PRAVILNIK
O KRITERIJUMIMA ZA KORIŠĆENJE SREDSTAVA BUDŽETSKOG FONDA ZA POPULACIONU POLITIKU GRADA KRUŠEVCA

("Sl. list grada Kruševca", br. 11/2013, 4/2014, 7/2014, 4/2015 i 6/2016)

 

I - OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Pravilnikom o kriterijumima za korišćenje sredstava Budžetskog fonda za populacionu politiku grada Kruševca (u daljem tekstu: Pravilnik), utvrđuju se način, kriterijumi i postupak za korišćenje sredstava Budžetskog fonda za populacionu politiku grada Kruševca (u daljem tekstu: Fond), za prava utvrđena godišnjim Programom rada Fonda.

Član 2

Sredstva Fonda koriste se za ostvarivanje sledećih prava, i to za:

1. jednokratno novčano davanje za pokušaj vantelesne oplodnje,

2. poklon čestitku za novorođenčad rođenu 1. januara,

3. poklon čestitku za novorođenčad rođenu na teritoriji grada Kruševca,

4. novčanu pomoć porodici za treće, četvrto i peto dete po rođenju,

5. poklon za đake prvake, odnosno poklon čestitke,

6. novčanu pomoć nezaposlenim porodiljama,

7. podršku porodici sa više đaka,

8. prevoz materijalno ugroženih učenika 2. 3. i 4. razreda srednje škole.

II - OPŠTI USLOVI

Član 3

Opšti uslovi za ostvarivanje prava iz člana 2. ovog Pravilnika su da su lica državljani Republike Srbije i da imaju prebivalište, odnosno interno raseljena lica sa boravištem na teritoriji grada Kruševca.

III - POSEBNI USLOVI

Član 4

Ovim Pravilnikom propisuju se posebni uslovi za ostvarivanje svakog od prava iz člana 2.

1. Jednokratno novčano davanje za vantelesnu oplodnju

Član 5

Korisnik sredstava je lice koje je u postupku vantelesne oplodnje pod uslovom:

- da je neuspešno završilo postupke koji se finansiraju od strane Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, ili

- da zbog starosne granice, medicinskih ili drugih razloga nije u mogućnosti da ovo pravo ostvari preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje

Korisnik sredstava može biti i lice koje je uspešno završilo postupak vantelesne oplodnje, ukoliko ispunjava uslove iz stava 1., pod uslovom da zahtev podnese u roku od 6 (šest) meseci od dana okončanja postupka vantelesne oplodnje.

Ovo pravo ostvaruje žena do 50 godina starosti.

Član 6

Korisnik iz prethodnog člana Pravilnika ovo pravo ostvaruje na osnovu Javnog poziva koji se raspisuje početkom godine i objavljuje u sredstvima javnog informisanja i na sajtu grada Kruševca.

Član 7

Sredstva Fonda za jednokratno novčano davanje za pokušaj vantelesne oplodnje lice može koristiti samo jednom.

Radi ostvarivanja prava podnosilac zahteva dostavlja Fondu sledeću dokumentaciju:

- fotokopiju lične karte,

- dokaz da su neuspešno završeni postupci vantelesne oplodnje koji idu na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje,

- dokaz da je u postupku narednog pokušaja vantelesne oplodnje odnosno dokaz o uspešno završenom postupku ,

- fotokopiju kartice tekućeg računa na ime lica koje je u postupku vantelesne oplodnje i

- dokaz o nemogućnosti ostvarivanja prava preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Član 8

Odluku o iznosu jednokratnog novčanog davanja za vantelesnu oplodnju donosi Komisija Fonda.

Komisija razmatra podnete zahteve, utvrđuje ispunjenost uslova na osnovu dostavljenih dokaza da je par u postupku vantelesne oplodnje od strane ustanove u kojoj se ista vrši i donosi odluku o ostvarivanju prava na jednokratno novčano davanje za vantelesnu oplodnju.

Komisija može tražiti izveštaj o realizaciji odobrenih sredstava.

Na osnovu odluke Komisije Fonda, Gradonačelnik donosi zaključak o isplati jednokratnog novčanog davanja za pokušaj vantelesne oplodnje.

Jednokratno novčano davanje iz prethodnog stava se, na osnovu zaključka Gradonačelnika, isplaćuje na tekući račun lica koje je ispunilo uslove za ostvarivanje ovog prava.

2. Poklon čestitka za novorođenčad rođenu 1. januara

Član 9

Za novorođenčad rođenu 1. januara obezbeđuje se poklon čestitka.

Odluku o vrednosti poklon čestitke donosi Komisija Fonda.

Na osnovu odluke Komisije, Gradonačelnik donosi zaključak o isplati poklon čestitke.

Poklon čestitka iz stava 1. ovog člana se isplaćuje gotovinski preko Gradske uprave grada Kruševca, a na osnovu zaključka Gradonačelnika.

3. Poklon čestitka za novorođenčad rođenu na teritoriji grada Kruševca

Član 10

Pravo na poklon čestitku za novorođenčad rođenu na teritoriji grada Kruševca ostvaruju roditelj, usvojitelj, hranitelj ili staratelj deteta sa prebivalištem na teritoriji grada Kruševca, u roku od najmanje 6 meseci od dana rođenja deteta.

Pravo iz prethodnog stava ostvaruje se za svako novorođeno dete na teritoriji grada Kruševca, bez obzira na redosled rođenja, kao i za novorođenu decu rođenu van teritorije grada Kruševca, u slučajevima kad porodilja ima prebivalište na teritoriji grada Kruševca.

Pravo iz stava 1. ovog člana ostvaruju i interno raseljena lica sa boravištem na teritoriji grada Kruševca koje mora biti prijavljeno najmanje 12 (dvanaest) meseci pre rođenja deteta.

Član 11

Lice iz prethodnog člana prilikom upisa novorođenog deteta u matičnu knjigu rođenih dobija poklon čestitku, u kojoj je naznačena vrednost, način i mesto preuzimanja novčanih sredstava.

Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave grada Kruševca utvrđuje izgled i tekst poklon čestitke.

Član 12

Odluku o vrednosti poklon čestitke za novorođenčad rođenu na teritoriji grada Kruševca donosi Komisija Fonda.

Matična služba Gradske uprave grada Kruševca mesečno sačinjava spiskove roditelja novorođene dece, i iste dostavlja Odeljenju za društvene delatnosti na obradu, koje iste prosleđuje Odeljenju za finansije sa zaključkom o isplati koji donosi Gradonačelnik.

4. Novčana pomoć porodici za treće, četvrto i peto dete po rođenju

Član 13

Sredstva Fonda namenjena su sprovođenju akcije "Treće dete" koja se organizuje dva puta godišnje krajem meseca juna u okviru "Vidovdanskih svečanosti " i krajem meseca decembra u okviru "Novogodišnjih svečanosti".

Pravo na novčanu pomoć imaju roditelji koji imaju prebivalište, odnosno interno raseljena lica sa boravištem na teritoriji grada Kruševca, koje mora biti prijavljeno najmanje 12 (dvanaest) meseci pre rođenja deteta.

Član 14

Korisnik sredstava je porodica koja u tekućoj godini dobije treće, četvrto ili peto dete i to u periodu od 15.12-15.06., za prvu akciju i u periodu od 15.06 -15.12., za drugu akciju.

Porodilja koja rodi dvoje ili više dece u jednom porođaju, ostvariće pravo na novčanu pomoć za svako rođeno dete.

Član 15

Odluku o visini novčane pomoći za treće, četvrto i peto dete donosi Komisije Fonda.

Matična služba Gradske uprave grada Kruševca sačinjava spiskove trećeg, četvrtog i petog deteta po rođenju i njihovih roditelja, i iste dostavlja Odeljenju za društvene delatnosti na obradu, koji se prosleđuju Odeljenju za finansije sa Zaključkom o isplati koji donosi Gradonačelnik.

5. Poklon za đake prvake

Član 16

Za sve đake prvake na teritoriji grada Kruševca obezbeđuje se poklon u vidu školskog pribora odnosno poklon čestitke u vrednosti koju određuje Komisija i Prvanke.

Postupak javne nabavke poklona - školskog pribora i prvanke sprovodi služba Gradske uprave grada Kruševca nadležna za sprovođenje postupka javne nabavke.

Odluku o vrednosti i sadržini poklona iz stava 1. ovog člana donosi Komisija Fonda.

6. Novčana pomoć nezaposlenim porodiljama

Član 17

Kao dodatni oblik zaštite porodilja na teritoriji grada Kruševca, utvrđuje se pravo na novčanu pomoć nezaposlenoj porodilji za prvo, drugo, treće i četvrto dete.

Član 18

Nezaposlena porodilja u smislu ovog Pravilnika je porodilja koja nije u radnom odnosu kod poslodavca, niti je vlasnik radnje ili preduzeća.

Nezaposlenost se utvrđuje na dan rođenja deteta.

Član 19

Pravo na novčanu pomoć ostvaruje nezaposlena porodilja, državljanka Republike Srbije sa prebivalištem na teritoriji grada Kruševca, koje mora biti prijavljeno najmanje 12 (dvanaest) meseci pre dana porođaja.

Pravo iz stava 1. ovog člana ostvaruje i nezaposlena porodilja sa statusom interno raseljenog lica, sa boravištem na teritoriji grada Kruševca koje mora biti prijavljeno najmanje 12 (dvanaest) meseci pre dana porođaja.

Pravo na novčanu pomoć ne može da ostvari nezaposlena porodilja čije je dete dato na usvajanje, u ustanovu socijalne zaštite, hraniteljsku porodicu, kao i porodilja koja je lišena roditeljskog prava u odnosu na decu prethodnog reda rođenja, kao ni usvojitelj ili hranitelj deteta.

Član 20

Ukoliko nezaposlena porodilja, koja ima troje dece, u sledećem porođaju rodi dvoje ili više dece, ostvariće pravo na novčanu pomoć za svako rođeno dete.

Redosled rođenja utvrđuje se prema broju živorođene dece nezaposlene porodilje u momentu podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na novčanu pomoć.

Pravo na novčanu pomoć ostvaruje otac deteta ukoliko majka deteta nije živa, ako su ispunjeni uslovi predviđeni u članovima 18. 19. i 20. Pravilnika.

Član 21

Pravo na novčanu pomoć nezaposlena porodilja ostvaruje na osnovu podnetog zahteva uz koji se prilaže sledeća dokumentacija:

- uverenje o državljanstvu,

- izvod iz matične knjige rođenih za dete,

- izvod iz matične evidencije Republičkog Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja,

- fotokopiju lične karte nezaposlene porodilje,

- uverenje nadležnog organa starateljstva da majka neposredno brine o detetu za koje je podnela zahtev, da njena deca prethodnog reda rođenja nisu smeštena u ustanovu socijalne zaštite, hraniteljsku porodicu ili data na usvojenje, i da nije lišena roditeljskog prava.

Status nezaposlene porodilje može se utvrditi na osnovu drugih dokaza po oceni organa uprave koji vodi postupak.

Nezaposlenoj porodilji pripada novčana pomoć u iznosu koji važi na dan rođenja deteta.

Član 22

Visinu novčane pomoći određuje svojim aktom Gradonačelnik na predlog Komisije Fonda.

Sredstva za isplatu novčane pomoći nezaposlenim porodiljama obezbeđuju se u budžetu grada za tekuću kalendarsku godinu.

Novčana pomoć iz stava 2. ovog člana se isplaćuje u dve jednake rate.

Prva rata se isplaćuje u roku od mesec dana od dana donošenja rešenja, a druga rata u roku od 6 meseci od dana isplate prve rate.

Član 23

Kad otac deteta, u skladu sa ovim Pravilnikom, ostvaruje pravo na novčanu naknadu, pored dokaza za majku deteta, otac podnosi iste dokaze za sebe, osim dokaza o nezaposlenosti.

Pored dokaza iz prethodnog stava, otac deteta prilaže i dokaz o smrti majke.

Član 24

Zahtev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć podnosi se u roku od 6 (šest) meseci od dana rođenja deteta, preko pisarnice Gradske uprave grada Kruševca, nadležnoj Službi Odeljenja za društvene delatnosti.

Zahtev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć ne može se podneti za dete koje nije živo u momentu podnošenja zahteva.

O pravu iz stava 1. ovog člana odlučuje Odeljenje za društvene delatnosti u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Po žalbi na rešenje o ostvarivanju ovog prava rešava Gradsko veće grada Kruševca.

Isplata novčane pomoći nezaposlenim porodiljama vrši se iz budžeta grada Kruševca, preko Odeljenja za finansije, po dostavljenom spisku do 10 -og u mesecu koji sačinjava nadležna služba Odeljenja za društvene delatnosti i zaključka koji donosi Gradonačelnik.

7. Podrška porodici sa više đaka

Član 25

Sredstva Fonda koriste se za kupovinu udžbenika odnosno poklon čestitke za kupovinu udžbenika za trećeg i četvrtog đaka u porodici.

Pravo na besplatne udžbenike odnosno pravo na poklon čestitku, ima treći i četvrti đak u porodici - učenik osnovne i srednje škole pod uslovom da se ostala (starija) deca u porodici nalaze na školovanju u obrazovno - vaspitnim ustanovama, i da ovo pravo nisu ostvarili po bilo kom drugom osnovu.

Odluku o kupovini udžbenika odnosno uručenju poklon čestitke donosi Komisija Fonda. Na osnovu odluke Komisije, Gradonačelnik donosi zaključak o visini iznosa poklon čestitke za kupovinu udžbenika.

Član 26

Postupak javne nabavke za nabavku školskog pribora i udžbenika za trećeg i četvrtog đaka u porodici sprovodi, služba Gradske uprave grada Kruševca nadležna za sprovođenje postupka javne nabavke.

Član 27

Škola sačinjava spiskove učenika, vrši proveru školskih potvrda, i dostavlja overene spiskove sa školskim potvrdama Odeljenju za društvene delatnosti Gradske uprave grada Kruševca radi provere.

Škola je dužna da sačini specifikaciju potrebnih knjiga za određeni razred koja sadrži: ime autora, naziv izdavača, pun naziv udžbenika kao i potreban broj udžbenika koji se nabavlja, i istu dostavlja Službi za javne nabavke Gradske uprave grada Kruševca radi sprovođenja postupka javne nabavke.

8. Prevoz materijalno ugroženih učenika 2, 3. i 4. razreda srednje škole

Član 27a

Kao dodatni oblik pomoći materijalno ugroženim porodicama na teritoriji grada Kruševca, utvrđuje se pravo na besplatan prevoz za učenike 2. 3. i 4. razreda srednje škole.

Član 27b

Pravo na besplatan prevoz ostvaruje redovan učenik 2. 3. i 4. razreda srednje škole, koji ispunjava sledeće uslove:

- da je materijalno ugrožen;

- da ima prebivalište na teritoriji grada Kruševca;

- da pohađa školu na teritoriji grada Kruševca;

- da udaljenost od kuće do škole iznosi 2 i više kilometara;

- da ovo pravo nije ostvareno po drugom osnovu.

Član 27v

Komisija Budžetskog Fonda za populacionu politiku utvrđuje pravo na besplatan prevoz i sačinjava spisak učenika, na osnovu predloga srednjih škola na teritoriji grada Kruševca.

Predlozi škola sa obrazloženjem dostavljaju se Odeljenju za društvene delatnosti najkasnije do kraja školske godine, za narednu školsku godinu.

Predlog sadrži sledeće podatke:

- ime i prezime učenika,

- razred i odeljenje,

- adresu stanovanja,

- broj telefona,

- relaciju putovanja,

- obrazloženje, kao i dve fotografije učenika.

Predlog mora biti potpisan od strane razrednog starešine i direktora škole i overen pečatom škole.

Član 27g

Postupak javne nabavke za prevoz materijalno ugroženih učenika 2. 3. i 4. razreda srednje škole, sprovodi Odeljenje za javne nabavke Gradske uprave grada Kruševca, a po dostavljanju specifikacije od strane Odeljenja za društvene delatnosti.

Član 27d

Po okončanju postupka javne nabavke, Gradska uprava grada Kruševca i izabrani prevoznik zaključuju Ugovor o prevozu materijalno ugroženih učenika 2. 3. i 4. razreda srednje škole.

Ugovor se zaključuje na određeno vreme, do kraja školske godine.

Član 27đ

Odeljenje za društvene delatnosti sačinjava spisak učenika koji ostvaruju pravo na besplatan prevoz i dostavlja ga izabranom prevozniku radi izrade godišnjih karata."

Član 28

Prava utvrđena u članu 2. stav 1. i 6. ovog Pravilnika ostvaruju se u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku.

Član 29

Praćenje realizacije ovog Pravilnika vrši Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave grada Kruševca.

O sprovođenju prava iz ovog Pravilnika, Komisija Fonda će obaveštavati Gradsko veće grada Kruševca.

Član 30

Ovaj Pravilnik stupa na snagu 8 dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kruševca", a objaviće se po dobijanju saglasnosti od strane Gradskog veća grada Kruševca.

Član 31

Odredbe ovog Pravilnika primenjivaće se od 01.01.2014. godine.

Član 32

Danom početka primene ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik o kriterijumima za korišćenje sredstava Budžetskog fonda za populacionu politiku ("Službeni list grada Kruševca", br. 1/12 i 1/13).

 

Samostalni član Odluke o izmeni i dopuni
Pravilnika o kriterijumima za korišćenje sredstava Budžetskog Fonda za populacionu politiku grada Kruševca

("Sl. list grada Kruševca", br. 4/2014)

Član 3

Ovaj Pravilnik objaviti u "Službenom listu grada Kruševca" a primenjivaće se danom dobijanja saglasnosti od strane Gradskog veća grada Kruševca".