ODLUKA
O ZOOHIGIJENSKOJ SLUŽBI

("Sl. list opštine Kikinda", br. 5/2011)

 

1. OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuju se poslovi i zadaci zoohigijenske službe, način rada i postupanja, finansiranje i naknade za usluge i druga pitanja od značaja za njen rad.

Član 2

Poslove Zoohigijenske službe obavlja organizaciona jedinica Javne agencije za poljoprivredu i malu privredu opštine Kikinda.

Poslovi i zadaci Zoohigijenske službe su:

- hvatanje i zbrinjavanje napuštenih životinja i prihvatilište za životinje;

- neškodljivo uklanja leševe životinja sa javnih površina i objekata za uzgoj, držanje, dresuru, izlaganje, održavanje takmičenja ili promet životinja;

- transport ili organizovanje transporta leševa životinja sa javnih površina i objekata iz alineje 2. ovog člana do objekta za sakupljanje, preradu ili uništavanje otpada životinjskog porekla na način koji ne predstavlja rizik po druge životinje, ljude ili životnu sredinu.

Član 3

Zoohigijenska služba u okviru hvatanja i zbrinjavanja napuštenih životinja vrši i poslove hvatanja i zbrinjavanja izgubljenih i napuštenih pasa i mačaka.

Poslove iz prethodnog stava zoohigijenska služba obavlja prema Programu kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka.

Program kontrole donosi Opštinsko veće na predlog Saveta za kontrolu i smanjenje populacije napuštenih pasa i mačaka.

Savet kao svoje pomoćno telo obrazuje Opštinsko veće.

Savet se osniva od predstavnika organ i organizacija nadležnih za komunalni red, javni red i mir, veterinarstvo, javno zdravlje stanovništva, predstavnika udruženja građana i medija.

Rešenjem o obrazovanju, utvrđuju se ciljevi osnivanja, zadaci i način rada Saveta.

Član 4

Zoohigijenska služba može poslove sakupljanja i transporta leševa obavljati i za potrebe drugih opština.

Poslove hvatanja i zbrinjavanja izgubljenih i napuštenih pasa i mačaka Zoohigijenska služba može obavljati i za potrebe drugih opština koje imaju Program kontrole i smanjenja populacije pasa i mačaka na svojoj teritoriji.

Poslove iz stava 1. i 2. ovog člana Zoohigijenska služba obavlja po ekonomskim cenama, prema zaključenom ugovoru.

Poslove hvatanja i zbrinjavanja izgubljenih i napuštenih pasa i mačaka za potrebe drugih opština Zoohigijenska služba obavljaće uz obavezu druge ugovorne strane, da po proteku roka od 30 dana od zbrinjavanja, pse sa svoje teritorije udome ili da se isti sterilisani vrate na prostor sa kojeg su sakupljeni.

2. HVATANJE I ZBRINJAVANJE NAPUŠTENIH I IZGUBLJENIH ŽIVOTINJA

Član 5

Zoohigijenska služba je dužna da obezbedi prikupljanje, prevoz i zbrinjavanje napuštenih i izgubljenih životinja, kao i da im pruži pomoć, brigu i smeštaj u prihvatilište u skladu sa zakonom.

Prilikom prikupljanja i prevoza napuštenih i izgubljenih životinja sa životinjom se mora postupati tako da se prouzrokuje najmanji stepen bola, patnje, straha i stresa za životinju.

Zoohigijenska služba je dužna da napuštenim i izgubljenim životinjama koje su bolesne ili povređene obezbedi odgovarajuću veterinarsku pomoć, a da za neizlečivo bolesne ili povređene životinje obezbedi lišavanje života u skladu sa zakonom.

Član 6

U prihvatilište Zoohigijenske službe smeštaju se:

1) napuštene i izgubljene životinje;

2) životinje čiji vlasnici, odnosno držaoci ne mogu više da se brinu o njima;

3) životinje koje nadležni organ oduzme vlasniku, odnosno držaocu;

4) životinje koje su u opasnosti.

Zoohigijenska služba je dužna da sarađuje sa nadležnim veterinarskim službama i organizacijama za zaštitu životinja, kao i da redovno obaveštava javnost i druge vlasnike prihvatilišta o životinjama koje se nalaze u prihvatilištu.

Član 7

Životinju koju vlasnik, odnosno držalac, ne preuzme u roku od 15 dana od dana smeštaja u Prihvatilište Zoohigijenska služba može pokloniti ili izneti na prodaju ukoliko nije kućni ljubimac.

Sa životinjom, koja se u roku od 30 dana od dana smeštaja u Prihvatilište ne zbrine na drugi način, postupa se u skladu sa Programom kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka.

Član 8

Zoohigijenska služba je odgovorna za život, zdravlje i dobrobit životinja u prihvatilištu.

Zoohigijenska služba je dužna da se o kućnim ljubimcima u prihvatilištu brine sa pažnjom dobrog domaćina.

Zoohigijenska služba je dužna da u skladu sa zakonom vodi evidenciju o životinjama i da tu evidenciju čuva tri godine.

Član 9

Zoohigijenska služba je dužna da:

1) prima prijave o napuštenim životinjama i da obezbedi zbrinjavanje svake napuštene životinje, u skladu sa zakonom;

2) obezbedi sprovođenje mera preventivne zdravstvene zaštite životinja i potrebnu pomoć životinjama od strane veterinara;

3) brine o pronalaženju vlasnika, odnosno držaoca životinja;

4) vrati vlasniku, odnosno držaocu, na njegov zahtev, životinju u roku od 15 dana od dana smeštaja u prihvatilište.

Član 10

Vlasnik, odnosno držalac koji izgubi životinju dužan je da gubitak bez odlaganja, a najkasnije u roku od tri dana, prijavi Zoohigijenskoj službi i veterinarskoj službi.

Ako vlasnik, odnosno držalac ne prijavi gubitak iz stava 1. ovog člana smatra se da je napustio životinju.

Član 11

Prihvatilište za napuštene životinje mora ispunjavati uslove za zaštitu dobrobiti životinja u pogledu prostora za životinje, prostorija i opreme, u skladu sa zakonom.

Lica koja rade sa životinjama u prihvatilištu, moraju biti obučena za dobrobit životinja.

Član 12

Javna agencija za poljoprivredu i malu privredu opštine Kikinda uz saglasnost Opštinskog veća donosi Pravilnik o postupku i načinu skupljanja, transporta, smeštaja i tretmana životinja u prihvatilištu, udomljavanja, vraćanja vlasniku i sprovođenja mera Programa kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka u skladu sa zakonom i važećim propisima.

Pravilnik iz stava 1. ovog člana objavljuje se u "Službenom listu opštine Kikinda".

3. SAKUPLJANJE I TRANSPORT LEŠEVA

Član 13

Zoohigijenska služba vrši neškodljivo uklanjanje leševe životinja sa javnih površina i objekata za uzgoj, držanje, dresuru, izlaganje, održavanje takmičenja ili promet životinja i njihov transport kao i organizovanje transporta do objekta za sakupljanje, preradu ili uništavanje otpada životinjskog porekla na način koji ne predstava rizik po druge životinje, ljude ili životnu sredinu.

Član 14

Poslove iz člana 13. stav 1. Zoohigijenska služba vrši za sve korisnike osim za objekte pravnih lica koji su registrovani kao farme.

Član 15

Kada je životinja uginula pod okolnostima koje se ne smatraju uobičajenim, leš životinje može biti uklonjen samo po nalogu veterinarskog inspektora.

Član 16

Javna agencija za poljoprivredu i malu privredu opštine Kikinda Pravilnikom propisuje postupak i način skupljanja, transporta i tretmana životinjskih leševa i mera zaštite okoline u skladu sa zakonom i važećim propisima.

Pravilnik iz stava 1. ovog člana objavljuje se u "Službenom listu opštine Kikinda".

4. FINANSIRANJE I NAKNADE TROŠKOVA RADA

Član 17

Troškove sakupljanja i zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja nepoznatog vlasnika kao i sakupljanje i transporta životinjskih leševa sa javnih površina finansiraju se na teret budžeta opštine Kikinda i godišnjeg programa rada Javne agencije za poljoprivredu i malu privredu.

Član 18

Troškove sakupljanja, smeštaja i tretmana životinja u Prihvatilište poznatih vlasnika ili držaoca snosi vlasnik ili držalac.

Član 19

Troškove neškodljivog uklanjanja leševa iz objekata za uzgoj, držanje, dresuru, izlaganje, održavanje takmičenja ili promet životinja i njihov transport snosi vlasnik, odnosno držalac životinje.

Član 20

Troškove prinudnog oduzimanja domaćih životinja i njihovog smeštaja u Prihvatilište, osim pasa i mačaka, u postupku prinudnog izvršenja rešenja nadležnog organa, snosi organ koji je naložio oduzimanje.

Član 21

Troškove sakupljanja, transporta, smeštaja i tretmana izgubljenih i napuštenih pasa i mačaka nepoznatih vlasnika u Prihvatilište kao i sakupljanja i transporta životinjskih leševa sa javnih površina sa teritorije drugih lokalnih samouprava vrši se na njihov teret prema ugovorenim cenama.

Član 22

Cenovnik usluga Zohigijeničarske službe donosi Upravni odbor Javne agencije za poljoprivredu i malu privredu opštine Kikinda uz saglasnost Opštinskog veća opštine Kikinda.

Cenovnik usluga objavljuje se u "Službenom listu opštine Kikinda".

Član 23

Usluge, eutanazije, obeležavanja i sterilizacije pasa i mačaka i usluga uklanjanja i transporta leševa životinja iz domaćinstva, imaju tretman usluga od opšteg ekonomskog interesa i kao takve za pojedine ugrožene kategorije stanovništva na teritoriji opštine Kikinda mogu biti niže od osnovnih.

5. OBAVEŠTAVANJE JAVNOSTI

Član 24

Javna agencija za poljoprivredu i malu privredu opštine Kikinda, dužna je da obezbedi mogućnost prijave nestanka životinja i informisanje o nađenim životinjama.

Način obaveštavanja i informisanja propisuje se Pravilnikom iz člana 12. ove Odluke.

6. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 25

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važe članovi 25., 26. i 27. Odluke o držanja životinja i neškodljivom uklanjanja životinjskih leševa ("Službeni list opštine Kikinda", br. 8/1994).

Član 26

Poslove zbrinjavanja drugih napuštenih i izgubljenih životinja, osim pasa i mačaka, Zoohigijenska služba preuzeće nakon izgradnje i registracije objekata za tu namenu.

Član 27

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu opštine Kikinda".