ODLUKA
O OBEZBEĐENJU USLOVA ZA RAD ODBORNIKA I ODBORNIČKIH GRUPA SKUPŠTINE GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 8/2014, 34/2015 i 24/2016)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Odlukom o obezbeđenju uslova za rad odbornika i odborničkih grupa Skupštine grada Kragujevca (u daljem tekstu: Odluka) uređuju se:

- kriterijumi i način obezbeđenja uslova za rad odbornika, odborničkih grupa, odnosno političkih stranaka, koalicija stranaka ili grupa građana čiji su odbornici dobili mandate u Skupštini grada Kragujevca, odnosno čiji narodni poslanici iz Kragujevca imaju mandate u Narodnoj Skupštini Republike Srbije

- pravo na angažovanje, odnosno određivanje tehničkog sekretara za potrebe odborničkih grupa (u daljem tekstu: tehnički sekretar), na teret sredstava budžeta Grada

- pravo odbornika Skupštine grada Kragujevca na naknadu za obavljanje odborničke dužnosti, kao i drugi uslovi neophodni za rad i funkcionisanje odborničkih grupa i odbornika.

II OBEZBEĐENJE PROSTORA ZA RAD POLITIČKIH STRANAKA

Član 2

Pravo na obezbeđenje prostora za rad ima odbornička grupa, odnosno politička stranka, koalicija stranaka ili grupa građana čiji su odbornici dobili mandate u Skupštini grada Kragujevca, odnosno čiji narodni poslanici iz Kragujevca imaju mandate u Narodnoj Skupštini Republike Srbije (u daljem tekstu: politička stranka).

Pravo na obezbeđenje prostora za rad imaju i političke stranke koje imaju gradsku organizaciju, kontinuitet u radu i višegodišnje političko delovanje na teritoriji grada Kragujevca.

Prostor za rad političke stranke, obezbeđuje grad Kragujevac, u zavisnosti od raspoloživog i adekvatnog poslovnog prostora.

Prostor za rad političke stranke obezbeđuje se iz raspoloživog poslovnog prostora nad kojim je nosilac prava korišćenja odnosno svojine Grad, mesna zajednica ili pravni subjekt, čiji je osnivač Grad.

Politička stranka pravo iz stava 1. i stava 2. ovog člana, ostvaruje dok ispunjava uslove u skladu sa odredbama ove Odluke.

Član 3

Politička stranka koja ostvaruje pravo iz člana 2. ove Odluke, podnosi zahtev Skupštini grada - Odboru za mandatno-imunitetska pitanja.

Odbor za mandatno-imunitetska pitanja svojim aktom utvrđuje koja politička stranka ispunjava uslove iz člana 2. stav 1. ove Odluke i o tome obaveštava Odbor za planiranje i izgradnju.

Član 4

Odluku o dodeljivanju prostora za rad političkoj stranci, donosi nadležni Odbor za planiranje i izgradnju, na osnovu akta Odbora za mandatno-imunitetska pitanja i izveštaja nadležne uprave o raspoloživom poslovnom prostoru.

Izveštaj uprave iz stava 1. ovog člana obavezno sadrži:

- akt nadležnog organa Grada, mesne zajednice, odnosno pravnog subjekta čiji je osnivač Grad o stavljanju poslovnog prostora za ove namene na raspolaganje.

Prioritet u obezbeđivanju prostora utvrđuju se prema:

- broju odbornika, odnosno broju narodnih poslanika iz Kragujevca.

Odluka iz stava 1. ovog člana obavezno sadrži:

- naziv političke stranke,

- bliže definisanje poslovnog prostora (adresa, veličina, naziv vlasnika odnosno korisnika prostora, stepen opremljenosti i slično),

- obavezu zaključenja ugovora (sa bitnim elementima) o međusobnim pravima i obavezama, u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu odluke iz stava 1. ovog člana.

Odluke o dodeljivanju poslovnog prostora objavljuju se u "Službenom listu grada Kragujevca".

Odbor za planiranje i izgradnju, na osnovu akta Odbora za mandatno-imunitetska pitanja, donosi odluku i o prestanku prava na obezbeđenje prostora za rad.

Član 5

Politička stranka kojoj se obezbedi prostor za rad, koji ne može biti manji od 25 m2 ni veći od 90 m2 , obavezna je da na ime naknade za korišćenje poslovnog prostora plaća mesečnu naknadu u visini od 10% od visine zakupnine po m2 utvrđene Odlukom o davanju poslovnih prostorija u zakup, za zonu u kojoj se poslovni prostor nalazi i to najkasnije do 5. u mesecu za tekući mesec.

Politička stranka kojoj se obezbedi prostor za rad veći od prostora utvrđenog stavom 1. ovog člana, plaća na ime naknade za korišćenje tog dela poslovnog prostora mesečnu naknadu koja se utvrđuje shodnom primenom odluke iz stava 1. ovog člana.

Politička stranka kojoj se obezbedi prostor za rad, obavezna je da snosi sve troškove za izvršene komunalne usluge (električna energija, PTT, grejanje, voda i dr.) po dostavljenim računima od strane nadležnih organa, kao i sve troškove tekućeg i drugog održavanja prostora koji im je dat na korišćenje.

Politička stranka kojoj se obezbedi prostor za rad ne može bez pisane saglasnosti Grada, mesne zajednice odnosno pravnog subjekta čiji je osnivač Grad da vrši adaptaciju prostora koji joj je dat na korišćenje.

Politička stranka kojoj se obezbedi prostor za rad ne može prostor koji joj je stavljen na raspolaganje dati u podzakup.

Član 6

Politička stranka iz člana 4. ove Odluke će sa nosiocem prava korišćenja, odnosno prava svojine, nad poslovnim prostorom, koji joj se daje na korišćenje zaključiti ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza.

III ANGAŽOVANJE TEHNIČKOG SEKRETARA ODBORNIČKE GRUPE

Član 7

Odborničke grupe imaju pravo na angažovanje, odnosno određivanje tehničkog sekretara odborničke grupe.

Pravo na angažovanje, odnosno određivanje tehničkog sekretara ostvaruje se danom obrazovanja odborničke grupe i traje do dana postojanja odborničke grupe, odnosno do kraja mandata odborničkog saziva.

Član 8

Tehničkog sekretara određuje odbornička grupa i o tome obaveštava Administrativni odbor i sekretara Skupštine grada.

Dve ili više odborničkih grupa mogu odrediti jednog tehničkog sekretara za obavljanje poslova iz člana 10. Odluke.

Član 9

Tehnički sekretari su po funkciji članovi Komisije za koordinaciju rada odborničkih grupa i Skupštine grada Kragujevca, čiji se rad i funkcionisanje određuju posebnom odlukom Skupštine grada.

Član 10

Tehnički sekretar, obavlja sledeće poslove:

- preuzimanja i dostave materijala za sednice Skupštine ili sednice odbora, obaveštenja, poziva i drugih akata ili dokumenata, odbornicima koji čine odborničku grupu za čije potrebe je angažovan, kao i drugim licima angažovanim na predlog političke stranke u odborima, komisijama ili drugim radnim telima Skupštine grada,

- pružanje stručne, operativne, tehničke i druge pomoći odbornicima i odborničkoj grupi u vršenju poslova iz delokruga nadležnosti odbornika ili odborničke grupe, kao i drugih poslova po nalogu predsednika odborničke grupe za čije potrebe su angažovani, kao i sekretara Skupštine grada.

Član 11

Prostor za rad tehničkog sekretara i tehnička sredstva obezbeđuje odbornička grupa.

IV OBEZBEĐENJE NAKNADE I DRUGIH PRAVA ODBORNIKA

Član 12

Pod naknadom u smislu odredaba ove Odluke, podrazumeva se novčana naknada za obavljanje poslova iz delokruga rada odbornika, pravo na naknadu putnih troškova, kao i druga prava koja omogućavaju vršenje odborničke dužnosti.

Član 13

Pravo na naknadu iz člana 13. ove Odluke, odbornik ima počev od dana potvrđivanja i traje do dana prestanka odborničkog mandata.

Član 14

Sredstva za isplatu naknade iz člana 13. ove Odluke, obezbeđuju se u budžetu grada Kragujevca.

Član 15

Predsednik i zamenik predsednika Skupštine grada, nemaju pravo na novčanu naknadu za obavljanje poslova iz delokruga rada odbornika, ukoliko su na stalnom radu, kao ni ukoliko po prestanku funkcije ostvaruju pravo na platu koju su imali dok su bili na funkciji, sve dok su na stalnom radu, odnosno dok ostvaruju prava po prestanku funkcije.

4.1. Novčana naknada odbornika

Član 16

Pravo na novčanu naknadu imaju odbornici, za obavljanje poslova iz delokruga svoje nadležnosti i to:

- odbornik, u visini 20% prosečne zarade po zaposlenom u Republici Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku organa nadležnog za poslove statistike, za mesec za koji mu pripada naknada,

- predsednik - zamenik predsednika odborničke grupe, u visini 25% prosečne zarade po zaposlenom u Republici Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku organa nadležnog za poslove statistike, za mesec za koji mu pripada naknada.

Član 17

Pravo na novčanu naknadu odborniku, predsedniku, zameniku predsednika odborničke grupe (u daljem tekstu: odbornik) utvrđuje se na mesečnom nivou i to za svaki mesec u godini, obzirom da vršenje poslova iz nadležnosti odbornika, pored prisustva sednicama Skupštine, podrazumeva i rad u radnim telima, kao i rad odbornika na terenu na čitavoj teritoriji grada Kragujevca, odnosno rad sa: građanima u mesnim zajednicama, različitim vladinim, nevladinim organizacijama, drugim vidovima udruženja i sl.

Ukoliko je u toku meseca održana jedna ili više sednica, pravo na naknadu ima odbornik koji je prisustvovao sednicama.

Prisustvo sednici Skupštine grada utvrđuje se na osnovu evidencije prisutnosti koju svojeručno potpisuje odbornik.

Predsednik Skupštine u saradnji sa stručnom službom za poslove Skupštine grada Kragujevca, uređuje i organizuje postupak evidentiranja odbornika.

Evidencija iz stava 3. ovog člana dostavlja se sekretaru Skupštine grada.

Član 18

Pravo na naknadu iz člana 17. ove Odluke ima i odbornik koji svoje odsustvo sa sednice opravda.

Opravdanost razloga ceni predsednik Skupštine grada.

Odbornik je obavezan da predsedniku Skupštine grada dostavi dokaze koji opravdavaju razloge odsustva.

Član 19

Pravo na novčanu naknadu i visina naknade odbornika utvrđuje se posebnim aktom Administrativnog odbora za svaki mesec i to nakon objavljivanja podataka o visini prosečne zarade po zaposlenom u Republici Srbiji, u Službenom glasniku Republike Srbije.

Obavezuje se sekretar Skupštine grada da u saradnji sa stručnom službom, dostavi Administrativnom odboru evidenciju prisutnosti, kao i sve neophodne podatke na osnovu kojih se utvrđuje pravo i visina naknade odbornika.

4.2. Naknada putnih i drugih troškova

Član 20

Odbornik ima pravo na naknadu putnih troškova nastalih obavljanjem odborničke dužnosti.

Putni troškovi iz stava 1. ovog člana, pripadaju odborniku do visine karte u autobuskom prevozu za određenu relaciju, odnosno davanjem godišnje karte za javni gradski prevoz.

Pravo iz stava 2. ovog člana ostvaruje se podnošenjem zahteva za refundiranje troškova, odnosno zahteva za korišćenje godišnje karte za javni gradski prevoz.

Zahtev iz stava 3. ovog člana podnosi se Administrativnom odboru.

Pravo iz stava 2. ovog člana odbornik ne može preneti na drugo lice.

Član 21

Odbornik za obavljanje poslova iz delokruga rada odbornika, ima pravo na besplatno parkiranje na svim opštim parkiralištima na teritoriji grada Kragujevca.

Pravo iz stava 1. ovog člana, ostvaruje se podnošenjem zahteva Administrativnom odboru.

Uz zahtev iz stava 2. ovog člana, dostavljaju se i podaci o vozilu, odnosno osnovu korišćenja vozila (kopija saobraćajne dozvole, kopija ovlašćenja i sl).

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 22

Političke stranke koje su pravo na obezbeđenje prostora za rad ostvarile u skladu sa odredbama Odluka o obezbeđenju prostora za rad političkih stranaka ("Službeni list grada Kragujevca", broj 11/05 i 34/12), nastavljaju da koriste stečeno pravo sve dok postoje uslovi utvrđeni u skladu sa odredbama ove Odluke.

Član 23

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaju da važe: Odluka o obezbeđenju prostora za rad političkih stranaka ("Službeni list grada Kragujevca", broj 11/05 i 34/12), Odluka o tehničkom sekretaru odborničke grupe ("Službeni list grada Kragujevca", broj 22/08, broj 10/11 i broj 34/12) i Odluka o naknadama odbornika Skupštine grada Kragujevca ("Službeni list grada Kragujevca",broj 29/13).

Član 24

Obavezuje se sekretar Skupštine grada da danom stupanja na snagu ove Odluke raskine Ugovore o angažovanju tehničkih sekretara koje je zaključio u skladu sa odredbama Odluke o tehničkom sekretaru odborničke grupe ("Službeni list grada Kragujevca", broj 22/08, broj 10/11 i broj 34/12), kako bi se stvorili uslovi za zaključenje ugovora u skladu sa odredbama ove Odluke.

Naknada za rad tehničkog sekretara iz stava 1. ovog člana biće srazmerno uplaćena tehničkom sekretaru i političkoj stranci u zavisnosti od perioda angažovanja po jednom, odnosno drugom ugovoru.

Član 25

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

 

Samostalni članovi Odlukе o izmenama i dopunama
Оdluke o obezbeđenju uslova za rad odbornika i odborničkih grupa Skupštine grada Kragujevca

("Sl. list grada Kragujevca", br. 34/2015)

Član 7

Obavezuje se Odbor za normativna akta da izvrši pravno-tehničku redakciju, utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke.

Član 8

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca", a primenjivaće se od 1. novembra 2015. godine.

 

Samostalni članovi Odlukе o dopunama
Оdluke o obezbeđenju uslova za rad odbornika i odborničkih grupa Skupštine grada Kragujevca

("Sl. list grada Kragujevca", br. 24/2016)

Član 2

Obavezuje se Odbor za normativna akta da izvrši pravno-tehničku redakciju, utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o obezbeđenju uslova za rad odbornika i odborničkih grupa Skupštine grada Kragujevca.

Član 3

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca ".