PRAVILNIK

O OPŠTIM USLOVIMA ZA ZAKLJUČIVANJE UGOVORA O OSIGURANJU JAVNIH IZVRŠITELJA

("Sl. glasnik RS", br. 62/2016)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se opšti uslovi za zaključivanje ugovora o osiguranju javnih izvršitelja od odgovornosti za štetu koju bi oni mogli da prouzrokuju drugim licima svojom delatnošću, osiguranje prostorija javnog izvršitelja i predmeta primljenih u depozit javnog izvršitelja, vrste rizika (opasnosti) za koje se ugovara osiguravajuće pokriće, rok trajanja osiguranja (period pokrića) i najniži iznos sume osiguranja.

Član 2

Ugovorom o osiguranju, u smislu ovog pravilnika, obavezuje se ugovarač osiguranja - javni izvršitelj kod individualnog osiguranja, odnosno Komora javnih izvršitelja (u daljem tekstu: Komora) kod kolektivnog osiguranja, da plati društvu za osiguranje određeni iznos (premija osiguranja), a društvo za osiguranje se zauzvrat obavezuje da, ako nastupi događaj koji predstavlja osigurani slučaj, isplati oštećenom drugom licu naknadu štete, najviše do sume osiguranja koja je ugovorena za pojedini osigurani slučaj.

Član 3

Ugovorom o osiguranju javni izvršitelj se osigurava od odgovornosti za štetu koja je prouzrokovana drugom licu usled greške koja je nastala radnjom ili propuštanjem javnog izvršitelja u obavljanju delatnosti i osigurava prostorije javnog izvršitelja i predmete primljene u depozit javnog izvršitelja od štete koja je drugom licu prouzrokovana oštećenjem, uništenjem ili nestankom predmeta.

Ugovor o osiguranju naročito sadrži:

1) rok trajanja osiguranja (period pokrića), koji iznosi 12 meseci;

2) vrste rizika (opasnosti) za koje se ugovara osiguravajuće pokriće - osiguravajuća zaštita, koje su prema opštim uslovima osiguranja uobičajeni rizici: provalna krađa i razbojništvo, požar, poplava ili posledica kakve druge elementarne nepogode;

3) sumu osiguranja po osiguranom slučaju ukupno za rok trajanja osiguranja, (period pokrića) koja iznosi:

(1) kod osiguranja od odgovornosti javnog izvršitelja najmanje 100.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije važećem na dan zaključenja ugovora o osiguranju,

(2) kod osiguranja prostorija javnog izvršitelja najmanje 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije važećem na dan zaključenja ugovora o osiguranju,

(3) kod osiguranja predmeta primljenih u depozit javnog izvršitelja najmanje 30.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije važećem na dan zaključenja ugovora o osiguranju.

Osiguranje od odgovornosti javnog izvršitelja obuhvata i osiguranje od odgovornosti za greške zamenika javnog izvršitelja, pomoćnika javnog izvršitelja, lica koja rade kod javnog izvršitelja i lica koja u ime i za račun javnog izvršitelja sprovode pojedine radnje izvršenja i obezbeđenja.

Član 4

Osiguranje javnog izvršitelja može biti individualno i kolektivno.

Ugovor o individualnom osiguranju zaključuje javni izvršitelj sa društvom za osiguranje, u svoje ime i za svoj račun.

Ugovor o kolektivnom osiguranju zaključuje Komora sa društvom za osiguranje, u svoje ime, a za račun javnog izvršitelja, u skladu sa aktima Komore.

Komora može zaključiti ugovor o kolektivnom osiguranju za sve javne izvršitelje.

Komora je dužna da omogući javnim izvršiteljima kolektivno osiguranje, najmanje prema elementima sadržanim u članu 3. ovog pravilnika.

Komora može zaključiti ugovor o kolektivnom osiguranju za sumu osiguranja koja je viša od one određene u članu 3. stav 2. tačka 3) ovog pravilnika.

Javni izvršitelji mogu da imaju dodatno osiguranje od odgovornosti, vodeći računa o standardima profesionalnog ponašanja.

Član 5

U slučaju prestanka ugovora o individualnom osiguranju, društvo za osiguranje obaveštava o tome Komoru i ministarstvo nadležno za pravosuđe pismenim putem, u roku od tri dana od dana prestanka ugovora.

Član 6

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o opštim uslovima za zaključivanje ugovora o osiguranju izvršitelja ("Službeni glasnik RS", broj 18/12).

Ugovori o osiguranju zaključeni pre stupanja na snagu ovog pravilnika važe do isteka roka trajanja osiguranja (perioda pokrića).

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".