ODLUKA
O VIDOVDANSKOJ NAGRADI UČENICIMA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 47/2016)

Član 1

Ovom odlukom propisuju se uslovi za dodelu Vidovdanske nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola na teritoriji Grada Novog Sada (u daljem tekstu: učenik), koje se finansiraju iz budžeta Grada Novog Sada.

Član 2

Vidovdanska nagrada dodeljuje se učeniku za izuzetne rezultate ostvarene u toku jedne školske godine, na republičkim takmičenjima i smotrama u organizaciji ministarstva nadležnog za prosvetu ili ministarstva nadležnog za sport i omladinu, u okviru obrazovnog sistema (u daljem tekstu: republičko takmičenje), kao i na međunarodnim takmičenjima i smotrama u organizaciji ministarstva nadležnog za prosvetu ili ministarstva nadležnog za sport i omladinu, u okviru obrazovnog sistema (u daljem tekstu: međunarodno takmičenje).

Izuzetno od stava 1. ovog člana, Vidovdanska nagrada može da se dodeli učeniku za izuzetne rezultate na naučnim olimpijadama i svetskim i evropskim takmičenjima i prvenstvima u oblasti sporta i umetnosti za decu školskog uzrasta, koje nisu u organizaciji ministarstva nadležnog za prosvetu ili ministarstva nadležnog za sport i omladinu, a na osnovu zaključka Gradonačelnika Grada Novog Sada.

Vidovdanska nagrada dodeljuje se u vidu pohvalnice.

Vidovdansku nagradu čini i novčani iznos u skladu sa ovom odlukom i finansijskim mogućnostima Grada Novog Sada.

Vidovdanska nagrada dodeljuje se svake godine na Vidovdan za tekuću školsku godinu.

Član 3

Vidovdanska nagrada dodeljuje se:

- učeniku koji je na republičkom takmičenju ili smotri osvojio prvo, drugo ili treće mesto u pojedinačnom nastupu,

- učeniku muzičke škole, kao i baletske škole, koji je na republičkom takmičenju ili smotri osvojio prvo mesto u pojedinačnom nastupu, i

- učenicima, članovima hora, orkestra i sportske ekipe koji su na republičkom takmičenju ili smotri osvojili prvo mesto.

Vidovdanska nagrada dodeljuje se i učeniku koji je na međunarodnom takmičenju osvojio:

- prvo, drugo ili treće mesto u pojedinačnom nastupu,

- prvo mesto, u grupnom nastupu.

Vidovdanska nagrada dodeljuje se i učeniku koji je na naučnim olimpijadama i svetskim i evropskim takmičenjima i prvenstvima u oblasti sporta i umetnosti za decu školskog uzrasta, koje nisu u organizaciji ministarstva nadležnog za prosvetu ili ministarstva nadležnog za sport i omladinu, osvojio:

- prvo, drugo ili treće mesto u pojedinačnom nastupu,

- prvo mesto u grupnom nastupu.

Član 4

Novčani iznos Vidovdanske nagrade za učenika koji u pojedinačnom nastupu osvoji prvo, drugo ili treće mesto na republičkom takmičenju, kao i na međunarodnom takmičenju koje se održava na teritoriji Republike Srbije, iznosi:

- za osvojeno prvo mesto, 15.000,00 dinara,

- za osvojeno drugo mesto, 13.000,00 dinara,

- za osvojeno treće mesto, 11.000,00 dinara.

Član 5

Novčani iznos Vidovdanske nagrade za učenika, člana hora, orkestra i sportske ekipe koji u grupnom nastupu osvoji prvo mesto na republičkom takmičenju, kao i na međunarodnom takmičenju koje se održava na teritoriji Republike Srbije iznosi 11.000,00 dinara.

Član 6

Novčani iznos Vidovdanske nagrade za učenika koji u pojedinačnom nastupu osvoji prvo, drugo ili treće mesto na međunarodnom takmičenju koje se održava van teritorije Republike Srbije, kao i na naučnim olimpijadama i svetskim i evropskim prvenstvima u oblasti sporta i umetnosti za decu školskog uzrasta, koje nisu u organizaciji ministarstva nadležnog za prosvetu ili ministarstva nadležnog za sport i omladinu, iznosi:

- za osvojeno prvo mesto, 45.000,00 dinara,

- za osvojeno drugo mesto, 40.000,00 dinara,

- za osvojeno treće mesto, 35.000,00 dinara.

Član 7

Vidovdanska nagrada za svakog učenika koji na međunarodnom takmičenju koje se održava van teritorije Republike Srbije u grupnom nastupu osvoji prvo mesto iznosi 35.000,00 dinara.

Član 8

U jednoj školskoj godini učenik ne može dobiti više od tri nagrade po svim osnovama.

Član 9

Sredstva za realizaciju ove odluke obezbeđuju se u Finansijskom planu prihoda i primanja i rashoda i izdataka Gradske uprave za obrazovanje.

Osnovne i srednje škole dostavljaju Gradskoj upravi za obrazovanje spisak učenika kojima se dodeljuje Vidovdanska nagrada u skladu sa odredbama ove odluke, naziv takmičenja i dokaz o osvojenom mestu na takmičenju.

Član 10

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o Vidovdanskoj nagradi učenicima osnovnih i srednjih škola ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 69/14).

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada", a primenjuje se počev od školske 2016/2017. godine.