ODLUKA
O UREĐIVANJU I ODRŽAVANJU GROBLJA I SAHRANJIVANJU

("Sl. list grada Kikinde", br. 12/2016)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se upravljanje grobljima, prava i obaveze:

- upravljača groblja,

- korisnika, odnosno zakupca grobnog mesta,

- izvođača zanatskih radova na grobljima,

- posetilaca groblja, kao i

- finansiranje obavljanja komunalne delatnosti upravljanja grobljima,

- nadzora nad primenom ove odluke,

- inspekcijski nadzor i

- kaznene odredbe.

Član 2

Komunalnu delatnost iz stava 1 ovog člana na teritoriji Grada Kikinda obavljaju: Javno preduzeće "Kikinda", crkve i verske zajednice (u daljem tekstu: upravljač groblja).

II GROBLJA

Član 3

Groblje, u smislu ove Odluke je komunalna površina - koja je Generalnim urbanističkim planom određena za groblje namenjeno za sahranjivanje umrlih, kao i svi objekti i uređaji koji se nalaze na tom zemljištu a služe za sahranjivanje, uređivanje i korišćenje groblja.

Groblje se van upotrebe stavlja odlukom skupštine Grada Kikinda u skladu sa odgovarajućim urbanističkim planom.

Groblja u upotrebi i groblja van upotrebe, u smislu ove odluke su ograđene komunalne površine.

III UREĐIVANJE I ODRŽAVANJE GROBLJA

Član 4

Uređivanje i održavanje groblja, u smislu ove odluke, obuhvata: izgradnju i održavanje grobnih polja i parcela unutar kojih se nalaze grobna mesta i zajedničke zelene površine, izgradnju i održavanje puteva i staza unutar groblja, izgradnju instalacija, objekata i uređaja, podizanje i održavanje zelenila, održavanje čistoće, održavanje reda na grobljima, kao i druge poslove koji su u vezi sa uređivanjem i održavanjem groblja i pružanjem pogrebnih usluga.

Groblja van upotrebe održava Javno preduzeće "Kikinda".

Član 5

Uređivanje i održavanje groblja vrši upravljač groblja prema godišnjem planu i programu uređivanja i održavanja groblja, koji je upravljač groblja dužan da donese do 31. decembra tekuće godine za narednu godinu. Plan i program treba da sadrži: vrstu, obim, dinamiku radova i sredstva potrebna za njihovu realizaciju.

Upravljač groblja je dužan da dostavi komunalnoj inspekciji plan održavanja groblja kojim upravlja, po fazama za tekuću godinu, najkasnije u roku od 10 dana od dana donošenja programa iz stava 1. ovog člana.

Član 6

Groblja za čiju izgradnju, odnosno rekonstrukciju nije donet propisani plan, uređuju se tako da pored prostora za sahranjivanje ima dovoljno slobodnih površina za pristup grobnim mestima kao i objekat koji služi za čuvanje posmrtnih ostataka umrlih do sahranjivanja.

Član 7

Groblje je podeljeno na polja i parcele unutar kojih se nalaze grobna mesta. Polja, parcele i grobna mesta su obeleženi brojevima.

Pod grobnim mestom u smislu ove odluke, podrazumeva se zakupljena površina na kojoj se nalazi grob sa nadgrobnim obeležjem obeležje (krst, piramida i sl.), nadgrobni spomenik, kosturnica i kaseta za smeštaj urne sa pepelom kremiranih posmrtnih ostataka.

Grobno mesto ne može da bude predmet pravnog prometa. Zakupac grobnog mesta može isto da vrati isključivo upravljaču groblja.

Član 8

Upravljač groblja je dužan da vodi evidenciju sahranjivanja, polaganja urne i rezervacije mesta za sahranjivanje po grobnom polju, parceli i broju grobnog mesta sa imenom i prezimenom sahranjenog lica, danom i časom sahrane, godine starosti sahranjenog lica, podacima zakupca grobnog mesta: ime i prezime, adresa, JMBG i broj telefona, kao i druge evidencije u vezi sa obavljanjem ove komunalne delatnosti.

Član 9

Korisnici odnosno zakupci grobnih mesta, pojedinačnih spomeničnih obeležja i grobnica, dužni su brinuti, uređivati i održavati ista kao i okolni prostor oko njih, pazeći pri tom da se ne oštećuju i ne prljaju susedni grobovi uz dužnu pažnju prema umrlima.

Održavanje grobnih mesta može se poveriti upravljaču groblja uz odgovarajuću naknadu, pravnoj ili fizičkoj osobi koje su registrovane za obavljanje takve delatnosti.

Obaveza održavanja grobnog mesta treba da bude evidentirana kod upravljača groblja kroz ugovor o održavanju grobnog mesta ili na drugi nesumnjiv način.

Član 10

Na grobna obeležja, spomenike i grobnice, u okviru grobnog mesta, mogu se postavljati posude i vaze za cveće i dugi predmeti koji svojim oblikom, izgledom i stanjem odgovaraju dostojanstvu groblja i ne ometaju pristup i korišćenje susednog spomen obeležja.

Postavljanje klupa i ograda na groblju nije dozvoljeno jer ometaju rad kod sahranjivanja i održavanja groblja, postavljanja spomenika, održavanja groblja i pristup susednom grobu.

Zatečene klupe i ograde, koje su postavljene bez pismenog odobrenja biće uklonjene, ukoliko ometaju rad kod sahranjivanja, postavljanja spomenika, održavanja groblja i pristup susednom grobu.

Nadgrobni spomenici na grobovima moraju biti izrađeni od trajnog materijala (umetnog kamena, mermera, granita, legura i slično), i u skladu s okolinom.

Okvir groba treba da bude sa prednje i zadnje strane minimum širine od 30 cm, a sa bočnih strana minimum širine od 20 cm.

Član 11

Građevinske i druge tehničke radove na groblju, mogu da vrše samo pravna lica ili preduzetnici registrovani za obavljanje te delatnosti.

Pre početka izgradnje grobnog obeležja ili bilo kakve intervencije (sanacije, pisanje slova lepljenje vaza i sl.), građani su dužni da sa odabranim izvođačem od službe groblja dobiju pismeno odobrenje za izvođenje radova na groblju. Za dobijanje odobrenja za izvođenje zanatskih radova u krugu groblja, izvođači su dužni da uplate naknadu, prema cenovniku.

Za preduzimanje bilo kakve radnje na spomeniku ili drugom predmetu na groblju, ili grobnici koja ima svojstvo spomenika kulture, potrebno je prethodno pribaviti saglasnost nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Subotice.

U slučaju izvođenja radova bez odobrenja iz stava 1. i 2. ovog člana, upravljač groblja je dužan da bez odlaganja obavesti komunalnog inspektora.

Svi radovi na groblju moraju biti u skladu sa propisima o građenju, sanitarnim i tehničkim propisima kao i planom rasporeda grobova.

Član 12

Zanatski radovi na groblju, za koje je pribavljeno odobrenje u skladu sa članom 11 ove odluke i uplaćena naknada za izvođenje zanatskih radova, mogu se obavljati pod sledećim uslovima:

1. da se izvode radnim danima u vremenu od 07,00 do 14,00 časova, i to tako da se očuva mir i dostojanstvo groblja;

2. građevinski materijal (šljunak, pesak i dr.), dozvoljeno je držati na groblju samo najkraće vreme koje je neophodno za izvršenje radova, i to tako da se time ne ometa pristup i kretanje posetilaca groblja, a u slučaju prekida kao i posle završetka radova, izvođač je dužan da radilište bez odlaganja dovede u uredno stanje;

3. građevinski šut i zemlju ostalu nakon izvođenja radova, izvođač radova dužan je ukloniti o svom trošku;

4. za prevoz materijala potrebnog za izvođenje zanatskih radova na groblju mogu se koristiti samo putevi i staze koje odredi upravljač groblja;

5. ako se prilikom izvođenja radova pronađu delovi sanduka, kosti i sl, radovi se moraju odmah obustaviti i o tome bez odlaganja obavestiti upravljač groblja;

6. ako se prilikom izvođenja radova nađu predmeti od vrednosti, oni se moraju bez odlaganja predati upravljaču groblja;

7. česme na vodovodu se moraju posle upotrebe zatvoriti, a alat se ne sme prati na česmi;

8. u vreme sahrane, pomena i drugih rituala, radnici moraju da prestanu da rade, kako bi se čin sahranjivanja i drugih rituala mogao odvijati u miru i dostojanstvu.

Upravljač groblja može da zabrani izvođenje zanatskih radova na groblju ili pojedinim delovima groblja u određeno doba dana, ili u određene dane ili određeno doba godine, zbog opravdanih razloga.

Ukoliko izvođač zanatskih radova, prilikom izvođenja radova, učini štetu, dužan je da je otkloni, u suprotnom će to uraditi upravljač groblja, o trošku izvođača.

Izvođaču zanatskih radova koji se ne pridržava odredaba ovog člana ili drugih odredaba o redu na groblju, komunalni inspektor može rešenjem zabraniti rad na groblju.

Član 13

Na groblju je zabranjeno podizanje i postavljanje obeležja ili drugih oznaka koje nisu u vezi sa sahranjenim licima na groblju.

Zabranjeno je postavljanje obeležja na grobnicama, spomenicima i spomen- obeležjima koji izgledom, znacima ili natpisom vređaju patriotska, verska, nacionalna i druga osećanja građana.

Član 14

Upravljač groblja je dužan da na groblju, obezbedi posude za odlaganje uvenulog cveća, trave i ostalih otpadaka.

IV SAHRANJIVANJE

Opšte odredbe

Član 15

Pod sahranjivanjem, u smislu ove Odluke, smatra se polaganje posmrtnih ostataka umrlog u grob ili kosturnicu, polaganje urne sa pepelom umrlog u za to izgrađenu kasetu, kao i druge radnje koje se u tom cilju preduzimaju.

Sahranjivanje umrlih se obavlja na groblju koje je u upotrebi.

Sahranjivanje van groblja može se vršiti samo u slučajevima predviđenim posebnim zakonom ili na zakonu zasnovanom odlukom skupštine, a odobrenje izdaje organ nadležan za komunalne poslove, kao i sahranjivanje sveštenih lica koje se može izvršiti u okviru crkve.

Član 16

Pokopavanje medicinskog otpada vrši se u za to predviđenoj parceli na groblju.

Član 17

Sahranjivanje se može izvršiti posle utvrđivanja smrti na način određen posebnim propisima, najranije po isteku 24 časa od momenta nastupanja smrti.

Član 18

Pogrebna služba dužna je obezbediti prijem pokojnika u svako doba dana i noći ukoliko postoje propisani dokumenti o smrti.

Član 19

Zabranjeno je kretanje posmrtne povorke kroz grad i naseljena mesta gde postoji izgrađena kapela.

Član 20

Porodica, srodnici ili druga lica koja obezbeđuju sahranjivanje umrlog dužni su da smrtni slučaj prijave službi groblja najkasnije za 6 časova od trenutka smrti a ako je smrt nastupila u toku noći, do 10 časova narednog dana. Prijava se podnosi usmeno na osnovu potvrde o smrti.

Mesto, dan i čas sahrane određuje služba groblja u sporazumu sa licem koje se stara o sahrani umrlog u skladu sa važećim propisima.

Član 21

Na osnovu prijave smrti, upravljač groblja odobrava sahranjivanje.

Čuvanje posmrtnih ostataka umrlog

Član 22

Posmrtni ostaci umrlog u zdravstvenoj ustanovi se čuvaju u zdravstvenoj ustanovi.

Posmrtni ostaci umrlog van zdravstvene ustanove se čuvaju u kući porodice umrlog do smeštaja u kapelu.

Posmrtni ostaci moraju biti smešteni u prostoriju na groblju namenjenu za ispraćaj umrlog (kapelu) najkasnije jedan sat pre vremena određenog za sahranu.

Na grobljima na kojima kapele ne postoje, posmrtni ostaci umrlog se čuvaju na mestu koje odredi porodica, srodnici umrlog ili druga lica.

Član 23

Prevoz posmrtnih ostataka umrlog na groblje gde će biti sahranjeni vrši preduzeće ili preduzetnik koji je registrovan za obavljanje delatnosti pogrebnih usluga.

Posmrtni ostaci prilikom prevoza i prenosa moraju biti smešteni u zatvoreni kovčeg od drveta, odnosno metala ili drugog čvrstog materijala.

Za prevoz posmrtnih ostataka umrlog od zarazne bolesti primenjuju se posebni propisi.

Član 24

Lica koja su dužna da sahrane umrlog određuju ceremoniju sahrane.

Prenos posmrtnih ostataka do grobnog mesta vrši se prevozom na kolicima.

Nakon završetka ceremonije sahrane, upravljač groblja je dužan da pokrije zemljom grob, postavi nadgrobno obeležje (krst, piramidu i sl.), rasporedi cveće i vence.

Služba groblja dužna je ukloniti s grobova vence i cveće po isteku roka od 40 dana od dana ukopa i na mestu ukopa formirati humku. Nakon toga, grob održava porodica i bližnji preminulog.

Obavezni rok počivanja

Član 25

Posmrtni ostaci sahranjenog moraju da počivaju u grobnom mestu najmanje deset godina od dana sahranjivanja (u daljem tekstu: obavezni rok počivanja).

Po isteku deset godina dozvoljeno je sahranjivanje u isto grobno mesto porodici i srodnicima ukoliko se obnovi zakup grobnog mesta za sledećih deset godina.

Obnova zakupa grobnog mesta obavlja se kod upravljača groblja pre isteka ugovora.

Troškovi sahranjivanja

Član 26

Troškove: prevoza umrlog, pogrebne opreme i sahranjivanja obezbeđuje porodica umrlog ili srodnici, odnosno lica koja su bila obavezna da se staraju o umrlom.

Sahranjivanje neidentifikovanih umrlih lica, koja su nađena na teritoriji Grada Kikinda obavlja se na osnovu akta nadležnog organa, kojim je utvrđena činjenica da je umrlo lice neidentifikovano.

Ako ne postoje lica koja su dužna da obezbede sahranjivanje, nisu u mogućnosti odnosno odbili su da izvrše sahranjivanje lica u stanju socijalne potrebe, iznos naknade za sahranjivanje snosi Grad ukoliko je umrli na teritoriji Grada imao poslednje prebivalište, a ako se ne može utvrditi poslednje prebivalište umrlog, troškove snosi Grad ukoliko je lice umrlo na teritoriji Grada ili su mu posmrtni ostaci nađeni na teritoriji Grada.

V EKSHUMACIJA

Ekshumacija

Član 27

Ekshumacija je iskopavanje posmrtnih ostataka umrlih lica.

Ekshumacija se može vršiti:

1. Posle proteka obaveznog roka počivanja, kada se grobna mesta koriste za novo sahranjivanje.

2. Pre proteka obaveznog roka počivanja:

- radi sudskog uviđaja;

- radi sahranjivanja posmrtnih ostataka na drugom mestu posle proteka jedne godine.

U slučaju ekshumacije porodica, srodnici, naslednici i druga zainteresovana lica imaju pravo da posmrtne ostatke umrlog smeste u grobnicu.

Ekshumaciju vrši Javno preduzeće "Kikinda", na zahtev članova uže porodice ili ovlašćenog organa.

Odobrenje izdaje sekretarijat Gradske uprave nadležan za komunalne poslove (u daljem tekstu: nadležni sekretarijat) ukoliko se iskopavanje i prenos umrlog lica vrši iz jednog grobnog mesta radi sahrane u drugo grobno mesto, na istom groblju ili na teritoriji grada Kikinda.

Sprovođenje ekshumacije

Član 28

Ekshumacija posmrtnih ostataka u cilju njihovog prenošenja ne može se vršiti u vremenu od 1. maja do 30. septembra.

Ekshumacija se ne može vršiti u periodu od godinu dana od dana sahranjivanja.

Prilikom ekshumacije vodi se računa o pijetetu.

Troškovi ekshumacije

Član 29

Troškove ekshumacije snosi lice odnosno organ po čijem zahtevu se ona vrši.

VI GROBNA MESTA, ZAKUP I NJIHOVO KORIŠĆENJE

Član 30

Grobno mesto u smislu ove odluke definisano je u članu 7 i daje se na korišćenje uz naknadu, licu koje postaje njegov korisnik i stiče pravo korišćenja istog u skladu sa odredbama ove Odluke.

Grob je mesto koje služi za sahranjivanje posmrtnih ostataka jednog pokojnika i sastoji se od iskopane rupe u zemlji, propisane dubine, dužine i širine.

Na grobnom mestu dozvoljena je izgradnja spomeničnog obeležja, kosturnice i kasete za smeštaj urne.

Kosturnica je mesto namenjeno za sahranjivanje posmrtnih ostataka čiji su zidovi izgrađeni od čvrstog materijala (cigle, betona i dr.) a pod od vodopropusnog materijala (šljunak, cigla bez fugovanja i sl.).

Član 31

O davanju grobnog mesta odlučuje isključivo upravljač groblja.

Korisnik grobnog mesta nema pravo da korišćenje grobnog mesta prenese na drugo lice, izuzev kada za to postoje naročito opravdani razlozi, koje utvrđuje upravljač groblja.

Korisnik grobnog mesta dužan je da upravljaču groblja prijavi svaku promenu adrese u roku od 30 dana od dana nastale promene.

Grobovi se, po pravilu kopaju redom, nakon prijavljivanja smrti umrlog.

Dubina groba do gornje ivice kovčega mora iznositi najmanje 100 cm, a visina nadgrobne humke do 20 cm.

Vreme korišćenja grobnog mesta

Član 32

Vreme korišćenja grobnog mesta je najmanje 10 godina.

Vreme korišćenja grobnog mesta se može produžiti za narednih deset godina ukoliko je za korišćenje grobnog mesta uredno plaćena naknada i ukoliko se grobno mesto ne nalazi na groblju ili delu groblja koje se stavlja ili je stavljeno van upotrebe.

Ukoliko su ispunjeni uslovi iz prethodnog stava ovog člana, vreme korišćenja grobnog mesta se može produžavati neograničeno.

Naknada za korišćenje grobnog mesta

Član 33

Naknadu za korišćenje grobnog mesta plaća korisnik unapred, za 10 godina.

Visina naknade za korišćenje grobnog mesta kao i drugih pogrebnih usluga utvrđuje se cenovnikom upravljača groblja.

Naknada za korišćenje grobnog mesta je namenskog karaktera i koristi se za uređivanje i održavanje groblja.

O isteku roka počivanja upravljač groblja pismeno opominje lice koje je dužno da se brine o grobu o mogućnosti produženja zakupa za sledećih 10 godina.

Ukoliko u roku od 30 dana obavešteno lice ne produži zakup grobnog mesta, pristupiće se prekopavanju istog.

Prekopavanje grobova

Član 34

Grob za koji rok počivanja nije produžen, upravljač groblja će u skladu sa članom 25 i članom 33 ove odluke, grob prekopati a pronađene posmrtne ostatke će pokopati u poseban zajednički grob ili kosturnicu.

Upravljač groblja vodi posebnu evidenciju o prenošenju posmrtnih ostataka u zajednički grob.

Namera prekopavanja grobova, u smislu prethodnog stava, objaviće se u sredstvima javnog informisanja lokalnog značaja najmanje šest meseci pre početka radova na prekopavanju.

Porodica, srodnici odnosno naslednici ili druga lica mogu u roku iz člana 33 o svom trošku ukloniti nadgrobna obeležja, spomenike i druge objekte sa groba koji će se prekopati. U suprotnom, nadgrobna obeležja, spomenike i druge objekte sa groba upravljač groblja će ukloniti bez obaveze njihovog čuvanja.

Radno vreme groblja

Član 35

Groblje je otvoreno građanima za posetu u vremenu od 7,00 do 20,00 časova od aprila do septembra, a od 8,00 do 17,00 časova od oktobra do marta.

Radno vreme groblja mora se istaći na svakom ulazu u groblje.

VII MERE ZABRANE

Član 36

Radi zaštite groblja na grobljima je zabranjeno:

1. ulaženje i zadržavanje van radnog vremena groblja;

2. pristup na groblje deci mlađoj od 10 godina starosti bez pratnje odraslog lica;

3. preskakanje ograde, gaženje zelenih površina, lomljenje drveća, kidanje cveća i drugih zasada;

4. gaženje, prljanje i skrnavljenje grobnih mesta;

5. nanošenje štete nadgrobnim obeležjima (spomenicima i drugim predmetima na grobnim mestima) i ostalim objektima i opremi na groblju;

6. narušavanje javnog reda i mira na groblju;

7. uvođenje životinja;

8. voženja bicikla, motocikla i drugog motornog vozila ako to nije odobreno posebnom dozvolom upravljača groblja;

9. bacanje otpadaka, uvelog cveća, venaca, trave i drugih predmete van za to određenog mesta;

10. prodavanje bilo kakve robe bez odobrenja upravljača groblja, kao i reklamiranje proizvoda i usluga, što podrazumeva katalošku prodaju, deljenje i ostavljanje na vidnim mestima vizit karti, flajera i slično;

11. montiranje žardinjera, klupa, kandila, kućišta za sveće, ograda i dr. na betonskom okviru groba, ili izvan površine groba bez odobrenja upravljača groblja;

12. sađenje oko grobova i u grobnim mestima svih vrsta drvenastog rastinja bez dozvole upravljača groblja,

13. čupati i odnositi cveće sa grobova i cvećnjaka na groblju ili odnositi sveže cveće stavljeno na grobove odnosno na grobnice,

14. postavljati natpise ili slike u svrhu reklamiranja,

15. prosjačiti i ometati posetioce groblja,

16. za vreme sahranjivanja izvoditi bilo kakve radove na groblju u blizini kapele ili mesta za sahranjivanje,

17. fotografisanje u vidu zanata i vrši druge usluge na groblju bez odobrenja upravljača groblja.

VIII USLOVI I NAČIN OBAVLJANJA KOMUNALNE DELATNOSTI

Opšta obaveza upravljača groblja

Član 37

Upravljač groblja je dužan da obavljanje komunalne delatnosti upravljanja grobljem organizuje tako da obezbedi:

1. trajno i nesmetano pružanje komunalnih usluga korisnicima pod uslovima i na način uređen zakonom, ovom odlukom i aktima upravljača groblja;

2. propisani ili ugovoreni obim i kvalitet komunalnih usluga, koji podrazumeva tačnost u pogledu rokova, sigurnost korisnika u dobijanju usluga i zdravstvenu i higijensku ispravnost u skladu sa pozitivnim propisima;

3. preduzimanje mera održavanja, zaštite komunalnih objekata, i opreme, koji služe za obavljanje komunalne delatnosti.

Upravljač groblja ne može da uskrati pružanje komunalne usluge sahranjivanja.

U slučaju nastupanja neplaniranih ili neočekivanih poremećaja ili prekida u pružanju komunalne usluge, odnosno obavljanju komunalne delatnosti, upravljač groblja je dužan da odmah o tome obavesti sekretarijat nadležan za komunalne poslove i da istovremeno preduzme mere za otklanjanje uzroka poremećaja.

IX FINANSIRANJE KOMUNALNE DELATNOSTI

Izvori sredstava za obavljanje i razvoj komunalne delatnosti

Član 38

Sredstva za obavljanje i razvoj komunalne delatnosti koja je predmet ove odluke obezbeđuju se iz:

1. prihoda od prodaje komunalne usluge (sahranjivanje, ekshumacija, održavanje grobova);

2. prihoda od komunalne naknade (zakup grobnog mesta);

3. prihoda budžeta Grada;

4. namenskih sredstava drugih nivoa vlasti;

5. naknada za izvođenje zanatskih radova u krugu groblja i

6. drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Cena komunalne usluge

Član 39

Cene komunalne usluge (sahranjivanje, ekshumacija, održavanje grobova) i naknade za izvođenje zanatskih radova u krugu groblja utvrđuje se cenovnikom upravljača groblja na osnovu elemenata za određivanje cena komunalnih usluga utvrđenih zakonom.

Na cenovnik JP "Kikinda" saglasnost daje nadležni organ Grada.

X NADZOR

Nadzor nad primenom Odluke

Član 40

Nadzor nad primenom ove Odluke vrši sekretarijat Gradske uprave Grada Kikinda nadležan za komunalne poslove.

Inspekcijski nadzor

Član 41

Poslove inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem ove Odluke obavlja sekretarijat Gradske uprave Grada Kikinda nadležan za inspekcijske poslove.

XI KAZNENE ODREDBE

Prekršaji

Član 42

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 100.000 dinara kazniće se za prekršaj upravljač groblja:

1) ne dostavi komunalnoj inspekciji program i plan održavanja groblja za tekuću godinu;

2) ne obezbedi posude za odlaganje uvenulog cveća, trave i ostalih otpadaka;

3) ako sahranjivanje vrši na groblju koje nije u upotrebi;

3) ne obezbedi prijem pokojnika prema članu 18 Odluke;

4) ne postupi u skladu sa članom 24;

5) ako vrši ekshumaciju bez odobrenja iz člana 27 ove Odluke;

6) ne postupi u skladu sa članom 33;

7) ako za vreme sahranjivanja izvodi bilo kakve radove na groblju u blizini kapele ili mesta za sahranjivanje;

8) ako ne obezbedi trajno i nesmetano pružanje komunalne usluge korisnicima pod uslovima i na način uređen zakonom, ovom odlukom i aktima upravljača groblja;

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice upravljača groblja novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000 dinara.

Član 43

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

1) ako izvodi građevinske i druge tehničke radove na groblju bez odobrenja upravljača groblja;

2) ako postupi suprotno članu 12 Odluke,

3) ako je postavio obeležje koji izgledom, znacima ili natpisom vređaju patriotska, verska, nacionalna i druga osećanja građana,

4) ako vrši prodaju bilo kakve robe bez odobrenja upravljača groblja, kao i reklamiranje proizvoda i usluga, što podrazumeva katalošku prodaju, deljenje i ostavljanje na vidnim mestima vizit karti, flajera i slično,

5) ako montira žardinjere, klupe, kandila, kućišta za sveće, ograde i dr. na betonskom okviru groba, ili izvan površine groba bez odobrenja upravljača groblja;

6) ako postavlja natpise ili slike u svrhu reklamiranja,

7) ako za vreme sahranjivanja izvodi bilo kakve radove na groblju u blizini kapele ili mesta za sahranjivanje,

8) ako fotografiše u vidu zanata i vrši druge usluge na groblju bez odobrenja upravljača groblja.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana izdaje se prekršajni nalog u iznosu od:

1. 10.000,00 dinara za odgovorno lice u pravnom licu;

2. 25.000,00 dinara za preduzetnike.

Član 44

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000 dinara, kazniće se fizičko lice:

1) ako postupi suprotno članu 7. stav 3. Odluke,

2) ako se ne brine, uređuje i održava grobno mesto, kao i okolni prostor i ne oštećuje i ne prlja susedne grobove,

3) ako je postavio obeležje koji izgledom, znacima ili natpisom vređaju patriotska, verska, nacionalna i druga osećanja građana,

4) ako uđe na groblje i zadržava se na groblju van radnog vremena groblja,

5) ako preskoči ogradu, gazi zelenu površinu, lomi drveće, kida cveće i druge zasade,

6) ako gazi, prlja i skrnavi grobna mesta,

7) ako nanosi štetu nadgrobnim obeležjima (spomenicima i drugim predmetima na grobnim mestima) i ostalim objektima i opremi na groblju,

8) ako narušava mir na groblju,

9) ako uvodi životinje,

10) ako vozi bicikl, motocikl i drugo motorno vozilo bez odobrenja upravljača groblja,

11) ako baca otpad, cveće, vence i druge predmete van za to određenog mesta,

12) ako vrši prodaju bilo kakve robe bez odobrenja upravljača groblja, reklamira proizvoda i usluge, što podrazumeva katalošku prodaju, deljenje i ostavljanje na vidnim mestima vizit karti, flajera i slično;

13) ako montira žardinjere, klupe, kandila, kućišta za sveće, ograde i dr. na betonskom okviru groba, ili izvan površine groba bez odobrenja upravljača groblja;

14) ako sadi oko grobova i u grobnim mestima drvenasto rastinje bez odobrenja upravljača groblja,

15) ako čupa i odnosi cveće sa grobova i cvećnjaka na groblju ili odnosi sveže cveće stavljeno na grobove odnosno na grobnice,

16) ako postavlja natpise ili slike u svrhu reklamiranja,

17) ako prosjači i ometa posetioce groblja;

18) ako za vreme sahranjivanja izvodi bilo kakve radove na groblju u blizini kapele ili mesta za sahranjivanje,

19) ako fotografiše u vidu zanata i vrši druge usluge na groblju bez odobrenja upravljača groblja.

XII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 45

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o sahranjivanju i grobljima ("Službeni list opštine Kikinda", br. 1/90, 8/91, 5/92 7/93, 3/02, 7/10 i 14/15).

Član 46

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Kikinda".