ODLUKA
O SKIDANJU USEVA SA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA U DRŽAVNOJ SVOJINI KOJE SE NALAZI NA TERITORIJI GRADA PANČEVA

("Sl. list grada Pančeva", br. 20/2016)

I

Ovom Odlukom se reguliše postupak skidanja useva sa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini kojim raspolaže i upravlja Republika Srbija preko Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine (Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, u daljem tekstu: Ministarstvo) a koje se nalazi na teritoriji grada Pančeva usled korišćenja istog bez pravnog osnova.

Ova odluka primenjuje se i za skidanje useva sa građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Pančeva koje se do privođenja nameni koristi za poljoprivrednu proizvodnju bez pravnog osnova.

II

Skidanje useva obaviće se na parcelama u svojini Republike Srbije kojim raspolaže i upravlja Republika Srbija preko Ministarstva, koje su obuhvaćene Programom zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u gradu Pančevu za tekuću godinu kao i sa građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Pančeva, a za koje nije zaključen ugovor o zakupu.

Skidanje useva vršiće se kao mera obezbeđenja naplate naknade za korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini bez pravnog osnova.

Skidanje useva vršiće se iz razloga što bi protekom vremena došlo do skidanja useva od strane bespravnih korisnika, čime bi se onemogućila naplata naknade za korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

III

Skidanje useva obavljaće se periodično, po dospeću useva za berbu-žetvu.

Skidanje useva iz prethodnog stava izvršiće se uz tehničku i stručnu podršku:

1. poljočuvarske službe

2. poljoprivrednog inspektora.

Gradsko Veće grada Pančeva doneće Rešenje o formiranju radne grupe koju će činiti predstavnici: Gradskog veća, poljočuvarske službe i zaposleni u Sekretarijatu za poljoprivredu, selo i ruralni razvoj Gradske uprave Grada Pančeva.

Radna grupa:

• utvrđuje obim poslova na osnovu zapisnika koje je sačinio poljoprivredni inspektor;

• utvrđuje uslove za objavljivanje javnog poziva;

• vrši kontrolu radova na terenu i zapisnički konstatuje ukupne količine skinutih useva kao i količine koje će biti prodate.

IV

Požnjeveni-ubrani usevi biće uskladišteni u registrovanim skladištima, prema propisima o skladištenju i čuvanju poljoprivrednih proizvoda o čemu će se starati radna grupa iz člana 3. ove odluke. Uskladišteni usevi biće predati licima koja dokažu da su vlasnici uskladištenih useva, da su izmirili obavezu plaćanja naknade za bespravno korišćenje poljoprivrednog zemljišta i da su izmirili sve troškove koji su nastali u vezi sa skidanjem useva, skladištenjem, čuvanjem i slično, a koji su nastali kao posledica bespravnog korišćenja zemljišta. Ukoliko u roku koji utvrdi radna grupa niko ne pruži dokaz da je vlasnik useva i da je izmirio obavezu plaćanja naknade za bespravno korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, isti će biti prodati po tržišnim uslovima. Sredstva ostvarena od prodaje skinutog useva, po odbitku troškova skidanja useva, rasporediće se u skladu sa članom 71. Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

V

O sprovođenju ove Odluke staraće se Sekretarijat za poljoprivredu, selo i ruralni razvoj Gradske uprave grada Pančeva.

VI

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i objaviće se u "Službenom listu grada Pančeva".