ODLUKA
O JAVNIM PARKIRALIŠTIMA

("Sl. list opštine Vršac", br. 14/2008, 2/2009, 4/2012, 16/2012 i 8/2013)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom određuju se uslovi i način uređivanja, održavanja i korišćenja javnih prostora za parkiranje vozila, kao i način uklanjanja nepropisno parkiranih, havarisanih i neregistrovanih vozila sa javnih površina.

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovoj odluci imaju sledeće značenje:

1. prostor za parkiranje je svaki prostor na javnoj površini kome je saobraćajnom signalizacijom određena namena za zaustavljanje i parkiranje vozila.

2. opšta parkirališta su prostori za parkiranje na kojima se ne naplaćuje korišćenje parking mesta,

3. posebna parkirališta su prostori za parkiranje na kojima se vrši naplata usluge korišćenja parking mesta,

4. parking mesto je deo prostora za parkiranje namenjen za parkiranje i zaustavljanje jednog vozila,

5. rezervisano parking mesto je mesto rezervisano za parkiranje vozila određenih korisnika ili za određene namene,

6. zakupljeno parking mesto je mesto na kojem se pravo parkiranja stiče ugovorom o zakupu,

7. korisnik parking mesta je vozač vozila ili vlasnik vozila, ako vozač nije identifikovan,

8. povlašćeni korisnik parking mesta je korisnik koji posebne prostore za parkiranje koristi po povlašćenoj ceni,

9. nepropisno parkirano vozilo je vozilo parkirano suprotno Zakonu o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima, Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima i saobraćajnoj signalizaciji,

10. havarisano, odnosno neregistrovano vozilo je havarisano, odnosno neregistrovano vozilo ostavljeno na javnoj površini,

11. uklanjanje vozila je postupak kojim se nepropisno parkirano vozilo, odnosno havarisano i neregistrovano vozilo uklanja sa javne površine.

Član 3

Uređivanje i održavanje javnih prostora za parkiranje, uklanjanje nepropisno parkiranih, havarisanih i neregistrovanih vozila sa javnih površina i njihovo čuvanje, su komunalne delatnosti.

Član 4

Obavljanje komunalnih delatnosti iz člana 3. ove odluke opština Vršac obezbeđuje osnivanjem javnog komunalnog preduzeća ili njihovo obavljanje poverava drugom preduzeću odnosno preduzetniku (u daljem tekstu: komunalno preduzeće) u skladu sa zakonom i propisom Skupštine opštine Vršac.

II USLOVI I NAČIN ODREĐIVANJA, UREĐIVANJA, ODRŽAVANJA I KORIŠĆENJA PROSTORA ZA PARKIRANJE

Član 5

Opština obezbeđuje materijalne, tehničke i druge uslove za izgradnju i održavanje prostora za parkiranje u zavisnosti od potreba i materijalnih mogućnosti korisnika usluga parkiranja vozila i materijalnih mogućnosti opštine.

Član 6

Izgrađen prostor za parkiranje vozila označava se prema JUS standardima za horizontalnu i vertikalnu signalizaciju.

Saobraćajna signalizacija se postavlja prema Planu tehničkog regulisanja saobraćaja ili prema usvojenim izvođačkim projektima.

Član 7

Za obeležavanje parking mesta horizontalna signalizacija se izvodi punom belom linijom širine 0,1 m.

Parking mesto označava se tako što se duža strana obeležava u celosti a kraća strana 1/2 svoje dužine.

Član 8

Za označavanje prostora za parkiranje vertikalnom signalizacijom, koriste se saobraćajni znaci (III - 32) "Parkiralište" ili (III - 33) "Parkiralište sa ograničenim trajanjem parkiranja" i odgovarajuće dopunske oznake.

Dopunske oznake na posebnim parkiralištima sadrže zonu u kojoj se parkiralište nalazi, period u toku dana u kom se vrši naplata parkiranja i obaveštenje o načinu naplate parkiranja.

Opštinsko veće svojim aktom utvrđuje posebna parkirališta u Vršcu po zonama i kategorijama motornih vozila, kao i period naplate parkiranja.

Član 9

Radove na uređenju, označavanju i obeležavanju prostora za parkiranje izvodi Javno preduzeće "Varoš".

Izdavanje uslova za označavanje i obeležavanje rezervisanih, odnosno zakupljenih parking mesta, izvođenje potrebnih radova kao i donošenje cenovnika za izvođenje tih radova u nadležnosti je Javnog preduzeća "Varoš".

Član 10

Za korišćenje parking mesta korisnik kupuje parking kartu ili plaća uslugu parkiranja elektronskim putem.

Cene parking karata, odnosno cene korišćenja rezervisanih i zakupljenih parking mesta, određuje komunalno preduzeće cenovnikom, na koji saglasnost daje Opštinsko veće.

Izveštaje o naplaćenim parking kartama, posebnim parking kartama, uplatama usluga parkiranja elektronskim putem kao i o uplatama za rezervisana i zakupljena parking mesta, komunalno preduzeće dužno je da mesečno dostavlja Opštinskoj upravi.

Član 11

Kupovinom parking karte ili plaćanjem usluge parkiranja elektronskim putem za određenu zonu parkiranja, korisnik stiče pravo korišćenja parking mesta u toj zoni.

Korisnik parking mesta je dužan da:

1. vidno istakne važeću parking kartu sa unutrašnje strane prednjeg vetrobranskog stakla vozila,

2. koristi ispravno parking kartu i u nju unese tačne podatke,

3. koristi parking mesto u skladu sa saobraćajnim znakom, horizontalnom i vertikalnom signalizacijom kojima je označeno parking mesto,

4. kao povlašćeni korisnik iz člana 14. stav 1. ove odluke, koristi parking mesto na posebnom parkiralištu u zoni za koju je kupio parking kartu.

Zaustavljanjem vozila na parking mestu, ako se plaćanje usluge parkiranja vrši elektronskim putem, odnosno isticanjem važeće parking karte u skladu sa odredbama tačke 1. i 2. ovog člana, korisnik parking mesta prihvata propisane uslove za korišćenje posebnog parkirališta.

Komunalno preduzeće nema obavezu čuvanja vozila i ne snosi odgovornost za oštećenje ili krađu vozila sa javnih prostora za parkiranje.

Član 12

Kontrolu parkiranja, odnosno kontrolu korišćenja posebnih, parkirališta vrše ovlašćeni kontrolori komunalnog preduzeća.

Kontrolori imaju službenu legitimaciju i nose službena odela.

Komunalno preduzeće izdaje legitimaciju i utvrđuje izgled službenog odela.

Član 13

Korisnik parking mesta koji postupa suprotno odredbama člana 11. ove odluke dužan je da plati posebnu parking kartu.

Posebna parking karta naplaćuje se korisniku posebnih parkirališta kao posebna cena kada se u postupku kontrole utvrdi da je korišćenje komunalne usluge u suprotnosti sa odredbama ove odluke.

Kontrolor komunalnog preduzeća ovlašćen je da, u postupku kontrole korišćenja posebnih parkirališta, izda nalog za plaćanje posebne parking karte i da ga uruči korisniku parkiranja.

U slučaju da kontrolor nije u mogućnosti da uruči nalog, pričvršćuje ga na vozilu.

Dostavljanje naloga za plaćanje posebne parking karte na način iz stava 3. ovog člana smatra se urednim i docnije oštećenje ili uništenje naloga nema uticaj na valjanost dostavljanja i ne odlaže plaćanje posebne parking karte.

Korisnik parkiranja dužan je da postupi po primljenom nalogu i plati posebnu parking kartu u roku od osam dana od dana dostavljanja naloga.

Protiv korisnika parking mesta koji u ostavljenom roku ne plati posebnu parking kartu komunalno preduzeće pokrenuće postupak prinudne naplate u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju.

Cenu posebne parking karte utvrđuje Opštinsko veće.

Član 14

Pojedini korisnici (stanari i korisnici poslovnog prostora čiji se stanovi, odnosno poslovni prostori nalaze pored posebnih parkirališta) mogu posebna parkirališta koristiti kao povlašćeni korisnici, pod uslovima propisanim ovom odlukom.

Povlašćenim korisnicima iz stava 1. ovog člana komunalno preduzeće izdaje parking kartu na osnovu dokaza o prebivalištu fizičkog lica odnosno sedištu firme i vlasništvu vozila.

Fizičkom licu i preduzetniku se može izdati najviše jedna parking karta za povlašćeno parkiranje a pravnom licu najviše dve.

Parking kartu povlašćeni korisnik može koristiti isključivo za vozilo za koje je ta karta izdata.

Član 15

Određeni prostor za parkiranje i parking mesta mogu biti rezervisani za parkiranje vozila državnih organa, organa lokalne samouprave i vozila hitne pomoći.

Odeljenje opštinske uprave nadležno za komunalne poslove može odobriti rezervaciju parking mesta ustanovama, pravnim licima i preduzetnicima ispred njihovih poslovnih objekata za parkiranje službenih vozila tih korisnika ili za potrebe snabdevanja.

Ukoliko ispred poslovnih objekata ne postoji obeležen i uređen prostor za parkiranje, ustanovama, pravnim licima i preduzetnicima se može odobriti rezervacija dela javne površine za parkiranje vozila u skladu sa izdatim uslovima.

Na trotoaru ispred poslovnih objekata može se odobriti rezervacija, ukoliko je širina trotoara veća od 4,00 metra ukoliko postoje uslovi za obeležavanje i označavanje parking mesta.

Član 16

Prilikom izgradnje novih parkirališta, odnosno rekonstrukcije postojećih, moraju se izgraditi i obeležiti posebno rezervisana parking mesta za parkiranje vozila koja koriste invalidna lica.

Rezervisana parking mesta iz stava 1. ovog člana određuju se dopunskom tablom na saobraćajnom znaku.

Parking mesta za invalidna lica mogu da koriste lica čija vozila su, na osnovu posebnog odobrenja, označena nalepnicom - znakom za označavanje vozila invalidnog lica.

Lice koje koristi vozilo označeno nalepnicom-znakom za označavanje vozila invalidnog lica ima pravo da, u slučaju da je parking mesto rezervisano za vozila invalidnih lica zauzeto, parkira svoje vozilo na prvo slobodno parking mesto pored rezervisanog mesta.

Član 16a

Vojni invalidi i invalidi rada sa 70 ili više procenata telesnog oštećenja ili kod kojih postoji telesno oštećenje koje ima za posledicu nesposobnost donjih ekstremiteta od 60 ili više procenata ne plaćaju korišćenje posebnih parkirališta.

Na zahtev lica iz prethodnog stava Opštinska uprava može odobriti besplatno korišćenje posebnih parkirališta, u svakoj zoni i bez vremenskog ograničenja, na osnovu priloženog rešenja o utvrđivanju procenta telesnog oštećenja.

Član 17

Korisnici rezervisanih parking mesta iz člana 15. stav 1. i člana 16. ove odluke, ne plaćaju korišćenje istih.

Na zahtev državnih organa i organizacija, organa i organizacija teritorijalne autonomije, ustanova i organizacija čiji je osnivač Skupština opštine Vršac, Opštinska uprava može odobriti korišćenje posebnih parkirališta, u svakoj zoni i bez vremenskog ograničenja i to najviše za dva vozila, na osnovu dokaza o vlasništvu vozila.

Član 18

Na prostorima za parkiranje koja se nalaze pored stambenih blokova, pojedina parking mesta mogu se izdati u zakup stanarima na određeno vreme.

Parking mesto izdato u zakup obeležava se na odgovarajući način.

Davanje u zakup parking mesta vrši se na osnovu javnog oglasa.

Član 19

Na prostoru za parkiranje koji se nalazi pored stambeno poslovnih objekata, stanarima se može izdati u zakup najviše 20% parking mesta.

Na prostoru za parkiranje u stambenom bloku, stanarima iz tog stambenog bloka može se izdati u zakup najviše do 50% parking mesta.

Član 20

Ugovor o rezervaciji odnosno zakupu parking mesta, zaključuje komunalno preduzeće sa korisnikom parkiranja.

Ugovorom iz prethodnog stava, ugovorne strane utvrđuju mesto parkiranja, vreme trajanja rezervacije odnosno zakupa i druga međusobna prava i obaveze.

Član 21

Za korišćenje parking mesta po osnovu iz prethodnog člana, plaća se iznos utvrđen cenovnikom iz člana 10. stav 2. ove odluke.

Član 22

Troškove označavanja rezervisanih, odnosno zakupljenih parking mesta, snosi korisnik istih.

Član 23

Na rezervisanim parking mestima i parking mestima izdatim u zakup zabranjeno je zaustavljanje i parkiranje vozila drugih vlasnika, odnosno korisnika.

III UKLANJANJE NEPROPISNO PARKIRANIH, HAVARISANIH I NEREGISTROVANIH VOZILA

Član 24

Komunalno preduzeće vrši uklanjanje nepropisno parkiranih vozila po nalogu organa unutrašnjih poslova ili po nalogu nadležnog inspektora na način koji je propisan Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima odnosno ovom odlukom.

Član 25

Komunalno preduzeće iz prethodnog člana mora imati odgovarajuće vozilo i opremu za uklanjanje nepropisno parkiranih, havarisanih i neregistrovanih vozila i odgovarajući prostor i službu za čuvanje tih vozila.

Član 26

Komunalno preduzeće, donosi odluku o cenama uklanjanja i čuvanja nepropisno parkiranih, havarisanih i neregistrovanih vozila.

Saglasnost na cene iz prethodnog stava daje Opštinsko veće.

Član 27

U gradskom području Vršca sopstvenici putničkih, teretnih vozila i autobusa moraju svoja vozila parkirati na prostoru za parkiranje, odnosno na parking mestima koja su određena za parkiranje te vrste vozila.

Član 28

Zabranjeno je parkiranje i ostavljanje havarisanih ili neregistrovanih vozila, svih vrsta priključnih vozila, kombajna, sejačica, drljača i drugih poljoprivrednih mašina, radnih mašina i mehanizacije na ulici, trotoaru ili drugoj javnoj površini.

Zabranjeno je parkiranje zaprežnih vozila u ulicama koje su izgrađene kao delovi magistralnih ili regionalnih puteva, u ulicama koje su određene za linijski prevoz putnika, kao i u ulicama Vardarskoj, Nikole Neškovića, (od raskrsnice sa Njegoševom ulicom do raskrsnice sa ulicom Đure Cvejića), Đure Daničića i Đure Cvejića (od zelene pijace do raskrsnice sa ulicom Nikole Neškovića).

Član 29

U slučajevima kad se prostori za parkiranje koriste suprotno odredbama ove odluke, komunalni inspektor doneće usmeno rešenje da vozač, ukoliko je prisutan, odmah ukloni vozilo sa parking mesta, a pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Ukoliko se korisnik ne nalazi na licu mesta, komunalni inspektor će, bez saslušanja stranke, doneti rešenje da se vozilo ukloni u određenom roku, pod pretnjom prinudnog izvršenja. Ovo rešenje se nalepljuje na vozilo uz naznačenje dana i časa kada je nalepljeno i time se smatra da je dostavljanje izvršeno. Docnije oštećenje, uništenje ili uklanjanje ovog rešenja ne utiče na valjanost dostavljanja.

Prinudno izvršenje iz stava 1. i 2. ovog člana sprovodi se po donetom zaključku o dozvoli izvršenja od strane komunalnog inspektora upotrebom specijalnog vozila.

Član 29a

Vlasnik - korisnik vozila, stvari ili drugog predmeta dužan je da uklonjeno vozilo, stvar ili drugi predmet preuzme u roku od 120 dana od dana uklanjanja.

Komunalno preduzeće ima pravo da kao poverilac dospelog potraživanja nastalog uklanjanjem vozila, stvari ili drugog predmeta zadrži isto, dok mu potraživanje ne bude isplaćeno.

Na osnovu izveštaja komunalnog preduzeća o protoku roka utvrđenog ovom odlukom, komisija Opštine Vršac formirana od strane Opštinskog veća će nakon zakonski sprovedenog postupka prodati vozilo, platiti troškove skladištenja, a ostatak novca vratiti vlasniku vozila.

Ukoliko je uklonjeno neregistrovano vozilo nepoznatog vlasnika, Komisija iz stava 3. ovog člana, otvoriće vozilo uz pomoć stručnog lica, o tome sačiniti zapisnik i na osnovu očitanog broja šasije, pribaviti podatke o vlasniku vozila.

IV NADZOR

Član 30

Nadzor nad primenom ove odluke vrši odeljenje opštinske uprave nadležno za komunalne poslove.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke vrši opštinski komunalni inspektor.

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor ovlašćen je da:

1. kontroliše da li komunalno preduzeće pruža komunalne usluge u skladu sa utvrđenim uslovima odnosno ugovorom preuzetim obavezama,

2. rešenjem naredi izvršenje utvrđenih obaveza i preduzimanje mera za otklanjanje nedostataka,

3. podnosi zahteve za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje propisane ovom odlukom,

4. preduzima i druge mere utvrđene zakonom.

V KAZNENE ODREDBE

Član 31

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće koje obavlja poslove uređivanja prostora za parkiranje vozila ako prostor za parkiranje vozila ne obeleži odgovarajućom saobraćajnom signalizacijom (član 6, 7, 8 i 9).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 10.000,00 dinara.

Član 32

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj komunalno preduzeće koje obavlja poslove održavanja prostora za parkiranje vozila odnosno komunalne poslove uklanjanja vozila sa javne površine ako:

1. korisniku parkinga ne izda doplatnu kartu (član 13),

2. po nalogu nadležnog organa odnosno nadležne inspekcije ne ukloni sa javne površine nepropisno parkirano, havarisano ili neregistrovano vozilo (član 24),

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 do 10.000,00 dinara.

Član 33

Novčanom kaznom od 10.000,00 do 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ili preduzetnik ako:

1. postupa suprotno odredbama člana 11.,

2. svoje vozilo zaustavi ili parkira na parking mestu koje je rezervisano ili izdato u zakup drugom korisniku (član 23.),

3. svoje vozilo parkira na mestima koja nisu određena za parkiranje te vrste vozila (član 27.),

4. svoje havarisano ili neregistrovano vozilo, priključno vozilo, poljoprivredne mašine, radne mašine odnosno zaprežna vozila parkira ili ostavlja suprotno propisu (član 28. stav 1. i 2.),

5. ne postupi po pravosnažnom rešenju komunalnog inspektora (član 29 stav 1. i 2. i član 30. stav 3. tačka 2.).

Za prekršaj iz prethodnog stava kazniće se i fizičko lice novčanom kaznom od 2.500,00 do 10.000,00 dinara.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 34

Opštinska uprava, u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, doneće rešenje o kategorijama invalida koji koriste rezervisana parking mesta za invalidna lica. Javno preduzeće za izgradnju, razvoj i uređenje grada i područja opštine Vršac "Varoš", u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, na svim posebnim parkiralištima u gradu, obeležiće potreban broj rezervisanih parking mesta koja koriste invalidna lica i postaviće dopunske oznake u cilju obaveštavanja korisnika parkiranja o načinu plaćanja usluge parkiranja elektronskim putem.

Član 35

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o javnim parkiralištima ("Sl. list Opštine Vršac", br. 1/2005, 7/2006 i 7/2007).

Član 36

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu opštine Vršac".