ODLUKA

O POSTUPKU SKIDANJA USEVA SA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA U DRŽAVNOJ SVOJINI KOJE SE NALAZI NA TERITORIJI GRADA SREMSKA MITROVICA

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 12/2016)

I

Ovom Odlukom se reguliše postupak skidanja useva sa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini kojim raspolaže i upravlja Republika Srbija preko Ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede a koje se nalazi na teritoriji grada Sremska Mitrovica, usled korišćenja istog bez pravnog osnova.

Pod postupkom skidanja useva se podrazumevaju postupci i radnje koje sprovode nadležni organi Grada sa ciljem zaštite interesa Republike Srbije nad poljoprivrednim zemljištem u državnoj svojini.

Postupak skidanja useva obuhvata: skidanje, transport, skladištenje i prodaju useva u skladu sa ovom Odlukom.

II

Postupak skidanja useva sprovodiće se na poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srbije kojim raspolaže i upravlja Republika Srbija preko Ministarstva, koje je obuhvaćeno Programom zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini grada Sremska Mitrovica, a koje se koristi bez pravnog osnova.

Postupak skidanja useva vršiće se kao mera obezbeđenja naplate naknade za korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini bez pravnog osnova.

III

Postupak skidanja useva će se sprovoditi pod uslovom da je nadležni organ grada Sremska Mitrovica doneo akt iz člana 62. stav 5. Zakona o poljoprivrednom zemljištu, odnosno odluku iz člana 62. stav 6. Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

IV

Skidanje useva obavljaće se periodično, po dospeću useva za berbu-žetvu.

Skidanje useva iz prethodnog stava izvršiće se uz tehničku i logističku podršku:

1. poljočuvarske službe,

2. ovlašćenih lica MUP-a,

3. predstavnika Komisije za izradu godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini grada Sremska Mitrovica geodetske struke,

4. poljoprivrednog inspektora.

Za realizaciju odredaba stava 1. i 2. biće formirana radna grupa koja se sastoji od tri člana (dva predstavnika komisije za izradu godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini grada Sremska Mitrovica sa završenim poljoprivrednim fakultetom i jednog predstavnika grada - pomoćnika Gradonačelnika za poslove poljoprivrede).

Skidanje i prodaja useva se vrši na teret lica koje koristi poljoprivredno zemljište u državnoj svojini bez pravnog osnova a ako se radi o nepoznatom licu na teret grada Sremska Mitrovica.

Postupak skidanja useva će se finansirati iz sredstava obezbeđenih u budžetu grada Sremska Mitrovica.

V

Požnjeveni - ubrani usevi će istovremeno sa skidanjem, bez uskladištenja, biti predati licu koje dokaže da je vlasnik useva pod uslovom da izmiri obavezu plaćanja naknade za korišćenje poljoprivrednog zemljišta bez pravnog osnova, u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, i sve druge troškove koji su nastali u postupku skidanja useva.

Ukoliko lice iz prethodnog stava ne dokaže da je vlasnik odnosno ukoliko se vlasnik useva ne pojavi, požnjeveni - ubrani usevi biće uskladišteni u registrovanim skladištima, prema propisima o skladištenju i čuvanju poljoprivrednih proizvoda o čemu će se starati radna grupa iz člana 4. ove odluke.

Uskladišteni usevi biće predati licu koje dokaže da je vlasnik uskladištenih useva, pod uslovom da je izmirilo obavezu plaćanja naknade za korišćenje poljoprivrednog zemljišta bez pravnog osnova u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i ako je izmirilo sve troškove koji su nastali u postupku skidanja useva.

Ukoliko u roku koji utvrdi radna grupa niko ne pruži dokaz da je vlasnik useva i da je izmirio obavezu plaćanja naknade za korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini bez pravnog osnova i sve druge troškove nastale u postupku skidanja useva, isti će biti prodati po tržišnim uslovima.

Sredstva ostvarena od prodaje skinutog useva, po odbitku troškova postupka skidanja useva, rasporediće se u skladu sa članom 71. Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

VI

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sremska Mitrovica".