ODLUKA

O OBEZBEĐIVANJU PREVOZA UČENIKA OSNOVNE ŠKOLE, PREVOZA, SMEŠTAJA I ISHRANE DECE I UČENIKA SA SMETNJAMA U RAZVOJU, PREVOZA DECE RADI POHAĐANJA PRIPREMNOG PREDŠKOLSKOG PROGRAMA I UČEŠĆA UČENIKA NA TAKMIČENJIMA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 63/2015 i 47/2016)

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način obezbeđivanja:

- prevoza učenika osnovne škole na teritoriji Grada Novog Sada (u daljem tekstu: teritorija Grada), čije je prebivalište na udaljenosti većoj od četiri kilometra od sedišta osnovne škole čijem upisnom području pripada, kao i učenika sedmog i osmog razreda pri Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" Novi Sad,

- prevoza, smeštaja i ishrane dece i učenika sa smetnjama u razvoju, bez obzira na udaljenost mesta stanovanja od predškolske ustanove, odnosno od škole na teritoriji Grada, i

- prevoza dece i njihovih pratilaca na teritoriji Grada radi pohađanja pripremnog predškolskog programa, čije je prebivalište na udaljenosti većoj od dva kilometra.

Ovom odlukom uređuje se i način obezbeđivanja sredstava za učešće učenika osnovnih i srednjih škola na opštinskom, okružnom, republičkom i međunarodnom takmičenju, koje je predviđeno kalendarom takmičenja i smotri utvrđenim od strane ministarstva nadležnog za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj (u daljem tekstu: takmičenje).

Član 2

Predškolskom ustanovom, u smislu ove odluke, smatra se predškolska ustanova osnovana od strane Grada Novog Sada.

Osnovnom i srednjom školom, u smislu ove odluke, smatra se osnovna i srednja škola osnovana od strane Republike Srbije, Autonomne Pokrajine Vojvodine ili Grada Novog Sada.

Član 3

Sredstva za prevoz učenika osnovnih škola i učenika sedmog i osmog razreda pri Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" Novi Sad, prevoz, smeštaj i ishranu dece i učenika sa smetnjama u razvoju, prevoz dece koja pohađaju pripremni predškolski program i njihovih pratilaca, kao i učešće na takmičenju, obezbeđuju se u godišnjem finansijskom planu prihoda i primanja, rashoda i izdataka Gradske uprave za obrazovanje u skladu sa finansijskim mogućnostima Grada Novog Sada, a realizuju kroz finansijske planove osnovnih i srednjih škola i predškolskih ustanova.

Član 4

Za prevoz učenika, dece i pratilaca iz člana 1. stav 1. alineja prva i treća ove odluke, kao i prevoz dece i učenika sa smetnjama u razvoju koji pohađaju predškolsku ustanovu, odnosno osnovnu i srednju školu na teritoriji Grada, obezbeđuju se sredstva za prevoz kod javnog prevoznika čiji je osnivač Grad Novi Sad.

Za prevoz, smeštaj i ishranu dece i učenika iz člana 1. stav 1. alineja druga ove odluke, obezbeđuju se sredstva pružaocu usluge prevoza, smeštaja i ishrane.

Za učešće učenika na takmičenju iz člana 1. stav 2. ove odluke obezbeđuju se sredstva za prevoz učenika i mentora-pratilaca, kao i za njihov smeštaj i ishranu kod višednevnih takmičenja i za kotizaciju za republička takmičenja.

Član 5

Zahtev za obezbeđivanje prevoza, odnosno smeštaja i ishrane učenika, dece i pratilaca iz člana 1. stav 1. ove odluke, u skladu sa odredbama ove odluke, podnosi se Gradskoj upravi za obrazovanje (u daljem tekstu: Gradska uprava), putem Pisarnice Gradske uprave za opšte poslove.

Zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se u julu tekuće godine za narednu školsku, odnosno radnu godinu.

Izuzetno od stava 2. ovog člana, zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se za tekuću školsku, odnosno radnu godinu, nakon upisa učenika u osnovnu školu čijem upisnom području pripada, a koja je na udaljenosti većoj od četiri kilometra od prebivališta učenika, upisa u sedmi i osmi razred pri Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" Novi Sad, smeštaja u ustanovu za smeštaj i ishranu deteta sa smetnjama u razvoju, odnosno upisa deteta u predškolsku ustanovu, odnosno školu u kojoj se ostvaruje pripremni predškolski program, a koja je na udaljenosti većoj od dva kilometra od prebivališta deteta.

Član 6

Za učenike osnovne škole Gradska uprava po službenoj dužnosti pribavlja potvrdu škole da je prebivalište učenika na udaljenosti većoj od četiri kilometra od sedišta škole.

Za učenike sedmog i osmog razreda pri Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" Novi Sad Gradska uprava po službenoj dužnosti pribavlja potvrdu Gimnazije o redovnom pohađanju nastave.

Član 7

Nakon primljenog zahteva iz člana 5. ove odluke, za decu sa smetnjama u razvoju Gradska uprava po službenoj dužnosti pribavlja:

- mišljenje interresorne komisije o potrebi za pružanjem dodatne obrazovne podrške detetu, odnosno učeniku, o smeštaju i ishrani u odgovarajuću ustanovu za smeštaj i ishranu deteta, odnosno učenika sa smetnjama u razvoju, kao i o vrsti prevoza za dete, odnosno učenika i

- potvrdu da učenik redovno pohađa školu.

Ukoliko je mišljenjem interresorne komisije utvrđeno da je učeniku potrebno obezbediti smeštaj i ishranu u ustanovi koja nije na teritoriji Grada, kao i sredstva za sopstveni prevoz, roditelj učenika uz zahtev iz člana 5. ove odluke dostavlja:

- izjavu o korišćenju uslova prevoza kod odgovarajućeg prevoznika, odnosno izjavu o korišćenju sopstvenog prevoza za dete, odnosno učenika koji pohađa osnovnu školu na teritoriji Grada, kao i

- druge podatke u cilju obezbeđivanja sredstava za prevoz, smeštaj i ishranu dece i učenika sa smetnjama u razvoju.

Član 8

Za dete koje pohađa pripremni predškolski program Gradska uprava po službenoj dužnosti pribavlja potvrdu predškolske ustanove da je prebivalište deteta na udaljenosti većoj od dva kilometra od predškolske ustanove.

Član 9

Gradska uprava donosi rešenje o obezbeđivanju prevoza kod javnog prevoznika iz člana 4. stav 1. ove odluke u odgovarajućoj zoni učeniku osnovne škole čije je prebivalište na udaljenosti većoj od četiri kilometra od sedišta osnovne škole čijem upisnom području pripada, učeniku sedmog i osmog razreda pri Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" Novi Sad i detetu koji pohađa pripremni predškolski program u predškolskoj ustanovi, odnosno školi, na udaljenosti većoj od dva kilometra od prebivališta deteta, kao i njegovom pratiocu.

Gradska uprava donosi rešenje o obezbeđivanju prevoza kod odgovarajućeg prevoznika, kao i smeštaja i ishrane u odgovarajućoj ustanovi za smeštaj i ishranu detetu i učeniku sa smetnjama u razvoju.

Gradska uprava donosi rešenje o obezbeđivanju sredstava za sopstveni prevoz za dete i učenika sa smetnjama u razvoju koji pohađa osnovnu školu na teritoriji Grada na odgovarajućoj relaciji, u visini od 30% cene litre goriva po pređenom kilometru.

Rešenje iz st. 1-3. ovog člana donosi se za svaku školsku, odnosno radnu godinu.

Rešenje iz st. 1. i 3. ove odluke dostavlja se osnovnoj školi, odnosno predškolskoj ustanovi i Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" Novi Sad.

Rešenje iz stava 2. ovog člana dostavlja se ustanovi koja pruža usluge smeštaja i ishrane detetu i učeniku sa smetnjama u razvoju i osnovnoj školi, odnosno predškolskoj ustanovi koju dete ili učenik pohađa.

O žalbi na rešenje Gradske uprave iz st. 1-3. ove odluke rešava Gradsko veće Grada Novog Sada.

Član 10

Na osnovu rešenja iz člana 9. stav 1. ove odluke, osnovna škola, Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" Novi Sad, odnosno predškolska ustanova, pribavljaju godišnju kartu od javnog prevoznika iz člana 4. stav 1. ove odluke.

Ukoliko je rešenje iz člana 9. stav 1. ove odluke doneto u drugom polugodištu tekuće školske, odnosno radne godine, osnovna škola, Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" Novi Sad, odnosno predškolska ustanova pribavljaju mesečnu markicu od javnog prevoznika iz člana 4. stav 1. ove odluke, počev od narednog meseca u odnosu na mesec preuzimanja rešenja.

Član 11

Na osnovu rešenja iz člana 9. stav 2. ove odluke, Gradska uprava zaključuje ugovore sa ustanovom, odnosno prevoznikom, o obezbeđivanju smeštaja i ishrane, odnosno prevoza deteta i učenika sa smetnjama u razvoju.

Član 12

Osnovna škola, Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" Novi Sad, predškolska ustanova, ustanova za smeštaj i ishranu deteta i učenika sa smetnjama u razvoju i prevoznik iz člana 11. ove odluke, dostavljaju Gradskoj upravi zahtev za plaćanje do 25. u mesecu za naredni mesec.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana, osnovna škola, Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" Novi Sad, odnosno predškolska ustanova, dostavlja spisak dece i učenika kojima je obezbeđen prevoz, u skladu sa odredbama ove odluke, sa obračunom, kao i profakturu javnog prevoznika iz člana 4. stav 1. ove odluke.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana, ustanova za smeštaj i ishranu deteta i učenika sa smetnjama u razvoju dostavlja spisak dece i učenika sa smetnjama u razvoju kojima je obezbeđen smeštaj i ishrana u skladu sa odredbama ove odluke, kao i obračun.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana, prevoznik deteta i učenika sa smetnjama u razvoju iz člana 11. ove odluke dostavlja spisak dece i učenika sa smetnjama u razvoju kojima je obezbeđen prevoz u skladu sa ugovorom iz člana 11. stav 1. ove odluke, kao i obračun.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana, škola, odnosno ustanova, dostavlja spisak dece i učenika sa smetnjama u razvoju kojima se finansira sopstveni prevoz, u skladu sa rešenjem iz člana 9. stav 3. ove odluke, kao i obračun.

Član 13

Osnovna, odnosno srednja škola koju pohađa učenik koji učestvuje na takmičenju iz člana 1. stav 2. ove odluke, dostavlja Gradskoj upravi zahtev za plaćanje učešća na takmičenju u skladu sa članom 4. stav 3. ove odluke.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana, osnovna, odnosno srednja škola, dostavlja fotokopiju kalendara takmičenja, sa naznačenim takmičenjem na kom učenik učestvuje (datum, mesto i škola u kojoj se održava takmičenje i vreme održavanja takmičenja), spisak učenika koji učestvuju na takmičenju i njihovih mentora-pratilaca, i drugu neophodnu dokumentaciju i računovodstvene isprave u skladu sa zakonom.

Član 14

Za drugo polugodište školske, odnosno radne 2015/2016. godine, zahtev iz člana 5. ove odluke podnosi se u januaru 2016. godine.

Član 15

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada", a primenjivaće se počev od 1. januara 2016. godine.

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o obezbeđivanju prevoza učenika osnovne škole, prevoza, smeštaja i ishrane dece i učenika sa smetnjama u razvoju, prevoza dece radi pohađanja pripremnog predškolskog programa i učešća učenika na takmičenjima

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 47/2016)

Član 11

Za školsku 2016/2017. godinu, učenici sedmog i osmog razreda pri Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" Novi Sad zahtev iz člana 5. ove odluke podnose u avgustu 2016. godine.

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".