ODLUKA
O FINANSIRANJU NABAVKE UDŽBENIKA SREDSTVIMA BUDŽETA REPUBLIKE SRBIJE ZA ŠKOLSKU 2016/2017. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 63/2016)

1. Utvrđuje se nivo i vrsta obrazovanja, razred i predmet za koji će se finansirati nabavka udžbenika, odnosno udžbeničkih kompleta za školsku 2016/2017. godinu za učenike iz socijalno/materijalno ugroženih porodica i učenike sa invaliditetom, i to:

(1) u prvom ciklusu osnovnog obrazovanja i vaspitanja, za predmete matematika, srpski/maternji jezik, svet oko nas, priroda i društvo i strani jezik kao obavezni predmet;

(2) u drugom ciklusu osnovnog obrazovanja i vaspitanja, za predmete matematika, srpski/maternji jezik, prvi strani jezik, geografija, istorija, hemija, fizika i biologija.

Predmet nabavke iz stava 1. ove tačke su udžbenici i druga nastavna sredstva iz udžbeničkih kompleta objavljenih u Katalogu udžbenika za školske 2016/2017. do 2018/2019. godine, koje su škole izabrale da će koristiti u nastavi.

Pravo na dodelu udžbenika iz stava 1. ove tačke ostvaruju učenici porodica korisnika novčane socijalne pomoći kao i učenici sa invaliditetom (sa oštećenim vidom), koji se u svojim školama prijave za dodelu besplatnih udžbenika.

2. Obezbeđuje se finansiranje nabavke i dodele priručnika i nastavnih materijala za obrazovanje odraslih pripremljenih u okviru projekta "Druga šansa - Razvoj sistema funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih".

Pravo na dodelu priručnika i nastavnih materijala iz stava 1. ove tačke ostvaruju polaznici koji u školskoj 2016/2017. godini pohađati prvu, drugu i treću godinu osnovnog obrazovanja odraslih po modelu funkcionalnog obrazovanja.

3. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".