ODLUKA

O OSTVARIVANJU PRAVA NA FINANSIJSKU POMOĆ ZA VANTELESNU OPLODNJU

("Sl. list grada Kragujevca", br. 41/2015 i 24/2016)

Član 1

Odlukom o ostvarivanju prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju (u daljem tekstu: Odluka) utvrđuju se bliži uslovi, način i postupak ostvarivanja prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju iz sredstava budžeta grada Kragujevca.

Pravo iz stava 1. ovog člana utvrđuje se kao šire pravo u odnosu na prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, a sve u cilju uključivanja što većeg broja parova u postupak vantelesne oplodnje i doprinosa široj primeni savremenih metoda lečenja neplodnosti.

Član 2

Pravo na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju mogu da ostvare punoletna i poslovno sposobna žena i muškarac koji vode zajednički život, u skladu sa zakonom kojim se uređuju porodični odnosi - supružnici, odnosno vanbračni partneri (u daljem tekstu: par).

Troškovi vantelesne oplodnje u smislu odredaba ove odluke obuhvataju troškove neophodnih lekova i postupka vantelesne oplodnje.

Član 3

Parovi iz člana 2. stav 1. Odluke moraju kumulativno ispuniti sledeće uslove:

1. da su prethodno bez uspeha imali tri pokušaja vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, ukoliko žena, u momentu podnošenja zahteva, nije navršila 40 godina života,

2. da žena u momentu podnošenja zahteva nije navršila 44 godine života,

3. da imaju državljanstvo Republike Srbije,

4. da imaju prebivalište na teritoriji grada Kragujevca najmanje tri godine pre dana podnošenja zahteva,

5. da ispunjavaju zdravstvene kriterijume koje je propisala Republička stručna komisija Ministarstva zdravlja za vantelesnu oplodnju i asistiranu reprodukciju (u daljem tekstu: Republička stručna komisija).

Član 4

Finansijska pomoć za vantelesnu oplodnju može se ostvariti za jedan pokušaj vantelesne oplodnje.

Član 5

Maksimalan iznos sredstava koji se može odobriti na ime finansijske pomoći za vantelesnu oplodnju je 250.000,00 dinara po paru.

Finansijska pomoć za vantelesnu oplodnju odobrava se najviše do visine važećih cena usluga, koje se priznaju za finansiranje programa za vantelesnu oplodnju na teret sredstava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Član 6

Zahtev za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju podnosi se Gradskoj upravi nadležnoj za poslove zdravstvene zaštite (u daljem tekstu: nadležna gradska uprava).

Zahtev za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju mora biti svojeručno potpisan od strane para.

Ispunjenost uslova za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju utvrđuje se na osnovu sledećih dokaza:

- uverenje o državljanstvu Republike Srbije para,

- uverenje o prebivalištu para,

- izvod iz matične knjige venčanih ili izjava overena od strane dva svedoka da par ostvaruje zajednicu života,

- potvrda da je par uključen u postupak vantelesne oplodnje, koju izdaje izabrana zdravstvena ustanova na teritoriji Republike Srbije (u daljem tekstu: zdravstvena ustanova),

- predračun troškova vantelesne oplodnje zdravstvene ustanove i rešenje o upisu zdravstvene ustanove u registar kod nadležnog suda,

- dokaz da par ispunjava zdravstvene kriterijume propisane od strane Republičke stručne komisije,

- dokaz o tri bezuspešna pokušaja vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, ukoliko žena u momentu podnošenja zahteva nije navršila 40 godina života. Ukoliko je žena u momentu podnošenja zahteva navršila 40 godina života, ovaj dokaz se ne pribavlja,

- mišljenje izabranog ginekologa žene podnosioca zahteva.

Član 7

O podnetim zahtevima odlučuje nadležna gradska uprava.

Načelnik nadležne gradske uprave obrazuje komisiju za ocenu ispunjenosti uslova za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju po odredbama ove odluke.

Komisija iz stava 1. ovog člana obavlja sledeće poslove:

- vrši kontrolu ispunjenosti uslova za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju po odredbama ove odluke,

- daje mišljenje i predlog nadležnoj gradskoj upravi o odobravanju finansijske pomoći za vantelesnu oplodnju po odredbama ove odluke,

- vrši i druge neophodne poslove.

Član 8

Nadležna gradska uprava na osnovu mišljenja i predloga komisije iz člana 7. Odluke donosi rešenje o utvrđivanju prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju.

Član 9

Protiv rešenja iz člana 8. Odluke može se podneti žalba Gradskom veću grada Kragujevca u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Član 10

Sredstva za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju obezbeđuju se u budžetu grada Kragujevca.

Sredstva odobrena na ime finansijske pomoći za vantelesnu oplodnju prenose se zdravstvenoj ustanovi na osnovu zaključenog ugovora i rešenja Gradonačelnika grada Kragujevca.

Sredstva za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju prenose se u skladu sa likvidnim mogućnostima budžeta grada Kragujevca, po redosledu podnošenja zahteva.

Član 11

Odobrena sredstva moraju se koristiti isključivo za namenu za koju su dodeljena.

Zdravstvena ustanova je dužna da nadležnoj gradskoj upravi dostavi dokaze o izvršenom pokušaju vantelesne oplodnje i to: konačan obračun i izveštaj o sprovedenom postupku vantelesne oplodnje, najkasnije u roku od 45 dana od dana pružene usluge.

U slučaju nedostavljanja izveštaja i konačnog obračuna, odnosno nenamenskog utroška prenetih sredstava, zdravstvena ustanova je dužna da preneta sredstva sa pripadajućom zakonskom zateznom kamatom vrati gradu Kragujevcu.

U suprotnom grad Kragujevac će svoja potraživanja ostvariti sudskim putem.

Član 12

O početku, kao i načinu ostvarivanja prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju, potencijalni korisnici finansijskih sredstava biće obavešteni putem sredstava javnog informisanja i na zvaničnom sajtu grada Kragujevca.

Član 13

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca", a primenjivaće se od 1. januara 2016. godine.

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama
Odluke o ostvarivanju prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju

("Sl. list grada Kragujevca", br. 24/2016)

Član 7

Do stupanja na snagu ove odluke, na podnete, a nerešene zahteve, primenjivaće se odredbe Odluke koja je bila na snazi u momentu podnošenja zahteva.

Član 8

Ovlašćuje se Odbor za normativna akta da izvrši pravno - tehničku redakciju, utvrdi i objavi prečišćen tekst ove odluke.

Član 9

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".