakupca drugo pravno lice čiji je osnivač ili kada zakupac - pravno lice traži određivanje za zakupca drugo pravno lice, a oba pravna lica imaju istog osnivača, odnosno kada je kod zakupca - pravnog lica došlo do određenih statusnih, organizacionih promena,

- kada zakupac - fizičko lice traže određivanje za zakupca pravno lice čiji je osnivač,

- kada zakupac koji je uredno izmirio obavezu plaćanja zakupnine traži produženje ugovora o zakupu zaključenog na određeno vreme, najranije 3 meseca a najkasnije mesec dana pre isteka ugovora o zakupu, s tim da se ova mogućnost može koristiti sve dok zakupac uredno izmiruje svoje obaveze po osnovu zakupa i troškova korišćenja poslovnog prostora, a na rok iz člana 29. ove odluke,

- kada se poslovni prostor daje za potrebe održavanje sportskih, kulturnih, sajamskih, naučnih i drugih sličnih potreba na period do 30 dana,

- kada se nepokretnost ne izda u zakup i posle sprovedenih četiri i više postupaka javnog oglašavanja, ali ne ispod 50% od tržišne visine zakupnine utvrđenom ovom Odlukom za tu nepokretnost, čiji iznos umanjenja utvrđuje Nadzorni odbor uz prethodnu saglasnost Gradskog veća, s tim što u tom slučaju rok trajanja zakupa ne može biti duži od 3 godine,

- kada zakupac traži određivanje za zakupca drugo lice pod uslovom da ono, nakon donošenja odluke o davanju u zakup poslovnog prostora i pre zaključenja ugovora o zakupu poslovnog prostora, izmiri celokupan dug zakupca nastao usled neplaćanja zakupnine ili zaključi sporazum o plaćanju duga na rate istog, kao i da izmiri troškove korišćenja zakupljenog poslovnog prostora, a do isteka osnovnog ugovora,

- kada zaključenje ugovora o zakupu traži vlasnik stana ili zakupac stana gde je garaža sastavni deo stana i sa stanom čini jednu celinu, odnosno ima vertikalnu komunikaciju sa stanom,

- kada pravno lice podnese zahtev za zaključenje ugovora, a po osnovu preuzimanja duga od prethodnog zakupca kome je prestao ugovor o zakupu po osnovu raskida istog zbog neplaćanja zakupnine iz člana 41. Ove odluke, s tim da se on mora odnositi na minimalno 6 dospelih mesečnih zakupnina, a maksimalno na broj mesečnih rata koji reguliše potraživanja zakupnine sa rokom zastarelosti predviđeni Zakonom o obligacionim odnosima.

Pod urednim izmirenjem obaveze plaćanja zakupnine iz prethodnog stava, alineja 5, smatra se da zakupac, ni u jednom momentu u toku trajanja Ugovora o zakupu poslovnog prostora, nije bio u docnji duže od 60 dana od dana valute plaćanja fakture za zakup poslovnog prostora.

Član 28

Nadzorni odbor može doneti odluku po kojoj izdaje poslovni prostor u zakup na period od 2 godine neposrednom pogodbom, kada se poslovni prostor daje u zakup za kulturne, naučne, obrazovne, socijalne, zdravstvene i humanitarne namene kao i političkim strankama i drugim političkim organizacijama, udruženjima, društvima, klubovima kao i u drugim slučajevima od interesa za Grad, pod uslovim da se taj prostor ne koriste za ostvarivanje prihoda.

Agencijama, direkcijama, službama i drugim organizacijama čiji je osnivač nosilac prava javne svojine, može se dati u zakup poslovni prostor, radi obavljanja poslova iz njihovog delokruga rada, na osnovu obrazložene odluke nadležnog organa nosioca prava javne svojine, uz obavezu plaćanja zakupnine u visini od 30% a najviše do 50% od procenjene tržišne visine zakupnine.

Zakupci iz stava 1. ovog člana, dužni su da snose troškove tekućeg ulaganja u poslovni prostor kao i da uredno plaćaju troškove utrošene električne energije, vode, grejanja, odnošenja smeća i dr.

III UGOVOR O ZAKUPU POSLOVNOG PROSTORA

Član 29

Ugovor o zakupu poslovnog prostora zaključuje se na određeno vreme, po pravilu na period od 5 godina.

Ugovor o zakupu poslovnog prostora za zakupce iz člana 27. stava 1. alineja 1 ove Odluke se zaključuje na period od 2 godine.

Ugovor o zakupu poslovnog prostora za koji je pred nadležnim organom pokrenut postupak za vraćanje oduzete imovine, a na osnovu podataka dostavljenih od strane Javnog pravobranilaštva, zaključuje se na period do donošenja pravnosnažnog rešenja u postupku, a najduže na godinu dana.

Ugovor o zakupu može da se zaključi i na duži vremenski period, na osnovu odluke Nadzornog odbora, a uz prethodnu saglasnost Gradskog Veća, sa zakupcima koji obavljaju delatnost od izuzetnog značaja za Grad, kada budući zakupac ulaže sopstvena sredstva u izgradnju ili u radove na objektu Zakupodavca koji imaju karakter investicionog ulaganja, a u skladu sa članom 37. stav 8 ove odluke.

Ugovor o zakupu poslovnog prostora potpisuje direktor Zakupodavca.

Član 30

Prilikom zaključenja ugovora o zakupu poslovnog prostora, zakupac je u obavezi da položi sredstva obezbeđenja po izboru Zakupodavca i to:

- bankarsku garancija,

- hipoteku na nepokretnost,

- 4 sopstvene menice ili 4 menice avalirane od drugog pravnog lica,

- 4 lične menice ili

- drugo sredstvo obezbeđenja plaćanja u skladu sa propisima kojim se uređuje finansijsko poslovanje.

Zakupodavac će aktivirati sredstva obezbeđenja u slučaju neplaćanja 3 uzastopne mesečne zakupnine ili režijskih troškova za korišćenje predmetnog poslovnog prostora.

Položena sredstva obezbeđenja vraćaju se zakupcu po prestanku Ugovora o zakupu ukoliko Zakupac nema neizmerenih obaveza prema Zakupodavcu po osnovu zakupa i ostalih troškova korišćenja poslovnog prostora.

Član 31

Zakupac ne može da menja niti da proširuje delatnost koju obavlja u poslovnom prostoru, bez saglasnosti zakupodavca.

Član 32

Zakupac ne može zakupljeni poslovni prostor ili njegov deo dati u podzakup.

Obaveze zakupca

Član 33

Zakupac je u obavezi da:

- koristi poslovni prostor u skladu sa ugovorom,

- redovno izmiruje zakupninu u rokovima i na način određen ugovorom o zakupu,

- sprovede obavezne mere protivpožarne zaštite u skladu sa propisima,

- redovno izmiruje troškove korišćenja poslovnog prostora (el. energije, voda, grejanje, telefona i dr.),

- redovno održava poslovni prostor,

- omogući Zakupodavcu kontrolu korišćenja poslovnog prostora i

- poslovni prostor po isteku zakupa isprazni od lica i stvari i u ispravnom i funkcionalnom stanju vrati zakupodavcu.

Obaveze plaćanja zakupnine i troškova vezanih za korišćenje poslovnog prostora započinju danom stupanja u posed poslovnog prostora, a najduže 10 dana od dana potpisivanja ugovora.

Član 34

Režijske troškove, za poslovne prostore koji nemaju zasebne merače za utrošak električne energije, vode, grejanja, gasa i drugo, zakupci snose srazmerno površini korišćenog poslovnog prostora.

Tekuće ulaganje u poslovni prostor

Član 35

Zakupac je dužan da za vreme trajanja zakupnog odnosa vrši tekuće ulaganje u poslovni prostor.

Pod tekućim ulaganjem u smislu ove Odluke podrazumeva izvođenje radova koji se preduzimaju radi sprečavanja oštećenja koja nastaju upotrebom objekta ili otklanjanje nastalih oštećenja čime se obezbeđuje održavanje objekta na zadovoljavajućem nivou upotrebljivosti.

Troškovi privođenja poslovnog prostora nameni

Član 36

Zakupac ne može da vrši adaptaciju poslovnog prostora bez prethodne saglasnosti Zakupodavca.

Svi troškovi adaptacije zakupljenog poslovnog prostora izvršeni u skladu sa stavom 1. ovog člana padaju na teret Zakupca.

Investiciono ulaganje

Član 37

Nadzorni odbor može po zahtevu zakupca, uz prethodnu saglasnost Gradskog Veća, odobriti izvođenje radova koji imaju karakter investicionog ulaganja na zakupljenoj nepokretnosti prema uobičajenim standardima i važećim propisima u oblasti građevinarstva i Pravilnikom koji donosi Nadzorni odbor, a na predlog Komisije za investiciono ulaganje u poslovni prostor.

Rešenje kojim se odobrava izvođenje radova na investicionom ulaganju u poslovni prostor sa potrebnom tehničkom dokumentacijom u skladu sa Zakonom i podzakonskim propisima kojima je regulisana izgradnja objekta, obezbeđuje Zakupodavac o trošku zakupca.

Izvođenje radova u skladu sa rešenjem iz stava 3. ovog člana obezbeđuje Zakupac o svom trošku.

Zakupac je u obavezi da se tokom izvođenja radova na investicionom ulaganju poslovnog prostora, pridržava odobrenih radova, kao i da u slučaju odstupanja od odobrenih radova na investicionom ulaganju u poslovni prostor u svakom pojedinačnom slučaju od zakupodavca traži odobrenje za izvođenje istih.

Troškovi radova za investiciono ulaganje izvršeno suprotno stavu 5. ovog člana, kao i troškovi radova čija visina prevazilazi uobičajene standarde za tu vrstu radova, neće se priznati zakupcu.

Nakon izvođenja radova uz saglasnost Zakupodavca na način i u postupku opisanom u ovom članu, Zakupac je u obavezi da Zakupodavcu podnese zahtev za priznavanje troškova investicionog ulaganja u poslovni prostor, uz koji se kao dokaz dostavljaju računi s dokazom o plaćanju istih(virman, gotovinski račun sa fiskalnim isečkom i dr.), s tim da iznos uloženih sredstava mora biti verifikovan od strane Komisije za investicione radove koja će proceniti vrednost, kvalitet i standard izvedenih radova i ukupnog stanja poslovnog prostora, u odnosu na izveštaj o postojećem stanju, opis, predmer i predračun planiranih radova odobrenih od strane Zakupodavca.

Zakupac koji je uz saglasnost Zakupodavca u investiciono ulaganje u poslovni prostor, u smislu ovog člana, uložio sopstvena sredstva, ima pravo na umanjenje zakupnine u iznosu od 50% od mesečne zakupnine, za period koji odgovara visini uloženih sredstava, s tim da dužina zakupa ne može preći rok od 15 godina, s tim da se u ovom slučaju produženi rok od 15 godina računa od dana sklapanja osnovnog Ugovora.

Izuzetno, od stava 7. ovog člana, uz saglasnost Gradskog Veća na osnovu posebno obrazložene odluke, iznos zakupnine može biti umanjen i za veći procenat.

Ukoliko zakupac jednostrano otkaže ugovor o zakupu poslovnog prostora kao i kada zakupodavac da jednostrani raskid ugovora u slučajevima iz člana 41. stav 1. alineje 1 - 10 ove Odluke, a pre isteka perioda za koji je određeno umanjenje zakupnine priznatog iznosa uloženih sredstava, zakupac gubi pravo na naplatu preostalog dela priznatog iznosa.

Po osnovu izvršenog investicionog ulaganja Zakupac ne može steći pravo susvojine ili pravo svojine na poslovnom prostoru.

Zakupodavac poslovnog prostora za koji je pokrenut postupak za povraćaj imovine nema pravo na investiciono ulaganje.

Osnov prestanka ugovora o zakupu

Član 38

Zakup poslovnog prostora prestaje:

- protekom roka na koji je poslovni prostor dat u zakup,

- sporazumom Zakupodavca i Zakupca,

- jednostranim raskidom ugovora,

- jednostranim otkazom ugovora,

- usled prestanka postojanja Zakupca, odnosno smrću zakupca.

Član 39

Zakup poslovnog prostora prestaje protekom vremena na koje je poslovni prostor dat u zakup.

Ukoliko je zakupac poslovnog prostora zainteresovan da nastavi sa zakupom predmetnog poslovnog prostora, može najranije 3 meseca, a najkasnije mesec dana pre isteka ugovora o zakupu poslovnog prostora podneti zahtev Zakupodavcu za produženje Ugovora o zakupu poslovnog prostora zakupa.

O zahtevu odlučuje Nadzorni odbor u skladu sa članom 27. stav 1. alineja 5 ove Odluke.

Sporazumni prestanak zakupa

Član 40

Zakup poslovnog prostora može prestati sporazumom Zakupodavca i zakupca.

Sporazum o prestanku Ugovora o zakupu poslovnog prostora u ime Zakupodavca potpisuje direktor Zakupodavca.

Sporazumom iz stava 2. ovog člana uređuju se međusobni odnosi Zakupodavca i zakupca u pogledu prava i obaveza nastalih iz zakupnog odnosa.

Raskid ugovora o zakupu

Član 41

Zakup poslovnog prostora može prestati jednostranim raskidom ugovora od strane Zakupodavca u sledećim slučajevima:

- ako Zakupac dopuni ili promeni namenu poslovnog prostora bez prethodne saglasnosti Zakupodavca,

- ako Zakupac zakupljeni poslovni prostor delimično ili u celini izda u podzakup bilo faktički ili Ugovorom o zakupu poslovnog prostora,

- ako Zakupac ne plati zakupninu ni u roku od 15 dana od dana kada ga je zakupodavac pismeno pozvao na plaćanje i nakon dodatnog roka od 30 dana u kojem je pokušana naplata putem sredstva obezbeđenja,

- ako Zakupac ne snosi troškove tekućeg ulaganja, odnosno ne plaća uredno troškove vezane za korišćenje poslovnog prostora,

- ako Zakupac izvrši investiciono ulaganje u poslovni prostor bez prethodne saglasnosti zakupodavca,

- ako Zakupac izvede određene radove u cilju uređenja enterijera bez prethodne saglasnosti zakupodavca,

- ako Zakupac u poslovnom prostoru ne obavlja, bez opravdanog razloga, delatnost duže od mesec dana,

- ako Zakupac izgubi pravo na obavljanje poslovne delatnosti na osnovu rešenja nadležnog organa,

- ako Zakupac ne dostavi zakupodavcu dodatna sredstva obezbeđenja u roku od 15 dana prijema poziva za dostavu dodatnih sredstava obezbeđenja,

- ako se Zakupac ne pridržava Odluke o komunalnom redu i drugih Odluka nadležnih organa Grada u delu koji se odnosi na korišćenje poslovnog prostora,

- ako Zakupac ne omogući pristup Komisiji za poslovni prostor Zakupodavca radi kontrole korišćenja poslovnog prostora,

- ukoliko zakupac u roku od 30 dana od dana zaključenja Ugovora o zakupu poslovnog prostora ne počne da koristi poslovni prostor,

- ukoliko je poslovni prostor potreban Gradu za druge namene i

- u drugim slučajevima utvrđenim ugovorom o zakupu.

Ukoliko Zakupac u roku od 5 dana do prijemu Odluke o raskidu ugovora o zakupu poslovnog prostora izmiri obaveze iz ovog člana stav 1. alineje 3, 4, 9. Zakupodavac može da povuče Odluku o raskidu ugovora o zakupu.

Otkaz ugovora o zakupu

Član 42

Zakupac može otkazati ugovor o zakupu poslovnog prostora kada ne želi dalje da koristi poslovni prostor.

Otkazni rok je 30 dana i teče od dana prijema pismenog otkaza.

Ukoliko posle izjavljenog raskida, otkaza ugovora o zakupu ili prestanka zakupa po bilo kom osnovu, zakupac ne preda poslovni prostor prazan od lica i stvari, dužan je da za svo vreme posedovanja istog plaća mesečnu zakupninu uvećanu za 3 puta.

Povrat poslovnog prostora

Član 43

Po prestanku Ugovora o zakupu poslovnog prostora Zakupac je dužan da poslovni prostor vrati u stanje u kojem ga je primio, izuzev kada je uz saglasnost Zakupodavca izvršeno investiciono ulaganje u poslovni prostor. U ovom slučaju Zakupac je dužan da poslovni prostor vrati u stanje konstatovano u zapisniku potpisanom od strane Komisije za poslovni prostor i zapisnika o izvršenom investicionom ulaganju.

Kada su izvršeni radovi u cilju uređenja enterijera Zakupodavac može zahtevati da se poslovni prostor vrati u stanje u kojem ga je Zakupac primio.

Na zahtev Zakupca, kada su izvršeni radovi u cilju uređenja enterijera iz prethodnog stava ovog člana Odluke, Komisija za poslovni prostor može preuzeti poslovni prostor i u zatečenom stanju bez bilo kakve naknade Zakupcu.

Preuzimanje u posed poslovnog prostora od Zakupca vrši Komisija za poslovne prostore.

O preuzimanju poslovnog prostora sačinjava se zapisnik u kojem se konstatuje stanje poslovnog prostora i podaci vezani za obračun troškova poslovnog prostora (stanje brojila i sl.).

Član 44

Po prestanku zakupa poslovnog prostora, Zakupac je dužan da izmiri sve obaveze po osnovu zakupa poslovnog prostora, a poslovni prostor u roku od 10 dana, u stanju iz člana 43. stav 1 - 3, prazan od lica i stvari u ispravnom i funkcionalnom stanju, preda Zakupodavcu odnosno Komisiji za poslovne prostore.

IV ZAKUPNINA

Član 45

Visina zakupnine zavisi od zone u kojoj se poslovni prostor nalazi, od delatnosti koja se u poslovnom prostoru obavlja, kao i od površine poslovnog prostora.

Visina zakupnine utvrđuje se u mesečnom iznosu, prema m2 poslovnog prostora, množenjem koeficijenta delatnosti i koeficijenta zone sa vrednošću boda.

Osnovna formula za izračunavanje cene mesečnog zakupa poslovnog prostora bez umanjenja glasi: Koeficijent delatnosti (tab. br. 1) x koeficijent zone (tab. br. 2) x vrednost boda x površina poslovnog prostora (u m2) = cena mesečnog zakupa.

Vrednost boda utvrđuje Nadzorni odbor uz saglasnost Gradskog veća i iskazuje se u dinarima bez uračunatog pdv-a.

Zakupcima se izdaje profaktura sa valutom plaćanja, najkasnije do 15-og u mesecu za tekući mesec.

Zakupcima se izdaje faktura sa valutom plaćanja najkasnije do 10-tog u mesecu za prethodni mesec.

Uplatom zakupa po profakturi na način iz stava 5. ovog člana, Zakupcu se izdaje faktura iz stava 6. ovog člana umanjena shodno članu 51. ove Odluke. Zakupci koji ne plate zakupninu po profakturi iz stava 5. ovog člana, nemaju pravo na umanjenje zakupnine iz člana 51. ove Odluke.

Izuzetno zakupnina se može plaćati unapred za određeni vremenski period.

U slučaju docnje zakupca u plaćanju zakupnine, zakupnina se obračunava i plaća po cenovniku koji važi na dan plaćanja.

Zakupac se obavezuje da plaća porez u skladu sa zakonom.

U slučaju promene vrednosti boda u toku zakupa, visina zakupnine se menja bez zaključenja aneksa ugovora.

Obaveštenje o promeni visine zakupnine shodno stavu 11. ovog člana, Zakupcu se dostavlja uz mesečnu fakturu za zakup poslovnog prostora.

Visina mesečne zakupnine može se i drugačije odrediti, o čemu odlučuje Nadzorni odbor uz prethodnu saglasnost Gradskog veća.

Član 46

Na teritoriji Grada Sombora i naseljenih mesta utvrđuju se sledeće zone:

Zone na teritoriji grada Sombora

EKSTRA A ZONA U SOMBORU koju čine sledeće ulice:

Kralja Petra I, Laze Kostića - od Kralja Petra I do Dositejeve, Pariska, Trg Svetog Đorđa, Trg Svetog trojstva i Trg Slobode.

EKSTRA B ZONA U SOMBORU koju čine sledeće ulice:

Zmaj Jovina, Laze Kostića - od Dositejeve do Trga Republike, Pijaca u lancima i Trg cara Lazara.

EKSTRA C ZONA U SOMBORU koju čine sledeće ulice:

Avrama Mrazovića, Vasilija Kovačića, Veljka Petrovića, Venac Vojvode Živojina Mišića, Venac Vojvode Petra Bojovića, Venac Vojvode Radomira Putnika, Venac Vojvode Stepe Stepanovića, Vidovdanski trg, Dositejeva, Zlatne grede, Koste Trifkovića, Mirna, Nikole Vukićevića, Njegoševa, Pece Petrovića, Trg Republike i Čitaonička.

I ZONA U SOMBORU koju čine sledeće ulice:

21. Oktobra, 8. marta, VI ličke divizije, XII Vojvođanske udarne brigade - od Venca Vojvode Radomira Putnika do Vlade Ćetkovića, Alekse Dundića, Alekse Šantića, Apatinski put - od Venca Vojvode Petra Bojovića do Maksima Gorkog, Arsenija Čarnojevića, Bala Ištvana, Batinska - od Venca Vojvode Radomira Putnika do Monoštorske, Belog Goluba, Benje Antala, Beogradska - od 21. Oktobra do Ivana Gundulića, Blagojevićeva - od Venca Vojvode Živojina Mišića do Ivana Gundulića, Bore Stankovića, Branislava Nušića, Branka Radičevića - od Venca Vojvode Živojina Mišića do Ivana Gundulića, Valjevska, Vere Gucunje - od Venca Vojvode Živojina Mišića do Ivana Gundulića, Višnjićeva, Vlade Ćetkovića, Vladike Nikolaja, Vojvođanska - od Venca Vojvode Radomira Putnika do Solunskih boraca, Vojnička, Vujadina Sekulića, Gruje Dedića, Dr Đorđa Lazića, Đure Jakšića - od Vojvođanske do Monoštorske, Ernesta Kiša, Žarka Zrenjanina, Ivana Gorana Kovačića, Ivana Gundulića, Ivana Kosančića, Ivana Parčetića, Ivana Cankara, JNA, Jovana Cvijića, Josipa Kozarca, Josipa Pančića, Kanarinska, Kneza Miloša, Konjovićeva - od Venca Vojvode Radomira Putnika do Josipa Kozarca, Kosovska - od Venca Vojvode Živojina Mišića do Ivana Gundulića, Kratka, Marije Bursać, Matije Gupca - od Apatinskog puta do Nike Maksimovića, Milete Protića, Miloša Obilića - od Konjovićeve do Hajduk Veljka, Mite Popovića, Monoštorska - od Batinske do Đure Jakšića, Nike Maksimovića, Petra Drapšina, Podgorička, Požarevačka, Prvomajski bulevar, Prote Mateje Nenadovića, Rade Drakulića, Rade Končara, Radišićeva - od Venca Vojvode Radomira Putnika do Ivana Kosančića, Samka Radosavljevića, Svetozara Miletića - od Venca Vojvode Radomira Putnika do Josipa Kozarca, Slaviše Vajnera Čiče, Sonćanski put - od Kneza Miloša do Prvomajskog bulevara, Sonje Marinković, Sportska, Stanka Opsenice, Staparski put - od Venca Vojvode Stepe Stepanovića do Milete Protića, Stevana Semze, Subotička, Suvajska, Toze Markovića, Filipa Kljajića - od 21. Oktobra - do Prizrenske, Franje Račkog, Fruškogorska, Cara Dušana i Štrosmajerova.

• II ZONA U SOMBORU koju čine sledeće ulice:

XII Vojvođanske udarne brigade - od Vlade Ćetkovića do Solunskih boraca, Ambrozija Šarčevića - od Sonćanskog puta do Maksima Gorkog, Apatinski put - od Maksima Gorkog do kanala Mostonge, Augusta Cesarca - od Božidara Adžije do Maksima Gorkog, Banatska, Batinska - od Monoštorske do XII Vojvođanske udarne brigade, Bačvanska, Beogradska - od Ivana Gundulića do Vuka Karadžića, Blagojevićeva - od Ivana Gundulića do Vuka Karadžića, Božidara Adžije, Branka Radičevića - od Ivana Gundulića do Vuka Karadžića, Braće Đulinac, Vase Stajića, Vere Gucunje - od Ivana Gundulića do Vuka Karadžića, Vinogradska, Vojvođanska - od Solunskih boraca do Josifa Marinkovića, Vuka Karadžića, Dubrovačka - od Prvomajskog bulevara do Maksima Gorkog, Duje Markovića, Dušana Staničkova - od Sonćanskog puta do Maksima Gorkog, Đure Jakšića - od Monoštorske do Nikole Tesle, Ivana Milutinovića, Ilije Birčanina - od Sonćanskog puta do Maksima Gorkog, Jadranska, Janka Veselinovića, Jaše Ignjatovića, Jožefa Flosbergera, Jorgovanska - od Kneza Miloša do Maksima Gorkog, Jug Bogdana, Kamenka Gagrčina, Kapetanova, Karađorđeva, Konjovićeva - od Josipa Kozarca do Braće Miladinov, Kosovska - od Ivana Gundulića do Vuka Karadžića, Maksima Gorkog, Marka Kraljevića, Matije Gupca - od Nike Maksimovića do XII Vojvođanske udarne brigade, Milana Toplice, Miloša Obilića - od Hajduk Veljka do Vuka Karadžića, Milutina Bojića, Mihajla Pupina, Monoštorska - od Đure Jakšića do Sime Matavulja, Mostarska, Nike Maksimovića, Nikole Tesle - od Batinske do Solunskih boraca, Ognjena Price - od Beogradske do Svetog Save, Otona Župančića, Partizanska, Petra Kočića, Petra Preradovića, Pinkijeva - od Mihajla Pupina do Solunskih boraca, Radišićeva - od Ivana Kosančića do Karađorđeve, Radnička, Save Kovačevića, Svetog Save, Svetozara Miletića - od Josipa Kozarca do Braće Miladinov, Sinđelićeva - od Vere Gucunje do Vuka Karadžića, Skopljanska, Slavujev venac, Slobodana Macure, Solunskih boraca, Sremska, Staparski put od Milete Protića, Sterijina, Tanaska Rajića, Filipa Kljajića od Prizrenske, Hajduk Veljka, Školska.

III ZONA U SOMBORU koju čine sledeće ulice:

22. decembra, XII Vojvođanske udarne brigade - od Solunskih boraca do Bezdanskog puta, Avgusta Cesarca - od Maksima Gorkog do Dalmatinske, Avgusta Šenoe, Adi Endrea, Ambrozija Šarčevića - od Maksima Gorkog do Đure Daničića, Banijska, Blagoja Parovića, Blagojevićeva - od Vuka Karadžića do Svetog Stefana Arhiđakona, Blaška Markovića, Boračka, Branka Radičevića - od Vuka Karadžića do Vojislava Ilića, Braće Ribnikar, Vase Pelagića, Veljka Mićunovića, Veljka Čubrilovića, Vere Gucunje - od Vuka Karadžića do Vojislava Ilića, Vladimira Nazora, Vojislava Bakića, Vojislava Ilića, Vukice Mitrović, Gavrila Principa, Georgi Dimitrova, Dalmatinska, Dinarska, Dr Radivoja Simonovića, Dr Ružice Rip, Dubrovačka - od Maksima Gorkog do Dalmatinske, Dunavska, Dušana Mudraka, Dušana Staničkova - od Maksima Gorkog do Đure Daničića, Duška Radovića, Đorđa Brkića, Đure Daničića, Đure Salaja, Željeznička, Žikice Jovanovića Španca, Zanatska, Ivana Antunovića, Ivana Mažuranića, Ive Andrića, Ive Lole Ribara, Igmanska, Ilije Birčanina - od Maksima Gorkog do Apatinskog puta, Ilije Garašanina, Indire Gandi, Industrijska zona i sve obilaznice oko gradskog područja, Isidore Sekulić, Jasna poljana, Jovana Dučića, Jovana Popovića, Jovana Skerlića, Jorgovanska - od Maksima Gorkog do kraja Jorgovanske ulice, Josićki put - od 8. Marta do Nikolaja Šimića, Juhas Šandora, Lipov lad, Lovačka, Majora Gavrilovića, Majora Ilića Bajke, Majora Tepića, Mala, Meše Selimović, Miladina i Nikole Kunića, Milke Grgurov, Miloša Obilića - od Vuka Karadžića do Čonopljanskog puta, Miloša Crnjanskog, Milutina Radakovića Miće, Mite Vasiljevića, Mite Kalića, Mite Petrovića, Mite Cenića, Moskovska, Neznanog junaka, Nike Grujića, Nikolaja Šimića, Nikole Pašića, Nikole Tesle - od Solunskih boraca do kraja ulice Nikole Tesle, Nova, Ognjena Price - od Svetog Save do Radivoja Ćirpanova, Omladinska, Panonska, Pere Segedinca, Petra Despotovića, Pinkijeva - od Solunskih boraca do Sime Matavulja, Platona Atanackovića, Prizrenska, Radivoja Ćirpanova, Roze Luksemburg, Romanijska, Salvadora Aljendea, Sarajevska, Serdar Janka Vukotića, Sivački put, Sime Matavulja, Sime Šolaje, Sinđelićeva - od Vuka Karadžića do Vojislava Ilića, Slobodana Bajića, Sonćanski put - od Prvomajskog bulevara do Vase Pelagića, Stanka Paunovića, Stevana Mokranjca, Stevana Sremca, Tekstilna, Tome Roksandića, Ujedinjenih nacija, Uroša Predića, Heroja Karpoša, Ciglana, Čihaš Benea, Šikarski put i Šumadijska.

IV ZONA U SOMBORU koju čine sledeće ulice:

VII vojvođanske udarne brigade, VII krajiške brigade, Apatinski put - od kanala Mostonge do kraja Apatinskog puta, Bagremova, Balkanska, Banjalučka, Baranjska, Bezdanski put, Bogoljuba Jeftića, Bosanska, Boška Buhe, Boška Vrebalova, Boška Jugovića, Boška Tucića, Branka Žižića, Branka Ćopića, Braće Lukačev, Braće Miladinov, Braće Pejak, Velebitska, Venac Petrove Gore, Vilmoša Špajdla, Vlaha Bukovca, Vodovodska, Gakovački put, Dvorska, Diogena Vasovića, Dravska, Dušana Vasiljeva, Dušana Ćubića, Đorđa Natoševića, Eugena Kočiša, Žarka Đuroševa, Živka Mašića, Zorana Gomirca, Zrmanjska, Izletnička, Josićki put - od Nikolaja Šimića do kraja Josićkog puta, Josifa Marinkovića, Joce Laloševića, Jurija Gagarina, Kanalska, Kordunaška, Livadska, Lička, Ljubice Odadžić, Marinka Plavšića, Mali Sokak, Milana Rakića, Milenka Stričevića, Miodraga Petrovića Čkalje, Miroslava Antića, Monoštorski put, Nikole Predojevića, Obzirskih žrtava, Pavla Vujisića, Poljska, Proleterska, Rade Krstića, Rade Marjanca, Radivoja Koraća, Radoja Domanovića, Rajsko Naselje, Ratarska, Rokovački put, Savska, Severna, Svetog Stefana Arhiđakona, Slavka Radanova, Slavonska, Sremskog fronta, Starine Novaka, Starog Vujadina, Stevana Beljanskog, Stefana Dečanskog, Subotički put, Hadžića Svetića, Cvetna, Centrala, Strana 67 Službeni list Grada Sombora Broj 3 - 27.03.2013. Cetinjska, Crvene ruže, Čonopljanski put i sva prigradsko- salaška naselja.

ZONE U NASELJENIM MESTIMA

ALEKSA ŠANTIĆ koju čine sledeće ulice:

I ZONA: Solunskih dobrovoljaca od Somborskog puta do ulice Mostarske i Somborski put.

II ZONA: obuhvata sve ostale ulice.

BAČKI BREG koju čine sledeće ulice:

I ZONA: Braće Radića, Jugoslovenska od Kolutske do Rade Končara i Kolutska.

II ZONA: obuhvata sve ostale ulice.

BAČKI MONOŠTOR koju čine sledeće ulice:

I ZONA: Vladimira Nazora od Pionirske do Petra Drapšina i Ivana Gorana Kovačića od ulice Dolske do ulice Ive Lole Ribara.

II ZONA: obuhvata sve ostale ulice.

BEZDAN koju čine sledeće ulice:

I ZONA: Žrtava fašizma od Somborskog puta do ulice Kolutske, Kolutska od Žrtava fašizma do Puste, Košut Lajoša, Pusta od Kolutske do Rodine, Rodina od Žrtava fašizma do Puste, Somborski put od Žrtava fašizma do Košut Lajoša i Crkvena.

II ZONA: obuhvata sve ostale ulice.

GAKOVO koju čine sledeće ulice:

I ZONA: Kralja Petra I od Laze Kostića do Branka Radičevića

II ZONA: obuhvata sve ostale ulice.

DOROSLOVO koju čine sledeće ulice:

I ZONA: Nikole Tesle od Školske do Stanka Opsenice i Oktobarske revolucije od Male i ulice Petefi Šandor do Adi Endre.

II ZONA: obuhvata sve ostale ulice.

KLJAJIĆEVO koju čine sledeće ulice:

I ZONA: Ive Lole Ribara od Marka Oreškovića do Miloša Kljajića, Kralja Petra I od JNA do Moše Pijade i Moše Pijade od Marka Oreškovića do Miloša Kljajića.

II ZONA: obuhvata sve ostale ulice.

KOLUT koju čine sledeće ulice:

I ZONA: Marka Oreškovića do Oktobarske revolucije, Stanka Opsenice od Trga boraca do Oktobarske revolucije, Stojana Matića od Ive Lole Ribara do Trga boraca i Trg boraca.

II ZONA: obuhvata sve ostale ulice.

RASTINA koju čine sledeće ulice:

I ZONA: Solunskih boraca od Vojvode Stepe Stepanovića do Vojvode Radomira Putnika

II ZONA: obuhvata sve ostale ulice.

RIĐICA koju čine sledeće ulice:

I ZONA: Svetog Save od Dobrovoljačke do Vuka Karadžića

II ZONA: obuhvata sve ostale ulice.

SVETOZAR MILETIĆ koju čine sledeće ulice:

I ZONA: Dositeja Obradovića do Vojvođanske i Somborska od Adi Enrea do Dositeja Obradovića.

II ZONA: obuhvata sve ostale ulice.

STANIŠIĆ koju čine sledeće ulice:

I ZONA: Oslobođenja od Majora Tepića do Cara Dušana.

DRUGA POLOŽAJNA ZONA: obuhvata sve ostale ulice.

STAPAR koju čine sledeće ulice:

I ZONA: Karađorđev plac od Partizanske do Svetosavske

II ZONA: obuhvata sve ostale ulice.

TELEČKA koju čine sledeće ulice:

I ZONA: Đerđ Šipoša od Svetozara Miletića do Oktobarske revolucije, Kiš Ferenca od ulice Adi Endrea i Oktobarske revolucije.

II ZONA: obuhvata sve ostale ulice.

ČONOPLJA koju čine sledeće ulice:

I ZONA: Nikole Tesle od Štrosmajerove do Rade Končara.

II ZONA: obuhvata sve ostale ulice.

Član 47

Za delatnosti koja se u poslovnom prostoru obavljaju, utvrđuju se sledeći koeficijenti:

Tabela 1.

Delatnost

Koeficijent

PRERAĐIVAČKA DELATNOST

 

1. proizvodnja hleba i peciva

1.0

2. ostala prehrambena proizvodnja

0.9

3. ostale prerađivačke delatnosti

1.0

TRGOVINA NA VELIKO I MALO, OPRAVKA

 

1. trgovina na malo prehrambenom robom

1.0

2. trgovina na malo neprehrambenom robom

1.1

3. trgovina na malo knjigama, novinama, cvećem i sl.

0.6

4. trgovina na malo farmaceutskim proizvodima

1.2

HOTELI I RESTORANI

 

1. barovi, restorani i ugostiteljski objekti

1.2

SAOBRAĆAJ, SKLADIŠTENJE I VEZE

 

1. skladištenje raznovrsne robe

0.4

2. ostale aktivnosti

1.0

FINANSIJSKO POSREDOVANJE

 

1. finansijsko posredovanje, osiguranje

2.0

KOMUNALNE, DRUŠTVENE I LIČNE USLUGE

 

1. umetničko i književno stvaralaštvo

0.6

2. kockanje i klađenje

2.0

3. ostale zabavne aktivnosti

1.1

4. humanitarne, političke i društvene organizacije i udruženja građana

0.2

OSTALO NEPOMENUTO

1.0

Obavljanje delatnosti - kockanje i klađenje nije dozvoljeno u EKSTRA A ZONI

Za zone iz člana 48. ove odluke utvrđuju se sledeći koeficijenti:

Tabela 2.

Zone

Koeficijent

a) u Somboru:

 

EKSTRA A ZONA U SOMBORU

1.0

EKSTRA B ZONU U SOMBORU

0.9

EKSTRA C ZONU U SOMBORU

0.7

I ZONA U SOMBORU

0.45

II ZONA U SOMBORU

0.4

III ZONA U SOMBORU

0.35

IV ZONA U SOMBORU

0.3

SALAŠKA NASELJA

0.25

b) u naseljenim mestima:

 

I ZONA

0.3

II ZONA

0.25

Umanjenje mesečne zakupnine

Član 48

Mesečna zakupnina za poslovne prostore koji se nalaze na spratu, a nisu sastavni deo poslovnog prostora u prizemlju istog objekta ili imaju ulaz iz dvorišta bez uličnog izloga, umanjuje se za 25%.

Odredba iz prethodnog stava ne odnosi se na poslovni prostor na spratu u uređeno poslovno - tehničkom centru.

Visina mesečne zakupnine umanjuje se za 50% za poslovni prostor u tavanskom ili podrumskom prostoru, koji nije posebno adaptiran.

Umanjenja iz prethodna 3 stava ovog člana se ne primenjuje na Zakupce koji su registrovani kao humanitarne, političke i društvene organizacije i udruženja građana.

Član 49

Visina zakupnine umanjuje se za 5% za poslovni prostor površine od 20 do 50 m2, 10% za poslovni prostor površine od 50 do 100 m2 i 15% za poslovni prostor površine preko 100 m2.

Član 50

Mesečna zakupnina za poslovne prostore koji se daju za potrebe održavanje sportskih, kulturnih, sajamskih, naučnih i drugih sličnih potreba na period do 30 dana iz člana 27. stav 1. alineja 6 ove Odluke, određuje se u skladu sa Odlukom po danima bez umanjenja koje predviđa ova Odluka.

Mesečnu zakupninu iz stava 1. ovog člana Nadzorni odbor, uz prethodnu saglasnost Gradskog veća, može i drugačije odrediti, a u slučaju da je Grad pokrovitelj organizacije aktivnosti iz stava 1. ovog člana, Zakupac se može i osloboditi obaveze plaćanja zakupnine.

Član 51

Zakupac koji plati zakupninu u roku utvrđenom članom 45. stav 5. i 7. ove Odluke i koji je izmirio sve dospele obaveze po osnovu zakupnine, stiče pravo na umanjenje visine mesečne zakupnine u iznosu od 20% za tekući mesec.

Član 52

Nadzorni odbor može uz prethodnu saglasnost Gradskog veća da donese posebnu Odluku o davanju u zakup poslovnog prostora za svaki pojedinačni poslovni prostor za koji Komisija za investiciono ulaganje utvrdi da je funkcionalno neupotrebljiv, odnosno da su potrebna bitna ulaganja radi osposobljavanja prostora za obavljanje delatnosti.

Donošenje posebne odluke Nadzornog odbora uz prethodnu saglasnost Gradskog veća iz prethodnog stava podrazumeva da visina mesečne zakupnine može biti i drugačije određena u odnosu na Odluku.

Član 53

Zakupodavac može Zakupcu koji obavezu plaćanja zakupnine izmiruje u roku utvrđenom Ugovorom o zakupu, po proteku polovine ugovorenog perioda zakupa, iznos zakupnine umanjiti do 10% na osnovu obrazloženog zahteva zakupca.

Oslobađanje od obaveza plaćanja

Član 54

Zakupac može da bude oslobođen od obaveze plaćanja zakupnine za period dok traje izvođenje investicionih radova, odobrenih od strane zakupodavca, u trajanju od najduže 6 meseci.

Odluku o oslobađanju Zakupca od obaveze plaćanja zakupnine iz stava 1. ovog člana donosi Nadzorni odbor uz prethodnu saglasnost Gradskog Veća, na zahtev Zakupca a na predlog Komisije za investiciono ulaganje, ceneći opravdanost u svakom pojedinačnom slučaju.

Član 55

Za garaže bez obzira na zonu u kojoj se nalazi vrednost boda se umanjuje za 80%.

Plaćanje duga na rate

Član 56

Zakupcu koji ima duga po osnovu zakupa poslovnog prostora, na njegov zahtev, može da se odobri plaćanje toga duga na rate u skladu sa važećim propisima i dostavljenim sredstava obezbeđenja iz člana 30. ove Odluke.

Plaćanje duga na rate može da se odobri i licima kojima je zakup prestao po bilo kom osnovu, na njihov zahtev.

Odluku u slučajevima iz stava 1. i 2. ovog člana donosi Komisija za poslovni prostor ceneći opravdanost u svakom konkretnom slučaju i uzimajući u obzir visinu duga.

Na osnovu odluke Komisije za poslovni prostor zaključuje se sporazum kojim se reguliše način izmirenja duga.

Prilikom zaključenja sporazuma o načinu izmirenja duga iz stava 4. ovog člana polaže se sredstvo obezbeđenja plaćanja po izboru Zakupodavca.

V ORGANI ZA SPROVOĐENJE OVE ODLUKE

Gradsko veće

Član 57

Gradsko veće daje saglasnost u slučajevima iz članova: 27, 29, 37, 45, 50, 52. i 54.Odluke

Nadzorni odbor

Član 58

- donosi odluku o održavanju javnog nadmetanja ili prikupljanja ponuda za dodelu poslovnog prostora u zakup,

- donosi odluku o uslovima dodele i korištenja prostora za svaki pojedinačni predmet,

- donosi odluku o davanju u zakup poslovnog prostora putem prikupljanja pismenih ponuda,

- određuje vrstu delatnosti koja će se obavljati u poslovnom prostoru,

- utvrđuje početni iznos mesečne zakupnine,

- donosi odluku o dodeli poslovnog prostora u zakup javnim oglasom,

- donosi odluku da li će raspisati novi javni oglas,

- donosi odluku da na novom javnom oglasu, uz saglasnost Gradskog veća, zakupnina bude manja u odnosu na najmanje utvrđenu zakupninu,

- donosi odluku da se poslovni prostor može izdati u zakup neposrednom pogodbom pod uslovima iz javnog oglasa,

- donosi odluku po prigovoru o izboru najboljeg ponuđača,

- donosi odluku o zaključenju ugovora o zakupu u postupku neposredne pogodbe,

- donosi odluku o davanju poslovnog prostora u zakup javnim nadmetanjem,

- donosi odluku po kojoj izdaje poslovni prostor u zakup na period od dve godine neposrednom pogodbom,

- odobrava izvođenje radova koji imaju karakter investicionog ulaganja na zakupljenoj nepokretnosti, uz prethodnu saglasnost Gradskog Veća,

- donosi Pravilnik o investicionom ulaganje u poslovni prostor,

- donosi odluku o produženju ugovora o zakupu,

- utvrđuje vrednost boda, uz prethodnu saglasnost Gradskog veća,

- donosi odluku da se visina mesečne zakupnine može i drugačije odrediti, uz prethodnu saglasnost Gradskog veća,

- donosi posebnu odluku o davanju u zakup poslovnog prostora za svaki pojedinačni predmet za koji Komisija za investiciono ulaganje utvrdi da je funkcionalno neupotrebljiv, uz prethodnu saglasnost Gradskog veća,

- donosi odluku o oslobađanju zakupca od obaveze plaćanja zakupnine za period dok traje izvođenje investicionih radova, odobrenih od strane zakupodavca, u trajanju od najduže 6 meseci.

Komisija za poslovni prostor

Član 59

Komisiju za poslovni prostor imenuje direktor Zakupodavca na mandatni period od 4 godine.

Komisija za poslovni prostor ima predsednika i dva člana.

Komisija za poslovni prostor ima sledeće nadležnosti:

- predlaže Nadzornom odboru donošenje odluke o raspisivanju oglasa za davanje u zakup poslovnih prostora,

- predlaže Nadzornom odboru vrstu delatnosti koja će se obavljati u poslovnom prostoru,

- sprovodi postupak davanja u zakup poslovnog prostora,

- predlaže Nadzornom odboru predlog odluke o dodeli poslovnog prostora u zakup javnim oglasom,

- vrši izbor najpovoljnijeg ponuđača ukoliko u postupku javnog oglasa dva ili više ponuđača ponude isti iznos zakupnine, i predlaže predlog odluke Nadzornom odboru,

- predlaže Nadzornom odboru, ukoliko javno nadmetanje nije uspelo ponavljanje ili zaključenje ugovora u postupku neposredne pogodbe,

- vrši otvaranje ponuda,

- razmatra prispele ponude,

- obaveštava sve ponuđače o rezultatima postupka,

- poziva izabranog učesnika na javnom oglasu da zaključi ugovor o zakupu poslovnog prostora,

- sprovodi javno nadmetanje,

- utvrđuje koja lica ispunjavaju uslove za učestvovanje na javnom nadmetanju,

- stara se o toku javnog nadmetanja,

- donosi odluku o najpovoljnijem ponuđaču i usmeno je objavljuje nakon završenog javnog nadmetanja,

- predlaže Nadzornom odboru predlog odluke o davanju poslovnog prostora u zakup javnim nadmetanjem,

- donosi odluku o plaćanju duga na rate u skladu sa važećim propisima i zaključuje sporazum kojim se reguliše način izmirenja duga.

Komisija za investiciono ulaganje

Član 60

Komisiju za investiciono ulaganje čine 3 člana, predsednik i jedan član su iz reda zaposlenih kod Zakupodavca koje rešenjem imenuje direktor Zakupodavca. Jedan član se imenuje rešenjem ispred Gradske uprave Grada Sombora na predlog načelnika Gradske uprave.

Komisija se imenuje na period od 4 godine.

Nadležnosti komisije su sledeće:

- predlaže Nadzornom odboru Pravilnik za investiciono ulaganje u poslovni prostor (koji je sastavni deo ove Odluke),

- verifikuje radove koji će proceniti vrednost, kvalitet i standard izvedenih radova i ukupnog stanja poslovnog prostora,

- utvrđuje da li je poslovni prostor funkcionalno neupotrebljiv, odnosno da su potrebna bitna ulaganja radi osposobljavanja prostora za obavljanje delatnosti,

- predlaže Nadzornom odboru da Zakupac bude oslobođen zakupnine dok traju investicioni radovi na poslovnom prostoru uz prethodnu saglasnost Gradskog veća,

- vrši druge poslove u skladu sa ovom odlukom i Pravilnikom o investicionom ulaganju.

Javno komunalno preduzeće "PROSTOR" Sombor

Član 61

Javno komunalno preduzeće "PROSTOR" Sombor vrši sledeće poslove:

- vodi evidenciju o poslovnim prostorima (vrši unos poslovnog prostora u evidenciju, promene na poslovnom prostoru u pogledu adresnog podatka, površine i strukture, brisanje iz evidencije i dr.),

- vodi evidenciju o zakupu poslovnog prostora (osnov korišćenja, podaci o zakupcu, vreme na koje je izdat poslovni prostor, visina zakupnine, umanjenja, priznata ulaganja i dr.),

- priprema nacrt ugovora o zakupu poslovnog prostora,

- vrši zaduživanje zakupaca sa zakupninom,

- dostavlja fakture i profakture za zakup poslovnog prostora,

- prati naplatu zakupnine,

- priprema dokumentaciju za naplatu duga po osnovu neplaćene zakupnine,

- vrši i druge poslove u skladu sa ovom Odlukom.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 62

Ova Odluka se primenjuje na sve ugovore o zakupu poslovnog prostora zaključene nakon stupanja na snagu Odluke.

Član 63

Ova Odluka se primenjuje i na ugovore o zakupu poslovnog prostora zaključene pre stupanja na snagu ove Odluke, uz obavezu zaključenja odgovarajućeg Aneksa Ugovora.

Zakupodavac je u obavezi da Anekse ugovora o zakupu iz prethodnog stava ovog člana zaključi u roku od 6 meseci, od dana stupanja ove Odluke na snagu.

Predmeti aneksiranja odnosno usklađivanja Ugovora o zakupu sa Odlukom su visina i način obračuna zakupa, rok trajanja zakupa, odredbe koje regulišu investiciono ulaganje i druge odredbe.

Član 64

Ukoliko Zakupac iz prethodnog stava ne zaključi Aneks Ugovora o zakupu poslovnog prostora 30 dana od dana pozivanja od strane Zakupodavca, smatraće se da je odustao od daljeg zakupa.

Član 65

Odredbe ove Odluke shodno se primenjuju na davanje u zakup poslovnog prostora na kome Grad ima pravo korišćenja, a u toku je postupak upisa javne svojine Grada na tom poslovnom prostoru u skladu sa Zakonom.

Član 66

Nadzorni odbor ima obavezu da donese Pravilnik o investicionom ulaganju u roku od 15 dana od dana stupanja ove Odluke na snagu.

Član 67

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o davanju u zakup poslovnog prostora ("Sl. List Grada Sombora 6/2013).

Član 68

Ova odluka stupa na snagu 8 dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sombora".

 

Samostalni članovi Odluke o prvim izmenama i dopunama
Odluke o davanju u zakup poslovnog prostora kojim upravlja JKP "Prostor" Sombor

("Sl. list Grada Sombora", br. 11/2016)

Član 6

Odbor za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada, utvrdiće prečišćen tekst Odluke na osnovu pripremljenog predloga Odeljenja za komunalne poslove.

Član 7

Ova Odluka stupa na snagu 8-og dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sombora".