ODLUKA

O PRAVU NA NAKNADU DELA TROŠKOVA BORAVKA DECE U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI ČIJI JE OSNIVAČ DRUGO PRAVNO ILI FIZIČKO LICE

("Sl. list grada Kragujevca", br. 27/2016)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se pravo na naknadu dela troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice, u skladu sa zakonom (u daljem tekstu: Privatna predškolska ustanova) i koja poseduje rešenje o verifikaciji izdato od strane nadležnog ministarstva, kao i uslovi i način za ostvarivanje ovog prava.

Pravo iz stava 1. ovog člana može da ostvari roditelj, staratelj, usvojitelj ili hranitelj, koji je podneo zahtev za upis deteta u predškolsku ustanovu čiji je osnivač grad Kragujevac (u daljem tekstu: Predškolska ustanova) i za koje je izvršeno bodovanje po jedinstvenoj metodologiji koje propisuje nadležno ministarstvo i ostala akta koja definišu ovu oblast.

Član 2

Sredstva za ostvarivanje prava iz člana 1. ove odluke obezbeđuju se u budžetu grada Kragujevca.

Član 3

Nadležna gradska uprava će objaviti Javni poziv na osnovu kojeg će se utvrditi lista verifikovanih privatnih predškolskih ustanova.

Po sprovedenom Javnom pozivu i utvrđivanju liste verifikovanih Privatnih predškolskih ustanova, grad Kragujevac će zaključiti ugovore sa Privatnim predškolskim ustanovama.

Član 4

Roditelj, staratelj, usvojitelj ili hranitelj, podnosi zahtev za ostvarivanje prava iz člana 1. ove odluke, na obrascu koji se preuzima na sajtu grada Kragujevca ili na pisarnici Gradske uprave.

Za ostvarivanje prava iz člana 1. ove odluke biće korišćena rang lista Predškolskih ustanova.

Član 5

Na osnovu rang liste i zahteva roditelja, staratelja, usvojitelja ili hranitelja o pravu iz člana 1. ove odluke u prvom stepenu rešava nadležna gradska uprava.

Pravo iz člana 1. ove odluke priznaje se počev od 1. septembra tekuće godine i važi do početka sledeće radne godine, odnosno do 31. avgusta naredne godine.

Broj roditelja koji će ostvariti pravo iz člana 1. ove odluke, zavisiće od raspoloživih budžetskih sredstava.

Član 6

Mesečni iznos naknade dela troškova boravka dece u privatnoj predškolskoj ustanovi iznosi 80% ekonomske cene koja je utvrđena Rešenjem o utvrđivanju ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u Predškolskim ustanovama.

Učešće grada Kragujevca u dnevnom iznosu boravka deteta utvrđuje se deljenjem mesečnog iznosa koji se priznaje kao osnov za obračun dela troškova boravka dece, sa brojem radnih dana za obračunski mesec.

Za dane odsustva deteta, priznaje se do 50% od dnevnog iznosa, iskazanom u konačnom obračunu.

Troškovi boravka deteta u privatnoj predškolskoj ustanovi ne nadoknađuju se za dane vikenda, državnih i verskih praznika koji se praznuju u Republici Srbiji i obeležavaju neradno.

Prilikom obračuna naknade dela troškova boravka dece u privatnoj predškolskoj ustanovi, uzima se ukupan iznos, koji se utvrđuje sabiranjem sledećih iznosa:

- iznos za dane prisustva deteta (dobija se množenjem dnevnog iznosa sa brojem dana prisustva deteta u privatnoj predškolskoj ustanovi) i

- iznos za dane odsustva deteta (dobija se množenjem polovine dnevnog iznosa sa brojem dana odsustva deteta u privatnoj predškolskoj ustanovi).

Član 7

Privatnoj predškolskoj ustanovi, vrši se prenos sredstava iz budžeta grada Kragujevca na osnovu zaključenog ugovora o saradnji sa privatnim predškolskim ustanovama, kojim se regulišu prava i obaveze u vezi ostvarivanja prava iz člana 1. ove odluke.

Ukoliko nastanu nepredviđene nepovoljne okolnosti u realizaciji budžeta, ugovor iz stava 1. ovog člana, može biti jednostrano raskinut.

Član 8

Privatna predškolska ustanova, odnosno roditelj, staratelj, usvojitelj ili hranitelj koji je ostvario pravo iz člana 1. ove odluke, dužan je da prijavi svaku promenu koja je, po ovoj odluci, od uticaja na ostvarivanje prava iz člana 1. ove odluke, najkasnije u roku od pet dana od dana nastale promene.

Ukoliko privatna predškolska ustanova, odnosno roditelj, staratelj, usvojitelj ili hranitelj, ostvari pravo na osnovu neistinitih ili netačnih podataka, kao i ne prijavi promene koje utiču na gubitak prava, dužan je da naknadi štetu, u skladu sa zakonom.

PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 9

Za radnu 2016/2017 godinu, pravo iz člana 1. ove odluke, može da ostvari roditelj, staratelj, usvojitelj ili hranitelj, pod uslovom da je:

- podneo zahtev za upis deteta u jednoj od Predškolskih ustanova, a zbog ograničenih kapaciteta dete nije moglo da se upiše,

- zbog neraspisivanja konkursa za upis dece u jednoj od Predškolskih ustanova, roditelj nije mogao da upiše dete,

- da je državljanin Republike Srbije koji ima prebivalište na teritoriji grada Kragujevca, odnosno izbeglo lice ili interno raseljeno lice, koje ima boravište na teritoriji grada Kragujevca.

Član 10

Gradsko veće, na predlog nadležne gradske uprave, obrazovaće Komisiju za upis dece u privatne predškolske ustanove (u daljem tekstu: Komisija).

Komisija će na osnovu jedinstvene rang liste koju će dostaviti predškolske ustanove, sprovesti poziv za ostvarivanje prava iz člana 1. ove odluke, a u vezi člana 9. ove odluke.

Član 11

Pravo na naknadu za radnu 2016/17 godinu ostvaruje i roditelj, staratelj, usvojitelj ili hranitelj koji je izvršio upis deteta u Privatnu predškolsku ustanovu najmanje tri meseca pre donošenja ove odluke, pod uslovom da je Privatna predškolska ustanova u trenutku upisa bila verifikovana u skladu sa zakonom.

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".