ODLUKA

O POKRETANJU POSTUPKA LIKVIDACIJE JAVNOG PREDUZEĆA DIREKCIJA ZA IZGRADNJU GRADA SREMSKA MITROVICA

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 12/2016)

Član 1

Pokreće se postupak likvidacije Javnog preduzeća Direkcija za izgradnju Grada Sremska Mitrovica iz Sremske Mitrovice (u daljem tekstu: Javno preduzeće), osnovanog radi obavljanja arhitektonske delatnosti, kao pretežne, registrovanog u Registru privrednih subjekata Agencije za privredne registre 22.07.2005. godine, matični broj: 08760527, PIB: 100791658, sa poslovnim brojem računa u Trezoru: 840-539641-38 kod Filijale uprave za trezor Sremska Mitrovica.

Član 2

Javno preduzeće je osnovano Odlukom o osnivanju javnog preduzeća "Direkcija za izgradnju opštine Sremska Mitrovica" Sremska Mitrovica koja je objavljena u "Sl. listu opština Srema" br. 2/02, koja je zamenjena novim Osnivačkim aktom Javnog preduzeća Direkcija za izgradnju Grada Sremska Mitrovica, broj 023-26/2013-I od 22.02.2013. godine ("Službeni list Grada Sremska Mitrovica", broj 2/2013) donetim u postupku usklađivanja sa Zakonom o javnim preduzećima ("Službeni glasnik RS", broj 119/12), koji je izmenjen Odlukom o izmenama i dopunama broj 023-86/2013-I od 11.06.2013. godine i upisano u Registar privrednih subjekata kod Agencije za privredne registre.

Osnivač Javnog preduzeća je Grad Sremska Mitrovica, ulica Svetog Dimitrija broj 13, matični broj 08898774. Ova odluka donosi se u postupku usaglašavanja rada javnih preduzeća, privrednih društava, organa i službi Grada Sremska Mitrovica sa propisima koji regulišu način obavljanja pojedinih delatnosti koje je do sada obavljalo Javno preduzeće, i mogućnosti njihovog finansiranja od strane Grada Sremska Mitrovica. Reč je, pre svega, o Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu iz decembra 2015. godine, na osnovu koga je Javno preduzeće prestalo da bude budžetski korisnik, bilo direktni, bilo indirektni.

Nakon donošenja ove Odluke, delatnosti dosadašnjeg Javnog preduzeća obavljaće organa uprave Grada Sremska Mitrovica, ali i novoosnovana ili postojeća javna preduzeća, odnosno privredna društva, o čemu se donose posebne odluke Skupštine grada.

Shodno tim odlukama, delatnost dosadašnjeg Javnog preduzeća obavljaće:

- novoorganizovana Gradska uprava za infrastrukturu i imovinu - u delu pribavljanja, korišćenja, upravljanja i raspolaganja građevinskim zemljištem i drugim nepokretnim stvarima u javnoj svojini grada (osim stanova i poslovnog prostora);

- novoosnovano JP za poslove urbanizma - u delu koji se prvenstveno odnosi na urbanizam i prostorno planiranje;

- novoosnovano privredno društvo za poslove održavanja stambenog i poslovnog prostora - u delu održavanja i izdavanja stambenog i poslovnog prostora, i

- postojeće privredno društvo "Sirmijum put" - u delu obavljanja delatnosti upravljača javnim putem, shodno Zakonu o javnim putevima.

Dokumentaciju nastalu u radu Javnog preduzeća, a koja predstavlja arhivsku građu, preuzeće organi, odnosno javna preduzeća i privredna društva čiji je osnivač Grad Sremska Mitrovica, svako u delu koji se odnosi na delatnosti iz njihove nadležnosti, u skladu sa zakonom, i isti se smatraju pravnim sledbenicima u delu delatnosti koju su preuzeli.

Konstatuje se da su ispunjeni svi zakonom predviđeni uslovi za pokretanje postupka likvidacije Javnog preduzeća.

Član 3

Likvidacija Javnog preduzeća počinje danom registracije ove Odluke kod Agencije za privredne registre i objavljivanjem oglasa o pokretanju likvidacije.

Oglas o pokretanju likvidacije objavljuje se u trajanju od 90 dana na internet stranici Registra privrednih subjekata, sa danom registracije Odluke o pokretanju postupka likvidacije Javnog preduzeća.

Član 4

Za likvidacionog upravnika Javnog preduzeća imenuje se Vladimir Koltko diplomirani pravnik iz Sremske Mitrovice.

Naknadu za rad likvidacionog upravnika odrediće svojim aktom Gradonačelnik u skladu sa Statutom Grada Sremska Mitrovica.

Dosadašnjem zastupniku Javnog preduzeća prestaju prava zastupanja.

Član 5

Od dana registracije ove Odluke, Javno preduzeće ne može preduzimati nove poslove, već samo poslove vezane za sprovođenje likvidacije koji obuhvataju naplatu potraživanja, isplatu poverilaca i druge nužne poslove.

Likvidacioni upravnik zastupa Javno preduzeće u likvidaciji i odgovoran je za zakonitost poslovanja Javnog preduzeća u likvidaciji.

Član 6

Od dana registracije ove Odluke, zaposlenima u Javnom preduzeću prestaje radni odnos u Javnom preduzeću.

Likvidacioni upravnik je obavezan da u periodu od donošenja do registracije ove odluke zaposlenima u Javnom preduzeću ponudi radni odnos kod drugog poslodavca, (organa uprave, javnih preduzeća ili privrednih društava čiji je osnivač Grad Sremska Mitrovica) uz saglasnost tih poslodavaca, i to:

- u novoorganizovanoj Gradskoj upravi za infrastrukturu i imovinu ukupno 17 zaposlenih;

- u Gradskoj upravi za opšte i zajedničke poslove - ukupno 6 zaposlenih;

- u Gradskoj upravi za kulturu, sport i omladinu - ukupno 1 zaposleni;

- u novoorganizovanoj Gradskoj upravi za saobraćaj, komunalne i inspekcijske poslove - ukupno 1 zaposleni;

- u privrednom društvu "Sirmijum put" d.o.o. Sremska Mitrovica - ukupno 1 zaposleni;

- u novoosnovanom Javnom preduzeću za poslove urbanizma "Urbanizam" Sremska Mitrovica - ukupno 14 zaposlenih

- u novoosnovanom Društvu sa ograničenom odgovornošću za poslove održavanja i izdavanja stambenog i poslovnog prostora "Gradsko stanovanje" Sremska Mitrovica - ukupno 7 zaposlenih.

O izjašnjavanju zaposlenih za zasnivanje novog radnog odnosa kod novog poslodavca iz prethodnog stava, likvidacioni upravnik će bez odlaganja obavesti Gradonačelnika Grada Sremska Mitrovica i ovlašćena lica tih javnih preduzeća i privrednih društava radi zaključivanja ugovora o radu odnosno rešenja o prijemu u radni odnos.

Spisak zaposlenih u Javnom preduzeću kojima prestaje radni odnos u Javnom preduzeću, sa imenima i prezimenima, označenjem poslodavca kod koga bi trebalo da budu raspoređeni, zanimanjem, radnim stažom u Javnom preduzeću i prethodnim radnim stažom, kao Prilog 1 sastavni je deo ove Odluke.

Likvidacioni upravnik je obavezan da, do okončanja likvidacije i raspodele likvidacionog ostatka, novoformiranoj Upravi za infrastrukturu i imovinu, kao i Javnom preduzeću "Urbanizam" i privrednom društvu "Gradsko stanovanje" d.o.o., za potrebe poslovnog sedišta i obavljanja delatnosti da na upotrebu sredstva (pokretne i nepokretne stvari) koja su na dan donošenja ove odluke u imovini Javnog preduzeća.

Član 7

Od dana registracije ove Odluke likvidacioni upravnik može preduzimati sledeće aktivnosti:

1. radnje na zatvaranju poslova započetih i okončanih pre početka likvidacije, koje podrazumevaju isplatu dugovanja prema poveriocima ili naplatu potraživanja od dužnika iz tih poslova;

2. radnje na preugovaranju poslova po zaključenim, a neokončanim ugovorima, prenosom prava i obaveza iz tih ugovora na pojedine Gradske uprave Grada Sremska Mitrovica, odnosno javna preduzeća ili privredna društva osnovana od strane Grada Sremska Mitrovica; i

3. druge poslove neophodne radi sprovođenja likvidacije Javnog preduzeća.

Član 8

Pozivaju se poverioci da prijave svoja potraživanja prema Javnom preduzeću, najkasnije u roku od 90 dana od dana objavljivanja oglasa o pokretanju postupka likvidacije kod Agencije za privredne registre.

Likvidacioni upravnik će svim poznatim poveriocima uputiti i pisano obaveštenje o pokretanju likvidacije Javnog preduzeća najkasnije, u roku od 15 dana od dana početka likvidacije.

Upozoravaju se poverioci da će im potraživanja biti prekludirana ako ih ne prijave najkasnije u roku od 30 dana od isteka perioda trajanja oglasa o likvidaciji.

Ako poverilac čije je potraživanje osporeno ne pokrene postupak pred nadležnim sudom u roku od 15 dana od dana prijema obaveštenja o osporavanju potraživanja i u istom roku o tome pisanim putem ne obavesti Javno preduzeće to potraživanje se smatra prekludiranim.

Član 9

Prijave potraživanja dostavljati na adresu sedišta Javnog preduzeća, u Sremskoj Mitrovici, ulica Kralja Petra I br. 5.

Član 10

Pozivaju se dužnici Javnog preduzeća da izmire svoje obaveze prema Javnom preduzeću.

Likvidacioni upravnik Javnog preduzeća će odmah, a najkasnije u roku od 15 dana od dana donošenja ove Odluke, podneti Agenciji za privredne registre uz registracionu prijavu pokretanja postupka likvidacije i ovu Odluku, radi registracije likvidacije Javnog preduzeća u Registru.

Član 11

Likvidacioni upravnik će u roku od 30 dana od početka likvidacije sastaviti početni likvidacioni bilans kao vanredni finansijski izveštaj u skladu sa propisima kojima se uređuju računovodstvo i revizija, a nakon donošenja odluke Skupštine Grada Sremska Mitrovica o usvajanju istog preduzeti potrebne radnje za registraciju početnog likvidacionog izveštaja u skladu sa zakonom o registraciji.

Likvidacioni upravnik ne može otpočeti plaćanja radi namirivanja poverilaca, niti sa isplatama članu društva pre registracije početnog likvidacionog izveštaja, osim plaćanja iz tekućeg poslovanja društva.

Član 12

Grad Sremska Mitrovica preuzeće obavezu ispunjenja prijavljenih potraživanja poverilaca, koja u toku postupka likvidacije ne budu u celosti izmirena iz ostvarenih prihoda, ni po proteku roka od 30 dana od isteka roka od 90 dana od dana objavljivanja oglasa o pokretanju postupka likvidacije kod Agencije za privredne registre, kao i obavezu plaćanja svih troškova koji nastanu u postupku likvidacije.

Član 13

Nakon izmirenja svih obaveza Javnog preduzeća, Gradu Sremska Mitrovica kao osnivaču raspoređuje se celokupan likvidacioni ostatak, u skladu sa posebnom odlukom o raspodeli likvidacionog ostatka.

Grad Sremska Mitrovica, kao osnivač Javnog preduzeća kome se po okončanju likvidacije raspoređuje celokupan likvidacioni ostatak, saglasan je da, u skladu sa zakonom i posebnom odlukom, kao povećanje kapitala, unese u imovinu novoformiranog Javnog preduzeća "Urbanizam" i privrednog društva "Gradsko stanovanje" d.o.o. Sremska Mitrovica imovinu, odnosno deo imovine koja predstavlja likvidacioni ostatak, a koja je neophodna za obavljanje delatnosti tih preduzeća.

Član 14

Likvidacija se okončava donošenjem Odluke o okončanju likvidacije iz člana 540. stav 3. Zakona o privrednim društvima. Brisanje Javnog preduzeća iz Registra privrednih subjekata Agencije za privredne registre izvršiće se po okončanju postupka likvidacije.

Član 15

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Osnivački akt Javnog preduzeća Direkcija za izgradnju Grada Sremska Mitrovica, broj 023-26/2013-I od 22.02.2013. godine ("Službeni list Grada Sremska Mitrovica", broj 2/2013) koji je izmenjen Odlukom o izmenama i dopunama broj 023-86/2013-I od 11.06.2013. godine.

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaju da važe sva opšta i pojedinačna akta Javnog preduzeća.

Stupanjem na snagu ove Odluke razrešavaju se predsednik i članovi Nadzornog odbora i direktor Javnog preduzeća, a prava zastupanja sa direktora prelaze na likvidacionog upravnika.

Član 16

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sremska Mitrovica".