ODLUKA
O PLATAMA, NAKNADAMA I DRUGIM PRIMANJIMA IZABRANIH, IMENOVANIH I POSTAVLJENIH LICA, NAKNADAMA ODBORNIKA I ČLANOVA RADNIH TELA OPŠTINE I SKUPŠTINE OPŠTINE PIROT

("Sl. list grada Niša", br. 114/2008)

 

1. OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se način utvrđivanja plata, dodatka, naknada i ostalih primanja izabranih, imenovanih i postavljenih lica i prava na naknade troškova u vezi sa vršenjem odborničke dužnosti (dnevnice, naknadu za izgubljenu zaradu, putne troškove) i naknadu drugih troškova vezanih za vršenje odborničke funkcije i članova radnih tela Opštine i Skupštine opštine Pirot.

2. PLATE I NAKNADE ZA VRŠENJE FUNKCIJA IZABRANIH, IMENOVANIH I POSTAVLJENIH LICA

Član 2

Izabrana, imenovana i postavljena lica u Opštini, Skupštini opštine i Opštinskoj upravi (u daljem tekstu: izabrana, imenovana i postavljena lica), koja su na stalnom radu u Opštini u skladu sa zakonom, za svoj rad primaju platu.

Izabrana, imenovana i postavljena lica koja nisu na stalnom radu imaju pravo da za svoj rad primaju naknadu za vršenje funkcije.

Izabranim, imenovanim i postavljenim licima iz stava 1. i 2. ovog člana, plata, odnosno naknada za vršenje funkcije, obračunava se i isplaćuje u skladu sa Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama, Uredbom o koeficijentima za obračun i isplatu plata imenovanih i postavljenih lica i zaposlenih u državnim organima i odredbama ove Odluke.

Član 3

Plate izabranih, imenovanih i postavljenih lica utvrđuju se na osnovu:

1. Osnovice za obračun plate (u daljem tekstu: osnovica),

2. Koeficijenta koji se množi sa osnovicom (u daljem tekstu: koeficijent),

3. Dodatak na platu,

4. Obaveza koje zaposleni plaća po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje iz plate, u skladu sa zakonom.

Član 4

Osnovicu za obračun i isplatu plata utvrđuje Vlada Republike Srbije posebnim aktom.

Član 5

Koeficijent izražava složenost poslova, odgovornost, uslove rada i stručnu spremu.

Član 6

Pravo na platu ili pravo na naknadu za vršenje funkcije, utvrđeno ovom Odlukom pripada izabranim, imenovanim i postavljenim licima od dana stupanja na dužnost do dana donošenja rešenja o razrešenju ili prestanku dužnosti.

3. KOEFICIJENTI IZABRANIH, IMENOVANIH I POSTAVLJENIH LICA

Član 7

Koeficijenti za obračun i isplatu plata IZABRANIH, IMENOVANIH i POSTAVLJENIH lica određuju se u skladu sa Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama i Uredbom o koeficijentima za obračun i isplatu plata imenovanih i postavljenih lica i zaposlenih u državnim organima.

Član 8

Koeficijent utvrđen za imenovana i postavljena lica može se uvećati najviše do 30%, po osnovu odgovornosti i složenosti poslova.

Koeficijent za članove Opštinskog veća koji nisu na stalnom radu u Opštini iznosi 1,1, koji se množi sa osnovicom a koju utvrđuje Vlada Republike Srbije posebnim aktom.

Član 9

Određivanje koeficijenta iz člana 7. i 8. ove Odluke kao i određivanje iznosa naknade za vršenje funkcije licima koja nisu na stalnom radu, vrši Komisija za administrativna pitanja, posebnim rešenjem.

Na osnovu posebnog rešenja Komisije iz prethodnog stava ovog člana, pojedinačna rešenja o platama, naknadama i drugim primanjima izabranih, imenovanih i postavljenih lica donosi načelnik Opštinske uprave.

Član 10

Izabrana, imenovana i postavljena lica imaju pravo na dodatak na platu od 0,4% cene rada za svaku punu godinu rada ostvarenog u radnom odnosu, kao i na druge dodatke u skladu sa zakonom.

Član 11

Izabrano, imenovano i postavljeno lice ima pravo na naknadu troškova za:

- dolazak i odlazak sa posla i

- za službeno putovanje.

Visina naknade troškova prevoza za odlazak i dolazak sa posla utvrđuje se u visini cene mesečne pretplatne karte u javnom saobraćaju.

4. NAKNADE ZA VRŠENJE ODBORNIČKE DUŽNOSTI

Član 12

Odborniku Skupštine opštine Pirot za prisustvo i rad na sednicama Skupštine pripada:

- dnevnica za svaku sednicu kojoj prisustvuje u visini 60% od dnevnice za službeno putovanje,

- naknada za izgubljenu zaradu uz potvrdu pravnog lica ili preduzetnika,

- troškovi prevoza za dolazak i odlazak sa sednice uz priloženu kartu za prevoz.

Član 13

Članovima radnih tela, za učešće u radu na sednicama pripada naknada za svaku sednicu kojoj prisustvuju u visini 60% od dnevnice za službeno putovanje.

Naknada iz člana 12. i 13. isplaćuje se u roku od tri dana od dana završetka rada sednice.

5. NAKNADE ZA SLUŽBENO PUTOVANJE

Član 14

Službenim putovanjem, u smislu ove Odluke, smatra se putovanje na koje se izabrano, imenovano ili postavljeno lice upućuje, da po nalogu ovlašćenog lica izvrši određeni službeni posao van mesta svog redovnog zaposlenja, odnosno van sedišta opštine Pirot.

Član 15

Službeno putovanje može trajati najduže 15 dana neprekidno.

Ako to potrebe službe zahtevaju ili ako se započeti posao ne može prekinuti, službeno putovanje, uz saglasnost ovlašćenog lica, može trajati i duže od 15 dana, ali ne duže od 30 dana neprekidno.

Član 16

Naknada troškova za službeno putovanje obuhvata:

1. dnevnicu i troškove noćenja,

2. naknadu za prevoz od mesta redovnog zaposlenja, odnosno sedišta opštine, do mesta u koje se upućuje radi izvršavanja službenog posla,

3. naknadu ostalih troškova u vezi sa vršenjem službenog posla (naknadu za rezervaciju mesta u prevoznom sredstvu, naknadu za prevoz prtljaga, naknadu za troškove prevoza u saobraćaju, naknadu troškova telefonskih razgovora i sl.).

Član 17

Dnevnica za službeno putovanje računa se od časa polaska na službeno putovanje do časa povratka sa službenog putovanja.

Cela dnevnica isplaćuje se za vreme od 12 do 24 časa provedenih na službenom putovanju, a polovina dnevnice isplaćuje se za vreme od 8 do 12 časova provedenih na službenom putovanju.

Član 18

Naknada troškova noćenja isplaćuje se u visini stvarnih troškova po priloženom računu, osim za noćenja u hotelu "de luks" kategorije.

Član 19

Nalog za službeno putovanje sadrži podatke koji se odnose na: lično i porodično ime izabranog, imenovanog, odnosno postavljenog lica, mesto i cilj putovanja, datum polaska i povratka, iznos dnevnica, iznos akontacije koja se može isplatiti i vrstu prevoznog sredstva koje se može koristiti za službeno putovanje.

U slučaju da službeno putovanje ne započne u roku od tri dana od datuma navedenog u nalogu za službeno putovanje, iznos isplaćene akontacije vraća se narednog dana od isteka tog roka.

Član 20

Naknada za prevoz na službenom putovanju priznaje se u visini stvarnih troškova prevoza u javnom saobraćaju od mesta zaposlenja, odnosno sedišta opštine, do mesta gde treba da se obavi službeni posao.

Član 21

Naknada ostalih troškova u vezi sa vršenjem službenog posla isplaćuje se u visini stvarnih troškova.

Član 22

Obračun putnih troškova sa odgovarajućom dokumentacijom o njihovoj visini (karta za prevoz, račun za prenoćište, računi za ostale troškove i sl.) podnosi se ovlašćenom licu radi odobravanja isplate naknade za službeno putovanje u roku od tri dana po završenom službenom putovanju.

Dnevnica se isplaćuje narednog dana, a najkasnije u roku od tri dana od uredno podnetog putnog računa.

Član 23

Nalog za službeni put u zemlji ili inostranstvu izdaje predsednik opštine ili lice koje on ovlasti.

6. ZAVRŠNE ODREDBE

Član 24

Na pitanja koja nisu regulisana ovom Odlukom shodno se primenjuju odredbe zakona, uredbe i drugi akti kojima su ova prava i obaveze utvrđena za zaposlene u Opštinskoj upravi.

Član 25

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o primanjima odbornika, izabranih, imenovanih i postavljenih lica u opštini Pirot ("Službeni list Grada Niša" br.2/04).

Član 26

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu grada Niša.