PRAVILNIK

O MERILIMA I KRITERIJUMIMA O UČEŠĆU KORISNIKA I NJEGOVIH SRODNIKA OBAVEZNIH NA IZDRŽAVANJE U TROŠKOVIMA POMOĆI U KUĆI, DNEVNOG BORAVKA, PERSONALNE ASISTENCIJE, PRIVREMENOG SMEŠTAJA I STANOVANJA UZ PODRŠKU

("Sl. list grada Beograda", br. 39/2007, 2/2012 i 61/2016)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se merila i kriterijumi za određivanje učešća korisnika i njegovih srodnika, obaveznih na izdržavanje prema propisima kojima se regulišu porodični odnosi u troškovima usluga socijalne zaštite na teritoriji grada Beograda.

Učešće korisnika i njegovih srodnika obuhvata: pomoć u kući, dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju, korišćenje usluga u dnevnim centrima i klubovima za odrasla i stara lica, privremeni smeštaj u prihvatilište, stanovanje uz podršku i personalnu asistenciju.

Član 2

Učešće korisnika u troškovima pomoći u kući utvrđuje se primenom formule:

(

P

 -1,30) x 40=UC%

MNSS

gde je: P - ukupan prihod porodice u kojoj korisnik živi uključujući i dodatak za tuđu pomoć i negu korisnika;

MNSS - minimalni nivo socijalne sigurnosti za pojedinca odnosno porodicu određen Zakonom o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana;

UC% - učešće u troškovima pomoći u kući izraženo u procentima od utvrđene cene.

Član 3

Ukoliko korisnik prava na pomoć u kući nema prihoda ili su ovi prihodi nedovoljni da se učešćem utvrđenim primenom formule iz člana 2. ovog pravilnika podmire svi troškovi pomoći u kući, a ima srodnike koji ne žive sa njim u porodici i koji su prema odredbama Porodičnog zakona obavezni da učestvuju u njegovom izdržavanju, učešće srodnika u troškovima pomoći u kući utvrđuje se primenom formule iz člana 2. ovog pravilnika.

Član 4

Korisnik učestvuje u troškovima dnevnog boravka u ustanovama socijalne zaštite koje vrše usluge dnevnog zbrinjavanja dece i omladine ometene u fizičkom ili psihičkom razvoju, dece i omladine obolele od autizma i dece sa poremećajima u društvenom ponašanju sa 50% svih svojih prihoda.

Ukoliko korisnik nema prihoda, ili su ovi prihodi nedovoljni da se učešćem iz stava 1. ovog člana podmire svi troškovi dnevnog boravka, u troškovima dnevnog boravka učestvuju roditelji i srodnici obavezni na izdržavanje, osim za decu i omladinu mentalno ometenu u razvoju stepena teške i teže mentalne ometenosti, decu i omladinu višestruko ometenu u razvoju sa teškom i težom mentalnom ometenošću i decu i omladinu obolelu od autizma.

Član 5

Korisnik stanovanja uz podršku učestvuje u troškovima stanovanja uz podršku svim svojim prihodima.

Ukoliko korisnik nema prihoda ili su ovi prihodi nedovoljni da se učešćem iz stava 1. ovog člana podmire svi troškovi stanovanja uz podršku, u troškovima stanovanja uz podršku učestvuju roditelji i srodnici obavezni na izdržavanje.

Član 6

Učešće roditelja i srodnika obaveznih na izdržavanje u troškovima dnevnog boravka dece i omladine i stanovanja uz podršku utvrđuje se primenom formule iz člana 2. ovog pravilnika s tim što se kod utvrđivanja prihoda porodice i minimalnog nivoa socijalne sigurnosti korisnik ne smatra članom porodice i njegovi prihodi se izuzimaju iz ukupnih prihoda porodice.

Član 7

Korisnik dnevnog centra za stara i odrasla lica učestvuje u troškovima dnevnog boravka sa 50 % svih svojih prihoda, a najviše do punog iznosa cena usluga. Cena je utvrđena na mesečnom nivou.

Cena usluge za korisnika koji preko pet dana, a najduže 30 dana, odsustvuje iz dnevnog boravka, obračunava se u visini 60% od utvrđene cene usluga.

Troškove usluga u klubovima za stara i odrasla lica ne snose korisnici niti njihovi srodnici (održavanje lične higijene, kulturno-zabavne aktivnosti i socijalna integracija).

Član 8

Učešće korisnika u troškovima ishrane u klubovima i dnevnim centrima za odrasla i stara lica utvrđuje se na sledeći način:

Pojedinci i porodice čiji je ukupni prihod, uključujući i materijalno obezbeđenje, manji od 130% pripadajućeg minimalnog nivoa socijalne sigurnosti utvrđenog Zakonom o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana, snose 50% troškova ishrane, a pojedinci i porodice čiji su ukupni prihodi veći od 130% pripadajućeg minimalnog nivoa socijalne sigurnosti, snose troškove ishrane u potpunosti.

Član 9

Troškove pranja i peglanja rublja u klubovima za stara i odrasla lica korisnici snose u potpunosti.

Član 10

Pri utvrđivanju učešća korisnika, roditelja i srodnika obaveznih na izdržavanje u troškovima pomoći u kući i dnevnog boravka dece i omladine, uzimaju se u obzir svi prihodi koji se uzimaju u obzir za ostvarivanje prava i utvrđivanje obaveza po osnovu Zakona o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana.

Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, sredstva ostvarena po osnovu alimentacije ne smatraju se prihodom korisnika pri određivanju učešća korisnika u troškovima dnevnog boravka u ustanovama socijalne zaštite koje vrše usluge dnevnog zbrinjavanja dece i omladine ometene u fizičkom ili psihičkom razvoju, obolele od autizma ili sa poremećajima u društvenom ponašanju.

Član 11

Učešće korisnika i njihovih srodnika obaveznih na izdržavanje u troškovima pomoći u kući, dnevnog boravka dece i omladine ometene u razvoju, stanovanja uz podršku, dnevnog boravka starih i odraslih lica u dnevnim centrima, učešće korisnika u troškovima ishrane u klubovima i troškovima usluge personalne asistencije utvrđuje se rešenjem Gradskog centra za socijalni rad.

Visina učešća u troškovima iz stava 1. ovog člana utvrđuje se do punog iznosa cene pomoći u kući, dnevnog boravka dece i omladine ometene u razvoju, stanovanja uz podršku, dnevnog boravka starih i odraslih lica u dnevnim centrima, i ishrane u klubovima.

Korisnik usluge personalne asistencije učestvuje u troškovima usluge u visini od 20% od iznosa naknade za uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica.

Obavezu učešća u troškovima iz stava 1. ovog člana korisnici i njihovi srodnici izvršavaju uplatom na tekući račun ustanove socijalne zaštite odnosno pružaoca usluge u skladu sa rešenjem Gradskog centra za socijalni rad.

Član 12

Troškove privremenog smeštaja odnosno deo troškova privremenog smeštaja u prihvatilištu i prihvatnoj stanici snosi korisnik i roditelj odnosno srodnik koji je dužan da izdržava korisnika.

Visina učešća u troškovima iz stava 1. ovog člana utvrđuje se do punog iznosa cene privremenog smeštaja.

Korisnik učestvuje u troškovima privremenog smeštaja svim svojim prihodima i primanjima umanjenim za iznos sredstava za lične potrebe.

Na učešće roditelja i srodnika obaveznih na izdržavanje u troškovima privremenog smeštaja korisnika, kao i na određivanje iznosa sredstava za lične potrebe primenjuju se odredbe Zakona o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana i Pravilnika o učešću srodnika u izdržavanju korisnika prava u socijalnoj zaštiti koje se odnose na učešće obveznika izdržavanja u troškovima smeštaja.

Član 13

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o merilima i kriterijumima za učešće korisnika i njegovih srodnika obaveznih na izdržavanje u troškovima pomoći u kući i dnevnog boravka ("Službeni list grada Beograda", broj 3/92)

Član 14

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o merilima i kriterijumima za učešće korisnika i njegovih srodnika obaveznih na izdržavanje
u troškovima pomoći u kući, dnevnog boravka, privremenog smeštaja i stanovanja uz podršku

("Sl. list grada Beograda", br. 61/2016)

Član 4

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Beograda".