ODLUKA
O DODATNIM PRAVIMA U OBLASTI DRUŠTVENE BRIGE O DECI

("Sl. list grada Niša", br. 87/2011, 11/2012, 44/2013, 33/2014, 20/2015, 4/2016 i 74/2016)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se dodatna prava u oblasti društvene brige o deci i porodici iz nadležnosti opštine Pirot, nosioci prava kao i uslovi i način ostvarivanja ovih prava.

PRAVA U OBLASTI DRUŠTVENE BRIGE O DECI I PORODICI IZ NADLEŽNOSTI OPŠTINE

Član 2

Prava u oblasti društvene brige o deci i porodici iz nadležnosti Opštine u smislu ove Odluke su:

1. Pravo na roditeljski dodatak za prvorođeno dete u porodici

2. Pravo na novčanu pomoć za treće dete u porodici

3. Pravo na novčanu pomoć nezaposlenim majkama

4. Pravo na novčanu pomoć samohranim roditeljima

5. Pravo na novčanu pomoć za lečenje dece uzrasta do 18 godina

6. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć za decu korisnika prava na dečiji dodatak koja polaze u I razred osnovne škole.

PRAVO NA RODITELJSKI DODATAK ZA PRVOROĐENO DETE U PORODICI

Član 3

Roditeljski dodatak za prvorođeno dete u porodici isplaćuje se jednokratno u iznosu od 10.000 dinara neto, na osnovu zahteva podnetih od 01.01.2016. god. i kasnije.

Član 4

Pravo na roditeljski dodatak za prvorođeno dete u porodici može ostvariti majka koja ima prebivalište na teritoriji opštine Pirot.

U slučaju da majka iz opravdanih razloga ne može podneti zahtev za ostvarivanje ovog prava, zahtev podnosi otac deteta.

Član 5

Pravo na roditeljski dodatak za prvorođeno dete u porodici se ne može ostvariti za dete koje nije živo u momentu podnošenja zahteva.

Ukoliko po podnošenju zahteva za roditeljski dodatak za prvorođeno dete u porodici, dete na koje se zahtev odnosi umre, roditeljski dodatak će se isplatiti podnosiocu zahteva.

Član 6

Zahtev za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak za prvorođeno dete u porodici može se podneti najkasnije do šest meseca života deteta.

PRAVO NA NOVČANU POMOĆ ZA TREĆE DETE U PORODICI

Član 7

Pravo na novčanu pomoć ostvaruje porodica za treće dete po redosledu rođenja, od 01.01.2012. godine, a počev od momenta podnošenja zahteva roditelja.

Član 8

Novčana pomoć porodicama za treće dete po redosledu rođenja ostvaruje se u iznosu od 2.000 dinara neto mesečno, do 18. godine života deteta.

Član 9

Korisnik prava na novčanu pomoć za treće dete po redosledu rođenja jednom godišnje dostavlja školsku potvrdu za decu školskog uzrasta.

Član 10

Broj dece u porodici utvrđuje se u odnosu na dan podnošenja zahteva za ostvarivanje prava utvrđenih ovom odlukom, prema datumu i času rođenja upisanih u matičnu knjigu rođenih.

Izuzetno, u blizanačkim trudnoćama, kada se u drugom ili trećem porođaju rode dvoje ili više dece; svako dete koje nije treće dete po času rođenja ima pravo na novčanu pomoć u iznosu od 3.000 din. kao i treće dete po času rođenja.

Broj dece u porodici iz razvedenog braka ili vanbračne zajednice utvrđuje se prema roditelju sa kojim dete živi po odluci nadležnog organa ili po sporazumu roditelja.

Broj dece u porodici koja su u vreme razvoda braka ili prestanka vanbračne zajednice bila punoletna, utvrđuje se prema roditelju s kojim žive.

Broj dece u porodicama za koje je u toku postupak utvrđivanja porodično pravnog statusa pred nekim od nadležnih organa određuju se prema roditelju sa kojim žive.

Činjenica sa kojim roditeljom dete živi, utvrđuje se prema nalazu nadležnog centra za socijalni rad.

PRAVO NA NOVČANU POMOĆ NEZAPOSLENIM MAJKAMA

Član 11

Novčana pomoć nezaposlenim majkama iznosi 36.000 dinara neto i isplaćuje se u tri mesečne rate u iznosu od 12.000 dinara.

Član 12

Novčana pomoć nezaposlenim majkama iznosi 30.000 dinara neto i isplaćuje se u dvanaest mesečnih rata u iznosu od 2.500 dinara.

Član 13

Pravo na novčanu pomoć nezaposlenim majkama može ostvariti majka koja ima prebivalište na teritoriji opštine Pirot najmanje 1 godinu i u momentu porođaja ima status nezaposlenog lica.

Pravo na novčanu pomoć nezaposlenim majkama u iznosu navedenom u članu 8. ove Odluke, može ostvariti majka koja je rodila dete 01.01.2012. godine i kasnije.

Član 14

Pravo na novčanu pomoć nezaposlenim majkama se ne može ostvariti ukoliko dete, na osnovu čijeg rođenja se ostvaruje pravo, nije živo u momentu podnošenja zahteva.

Ukoliko po podnošenju zahteva za ostvarivanje prava na novčanu pomoć nezaposlenim majkama dete, na osnovu čijeg rođenja se ostvaruje pravo umre, pravo na finansijsku pomoć će se u celosti isplatiti podnosiocu zahteva.

Član 15

Zahtev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć nezaposlenim majkama može se podneti najkasnije do šest meseca života deteta.

PRAVO NA NOVČANU POMOĆ SAMOHRANIM RODITELJIMA

Član 16

Samohrani roditelj, u smislu ove Odluke, jeste roditelj koji samostalno vrši roditeljsko pravo u skladu sa odredbama Porodičnog zakona.

Član 17

Pravo na novčanu pomoć samohranim roditeljima mogu ostvariti roditelji koji samostalno vrše roditeljsko pravo, imaju status nezaposlenog lica i nisu ostvarili pravo na novčanu socijalnu pomoć kod Centra za socijalni rad.

Član 18

Roditelj će se smatrati samohranim i u slučaju kada je drugi roditelj postao potpuno i trajno nesposoban za privređivanje, a nije stekao pravo na penziju.

Član 19

Status samohranog roditelja može se dokazati:

- izvodom iz matične knjige umrlih ili rešenjem nadležnog organa o proglašenju nestalog lica umrlim;

- odlukom nadležnog organa o vršenju roditeljskog prava;

- izvodom iz matične knjige rođenih za decu;

- rešenjem invalidske komisije i potvrdom fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje da lice nije ostvarilo pravo na penziju.

Član 20

Novčana pomoć samohranim roditeljima ostvaruje se u iznosu od 2.500 dinara neto po detetu i isplaćivaće se na osnovu zahteva podnetih od 01.01.2012. godine.

Član 21

Novčana pomoć samohranim roditeljima ostvaruje se do 18. godine starosti deteta, uz uslov da se dete redovno školuje.

Član 22

Samohrani roditelji, koji ostvare pravo na novčanu pomoć iz budžeta opštine Pirot na osnovu ove Odluke, u obavezi su da prijave svaku promenu u slučaju zasnivanja radnog odnosa, ili ostvarivanja prihoda po bilo kom drugom osnovu.

Član 23

Samohrani roditelj jednom godišnje dostavlja uverenje Zavoda za zapošljavanje o statusu nezaposlenog lica, kao i školsku potvrdu za decu školskog uzrasta.

PRAVO NA NOVČANU POMOĆ ZA LEČENJE DECE UZRASTA DO 18 GODINA

Član 24

Pravo na novčanu pomoć za lečenje mogu ostvariti porodice za decu uzrasta do 18 godina, a izuzetno i za stariju decu ukoliko se nalaze u stanju socijalne potrebe, koja imaju prebivalište na teritoriji opštine Pirot.

Član 25

Novčana pomoć za lečenje dece se može odobriti u slučajevima kada to pravo ne može da se ostvari preko sistema zdravstvene zaštite ili izuzetnog siromaštva porodice.

Član 26

Visina novčane pomoći za lečenje dece uzrasta do 18 godina određuje se u svakom pojedinačnom slučaju, na osnovu dostavljene medicinske dokumentacije i sredstava potrebnih za lečenje.

Član 27

Zahtev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć za lečenje dece može podneti jedan od roditelja najkasnije u roku od 30 dana od dana izdavanja medicinske dokumentacije kojom se lečenje nalaže, počev od 01.01.2012. godine.

Član 28

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć za decu korisnika prava na dečiji dodatak ostvaruju roditelji korisnici prava na dečiji dodatak za decu koja polaze u I razred osnovne škole na teritoriji grada Pirota.

Član 29

Jednokratna novčana pomoć ostvaruje se na osnovu zahteva podnetog u periodu od 01. avgusta do 30. septembra tekuće godine, u jednokratnom iznosu od 10.000 dinara.

POSTUPAK I NAČIN OSTVARIVANJA PRAVA

Član 30

Prava utvrđena ovom odlukom ostvaruju se po propisima o opštem upravnom postupku.

Član 31

O pravima iz ove odluke u prvom stepenu rešava Opštinska uprava - Odsek za dečiju, zdravstvenu zaštitu i omladinska pitanja.

Član 32

Po žalbama na prvostepena rešenja o pravima iz ove odluke u drugom stepenu rešava Opštinsko veće opštine Pirot.

Član 33

Ovlašćuje se Opštinsko veće Opštine Pirot da svojim odlukama određuje visinu novčanih pomoći svih prava propisanih članom 2. Odluke o dodatnim pravima u oblasti društvene brige o deci.

Član 34

Sredstva za ostvarivanje prava predviđenih članom 2. tačka 1, 2, 3, 4. i 6. ove Odluke isplaćivaće se preko Odeljenja za privredu i finansije Opštinske uprave Opštine Pirot na tekući račun korisnika prava.

Sredstva za ostvarivanje prava predviđenih članom 2. tačka 5. ove Odluke isplaćivaće se preko Centra za socijalni rad za opštinu Pirot.

Član 35

Sredstva za ostvarivanje svih prava predviđenih članom 2. ove Odluke isplaćivaće se preko Centra za socijalni rad za opštinu Pirot.

Primanja koja se ostvaruju po ovoj Odluci imaju karakter organizovane socijalne i humanitarne pomoći.

Član 36

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o pravu na roditeljski dodatak za prvorođeno dete u porodici od 05.04.2004. godine.

Član 37

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".

 

Samostalni članovi Odlukе o izmeni i dopuni
Оdluke o dodatnim pravima u oblasti društvene brige o deci

("Sl. list grada Niša", br. 11/2012)

Član 2

Ovlašćuje se Odeljenje za vanprivredne delatnosti Opštinske uprave Pirot da utvrdi prečišćen tekst ove odluke.

Član 3

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".

 

Samostalni članovi Odlukе o izmeni i dopuni
Оdluke o dodatnim pravima u oblasti društvene brige o deci

("Sl. list grada Niša", br. 44/2013)

Član 2

Ovlašćuje se Odeljenje za vanprivredne delatnosti Opštinske uprave Pirot da utvrdi prečišćen tekst ove odluke.

Član 3

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Niša".

 

Samostalni članovi Odlukе o izmeni i dopuni
Оdluke o dodatnim pravima u oblasti društvene brige o deci

("Sl. list grada Niša", br. 33/2014)

Član 3

Izmena iz člana 1. ove Odluke primenjuje se od 01.01.2014. godine.

Obavezuje se Odeljenje za vanprivredne delatnosti - Odsek za poslove društvene brige o deci, omladinu i zdravstvenu zaštitu, da pojedinačnim rešenjima prilagodi isplatu dospelih obaveza i prava na novčanu pomoć za treće dete u porodici u skladu sa iznosom navedenim u članu 1. ove Odluke.

Član 4

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Niša".

 

Samostalni članovi Odlukе o izmeni i dopuni
Оdluke o dodatnim pravima u oblasti društvene brige o deci

("Sl. list grada Niša", br. 20/2015)

Član 2

Ovlašćuje se Odeljenje za vanprivredne delatnosti Opštinske uprave Pirot da utvrdi prečišćen tekst ove odluke.

Član 3

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".

 

Samostalni članovi Odlukе o izmeni
Оdluke o dodatnim pravima u oblasti društvene brige o deci

("Sl. list grada Niša", br. 4/2016)

Član 4

Izmene iz člana 1. do 3. ove odluke primenjuju se od 01.01.2016. god.

Član 5

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".

 

Samostalni članovi Odlukе o izmeni i dopuni
Оdluke o dodatnim pravima u oblasti društvene brige o deci

("Sl. list grada Niša", br. 74/2016)

Član 5

Ovlašćuje se Odeljenje za vanprivredne delatnosti Gradske uprave Grada Pirota da utvrdi prečišćen tekst ove odluke.

Član 6

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".