ODLUKA
O PRUŽANJU PRAVNE POMOĆI GRAĐANIMA GRADA PIROTA

("Sl. list grada Niša", br. 72/2016)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se pružanje pravne pomoći građanima grada Pirota u postupku ostvarivanja i zaštite njihovih prava i na zakonu zasnovanih interesa kod pravosudnih organa, organa uprave i drugih organa, poslovi i zadaci Službe pravne pomoći, slučajevi u kojim može da se pruža pravna pomoć, visina naknade za pružanje pravne pomoći, slučajevi kada se ona pruža bez naknade, kao i druga pitanja od značaja za pružanje pravne pomoći.

Član 2

Poslove pružanja pravne pomoći obavlja Služba pravne pomoći u okviru Gradskog pravobranilaštva.

Član 3

Funkciju pružanja pravne pomoći Služba ostvaruje vršenjem sledećih poslova:

1. Davanjem pravnih saveta građanima,

2. Sastavljanjem podnesaka (tužbi, predloga, žalbi, predstavki, molbi, krivičnih prijava ….),

3. Sastavljanjem isprava (ugovora, testamenata...);

4. Pružanjem informacija građanima u cilju bržeg ostvarivanja njihovih prava i obaveza pred pravosudnim organima, organima uprave, drugim organima i pružanjem pomoći kod pisanja podnesaka.

Član 4

Za usluge koje pruža građanima, Služba pravne pomoći naplaćuje naknadu koja iznosi do 50% od iznosa propisanog advokatskom tarifom.

Iznos naknade uplaćuje se na žiro račun Grada Pirota.

Član 5

Pružanje pravne pomoći vrši se bez naknade: prilikom davanja usmenih pravnih saveta, pružanja pravne pomoći licima u postupku dobijanja socijalne pomoći, ratnim i mirnodopskim invalidima, privremeno nezaposlenim i nezaposlenim licima, kao i građanima koji nemaju imovinu, odnosno nisu poreski obveznici ili primaju materijalno obezbeđenje.

Svojstvo iz stava 1, građanin dokazuje ispravama ili izjavom iz koje se takvo svojstvo može učiniti verovatnim.

Član 6

Pružanje pravne pomoći može se odbiti u slučajevima:

- ako bi to bilo štetno po interes stranke;

- ako bi pružanje pravne pomoći bilo u suprotnosti sa odredbama postupka i

- ako je interes stranke u suprotnosti interesima grada Pirota.

Član 7

Služba za pružanje pravne pomoći dužna je da stavi pečat "Služba pravne pomoći" na svaku sastavljenu ispravu ili postupak.

Član 8

Poslove pružanja pravne pomoći mogu vršiti lica koja imaju završen pravni fakultet, položen stručni ispit za rad u državnim organima i 3 godine radnog iskustva u struci.

Član 9

Ovom odlukom stavlja se van snage Odluka o pružanju pravne pomoći građanima opštine Pirot ("Sl. list Grada Niša", br. 58/2003) i Odluka o izmenama i dopunama Odluke o pružanju pravne pomoći građanima opštine Pirot ("Sl. list Grada Niša", br. 96/14).

Član 10

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sl. list Grada Niša".